Fecali Rex

September 26, 20070 comentarii



Hagi nu e ca antrenor ce a fost ca jucător. Dar nu e neapărat un antrenor prost aşa cum crede JJ Fecali…Steaua a mers la fel de prost ca şi sezonul trecut. A făcut doar un meci sau două cu adevărat bune. Primul este cel de la Kiev şi celălalt cel de la Cluj. Nu a câştigat decât un derby important, cel cu Rapid în Giuleşti. Un meci chinuit.
Adevărul este că jucătorii şi-au cam pierdut motivaţia. Şocul european le-a arătat valoarea… Ăştia suntem… Naţionala e pe undeva între locurile 20 şi 30 parcă. Suntem pe undeva pe la periferia fotbalului European cum am fost mai tot timpul. Generaţia lui Hagi e cea care s-a dus printre primii. Da’ nu în fiecare zi e sărbătoare. Generaţiile apar mai greu. Ai două variante. Ori dai bani grei pe jucători din afară, ori stai în banca ta ca Ajax şi aştepţi o generaţie ascuţită cu care câştigi o dată la 10 ani Liga Campionilor. Becali le vrea pe amândouă şi niciuna până la capăt. El vrea să câştige Liga în fiecare an, cu jucători tineri şi ieftini pe care, dacă se poate, să îi şi vândă la Real Madrid sau la Chelsea… Omul vrea să se bată şi el cu Abramovici. Ce, n-are faţă? A băgat 10 milioane în vara asta în echipă. Cât are Chelsea bugetu’? 100 de milioane. Lasă băăă… Ori cu un zero în plus ori fără tot are echipă de cepios lig.




Când văd în ce mod jonglează cu cuvintele religioase văd în ce mod credinţa este batjocorită de el. Când câştigă Steaua o face datorită Divinităţii crede el. Când pierde o face datorită oamenilor asupra cărora proiectează drăcovenia şi pe care îi dă afară. Tipul are şi încordare morală în glandă. Auziţi logică: „nu l-am dat pe Hagi afară, am aşteptat să plece singur”. După ce mai că nu l-ai trimis la spălat weceuri. Halal judecată. Din păcate nu am auzit nici un preot să se dezică de circul său religios.


Becali e acel tip de corporatist disperat care vrea să scoată totul din nimic. Nu contează preţul, nu contează prieteniile. El nu e autor de brand aşa cum sunt magnaţii capitalişti. Abia acum am înţeles că a investit în fabrici. Nu are experienţa capitalismului occidental domesticit pe care încearcă „psihologic” să-l aproprieze. Este un profitor al degringoladei vechiului sistem. A avut ceva bani încă din 1990 cu care a făcut afaceri cu terenuri. Becali nu este magnatul occidental chiar dacă e printre primii cei mai bogaţi români. Dar nu va sta mult aici. Îmi vine în minte o cursă între o motocicletă o maşină de Formula 1 şi un avion. Motocicleta pleacă înaintea avionului şi a bolidului de la start dar va fi ajunsă şi întrecută. Aşa va fi şi cu Becali.
Copos a avut şi el experienţa asta. A pus presiune puternică pe jucători şi s-a trezit că îi cam pleacă antrenorul, jucătorii, preşedinţii. După aceea trăgea de ei să nu plece. Ţara asta e plină de astfel de cazuri. Patronii exbişniţari pun presiune pe angajaţi după care fac exerciţii de pseudoumanism cu ei convingându-i să rămână. Oamenii pleacă în EU la joburi mai bune şi exbişniţarii au ajuns primii eurosceptici. Îi cunosc şi pe aceşti patroni. Ştiu cât de mult se sperie de „avioanele occidentale” care le iau materia primă şi care le demonstrează zi şi noapte că nu sunt „cei mai”. Îi roade gândul asta rău de tot.
Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved