Pages

December 31, 2008

Urare la ceas de sarbatoare

cu ocazia prilejului schimbarii anului

va doresc doar implinire,
libertate de gandire,
fara pic de saracire.
Sa nu v-afecteze criza,
Sa simtiti la vara briza,
Sa nu va pierdeti serviciul
Sa nu va intalniti cu bricul

Sa vedeti cat mai rar seful
Sa va demisioneze proful



Si sa va vindeti cat mai scump libertatea.

Iar daca puteti sa nu v-o vindeti deloc atunci pastrati-o pentru voi.

La multi ani!

Turcescu si Dan Puric 2008




Nu ma mai uit de mult la R.tv asa ca abia acum am dat peste filmul asta. Cele mai multe din ideile lui Puric sunt ok, reuseste sa vada clar lucrurile insa solutiile propuse de el sunt dezastruase. Dincolo de idealismul care uneori da dovada de naivitate anumite idei dau imprsia ca apartin altui om. Nu e un lucru chiar neobisnuit ca in artisti sa existe astfel de bizare asocieri.

Imi place caracterul enciclopedic al lui Puric. S-a bagat prin mai multe, e in stare sa dea exemple din neurologie la fel cum dar si din filosofie. Din pacate uneori pare ca a luat contact disproportionat cu disciplinele umaniste. "Nici un antropolog n-a descoperit ca doina e suferinta fara pauza" . Intr-o astfel de afirmatie se cam vede ca ii lispesc lecturile din psihanaliza. nu poti sa fi un bun umanist daca nu ai studiat psihanaliza. Pai conceptul de sublimare si chiar cel de anaclisis exact asta arata. Sublimarea nu se refera doar la placere ci si la durerea ascunsa in cultura iar tragedia e cel mai bun exemplu.

Dan Puric stapaneste foarte bine cuvantul si simtirea, intelege mizeria societatii contemporane insa propune in schimb exact cauza acestei mizerii respectiv societatea clasica. El deplange robia dar propune tocmai societatea care a initiat-o si care s-a dezvoltat cu ea. Spera in mod naiv in serviciile secrete si armata. Crede ca de acolo vine salvarea si izolarea de consumerism. Pai nu armata este instrumentul robiei? Nu tocmai mentalitatea militarista a supraordonoarii in fata populatiei native permite robia? Nu tocmai mentalitatea militarista a scindarii, a nevoii de a umili, agresa si viola este cauza faptului ca tara asta este vanduda la fier vechi pentru propriile buzunare, ca politicienii isi doresc propriile interese fara sa tina seama de cei multi? In momentul in care ai pronuntat numele armata ai pronuntat sclavie, ai pronuntat subevaluare a fiintei omenesti, tratarea ei ca pe obiect. Cand pronunti cuvantul "armata" pronunti tradarea imperativului categoric, pronunti cuvantul dezumanizare. Dezumanizarea este in primul rand a ta ca activist militar iar apoi este si a celor pe care ii ameninti cu moartea pentru a-ti deveni sclavi tie sau superiorilor tai cu care imparti prada de razboi/impozitele/taxele.

Nu omul de rand este cel care se lasa dresat. Sclavul a aparut pentru ca a fost amenintat cu armele de catre armatele marilor lideri politici ai istoriei. Nu sclavul isi cere sclavia educatia primita de neamul sau. Comportamentul sau e dictat de compromisurile facute de predecesorii sai. Fireste ca dupa 2000 de ani de sclavie acum stra-stra-stranepotul celui care a fost amenintat cu armele pentru a oferi produse sau a fi productiv aqjunge sa ceara el insusi sa slujeasca pe cineva. Dupa peste 2 000 de ani de educatie salbatica sclavul nu poate trai altfel dupa cum cei prinsi in pestera lui Platon. Civilizatia drepturilor omului de astazi consta de fapt in faptul ca nu mai e nevoie de arme pentru a-i convinge pe sclavi sa munceasca pentru ca o fac ei de "buna voie". De fapt asta e o incercare mincinoasa de a intoarce responsabilitatea mutilarii pe care civilizatia a produs-o sclavilor asupra lor asa cum si Puric are tendinta sa faca. Dar vreau sa le sune in cap ca picatura chinezeasca: depresia care va distruge vietile urmatorelor generatii se datoreaza lacomiei unor astfel de oameni. Ei baga in pamant atat sanatatea sclavilor pe care i-au mutilat dar si bunurile in surplus cu care nu au ce face. Risipa inconstienta!

Recursul la religie pe care o propune Puric e o falsa solutie. Daca Crestinismul si-ar fi pastrat forta initiala, forta perioadei catacombelor cand cu adevarat sclavii s-au eliberat de imperiul roman si nimeni nu a mai avut ce sa le mai faca ar fi fost bine. Din pacate Constantin a vrut sa ii adopte pe crestini in armatele sale si a reusit. Motivatia crestinilor martiri putea fi folosita cu eficienta maxima si de asta a decis sa-si crestineze armatele. Crestinismul s-a transformat intr-o unealta in mana vechilor sai calai. Personal cred ca este o tradare a acelor martiri. Treptat crestinismul si-a pierdut vocatia umanista devenind din ce in ce mai inuman. Am aratat in celalalt post ca in locul lui Hristos sistemul l-a impus pe Mos Craciun. In loc de patimi sistemul a impus fericirea artificiala si "bunatatea infinita". Daca Cristos s-ar intoarce ar sfarsi iar rau. Diferenta ar fi probabil scaunul electric in loc de rastignire.

Este ingrozitoare maxima preotului la care Puric a ramas perplex de uluiala : "Un conducator nu se alge, el se impune (min 5;05). Cum adica se impune? Am o vaga banuiala ca stiu cum se impune si stiu cum popii vin si il binecuvanteaza. Iata de ce crestinismul a ajuns muribund, panaceu pentru spirite rutinate si ocolit de spiritele luminate ale timpului.

Cat despre situatia Romaniei pot spune ca e aceeasi cu situatia fenomenului kitsch din Occident care a inceput in Occident odata cu Renasterea/tehnologizarea cand taranii au plecat la oras si au intrat in fabrici. Cam acelasi lucru s-a intamplat la o scara temprorara scurtata cu Romania. Daca Evul Mediu s-a terminat la unii pe la 1300 la noi pe la 1700 se faceau inca cladiri gotice. De 200 de ani suntem in tranzitie nu de 20. Personal sunt un izolationist, cred ca societatile primitive si clasice nu trebuie sa fie afectate de societatea contemporana. Din pacate noi ne-am aruncat in rau alaturi de toata Europa de Est si nu mai putem da inapoi. Puric cam asta ar vrea. Asta ar insemna sa facem ca in bancul cu prosti. Spiritul naiv al comunitatii primitive deja s-a pierdut. Intre timp a devenit kitsch asa cum s-a intamplat si cu cultura populara occidentala. Tot ce putem spera este ca acest kitsch sa devina pop asa cum s-a intamplat in Occident. Nu e chiar mare lucru dar eu personal as prefera sa ascult Justin Timberlake decat manele.

December 24, 2008

Mos Craciun si copiii

Daca luati cativa tineri care isi aduc ceva mai bine aminte de copilarie si ii intrebati despre Mos Craciun si primele lor contacte cu el veti vedea ca majoritatea s-au speriat de acel om imbracat in rosu si cu barba alba. Exista cel putin 2 motive pentru asta. Unul este cel al botezului care pentru copil inseamna un mic traumatism; mirosurile diferite, scufundarea in apa (la ortodocsi), frigul din biserica provoaca sentimentul de pierdere a mamei. Celalalt este frica fata de straini. Copiii inca dispar fara urma ajungand astazi probabil in bancile de organe la fel cum in trecut ajungeau pur si simplu sclavi. Frica de straini este un sentiment insuflat omului de rand inca din frageda copilarie pe cale inconstienta de catre mama. Plus de asta mama isi ameninta de multe ori copilul neastamparat cu babaul, cu tiganul, cu doctorul cu cainele rau sau altceva de genul asta pentru a-l face sa se potoleasca. Copilul va asocia automat imaginea lui Mos Craciun cu cea a strainului.

Mos Craciun este mai curand bucuria copilului burghez si aristocrat pentru ca ii aduce pe intelesul sau lumea in care traieste si va trai. Mos Craciun este o copie incredibil de fidela la nivel de microfamilie a lui Uncle Sam care ia de la saraci si da la bogati. Copilul burghez si aristocrat va avea tot timpul sentimentul ca destinul e de partea lui, ca Uncle Sam va avea grija de el mai devreme sau mai tarziu. Trebuie sa recunosc ca pentru copilul burghez si aristocrat figura lui Mos Craciun este una cu adevarat reusita, o adevarata lectie de viata invatata placut. Cu atatia servitori prin palat si cu gardurile pazite de camerele de luat vederi si de bodyguarzi mama burgheza si aristocrata nu ii transmite fiului ei frica si prudenta pe care mama sclava o transmite.

Imitarea grotesca a stilului de viata aristocrat si burghez asa cum o incurajeaza corporatismul este si motivul pentru care Mos Craciun este pentru copilul de sclav contemporan o corvoada. Jucariile si dulciurile sunt rasplata finala pentru care merita o astfel de confruntare. Din pacate nici pentru asta Mos Craciun nu este pentru un astfel de copil un moment magic. Cele mai frumoase cadouri se primesc in majoritatea cazurilor de fapt in timpul anului atunci cand copilul pune ochii pe ceva si il vrea cu orice pret. Eu personal nu imi aduc aminte de nici o jucarie importanta venita de la Mos Craciun. N-am sa uit niciodata macaraua pe care parintii mi-au cumparat-o de la mare dupa ce am facut o criza in mijlocul soselei. Cadourile luate de parinti rareori il atrag pe copil. Asta pentru ca parintii sclavi au un simt psihologic atrofiat, au o viziune autoritarista asupra lumii, cu mama care se supune si tatal care isi impune vointa asupra ei si restului familiei la fel cum societatea il trateaza pe el.

Prin Mos Craciun transpar mai curand dorintele parintilor decat ale copiilor. Mai intai vor sa ii ambitioneze pe plan competitional, vor sa ii stimuleze sa invete la scoala pentru a ajunge mai departe decat au reusit ei. Apoi parintii vor sa isi exprime sentimentele pozitive fata de copii dupa ce un an intreg a predominat lipsa de comunicare, amenintarile si eventual bataia. Copilul trebuie pupat numai in somn spune o vorba din popor... Cu Mos craciun parintii vor sa isi convinga copiii ca totusi sunt iubiti, ca undeva candva un alter ego al lor, ascuns si incapabil sa se exprime ii apreciaza foarte mult...

Faptul ca parintele sclav isi vede copilul ca pe o investitie in viitor, cu presiuni, pedepse si altele este resimtit foarte clar de catre copil. Mos Craciun e o varianta ceva mai petrecareata a lui Mos Nicolae care „altoieste”. Mos Craciun e un fel de educator de la scoala asa cum se pricep parintii sau vecinii sa il imite; el ia la intrebari, dojeneaza si ofera recompense in loc de pedepse. Am participat si eu la cateva sedinte de moscraciunism care semanau foarte tare a tribunal juvenil. Si totusi spiritul sarbatorilor si cadourilor e atat de departe fata de majoritatea moscraciunilor!

Desi toti parintii sunt bine intentionati dorind ce e mai bine pentru copiii lor totusi intarirea iluziei unei realitati aristocratoide stangaci imitate de omul de rand este doar un imbold la ipocrizie. Copilul este invatat un an intreg ca viata inseamna suferinta si frustrare, ca nimic nu cade din cer si ca trebuie sa lupte din greu pentru ceea ce are iar de sarbatori i se serveste exact opusul a ceea ce este invatat si toata lumea se asteapta sa si creada asta. Tipul asta de neconcordanta si chiar contradictie intre propaganda si realitate, intre inselaciune si reclama, intre concret si ideal este specific specific stilului de viata sclavului fie el antic, fie contemporan. Parintii sclavi se impaca cu ideea, ajung sa cred ca asa e viata, ca asa e realitatea si o practica si ei mot-a-mot in familie cu copiii lor pentru ca si ceilalti o fac. Acestia ajung adulti candva iar amintirile frumoase din copilarie nu se leaga de Mos Craciun ci sunt amintiri de cele mai multe ori lipsite de importanta pentru mintea adulta insa cu semnificatii imense pentru mintea infantila. Exista cadouri fastuoase pe care Mos Craciun le aduce intr-un efort financiar disperat si care sunt ignorate de copii in favoare ambalajului si funditelor cu care e legat.

Cel mai popular personaj al crestinismului nu mai este Isus Hristos deoarece el reprezinta starea naturala a sclavului de sacrificat in momentul in care renunta la tamplarie si isi cere drepturile de rege peste regi. Corporatismul nu se impaca cu aceasta idee sumbra a omului care vrea sa devina totul dar cam esueaza pe pamant rastignit pe cruce. Crestinismul postmodern cu aere corporatiste promoveaza mai nou imaginea lui Mos Craciun care pana acum cateva sute de ani avea un rol pasager in peisajul religiei crestine. Mos Craciun e mai nou D-zeu pe pamant. Nasterea lui Cristos a pierdut mult din stralucire. Mos Craciun se anunta din noiembrie, explodeaza in decembrie si se „sarbatoreste„ si in ianuarie cand brazii se arunca la gunoi.

De curand a avut loc in Romania cea mai mare parada de Mos Craciuni din lume.

December 22, 2008

Nu va bateti joc de oamenii in care s-au investit miliarde!

Sistemul are mare grija de oameni ca Ion Iliescu. Pentru ca Ion Iliescu sa stea presedinte al tarii s-au cheltuit miliarde si miliarde de dolari. Mai intai a avut nevoie de sofer personal care a trebuit platit. A avut nevoie de garda de corp care sa il apere de lunatici care ar fi vrut sa linseze... Apoi a avut nevoie de servicii secrete care, printre altele, au trebuit sa vegheze ca nu cumva cineva sa atenteze la viata lui. Apoi a fost nevoie de o intreaga armata de parlamentari care, in dorinta de a-i lua locul, sa ii observe fiecare miscare, sa il critice si, in final sa ii limiteze puterea de care foarte usor s-ar fi imbatat. Fiecarea parlamentar care statea cu ochiul pe Iliescu sa nu cada in pacatul megalomaniei a trebuit si el platit la randul lui cu locuinte de serviciu, cu sofer personal si cu alte garzi de corp, cu excursii in strainatate etc. Pe langa asta statul a trebuit sa cheltuiasca enorm cu subventionarea presei care face reclama imaginii acestor oameni in asa fel incat sa fie alesi in cabinele de vot. Pentru ca omul de rand sa ii tina minte presa trebuie sa investeasca in entertainment care sa il atraga si sa revina mereu in contactul cu aceste imagini ale politicienilor.

O intreaga armata de birocrati e facuta pentru a-i complica omului de rand viata si a nu se gandi daca nu cumva se poate si fara unii ca Iliescu &co. O intreaga armata de profesori il invata pe omul de rand sa nu puna anumite intrebari si sa accepte lucrurile asa cum sunt. Si astia trebuie platiti. Ce s-o mai lungim... Sunt o gramada de oameni in comunitate a caror rol nu este sa produca ceva neaparat ci doar sa convinga omul de rand sa intra in uzine si sa fie si fericit. Toti astia trebuie platiti.

Ion Iliescu si cei de t(z)eapa lui sunt niste bijuteri ale comunitatii. Par ei niste mucuri de tigara ambulante, par ei niste stafii ca samburii de nuca insa in ei s-a investit tot ce are mai bun comunitatea. Acestia sunt oamenii de miliarde de dolari. In imaginea lor s-a investit viitorul aurolacilor de prin canale si a copiilor muncitorilor de prin alte tari care cresc ca orfanii.

Aveti grija de aceste nestemate. Ele sunt adevarate case ale poporului ambulante. Dar ce spun eu! Sunt adevarate popoare ambulante. Nu aruncati cu oua sau cu monezi ca s-ar putea sa se ia vopseaua... Bucurati-va de ei cat mai sunt in viata. Caci maine-poimaine mor si se duce dracului toata munca noastra...

December 18, 2008

Ma joc cu viitorul jocurilor

18-12-2008

Acum o luna si ceva in urma pe internet si in mass-media facea senzatie premiera realizata de CNN cu transmisia holografica.



Ei bine cam cu asa ceva se ocupa compania la care lucrez eu in prezent. Nici ceea ce a prezentat CNN si nici ce facem noi aici nu este o holograma propriuzisa, cu laser si tot tacamu' dar efectele sunt destul de asemanatoare in sensul perceptiei stereoscopice.
Sistemul folosit aici defera de cel de la CNN. In principiu imaginea este splituita in doua proiectoare speciale. Unul transmite o imagine oarecum verde iar celalalt una spre magenta. Imagtinea este reflectata de un panou (tot special). O pereche de ochelari la fel de speciali filtreaza imaginea in asa fel incat imaginea recreata in capul userului are efectiv adancime. Daca privesti imaginea fara ochelari ea pare oarecum neclara, dublata asa cum se vad cateodata programele TV prinse cu antena. Fiecare dintre cele 2 lentile opreste imaginea venita din cate unul dintre cele 2 proiectoare si astfel ajuta la perceperea adancimii. Randarile 3D facute pe monitoarele clasice par realmente plate dupa ce vezi o astfel de imagine.
Insa cireasa de pe tort o reprezinta sistemul "Cave" care este realmente o minunatie. Niste baieti cu adevarat destepti (in sens american si nu romanesc) s-au gandit sa puna astfel de panouri in forma de cub. Au scos o parte laterala pe unde intra spectatorul si tavanul. Inaltimea unui astfel de cub e cam de 2 metri. Pentru a nu bruia perceptia tridimensionala proiectia de imagine pe aceste panouri se face prin spatele lor pornind de la cele 2 proiectoare pentru fiecare panou cu imaginea reflectata de o oglinda pentru ca sa acopere suprafata de 2/2 m si proiectata in spatele lor. Cu cateva elemente de programare imaginea tileaza de pe un ecran pe altul in asa fel incat imaginea pare continua, fara simuri. Eu am vazut o harta simpla cu maparea streciuita, fara normal map si specular. O harta old gen pur si simplu. Dar sentimentul pe care l-am avut a fost unul de realitate 100%. In Cave nu doar vezi o imagine 3 D ci simti efectiv o realitate asa cum o simti pe cea inconjuratoare. O telecomanda wireles poate oricand tine loc de consola cu care sa te misti prin harta. Colegul meu american a facut misto de mine si a accelarat viteza pe o panta in jos dupa ce in prealabil ma plimbase. Am avut senzatia ca schiez vara si mi-am flectat genunchii ca sa pot sa fac curba si sa ma opresc. In sacunda urmatoare m-am lovit de peretele din spatele meu incercand sa ma echilibrez desi, evident, niciunul dintre obiectele reale din jurul meu nu se miscase ci doar imaginea. Multora efectiv li s-a facut rau din cauza sentimentului de realitate oferit de acest sistem. Incredibil modul in care vazul poate efectiv decide senzatiile interioare! Nu e de mirare ca exista voaiorism ca manifestare sexuala excentrica. In mod evident un schizofrenic percepe realitatea halucinatiilor sale la fel cum noi percepem realitatea virtuala intr-un astfel de sistem.

Mi s-a spus ca in Cave deja se proiecteaza jocuri video. Nu stiu cum ar putea fi proiectat un racer acolo fara sa fi legat. Nu vad cati ar putea juca un racer in Cave daca eu am cazut la o viteza medie. Asa ca gamerii inraiti vor renunta in scurt timp la Palystation, Xbox sau Wii in favoarea unei astfel de experienta in Cave. Dar nu stiu daca vor mai putea juca pe alta platforma decat in Cave sau ceva similar. Probabil ca viitorul chalenge al gamerilor nu va fi neaparat performanta/dexteritate propriuzisa ci timpul de rezistenta in joc. Fireste ca in Cave inca poti trisa, poti inchide un ochi si astfel imaginea devine din nou plata astfel incat sa iti revii din dementa. Dar poate ca ochelarii vor disparea si ei odata cu dezvoltarea sistemului. Oricum eu nu sunt gamer asa ca nu cred ca voi trai dilema asta. Poate doar cu NFS un pic asa...

Editare ulterioara 8-05-2009
Am vazut recent pe Feeder exact Cave-ul de care vorbeam si in care am intrat de nenumarate ori asa ca il postez si eu aici:

December 14, 2008

Seful/patronul roman

De cateva luni lucrez cu o companie americana care fce anumite servicii unei institutii din Romania.

Diferenta dintre modul de lucru al romanilor cu care am lucrat pana acum si cel al americanilor e ca de la cer la pamant. Am vazut si reactii de irascibilitate la ei desi in cea mai mare parte ei lucreaza intr-o atmosfera calma. Chiar si atunci cand apar momente de tensiune agresivitatea nu e indreptata catre un om din echipa ci direct catre situatia in sine. De exemplu la un moment dat altcineva din afara echipei nu si-a facut bine treaba si toata echipa noastra a trebuit sa astepte pana cand situatia se rezolva. Am vazut o reactie irascibila din partea sefului american care se manifesta prin gesturi de lovire cu pumnul, sugrumare, injuraturi si scrasnet din dinti. Dupa care omul s-a calmat putin si a venit sa discute cu noi despre ce avem de facut in continuare. Ii mai ramasese ceva din irascibilitatea initiala insa nici o scunda nu am avut impresia ca este indreptata si spre noi ci mai curand ca o pastreaza pentru o viitoare discutie cu terta parte. Mi-au venit in minte figurile diferitilor mei schiefi care in astfel de momente isi revarsau naduful pe angajati. Sentimentul care il aveam in acele momente era unul de dispret. Dimpotriva frustrarea care se citea pe ochii americanului ma facea parca sa il ajut si sa il respect pentru capacitatea lui de a cerne si distinge clar lucrurile.

Seful/patronul roman tipa, ameninta si dispretuieste subit pentru ca pana acum cateva zeci de ani majoritatea romanilor insisi traia in spirit semiprimitiv ca ciobani sau crescatori de animale. Si asta cam de pste 2000 de ani. Romanul sef/patron nu s-a putut desprinde de acest lucru. Cu toata cultura lui care graviteaza in jurul lui Paolo Cohelio, romanul ramane in continuare prizonierul mentalitatii ciobanului amenintat de lupi si de furtunile din munti exilat in conditiile capitalismului extrem.



As vrea sa fiu bine inteles; am respect profund pentru ciobanul mioritic ca si pentru cultura primitiva in general cu fatalismul ei religios si cu impacarea sa cu lumea. Problema e cu ciobanul capitalist care traieste in fiecare secunda comploturi si lovituri de stat reale si imaginare. Ciobanul postmodern are experienta burgheziei comuniste, stie ca trebuie sa invete pe rupte cultura clasica sau ramurile cele mai extravagante ale matematicii pentru a intra la facultate pentru a primi un loc aristocratoid in sistemul ermetic totalitar. Stie ca trebuie sa si corupa. Altfel ramane la coada vacii.

Toate acestea se resimt in modul romanesc de a fi sef/patron. Romanul nu se simte bine daca nu are acolo animalul sau pe care sa il injure si cainele care sa se bucure si sa dea din coada pe langa el. Ei bine, in momentul in care un sef/patron roman e suparat trebuie sa se descarce pe vreaun mascul omega prin firma asemenea masculuilui hiena care goneste un alt masacul cand femela il fugareste. Seful/patronul roman face pe filosoful si sfantul combinat cu succesul lui Bill Gates. Se comporta ca stapanul sau ca zeulpe pamant si are pretentia sa ii fondezi o religie cu numele lui. Tocmai aceasta mentalitate dualista si ermetica a unei clase aristocratoide care trebuie sa se diferentieze de alta, cea ploretaroida, se simte in fiecare fibra a comportamentului lui. Iata ca la 19 ani de la schimbarea din '89 sunt destui astfel de patroni care nu inteleg ce inseamna a face o echipa si care cauta (cu destul succes tinand cont de rateurile politicienilor in a face un sistem social uman) o "echipa" de sclavi pe plantatii.

In momentul in care sesizezi o neregula in gandirea sefului/patronului roman ti-ai dt foc la valiza chiar daca sau tocmai pentru ca ai dreptate. Te vei trezi din cu din ce mai multe si mai complexe sarcini sau cu mai multa presiune drept pedeapsa. Am facut acelasi lucru cu americanii fata de anumite lucruri care nu mergeau bine. Daca au vazut ca m-am descurcat am primit laude reale si sincere pentru ca ei au vrut sa vada daca ma descurc asa cum am aratat la observatia mea. Am ramas pur si simplu socat cand seful meu mi-a declarat ca e fericit pentru ca am realizat un anume lucru la care nu se astepta. Seful/patronul roman probabil ca se bosumfla si mai imi punea ceva in carca. Pentru ca seful/patronul roman nu are nevoie de oameni care gandesc liber ci are nevoie de niste masini care sa execute comenzile fara sa comenteze. Poate ca unul ca mine care nu se lasa calcat in picioare cu una cu doua s-ar putea sa comenteze cand pe cartea mea de munca salariul e doar de 2/3 ori mai mic decat cel pe care il iau in mod real. Sau pentru ca unul ca mine refuza sa stea peste program la lucru. Sau pentru ca unul ca mine tine minte ca un alt angajat a izbucnit in plans din cauza stresului. Unul ca mine nu e bun pentr7u capitalismul salbatic din Romania.

Nu am gasit pe nicaieri pe unde am lucrat la diverse firme romanesti sentimentul ca fac parte dintr-o echipa ca in aceasta companie la care lucrez acum. Peste tot am avut sentimentul ca fac parte dintr-o clasa damnata. Asteptati-ma sa mai lucrez vreodata la vreo companie romanesca! Mai bine vand tot si imi iau o casa la tara intr-o tara civilizata decat sa mai lucrez la vreun sef/patron roman. Faceti din Romania o tara minunata cu chinezi nu cu neamul meu!




December 8, 2008

Politia raspunde revoltei

Un copil de 16 ani a fost ucis sambata in Atena de catre o patrula de politie. Politia sustine ca a fost atacata de acesta si ca au tras mai intai un foc de avertisment in aer dar gluntul a ricosat dintr-un acoperis exact in pieptul tanarului. De ce nu spun ca a ricosat din cer ? Pare mai plauzibil. Exista martori care spun ca tinarul nu i-a atacat pe politisti.

In urma acestei tragedii in orasele din Grecia s-a dezlantuit proteste de strada violente. Un motiv numai bun pentru a arata ca "golanii" sunt de vina. Mie un astfel de film imi pare ca trebuiau ucisi mai multi protestatari. Sa se'nvete minte lichelele sa munceasca nu sa iasa gura casca in strada. Nu asa ca asta e sentimentul?

Autoritatile (represive) chiar si-au si cerut scuze si au facut demiteri la varf in ministerul cu pricina. Intr-adevar, pe timpul sclavilor clasici nimeni nu le mai cerea scuze pentru ca le-au inabusit rascoala. Si in zilele noastre a murit doar unul. Va dati seama cat de departe suntm fata de acele vremuri negre ale istoriei! Ma simt cu adevarat mai liber cand aud scuze din partea autoritatilor (represive) pentru ca au ucis pe cineva pentru ca a protestat. De fapt avea voie, nu? Scrie in constitutie.

December 5, 2008

Sunteti patetici

Aseara, inainte sa ma culc am deschis televizorul perntru un tur. Posturile mele preferate dadeau reluari de emisiuni asa ca am stat cateva minute pe la celelalte. Majoritatea aveau pretentia ca faceau emisiuni politice. Toti au intrat intr-o ciudata cursa de anticipare a viitorului guvern si a combinatiilor politice. S-a gasit noul tip de telenovela care se pare ca prinde bine la gospodinele/gospodinoii cu aer intelectual. Toti au intrat mai nou in febra lui cine cu cine, care cu care, care cu cine, care pe unde, ala cu aia, aia cu astia, astia cu ailalti etc. Oare exista telespectatori pentru asa ceva sau emisiunile sunt dictate de sus ca sa il convinga pe Dorel sa se creada intelectual si sa mearga la vot macar in viitor. Mi se parte mie sau o parte din conecetatenii mei s-au tampit? Daca exista public pentru asa ceva atunci mi-e cu adevarat rusine. Chiar sa nu inteleaga unii ca nu are importanta daca te fura unii de la PSD, PNL sau PLD? Oare nu inteleg unii ca daca un guvern face taxa unica de impozitare (ceea ce e menit sa aduca ceva bun) aceasta "cucerire" democratica e dublata de pasi inapoi, de alte taxe care atenueaza o astfel de masura? Oare nu inteleg unii oameni ca votul cel atat de dorit in epocile trecute a suferit o inflatie profunda si ca o astfel de"cucerire" democratica superficiala e atenuata de mecanisme perverse mai profunde de luare a deciziilor in asa fel incat practic nu s-a schimbat nimic? Pentru ce sa iti umpli memoria cu scenete lacrimogeno-cinice pe care aparatul de manipulare al sistemului, cel supranumit "stat de drept" si "pluripartitism" le foloseste nonsalant pentru a mentine o ordine clasica a lucrurilor?
Nu stiu pe cine ar trebui sa fiu suparat mai tare. Pe cateva sute de mii de gura casca care merg la vot, care belesc ochii la astfel de mojicii si care sunt folositi ca masa de manevra pentru a da impresia ca guvernarea este aleasa democratic de "popor"? Sau la prostituatii si mercenarii din presa care fie accepta tacit mizeria sitemului fie sunt atat de stupzi incat sa nu inteleaga manipularea implementata de agentii serviciilor secrete infiltrati prin sediile ziarelor si televiziunilor? Nu iti trebuie cine stie ce inteligenta sa iti dai seama ca ceea ce se practica la televiziuni zilele astea este un circ ordinar si nu politica. Politica inseamna sa decizi unde merg fondurile comunitatii si nu sa anticipezi combinatii artificiale si nesemnificative practicate de partidele politice. Politica nu e loto prono ba neghiobilor! Mai bine apucati-va de curse de cai! Chiar atat v-ati schimonosit de tare la minte! Ca stiu ca la jurnalism sunt cateva carti bune de filosofie si psihologie. Ce dracu' a facut sistemul din voi ba ZARistilor ca semanati toti cu niste babe schimonosite ce barfesc intre o fiertura de ciorba si urmatoare telenovela. Sunteti patetici.