Pages

January 29, 2008

Ho brad frumos!

Dupa sarbatori lumea se leapada de ceea ce adorase in timpul sarbatorilor. De brazii de craciun. Te-ai lepadat de bradul din casa? M-am lepadat de brad... Dupa sarbatori ghenele de gunoi se umplu de brazi aruncati ca pe niste ambalaje ale spiritului Craciunului vandut la Kg.




Cand eram mic bradul se punea in camera de oaspeti (camera buna) care de obicei era inchisa cu cheia sa nu facem noi traznai pe acolo. Pana la urma gaseam cheia ascunsa si o ascundeam noi pentru a salva bradul. Din cand in cand intram sa vedem daca i-au mai crescut bomboane... Bietul de el naparlea asa pana la vara si murdarea covorul cu acele lui maronii. Am ars brad uscat chiar si in toamna atunci cand se facea curatenia in gradina. Si atunci imi parea rau dupa el.


Oamenii arunca bradul pentru ca nu mai au loc de el in casa. Oamenii imita locul mare din casa aducand bradul de Craciun. De Craciun oamenii imita acel spatiu din varf de munte de unde mergi si aduci in casa un pom cu bunatati. Un singur pom taiat dintr-o padure nu inseamna nimic. La scara globala, urbana o astfel de practica e una criminala. Paduri intregi dispar de craciun. Bunatatile unui stil de viata auster si aproape primitv sunt inlocuite cu curele de slabire cu teama contemporana de dulciuri si de mancaruri alese. Dupa ce a fost un criteriu material pentru autoaprecierea sufletului bun, cu excese de generozitate si bucurie imitate, bradul devine o povara cu toate minunatiile lui care au ajuns banalitati.















Sper sa nu iau niciodata brad de Craciun atata timp cat voi locui in Bucuresti...











January 22, 2008

Armata e gunoi avec nous

Aseară am văzut o expoziţie pe gustul meu la MNAC la parter. Despre armată in principal desi erau si alte teme, expozitia fiind una de grup, organizata de Institutul Francez. Fireşte că m-au apucat nostalgiile şi "amabilitatile" la adresa subiectului dar nu a fost cazul pentru că autorii au pus suficiente excremente în ideea de armată încât nu m-am mai obosit şi eu care am rămas un simplu şi neutru spectator.
Am văzut un desen care cred că îl reprezintă din spate pe Mao, fostul lider revoluţionar chinez, în timp ce pipăia o femeie mai mult copil.




Am văzut chiar de la intrare un ansamblu de machete compuse dintr-un avion, un tanc un grup de soldaţi, un bust de general rus şi altele realizate într-o oarecare deformare optică în măsură să ateste agresivitatea iminentă realităţilor pe care le reprezintă. Faptul că ţeava tunului care în mod natural este un cilindru era aici prezentată ca un trunchi de con era în măsură să redea un sentiment de insecuritate, o teamă a apropierii realizată prin această iluzie a deformării.




În final am lăsat un film absolut teribil facut de William Kentridge. Începe cu nişte siluete negre pe fond alb animate în spiritul filmării cadru cu cadru.






La un moment dat par a fi nişte animaţii de flash însă în alte secvenţe se văd machetele filmate cadru cu cadru. E posibil ca ambele tehnici să fi fost îmbinate.




Cert este că acest gen de animaţie rudimentară, nenaturală, cu mişcări brute şi rigide reuşea să redea realitatea întoarcerii soldaţilor mutilaţi de pe front şi a refugiaţilor epuizaţi de zecile de km. de mărşăluit din faţa violenţelor.




Siluetele păreau a fi făcute din bube, din neregularităţi cancerigene, muşuroaie vii care se desfăşurau în spaţiu asemenea unor organisme aflate în agonia ultimilor clipe. Muzica unei astfel de tragedii era una absolut dezarmantă.








Filmul are 2 părţi una în care acele siluete şi manifestă defilator şi iresponsabil dorinţa de a merge la război iar cealaltă exact această finalitate dramatică.





Simplu realizat şi extrem de expresiv filmul îşi atinge scopul.


January 9, 2008

Cum se face o campanie publicitara desteapta azi

Am gasit pe blogu' lu' Amar de zi un filmuletz despre care se amuzau colegii mei copios zilele trecute. M-am uitat un pic si am plecat. Acum l-am vazut tot si am lasat cateva impresii pe blugul lui pe care m-am gandit sa le fac articol ca atare pe al meu. Asta e filmu':



Il respect pe Bill Gates si chiar cred ca face bine in partea cu caritatea. Da' in clipu' asta vad o campanie publicitara cat casa alba si casa poporului la un loc. Amuzant, ok. Insa sunt absolut sigur ca Bill Gates nu e asa cum apare in film si ca baietii de la PR au facut totul... Nu vreau sa spun ca e rau sau e naspa sa fii ca Bill. Insa atunci cand Bill cel ce nu stie ce inseamna strada si orasul se vrea a fi unu' de pe strada am o mica indoiala. Eu nu prea pun botu' la asa ceva. Pot insa sa cred ca Bill Gates s-a gandit ca e mai publicitar daca devine omu' strazii decat IT-istu abstract din birou.
O fi angajat oare vreo agentie de publicitate? Sau e facuta doar cu departamentu' din Microsoft? E desteapta campania da' tot sare in ochi minciuna de masa de care publicitatea nu poate scapa!

January 4, 2008

Zapada contra tehnologie

In ultimul timp "instinctul" meu scriitoricest s-a convertit catre rezumatul la DPA

Ce m-a atras zilele astea este misto-ul pe care natura il face lumii acesteia ingamfate transformand arogantele unora in bufonerii :


Dupa cum am mai spus Dumnezeu ne-a dat prin intermediul zapezii posibilitatea să o luam de la capăt ştergând încă odată griul obosit al lumii.
Lumea trebuie luată de la capăt.