Pages

September 21, 2017

La rece, despre potentiala furtuna de ieri 20 septembrie



Multi am fost suparati pentru ca a trebuit sa ne schimbam planurile odata cu acest cod galben de furtuna de ieri. A fost neplacut. Astazi voiam sa-i dedic si o lucrare digitala primarizzei, dupa pamfletul de ieri prin care faceam haz de necaz fata de situatia creata. Insa, dupa ce m-am uitat mai atent la datele meteo, mi-am schimbat ideile. De jos dintre blocuri s-a vazut cer senin in Bucuresti la ora anuntatei furtuni. Dar realitatea vazuta din satelit arata ca deasupra zonei Bucurestiului a fost prezenta o formatiune noroasa consistenta, comparabila cu cea a furtunii din zona vestica de pe 17 septembrie, in urma careia au murit mai multi oameni.

La ora 9 (8 la ei) ea era pe teritoriile Sloveniei, Croatiei si nordul Serbiei, indreptandu-se spre sudul Romaniei.



La ora 14 ( 13 la ei) deja intrase pe teritoriul Romaniei si chiar s-a comportat ca o furtuna de cod galben. La mine la Gorj a smuls un acoperis care a avariat apoi mai multe masini.


La ora 16 (15 la ei) deja acoperise jumatatea de vest a tarii


Remarc aici similitudinea formatiunii noroase de ieri cu cea a furtunii de pe 17 septembrie:



Asadar meteorologii nu doar ca nu ar putea fi invinuiti pentru false informatii ci mai curand laudati pentru o prevedere destul de apropiata a evolutiei aceste mase noroase. Intre timp, furtuna s-a descarcat in zona vestica si centrala si n-a mai ajuns la Bucuresti. La ora 17 (16 la ei) deja formatiunea noroasa se stabilizase.


Faptul ca in 7 ore ea a venit dinspre Slovenia si s-a oprit la cateva ore de atingerea Bucurestiului e destul de greu de prevazut.

Cei mai multi am crezut ca nu era nici un fel de iminenta a vreunei furtuni, si ca politicienii doar au vrut sa atraga atentia asupra lor, falsificand astfel datele meteo. Cu siguranta ca au vrut si asta. Astfel de mizerii se practica pe scara larga de presa corupta din Romania, la presiunea companiilor de turism. De obicei se anunta vreme caniculara in septembrie si octombrie sau temperaturi sub 0 grade de Craciun si Revelion sau alte perioade din iarna pentru ca lumea sa se inghesuie in a face rezervari si plati avans la statiunile aferente, sau a achizitiona un anumit pachet turistic la pret redus. Aceasta adevarata escrocherie ii pune pe multi in situatia de a regreta ca nu si-au luat hainele groase cu ei la mare in final de septembrie, sau ca au carat degeaba schiurile cu ei in februarie, la munte. Pretul este injumatatit sau chiar la sfert, si pare un chilipir. Dar, dupa recrearea promisa, care se dovedeste in final a fi o vacanţă ratata, el e mai mult o jecmanire. Cei mai multi pleaca mai devreme acasa, uneori dupa o zi sau dou. Asa ca reducerea e mai mult o scumpire.

Desigur ca presa a avut nevoie de asocierea cu uraganele care au lovit continentul American in ultimele luni, pentru a-si face audienta. Dupa ce ieri dadeau stiri care mai de care mai panicoase despre dezastru, astazi au dat-o in mistocareala fata de eroarea autoritatilor, pe fundul unei mistocareli generale justificabile fata de prestatia politicienilor.

Dar totusi realitatea e ca o astfel de furtuna putea ajunge aici si putea aduce noi victime. Nu o simpatizez deloc pe „duamna”, dar cred ca asa ceva trebuie facut cand exista iminenta unui astfel de eveniment meteo. Cred ca numarul victimelor ar fi fost mai mic daca la stiri s-ar fi repetat obsesiv, si chiar panicos in stilul caracteristic, si pe 17 septembrie despre pericolul unei furtuni, la fel ca ieri in Bucuresti. In tarile civilizate se opreste constant activitatea outdoor atunci cand exista astfel de amenintari meteo. E normal sa se intample la fel si la noi. Si sper sa se intample la fel si de acum incolo. Din copaci oricand pot sari crengi care sa loveasca pe cineva si sa provoace nenorociri. E neplacut sa-ti vezi planurile ruinate pentru acea zi. Dar eu as prefera o astfel de zi ratata pe fiecare saptamana daca prin asta se evita alte victime pe viitor.




September 20, 2017

Lupuuuuu’! Vine furtuna! Fi’r’ea’ … de primarizza!

(Acest articol este un pamflet prin care faceam haz de necaz fata furtuna anuntata si ulterior absenta, care ne-a dat peste cap planurile zilei . Atitudinea mea la rece fata de ce trebuie facut in acest gen de situatii se poate vedea aici)

Imediat dupa tragedia de la Colectiv, autoritatile au trecut in extrema opusa interzicand accesul in localuri a unui numar de persoane mai mare decat numarul de metri patrati ai localului. Asa m-am trezit eu asteptand pe la diferite intrari din diferite cluburi din Bucuresti ca sa plece cativa petrecareti ca sa intru si eu. Mai era putin si se ajungea la aparitia listelor de asteptare, ca pe timpul cozilor epice din dictatura. Care era logica unei astfel de idiotenii? Una destul de simpla: raspandirea pe cat posibil in mentalul comun a vinei catre local si, in final catre victimele insele care, chipurile, s-ar fi imbulzit in local. Noroc ca prostia asta n-a tinut prea mult. Cineva si-a dat seama ca o astfel de masura e stupida sau ca n-are nicio sansa sa isi atinga scopul de periere a autoritatilor spagare care au permis un astfel de local fara iesire de urgenta, cu adaugiri de materiale sau spectacole neadecvate.

Acelasi lucru s-a intamplat si astazi cand au anuntat ditamai furtuna de n-a vazut Texasul la ora 5. La drept vorbind, nu cred ca autoritatile sau cei de la meteo ar putea fi acuzati de lipsa de previziunii a furtunii dezastruoase de la Timisoara. De fiecare data raman unii inzapeziti in masini intre localitati dupa ce cu cateva zile se anunta ninsori abundente. La fel si acum, cine vede furtuna trebuie sa se adaposteasca. Am intrat si eu in scara unui bloc cand eram student, alaturi de alti cetateni, cand s-a iscat o furtuna din asta infernala in Bucuresti. La Timisoara si imprejurimi au fost unele victime care nu s-au adapostit suficient de bine. Chiar si cele lovite de ghinion, nu puteau fi salvate de avertizarea meteo sau autoritati. Ghinionul e ghinion si gata.

Ei bine, iminenta furtunii la Bucuresti a adus mobilizari cu totul speciale. Ca sa arate falsa lor grija fata de cetatean, spre deosebirile de edilii timisoreni, "duamna" rea si compania au dat ordin de forta majora. Scolile si unele institutii s-au inchis ca sa nu fie surprinse de dezastrul iminent. Meciul dintre Dinamo Bucuresti - Concordia Chiajna s-a amanat de teama ca jucatorii sa ramana fara minge si echipele fara jucatori. Lumea s-a imbulzit care incotro sa ajunga acasa si sa faca un live cu dezastrul iminent, de-au blocat Bucurestiul. Telefoanele ma sunau si pe mine, marele boicotant de stiri, ca sa ma adapostesc, ca ce alaltaieri in Timisoara azi in toata tara…

M-am inscris la maratonul din octombrie si imi propusesem sa alerg in seara asta. Da’ cand sa ies si eu nu pot de uragan. Ptiu! Dupa ce nu m-am putut toata vara antrena din cauza caldurii, acum na poftim furtuna! Ce sa fac!? Stai ca am o idee: alerg pe la 3 pana cand simt ca vine tornada si apoi ma bag in casa cu un sprint de final ca sa nu ma ia tornada. Gata, asa fac. Mi-am cam schimbat planurile pe ziua asta ca sa-mi scot 2 ore de antrenament la pranz, fie ele si pe ploaie.

Mi s-a parut mie ca pe la 3 cerul era mai mult senin decat noros, dar am zis ca, stai, ca e dupa blocuri si vine ea subit. Dupa vreo 5 km de alergat am inceput sa ma sufoc de caldura. Uite ma a dracu’ furtuna ce parsiva e! Cum vine ea pe nepusa masa! Intai induce victimele in eroare sa iasa la plaja si apoi hat: tsunami! Dupa 5 km am zis sa ma odihnesc putin undeva langa tramvai, sa urc repede daca vine vijelia. Nu autobuz, nu troleibuz nu taxi. Tramvai, tata. Hai ca am mai multe sanse sa supravietuiesc tornadei in tramvai, ca-i mai greu! Stau 10 minute, stau 20… Nimic. Batea un pic vantul. Parca m-am mai racorit. Hai sa mai alerg un pic, zic, pana nu se pune urgia! Dupa 2 km iar m-am incins. Iar am gasit un loc in statia de tramvai. Iar asteptare de 20 minute, iar alergare de 2 km. S-a facut 5 fara ceva, ora Z. Bai, gata cu gluma. Se pune vijelia. Hai acasa! Cand ajung intr-o intersectie, dau sa fac niste poze, inainte sa ma baricadez in baie. Cam astea sunt:






Bai mai da-i incolo si pe astia de la stiri, imi zic! Pai sa anunti dezastru si afara sa fie cer senin! „Zapuseala acum iarna?”, vorba lui Amza Pelea… Sun incoace si incolo pe la amici, cu stirile lor cu tot, ca mi-au distrus dupa-amiaza! Pai nici alergare si nici Caspar David Friedrich reloaded! Stai ma, zic ei, stai ca vine acum!

Editare ulterioara. Stau de 5 ore si nici urma de vant!



Nicio masina pe strada. Imi vine o injuratura care incepe cu fi’r’ea... La telefon primesc acelasi raspuns. Vine, vine! Deja are alura mesianica furtuna asta. Dupa ce mi-a distrus ziua nu las eu evenimentul asta sa-mi scape. Dupa ce-am pierdut sfarsitul lumii  , deja am capatat experienta: stau toata noaptea s-o prind ca pe eclipsa.

Editare ora 01, noaptea. Furtuna s-a intamplat. Dar nu aici ci în Spania. Real Madrid, echipa cu care tin, a luat bataie acasa de la Betis si a ajuns la 7 puncte in spatele Barcelonei care e lider. Sunt devastat…




Cutremur tragic "aniversar" in Mexic

Cateodata viata si lumea isi arata o latura ironic-tragica. Recent Mexicul a fost lovit de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter, exact la 32 de ani de la sumbra comemorare a unui alt cutremur devastator. Peste 220 de morti confirmati pana in acest moment, printre care si copii aflati in salile de cursuri, peste care s-au probusit scolile. Din pacate numarul lor e posibil sa creasca.


Sursa: BBC

Ironia maxima e ca autoritatile mexicane tocmai executasera o simulare de masuri pentru o astfel de situatie. Natura parca a luat alura unui criminal in serie, revenind cu o crima aniversara la aceeasi data. Din punctul de vedere al Universului s-a intamplat o coincidenta intr-o anumita zona de pe un anumit continent, de pe o anumita planeta, dintr-un anumit sistem solar. Un eveniment nesemnificativ. Pentru noi ca oameni, o astfel de intamplare ne face sa ne gandim la micimea noastra ca oameni in fata imensitatii sale. Sintem fiinte rationale, reflexia noastra asupra lumii si noua insasine este doar prin acest lucru un miracol. Cand o astfel de coincidenta se intampla in natura, ne dam seama cat de mici sintem in aceasta imensitate plata, inferioara si neempatica a Universului. Pentru omul primitiv, un astfel de eveniment implica aparitia unei alte religii, si renuntarea la cea curenta.

Asa ceva ne aduce argumente pentru ideea de destin, pe care o respingem partial in urma educatiei civilizate pe care am primit -o. Imi vine in minte marele pictor olandez Vincent Van Gogh, nascut exact la data mortii fratelui sau mai mare cu un an, numit tot Vincent. Ideea destinului a creat religii primitive si clasice si ne urmareste activ si astazi. Diogene Aeropagitul a aratat clar cum Crestinismul nu are nici un sens daca credinciosul crede in destin. Si totusi ideea de destin se regaseste inclusiv in invataturile lyi Isus. Nu putem crede nici in non-determinism, in hazard absolut, asa cum au propus existentialistii francezi. Oscilam inte cele doua mentalitati. Observand aceasta tragedie din Mexic, ne cuprinde aceasta spaima metafizica a lipsei de sens a lumii ce reiese din ideea existentei destinului. Dupa o astfel de tragica si absurda coincidenta poate ca ar trebui sa avem mai multa piosenie si respect fata de cele mai neinsemnate lucruri din natura. Sintem niste zei pentru ca avem puterea de a reflecta, dar si niste nulitati pentru ca nu putem inca intelege natura.




September 4, 2017

Sa nu ne lasam prada xenofobiei!

Ultranationalismul a luat o turnura ascendenta dupa 1989. Se poate vedea ca astazi a atins un apogeu, pe fondul scaderii nivelului de trai, pentru care e blamat, pe buna dreptate, Occidentul. Petrecerile din care lipseste muzica occidentala sint din ce in ce mai multe. Euroscepticismul devine tot mai puternic, icepand de la hamalul de jos pana la patronul jecmanit de ANAF sau de raporturile incorecte cu partenerii occidentali de afaceri. Strainii insisi traiesc acelasi fenomen, ecourile BREXIT nu s-au stins inca. Pe acest fond social, isi face loc din ce in ce mai periculos mentalitatea ultranationalista.

Eu sint unul dintre multi altii care au refuzat scandalul cu vanzatoarea maghiara. Inteleg ca totul a pornit de la un nationalist cu iz de extremist care, banuiesc ca a cautat un caz de refuz, adica tot un ultrationalist, cu care sa-si justifice ura fata de semenii si, pana la urma, fratii nostrii intru umanitate, ungurii. N-am sa iau farsa asta nerumegata, fara sa-i indic "barna" xenofoba din ochii lui. Am analizat ceva mai detaliat aici acest fenomen. Personal, am folosit semnele cu un vanzator care nu vorbea engleza, cand am mers in strainatate. Se poate, daca chiar vrei sa cumperi ceva, si nu scandal.


Cat despre faptul ca unii maghiari nu vorbesc romana, eu as pune altfel problema: cati dintre noi stiu tiganeste? Cam acelasi raport dintre tigani si romani e in Harghita-- Covasna. Ne deranjeaza ca acei maghiari care au crescut cu cativa romani in comunitate nu stiu romana, dar e ok ca romanii care au crescut cu cativa tigani in comunitate sa nu vorbeasca tiganeste. Adica "noi vrem egalitate, dar nu pentru catei", dupa cum spune fabula. Cum sa invatam noi o limba inferioara, nu?

Inteleg ca politicienii/statul pe care il reprezinta vor sa abata ura cetateanului de la ei insisi catre minoritari, fie ei unguri, homosexuali, imigranti sirieni sau altceva. Dar poate ca ar trebui sa ne mai folosim si capul si propria experienta cu "enclava" maghiara de la curbura Carpatilor. Am fost de cateva ori in zona si am fost impresionat de amabilitatea unor secui care nu vorbeau bine romana. Mi se par mult mai grave erorile de exprimare facute de nativi precum si cuvintele corect pronuntate dar urate aruncate cu nemiluita in orasele romanesti "pur-sange".