Pages

February 28, 2009

Extermismul religios in parlamentul Romaniei

In secolul 5 i.e.n. Socrate era condamnat la moarte printre altele sub acuzatia ca nu crede in zei. Giordano Bruno a fost si el ars pe rug in Renastere (scuze pentru jocul negru de cuvinte). Aceeasi sarta au avut-o multi altii in timpul Inchizitiei.

Ca nu suntem la mii de ani lumina de acele timpuri si mentalitati asa cum ni se spune sistematic o dovedeste si acest film:

In fapt insusi sistemul politic actual este un feudalism vopsit, nu?

Cred ca astfel de atitudini arata ce rol are religia in stat . Merita sa investesti in cateva sute de mii de preoti/calugari pentru ca apoi vei avea milioane de sclavi si astfel iti vei recupera banii.

Mentionez ca religia, arta si stiinta inseamna totusi mai mult decat niste unelte in mana neofeutalilor care conduc societatea actuala. Insa, fireste acestea sunt si niste unelte foarte eficiente pentru un astfel de scop.

February 16, 2009

Sa ma p… pe statul vostru de drept si drepturile voastre ale omului

Filmul aparut de cateva zile pe net cu politistii din Targoviste care sechestreaza un om doar pentru ca le-a stricat parerea buna despre ei aratandu-le cum incalca legea este specific modului in care sistemul merge in general. Se vedea colo clar cum politienestii se folosesc de legislatie si o trag de par pentru a-si musamaliza mizeria. M-am intalnit si eu cu cateva astfel de situatii dar pe timpul ala nu era telefon cu camera digitala.







Situatia se intampla peste tot in lume si in locurile cele mai putin probabile si cele mai trambitate intr-ale libertatilor:




Mult timp am crezut ca oamenii sunt prost informati si atat. Dar unii sunt realmente orbi iar Platon cu mitul sau incepe sa imi faca cu mana din ce in ce mai des. Pentru Dumnezeu: de ce sa protestezi ca exista pusee ale statului politienesc in Romania, in SUA, in UK? Lasati-i oameni buni pe cei care se gudura de firimiturile de totalitarism din stat si uitati-va la politicieni! Faptul ca ei ne fura sistematic oferindu-ne fortat si la preturi exorbitante servicii pe care nu le dorim fara sa vedem asta macar este originea acestui politienism. In loc sa vedem asta ne agitam ca niste rate pentru ca libertatea unui om a fost ingradita minor. Asta e doar varful aisbergului.

Modul in care acesti politienesti s-au purtat cu un om de pe strada arata este tipic pentru modul in care statul si autoritatile (represive) o fac cu sclavii in general. Fireste ca daca in locul omului astuia era un CTP sau vreun jurnalist atunci principele politai si-ar fi aratat plecaciunea in fata rangului mai mare. Pana la urma acesta e si rolul presei; sa convinga sclavul ca patania lui e de fapt una asa exceptionala, nesemnificativa.

Daca un astfel de subiect ar ajunge unul de presa, daca sclavul pe jumatate revoltat pe jumatate anesteziat reactioneaza atunci s-ar ajunge in situatia de a face ceva sanctiuni impotriva acelor politienesti. In situatia asta ministrul justitiar ar parea asa un fel de sfant ce omoara balauru' iar rezultatul ar fi menit sa tempereze un pic gustul pentru razbunare a sclavului cu mintea-i vajainda si astfel sa ii refaca increderea in sistem (ticalosit). Cam asta inseamna statul de drept. Mersi.

February 3, 2009

Bear Grylls la supravietuit in Romania

Relatia mea cu televizorul s-a racit mult de tot si cred ca se va termina la un moment dat cu divortul. Deocamdata el ma trezeste dimineata pentru o jumatate de ora si ma adoarme seara o ora de la 11 la 12 la emisiunea lui M. Badea. Cateodata Badea face referire la subiecte de presa cu care nu sunt familiarizat si atunci dau fuga pe Discovery, N. Geo sau Animal Planet. Asa s-a intamplat si aseara. Pe Discovery era Ultimate Survivor interpretat de Bear Grylls care supravietuia in Romania pe undeva prin muntii din Transilvania. De obicei supravietuirea tinea cam o jumatate de ora insa de data asta emisiunea a fost de aproape o ora. E mai greu cu Romania…




Nu. De fapt tipul si-a complicat singur existenta si a lungit suspansul „pe mai multe episoade” asa cum a mai facut-o si in alte ocazii doar ca sa ne arate cum iesim din nisipurile miscatoare, din apa inghetata cand s-a rupt gheata, din mlastina etc. De data asta asemenea unui copil care intra prin toate baltile si Ultimatia sa a cautat toate obstacolele. Cred ca doar pe Tiriac cu pusca l-a scapat. Sau poate nu era sigur ca va supravietui unei intalniri cu „the hunterman”. In fine, cert e ca toate vagaunile au fost luate la rand. Ce nu aveam eu incredere pana acum in modul cum vaneaza el iepurii salbatici cu bumerangul, dar acum ca vine si ma invata despre locurile unde am crescut pot sa spun ca ma face sa ating culmea scepticismului. Imaginati-va ca la un moment dat nebunu’ a intrat intr-o pestera sapata de un rau activ pentru a scurta drumul. Eu personal daca nu mi-am facut testamentul n-as avea curaj sa intru acolo cu atat mai mult cu cat apa inca curge. Chiar pe el l-a luat gura pe dinainte si a spus despre patania unor speologi care au ramas blocati intr-o astfel de pestera timp de trei zile pentru ca nivelul apei a crescut brusc. Apoi, raul subteran poate iesi la zeci de km departare de locul unde intra. Asa ca nu luati in calcul audienta de care Ultimul Supravietuitor are nevoie pentru a supravietui in showbizz ci vedeti-va de drum ca mormant va puteti gasi si altundeva chiar daca nu chiar atat de monumental ca intr-o pestera.

O alta faza demna de povestile de adormit copiii a fost torta. A facut el niste torte din rasina de copac (sa arda mai mult timp) si din tot felul de ramuri. Dupa ce a ars-o pe prima a ajuns la un moment dat in situatia de a se scufunda pentru ca raul intra sub o piatra. Ce sa faca? Sa intre cu torta aprinsa in apa era prea de tot. Asa ca a lasat-o balta si a aprins frumusete de reflector cu care sa vada omu’ pe sub apa. Ca cica torta nu arde sub acolo care va sa zica. Sa intelegem de aici ca cu mancatul de viermi si oua clocite tot cam la fel sta treaba? Adica mananci un vierme doi, da’ dup’aia scoti tata pachetu’ cu sunca din rucsacu’ cameramanului si bagi la ramazan. Supravietuire – supravietuire da’ asta nu inseamna ca treb’e sa mori de foame pentru cateva mii de dolari de la Discovery Channel.



Faza tare a fost la prins pastravi cu mana libera. Cand eram copil si chiar mai tarziu am prins ceva peste sub pietre sau la ragalie. Ragalia e un spatiu concav in malul raului care se formeaza datorita radacinilor copacilor care raman suspendate fara pamant dupa ce apa il erodeaza. Pestii se ascund deseori acolo. Ar avea mai mari sanse in largul apei dar probabil ca acolo ii pot lua plasele sau pescarii cu furculita noaptea. Oricum, cu mana libera n-ai nici o sansa sa prinzi peste in rau de munte altfel decat pe sub pietre sau la ragalie. Apoi iti trebuie si ceva experienta. De obicei palmele se tin in jos si larg deschise pentru a inconjura cat mai bine piatra. Bear Grylls tinea palmele in sus. Palmele nu se tin asa decat in cazuri exceptionale cand ragalia e mare. Se vedea ca omu’ n-a „supravietuit” prea mult prin Romania. Totusi cum necum, cu pestele adus de-acasa sau chiar prins pe bune el a reusit sa prinda o fata. L-a mancat pe loc dupa ce i-a scos maruntaiele.

Pentru ca tacamu’ sa fie complet nu se putea o supravietuire fara o intalnire cu ursu’. Era pe la 100 m de camera destul de linistit. Bear Grylls spunea ca nu ii vedea inca. Abia cand i-a vazut a luat-o agale in directia opusa. Ceee! Asa se comporta ursul salbatic? Mi-aduc aminte de o intalnire pe care am avut-o cu un mistret acum vreo 15 ani dupa ciuperci. Era destul de departe de sat asa ca nu putea fi un porc domestic. (Am sa descriu situatia in termeni muzicali ca tot ma preocupa mai nou domeniul) Am auzit mai intai un hardcore bass dublat de un snare puternic pe post de respiratie. In urmatoarea secunda un drum&bass porcesc cu alternante intre kick-ul copitelor si snare-ul respiratiei s-a dezlantuit pentru o clipa, timp in care mistretul disparea in surround-ul padurii. Nici n-am avut timp sa-l vad. Mi-am dat seama ca trebuia sa fie un mistret pentru ca beat-ul copitelor era mai puternic decat a unui porc normal dar ceva mai slab decat a unui cal. Nu cumva ursu’ lu’ Bear Grylls era de acela de-al lu’ Tiriac educat de mic sa stea la bataia pustii ca da bine la turism? Sa nu-mi spui ca i-o fi fost ursului frica de tine cand ti-a vazut CV-ul si a plecat dupa alte victime! Bai Bear Grylls vad ca te-ai integrat bine in Romania: ai dat-o rau de tot in fabulatii spirtiste! Da’ tot ti-a scapat ceva… De ce n-ai prins tata ursu’? Sa fi mancat urs proaspat din Romania era ceva, a? Gaseai tu niste furnici ceva sa-l mitraliezi, nu? Vezi ca mai trebuie sa lucrezi pe la PR.

Totusi trebuie spus ca el nu si-a gasit bine locul de supravietuire cel putin in ceea ce-i priveste pe romani. De fapt muntii Romaniei au fost elementul care a permis supravietuirea romanilor aici si n-a permis imperiilor sa vina si sa cucereasca. Supravietuirea adevarata se face … mai la ses. Trebuia sa vina sa ne arate cum sa treci pe trecerea de pietoni fara sa te omoare vreun manelist cu BMW-ul. Trebuia sa ne arate cum sa supravietuiesti fara sa dai spaga. Codru-i frate cu romanu’ nu am nevoie sa ma-nvete el cu sa supravietuiesc aici la mine acasa.

Dar de fapt marturisesc ca eu il simpatizez pe Bear Grylls. Chiar imi plac emisiunile lui. Ghinionul lui e ca i se cere sa faca audienta si atunci mai telenovelizeaza subiectul la fel cum fac si celelalte televiziuni vecine. Il admir si pentru ca a renuntat la armata in favoarea unui job constructiv. I-au ramas insa „instinctele” alea specifice militarului si raspandite in lumea celor cu „obiective” si „targeturi”, anume de a minti si insela. Dar probabil ca statul in natura va sterge cu timpul asta.