All Gore please no more...

May 6, 20071comentarii





Despre lucruri proaste nu scriu de obicei da' acum am o motivatie in plus

De curand am vazut la Centrul cultural Ceh un documentar despre Al Gore intitulat An Inconvenient Truth si premiat cu Oscarul in 2007. Cand aud de Oscar nu prea dau navala, cu atat mai putin cu cat autorul lui este un politician, dar la Centul Ceh am vazut lucruri interesante si am zis sa merg. Desi este vorba despre incalzirea globala si despre ecologie totusi cred ca documentarul era despre Al Gore. Discursul sau asupra incalzirii globale era din cand in cand intrerupt cu patetice reevocari ale biografiei sale: copilaria, profesorul bun si profesorul rau, pierderea alegerilor la cateva voturi de G. Bush... Damn it, asta a fost chiar lacrimogen... Ma face sa ma gandesc la meciul Romaniei cu Suedia de la campionatul din '94; daca mai rezistam 5 minute... daca nu tragea Panduru peste poarta... daca nu rata Dan Petrescu acel penalty... Ajungeam campioni mondiali. Stapanii fotbalului. Iti dai seama ce fericiti eram noi daca iesea Al Gore presedinte. El copilul de la tara sa ajunge cel mai puternic om al planetei... Pana si Bin Laden izbucnea in lacrimi... In mod cert 9.11 nu ar mai fi existat...

Un documentar cu tinta nereusita

Serios vorbind incalzirea globala este intr-adevar o problema. Dar nu cea mai mare. Exista o poluare mult mai periculoasa pentru viitorul omenirii decat cea a mediului natural. Cea a mediului social. Natura salbatica isi poate reveni mai devreme sau mai tarziu insa dismorfismele, contorsionarile spirituale produse omului de catre un mediu social, politic, educational si emotional toxic ramane intiparit in sufletul uman si va fi mostenit de viitoarele generatii.
Cu adevarat iritant este discursul orientat catre omul de rand si mentalitatea lui simpla, comuna. Si atunci imi pun intrebarea: "oare omul de rand este cel care creeaza poluarea in masa?"... S-ar putea raspunde simplu : "Nu. Dar poate vota un program politic ecologist..." Oh yeah. Atat de dispus este omul de rand sa faca sacrificii prezente, sa renunte la job in favoarea unei vieti simple...! Eventual isi poate ucide unul dintre cei 2-3 copii in spiritul stoparii demografiei (demagogiei?)...

AlGorithm

Documentarul este plin de grafice abstracte pe care omul de rand nu le intelege la prima vedere dar care sunt menite sa dea o incredere si o autoritate stiintifica discursului. Dar scoaterea de mostre din ghetari si emiterea de teorii despre realitatile timpului in care respectivii ghetari s-au format mi se par simple ipoteze si speculatii inca neverificate riguros stiintific. Multe din datele oferite de istorie, mineralogie, astronomie si altele nu intrunesc criteriile epistemologiei pentru a fi recunoscute ca date stiintifice solide. De exemplu datarea vechimii unui obiect prin testul carbonului nu va fi niciodata sigura pana cand nu vor trece acele milioane de ani pe care respectiva metoda le invoca din analiza carbonica. Un astfel de obiect creat in prezent si imbatranit astfel ar putea fi analizat cu carbon si comparat cu vechimea altuia. Oricum principala problema este aceea ca nu putem spune nimic sigur pana cand nu vor trece acele milioane de ani. Apoi nu putem spune sigur despre obiectele mai vechi decat data in care a inceput monitoizarea imbatranirii obiectului cercetat. In sfarsit nu putem sa stim daca nu cumva procesul de imbatranire carbonica nu este accelarat sau stopat de alti factori. In acest caz testul cu carbon ramane un drum nesigur in aceeasi masura.
Lipsa de metode auxiliare de verificare a acestor supozitii le da valoare de speculatii si doar atat. A veni cu grafice despre alternanta perioadelor de incalzire si racire glabala a planetei deduse din mostrele extrase din straturile ghetarilor poate eventual doar sa fie o tehnca de advertising buna dar nu mai mult.
Folosirea argumentatiei fortate se continua si in trucarea imaginilor. Daca la un moment dat in documentar se explica incalzirea globala cu ajutorul desenelor animate traditionale (gen Tom si Jerry, cu razele ultraviolete care nu mai pot iesi din atmosfera, find impiedicate de niste personaje ce seamana cu niste viespii -poluarea- care se razboiesc cu acestea) atingand coarda sensibila a copilariei, la un moment dat se trece la imagini 3D care sunt menite sa faca pe privitor sa creada ca ele sunt scene reale, filmate. Nu sugestibilitatea era urmarita aici, ci tocmai minciuna. Daca se dorea explicitarea se folosea tot tehnica desenelor animate ca in primul caz. Dar, se vede, interesul a fost manipularea. Compararea unor ghetari de astazi cu ce au fost in trecut cu ajutorul fotografiilor poate fi pusa la indoiala numai relativ la acest fapt, indiferent daca lucrurile ar sta chiar asa. Este logic sa acceptam ca majoritatea ghetarilor si-au micsorat volumul dar metodele folosite de acest mare politician ne provoaca un sentiment de suspiciune. Nu in ultimul rand trucarea consecintelor mi s-a parut o metoda de argumentatie falsa. Sugerarea faptului ca milioane de oameni vor muri inecati ca urmare a topirii calotelor glaciare este o manipulare ordinara. Ridicarea nivelului oceanului planetar cu 6 metri este o consecinta reala a unei astfel de situatii. Dar ca o astfel de ridicare a nivelului sau s-ar face brusc, peste noapte, asemenea unui tsunami, cu consecintele de rigoare este o aberatie.

De la Al Pacino la Al Gore

Mi s-a parut jalnic cum pentru sustinerea graficului incalzirii globale s-a folosit o scara automata de gen cric pe care Gore o maneta dibaci. Inainte de a urca 4-5 metri cu astfel de dispozitiv pentru a atinge varful incalzirii globale moderne al graficului "fostul viitor presedinte" (asa cum se prezenta el insusi) a spus ceva de genul: "sper sa folosesc corect masinaria asta dupa cum mi-au aratat oamenii care se ocupa de ea..." Spre sfarsitul conferintei lui Gore i-a scapat o afirmatie cum ca a sustint de vreo 1000 de ori aceasta conferinta... Oare de fiecare data a repetat faza asta? Adevarul e ca un pic de acrobatie cu spectatorii tensionati ca la circ nu da rau, nu? Oricum, daca nu a putut sa o care prin toata lumea pe unde le-a sustinut e clar ca macar pe teritoriul SUA a carat-o dupa el. Deci tot papagal a fost... Dar oare glumitzele alea stanjenitoare tot asa au fost repetate? Sau a facut de fiecare data altele?
Oricum un grafic de 15 metri pe 5 poate ca se adapta mai bine la o audienta de stadion... Poate ca asta si-a dorit nea Gore... De cele mai multe ori este prezentat ca un superstar care intra pe scena din culise cu camerele de luat vederi dupa el... Ladies an gentlemen ... AAAAAAl Gooooooore. Dupa care uralele multimii in delir... Hai sa fim seriosi. Erau niste aplauze iar sala numara cateva sute de oameni de cele mai multe ori. Poate doar in China erau vreo 1000. Dar, asta e. Nostalgia monarhului iubit de popor la inceput de lupta nu se uita ea asa cu una cu doua... A trage putin de urechi realitatea si AL face pe GORE superstar poate sa dea bine... In fond statutul de star, de geniu astronomic promovat de Hollywood este o parte din aura cu care se inconjoara insisi politicienii si care apoi este promovata la principala agentie de publicitate a Pentagonului - Hollywood. De ce nu ar fi si Al Gore superstar? De ce nu ar primi si el Oscar? Nu guvernul SUA este cel care baga bani la Hollywood? Trebuie sa ii intelegem intentia...
Inconsecventa consta in prezentarea supradimensionata si supertehnologizata a unui grafic cu atitudinea antiprogresista iesita din orice idee ecologica. Acel dispozitiv folosit pe post de lift nu poate exista fara intregul spectru industrial care provoaca incalzirea globala. Inutilitatea prezentarii supradimensionate a unui astfel de grafic implica si inutilitatea respectivului dispozitiv si trimite cu gandul la risipa energetica mondiala, cauza principala a incalzirii globale. Iata cum tehnologia si Hollywood sunt folosite abil dar demagogic in prezentarea sa.
Hollywoodul este menit sa creeze iluzii omului de rand sa-l faca sa se simta prost daca nu este superstar, el il forteaza pe acesta sa castige, sa-si ia cat mai multe joburi sa aiba bani, sa faca credite, sa isi ia masini, avioane, costume. Hollywoodul este propaganda guvernamentala si economica americana. El este "plamanul" poluarii (industriale) iar tehnologia este instrumentul acsteia. Cu toate acestea Al Gore nu are nici un fel de retinere in a le folosi ca instrumente in discursul lui, un discurs care principial este in opozitie cu valorile lor. Parca am mai vazut asta pe undeva... Nu asta fac agentiile de publicitate?

Al Bush & George Gore

Din cand in cand in discursul lui Al Gore se strecoara aproape nevazute glumite. Una mi-a atras in mod special atentia su suna cam asa: "un om nu va intelege un lucru daca salariul sau este dat pentru a nu intelege acel lucru"... E drept ca acest sughitz psihanalitic preistoric ajunge in nucleul targetului. Rasetele din sala spun acest lucru. Al Gore a relevat inconstientul. O descoperire indubitabila! Ok, per total e bine sa incerci sa faci si un pic de educatie psihologica omului de rand. Dar daca tot ai inceput macar mai fa nea Gore cativa pasi. Eventual poti sa mai faci o conferinta despre inconstient. Poti sa vorbesti despre nevestele batute din cauza acestui obiect buclucas. Poti sa vorbesti despre familiile mutilate in general si despre copii educati salbatic. Poti sa vorbesti despre manipularea informatiilor pe care o fac politicienii, despre secretele serviciilor secrete, despre corporatism si interventiile sale brutale in spatiile primitive. Astfel de actiuni pe care tagma domniei tale le adopta au ca finalitate tragedii de genul celei de la 9.11 pe care ai deplans-o in mod politicianist legand-o fortat de incalzirea globala.
Ia spune domnu' Gore de ce nu vorbesti despre asta? De ce nu mergi cu ecologismul pana la capat? Nu cumva vrei egalitate "da' nu pentru catzei"? Vezi tu mister Gore, eu nu am sa cred ca tu esti esentialmente altfel decat dumnu' Bush. Poate ca tu esti mai bine scolit si documentat. Da' esti tot de pe-acolo.

Haz de necaz

Unele dintre secventele filmului erau cu adevarat emotionante insa de cele mai multe ori imi venea in minte actiunea lui Stefan Tiron cu armele psihotronice. Dar daca el facea un discurs paralel din ideatia paranoica Al Gore o lua de buna. Cumva toate nenorocirile din lume s-ar datora incalzirii globale. Asta ma ducea cu gandul la J. J. Rousseau cu ideile sale despre salbaticul bun si despre faptul ca nenorocirile ar fi venit doar odata cu industrializarea. Toate problemele pareau sa decurga din incalzirea globala.
Argumentele trase de par catre aceasta directie m-au adus de multe ori in situatia de a exclama : "din cauza gagicilor voastre fierbinti s-a incalzit planeta, Gore..." Doar faptul ca in sala se auzeau fataliste "tz tz tz"-uri m-au facut sa evit eventuale apostrofari din partea unor oameni cu care, pana la urma, aveam mai multe lucruri in comun decat diferente...
Am stat pana la final in ideea ca voi vedea cireasa de pe tort... ceva care sa ramana in minte...un fel de "un fleac. M-au ciuruit..." in varianta americana. Dar documentarul s-a terminat fara o astfel de apoteotica incheiere... Oricum putem vorbi despre o revolutionare a politicianului de catre Gore. El nu mai este aristocratul sau monarhul care sa decretezeca in epocile clasice, nu mai este nici papagalul care sa isi dea cu parerea despre toate si sa nu spuna nimic. El este mai nou omul de stiinta care vrea sa iasa in fata si sa impresioneze prin datele lui argumentate intr-o directie la fel de pierzatoare ca si pana acum. S-ar putea sa-i iasa campania lui Al Gore. Insa exista unii oameni care nu mai pot fi fraieriti niciodata.
Share this article :

+ comentarii + 1 comentarii

Anonymous
11:38 AM

Fragmentele din documentar in care sunt prezentate secvente din viata privata a dlui Al Gore sunt chiar agresive. Numai un om "de la tara" nu-si da seama de adevaratul mesaj al filmului. The global warming e dor pretextul...

Post a Comment

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved