Pages

November 29, 2007

Cel mai mare suporter Real Madrid a trait o dazamagire aseara...

Real Madrid a pierdut aseara la Bremen 3-2. Bai si cat ne-am chinuit! Bai si ce-am mai luptat!





Da' oricum am ramas pe primu' loc pentru ca Lazio a pierdut pe teren propriu. Besides, mai sunt si alte meciuri



November 26, 2007

Autoportret muzical la trecut...

Am mai luat o leapsha de la Oedip de data asta cu tema "Ce ascultam cand eram mic". Am mai vazut-o prin blogosfera da nu mi-a dat-o nimeni. De fapt nu m-am gandit ca e leapsa. In fine Oedip ne-a dat-o virusistic la toti . Muzica a inceput sa fie ceva pentru mine abia dupa '89 (cred in primavara lui '90) cand am vazut MTV la TVR. Mai cantam eu pe la serbari, mai auzeam pe la radio insa muzica aia mi se parea moale si prafuita cam ca tot ce era made in Romania la acea data. Smooth Criminal m-a trezit din "somnul dogmatic" :)



Chiar si azi cand ascult Smooth Criminal imi aduc aminte de o adolescentza absolut fabuloasa pe care am trait-o numai si numai datorita lui. Am avut un succes teribil in anturaj pentru faptul ca ajunsesem sa dansez ca el. Si astazi mai fac unele escapade temporare...

Bjork mi-a placut foarte mult.



J.M. Jarre mi-a zdruncinat conceptia ca Michael Jackson ar fi fost "cel mai tare" :)

desi videoclipul mi se pare slab
Joey B. Ellys cu "Go 4 It " arunca atunci orice discoteca in aer.

As fi crapat pe piesa asta :).
N-as putea sa ii uit pe cei de la Snap

Cel mai mult imi placea insa "Who stole it"
Depeche mode cu "policy of truth" a fost preferata mea pana cand Linkin Park a preluat "Enjoy the Silence" care, in ciuda videoclipului tamp mi se pare un apogeu al muzicii celor de la DM.

Eu eram maicalgist si mi-a placut DM desi eram in razboi cu depechisti :). Cei mai "dusmani" erau totusi metalistii ... Cand am auzit insa "One" celor de la Metallica am devenit si eu un (semi)fan de-al lor :)

Ar mai intra aici cateva insa se prea lungeste postul. Asa ca cei care intrati pe aici vreau sa raspundeti undei de leapsha si sa postati pe blogurile voastre muzicile copilariei. Gmmail, Psiheea, Apollinaire, Nihasa si restul. Hai sa v-aud :))

November 23, 2007

Povestea mea si povestea emigrantilor

Nu fanatismul libertatii ii face pe politicienii occidentali sa accepte "libertatea de miscare" a tziganilor. Ci faptul ca esticii cu totul sunt o mana de lucru ieftina. Statele/ firmele occidentale o sa faca profit pentru faptul ca platesc doar x% (nu xx) esticilor salariul unuia dintr-al lor. Daca ar fi adevarata gargara cu "libertatea de miscare" i-ar primi ei occidentalii pe toti. Insa negrii din Africa, cei care nu stiu sa faca mai nimic nu sunt bine veniti. Sunt "imigranti ilegali". Eventual li se poate da o mana de ajutor atunci cand se scufunda cu plutele alea improvizate ... De nevoia de folosire a muncii esticilor si din interesul de a nu-i discrimina tziganii au fost primiti si ei in Occident.
Din nefericire insa pentru occidentali acesti oameni vor resimti socant ruperea dintr-un spatiu (semi)primitiv si aterizarea in haul vietii civilizate. Din copiii lor se vor alege viitorii teroristi, viitori tineri neadaptati care isi vor blestema parintii ca au plecat din spatiul simplu al unei vieti austere. Unii isi vor lua zilele altii le vor lua si pe ale altora odata cu ale lor... Emigrantii ajung in Occident goniti de foame, de saracie si de nevoia de supravietuire insa copiii lor se vor sinucide mai tarziu pe strazile meropolelor dupa efortul lor supraomenesc de a face fata unor cerinte pentru ei neobisnuite... La ce bun atata chin? Mai bine mori de foame in spatiul tau primitiv (desi foametea nu e o constanta in el) pentru ca oricum "genele" tale se vor fi topit in neant.
Turismul este singurul care poate civiliza o comunitate protejand-o in acelasi timp. Schimburile economice sunt nedrepte deoarece primitivul naiv nu stie nici sa-si ceara drepturile nici sa-si vanda serviciile iar lacomia corporatismului nu il protejeaza. pe termen lung nimeni nu are de castigat. Primitivul se vede lipsit si de credintele sale religioase sub scepticismul civilizatiei si nu se poate bucura nici de deliciile sale. Presiunile la care este supus pentru a fi "omul potrivit" se vor intoarce impotriva lui atunci cand le urmeaza directia de "perfectionare" si va dori mai mult. Cei care vor fi facut aceste presiuni asupra lui sa "creasca" (fit) vor face ulterior presiuni sa stagneze si sa nu urce prea sus. El este neurastenizat de interdictii si tabu-uri carora pe termen lung nu le mai poate face fata iar dezastrul se intrevede. Turnurile WTC sunt aruncate pe apa sambetei, bugetul va alimenta cheltuieli in plus pe masurile de scecuritate iar fericirea vesnica promis de civilizatia consumista se va transforma in sinucidere, alcoolism, consum de droguri etc.
Daca comparam satisfactia produsa de un profit mai mare pe care firmele occidentale il obtin odata cu povestea emigrantilor si ranile produse in anumiti oameni cu aceste masuri vom vedea o lipsa de echivalenta a modului in care se negociaza bunele cu relele. Profitul se imparte doar intre acele firme iar pierderea este a intregii mase a societatii. Adica impreuna la rau si doar unii la bine. Cei care reactioneaza impotriva imigrantilor nu sunt toti patridioti fanatici. Unii dintre ei pur si simplu nu vor sa isi asume un astfel de risc si vor un stil de viata conservator. Unii dintre acestia nu vor sa isi asume anumite riscuri. Tziganii care comit astazi crime si care se declara romani ne provoaca repulsie. Insa cand i-am facut robi acum cateva secole, cand am profitat de pe urma inapoierii lor, cand nu le-am oferit educatie, cand i-am facut polul saraciei nu ne-am gandit la consecinte.
De aceea prefer o mai mare separatie intre culturi. Lasati spatiile primitive asa cum sunt! Nu va duceti peste ei cu tehnica minunata si nu-i seduceti mincinos cu viata occidentala! Decat un sirag de interdictii care ii vor macina sufletul mai bine una si buna: "libertatea de miscare" pentru cei fara "aptitudini" consumiste in aceeasi masura in care triburile (primitive) isi interzic acest lucru unul altuia. Asta e o valoare occidentala. Si de fapt nu le-am interzice primitivilor accesul la civilizatie ci le-am interzice colegilor corporatisti sa abuzeze de ei. Daca vor civilizatie cu orice pretz mai bine sa si-o faca singuri treptat.
Ma uit la mine si compar. Eu vin exact dintr-un astfel de spatiu semiprimitiv vaccinat cu doze de civilizatie occidentala. In comunitatea mea este respectat cel care pleaca, cel care reuseste. Dragostea apropiatilor mei se manifesta prin dorinta de a ma vedea "departe". Vecinii ma saluta plecacios cand ma revad dupa ce nu ma mai vazusera veraun an sau 2. Insa daca ma vad si a doua zi si a treia zi consecutiv (anu' asta am avut cheltuieli cu renovarea apartamentului-- mi-am facut concediul acolo si am vazut) deja par un inger cazut. Mama plange de multe ori cand plec dar repede isi revine instantaneu si imi arata ceasul: "vezi ca mai ai 10 minute si vine trenul..." Iata un "spaltung" emotional radical!
Rezultatul care e? O nemultumire organica. O dezamagire. Si ma pot considera un om de succes. M-am adaptat la viata urbana. Am apartament proprietate personala. Sunt sigur ca am elaborat o teorie psihologica originala si s-ar putea sa confirm si ca artist. Dar pentru nimic. Degeaba. Stiu ca daca voi ajunge si fondator de religie tot nu voi gasi acea "departe" catre care educatia mea m-a incurajat. Sunt in stare sa renunt la toate astea, la scrieri, la arta, la apartament si sa fiu prostul satului multumit de sine. Pentru ca efortul pentru toate astea nu poate fi rasplatit prin nimic. Ce trebuie facut acum nu stiu... Nici eu nu ma (mai) pot intoarce in satul natal nici pe tigani nu ii putem intoarce la starea de primitivi intr-un spatiu primitiv. Raul deja s-a facut. Decat sa fure din Romania (oricum saraca) mai bine fura din Occident care a facut experimente sociale cu Estul. Dar e bine sa observam, sa intelegem si sa nu mai repetam greselile secolelor trecute. Fireste ca eu insumi am reactionat si m-am simtit frustrat cand sistemul mi-a pus piedici si baraje insa am stiut sa tzip si sa ma apar. Am reusit pana acum si voi reusi in continuare. Dar poate nu toti vor fi avut norocul meu. Oricum daca cineva mi-ar da sa aleg intre pilula ramanerii prostul satului si cea a urcarii sisifice a straturilor sociale as alege-o imediat pe prima. Si nu uitati, ma consider un om norocos...

November 14, 2007

Nostalgii...

La o intrunire recenta a Consiliului de Securitate, unde se discutaproblema Irakului, dupa o ora de discutii, Tony Blair scoate un ceascu capac sa vada cat este ora.? Pe capac era gravat: "De la GeorgeBush pentru Tony". Dupa o perioada de discutii, scoate si Bush un ceasde argint cu capac, iar pe capac era gravat: "De la Tony Blair pentruGeorge". Dupa alta ora de discutii aprinse, Vladimir Putin scoate unceas din aur cu diamante... Pe capac era gravat: "De la Matei Basarab pentru Vasile Lupu"...

November 13, 2007

Biliofiliera salveaza blogosfera

Gmmail mi-a trimis pe blogul sau o leapsa venita pe filiera Maria - Radu Iliescu- Oedip in legatura cu ce mai citim.
Desi mai tarziu totusi raspund si eu la aceasta reactie in lantz bibliosferica.
Spre rusinea mea n-am mai pus mana pe o carte buna de cativa ani buni, cam de cand fac grafica pentru jocuri 3 D. Timpul ma omoara. Inainte de povestea cu game-designul am fost profesor de pictura, desen, istoria artei in Tg. Jiu. Atunci am avut ceva timp sa citesc insa cartile nu prea erau in acel oras discret. Asa ca am (re)venit in Bucuresti in speranta ca voi reveni la activitatea care ma oglindeste cel mai bine. Deocamdata insa nu vad vreo schimbare. Insa m-as apuca imediat de sociologie si politologie daca as avea timpul...
Din pacate u literatura nu ma pot lauda. Nu pot tine prea mult in mana un roman. Mi se trage de la ora de romana unde trebuia sa citim romane despre viata satului romanesc. Stiam prea bine o astfel de viata duplicitara si lipsita de cel mai mic semn de eternitate a satului romanesc mutilat de sistemul totalitar. Stiam ca trebuie sa fug de ea ca de dracu' si fugeam si de tot ce se asocia cu ea iar literatura a nimerit in the wrong place at the right time.
In schimb am citit cu voluptate filosofie. Cam singura care ma ajuta la acea data sa arat sistemului ca e de rahat.
Am citit initial prin clasa a XI-a dialogurile platonciciene iar apoi Aristotel mi s-a parut mai lucid. Rationalistii mi s-au parut suspecti in siguranta lor. Descartes mi s-a parut parsiv desi cam avea dreptate. Kant a fost revelatia si le-am dat cu pass la rationalisti prin anu' I de facultate. Am zis sa citesc si Hegel si anu' ala a fost cel mai trist din viata mea. Eram in anu' 3. M-a salvat psihanaliza pein anu' 4. Apoi l-am devorat pe Nietzsche in anu' 5. M. Foucault mi-a placut destul de mult. De aici incolo am citit carti tehnice de psihiatrie. Apoi am ajuns prof, cum va spusei si am citit estetica.
Pe mine m-ar interesa ca leapsa in cauza sa ajunga la Bucurenci, mareaevadare , nihasa , oricum , psiheea , andreea colega , apollinaireonline , amardezi si toti din blogroll din Baldovin Concept si Baldovin Arte. :)

Neprofesionistii din presa confunda excesele paranoide de interpretare cu psihanaliza

(A/PS Cand am scris acest articol nu stiam ca Cioroianu declarase el insusi inainte de presupusul "act ratat" ca se gandeste ca statul roman sa cumpe nisipuri in desert pentru a-i expulza acolo pe infractori lucru pe care il consider mai mult decat o gafa, o prostie fara margini. In mod normal as fi sters acest post insa ramane atitudinea neprofesionista a presei cel putin in materie de psihanaliza)

Toata presa (de scandal) a mai gasit un motiv de crestere a tirajului pe spinarea OTVidelilor. Pentru ca a a firmat "Sigur că soluţia nu este trimiterea lor în deşert, asta e foarte limpede şi nici n-o să se întâmple prea curând..." toata presa a inceput sughitzurile psihanalitice lamuritoare. Observatorul Cultural vine si cu explicatzuri fine...
Din punctul meu de vedere singurele acte cu adevarat ratate care pot oferi ceva interesant sunt cel al lui Iliescu cu "tovarasul" si al lui Ilie Serbanescu cu "jur sa apar prabusirea Romaniei" cand a fost instalat ministru de finante. Restul sunt nesemnificative. iar daca cineva crede ca a gasit intr-un liberal cu acte in regula si cu convingeri principiale cum e Cioroianu un national-socialist bate campii. Nu neg faptul ca inconstientul sau ar fi tinut cont si de varianta desertului si, ca orice inconstient, ia pozitia opusa celei "oficiale". Dar a sari pe un om pentru ca are inconstient mi se pare o lipsa de minima cultura psihanalitica nu de "psihanaliza salbatica" asa cum se intelege din articol.
Mie mi se pare ca e vorba despre o campanie de presa impotriva lui Cioroianu. E adevarat ca tipul vine de la catedra, nu prea le are cu mestesugirea vorbelor in asa fel incat sa nu devina subiect de presa. Intrarea lui in politica nu e de bun augur tinand cont de in ce cocina se afla clasa politica actual. Insa intentia presei de a-l face un M. Vanghelie este absurda tinand cont ca omul asta a citit mai multe carti decat au citit toti ziaristii care scriu impotriva lui la un loc. Incepand de la atoatecunosctatorul Cristian Tudor Popescu si terminand cu Gadea de la A3 toata lumea e specialista in interpretari psihanalitice insa nu stiu cat timp si rabdare a acordat fiecare psihanalizei. Toti sunt specialisti in psihopatologie, toti fac diagnostice si pariuri cum ca specialistii vor veni sa le dea dreptate insa ei nu isi citesc decat propriile excese paranoide si apoi le comenteaza.

November 12, 2007

Protestul de vineri 9 noiembrie in favoarea lui kareem

Destul de putini oameni dar cu siguranta foarte inimosi.













Sa speram ca nu va mai fi nevoie la un alt protest. Insa daca lucrurile nu se rezolva trebuie organizat ceva mai bine si anuntat din timp. Sunt sigur ca multi dintre romani isi dauc aminte cu groaza despre clipele traite in dictatura si, in lumina principiilor exprimate aici, vor fi alaturi de semenul lor aflat intr-o situatie dificila...

November 7, 2007

Solidaritate pentru apararea libertatii de expresie

Pentru ca a indraznit sa critice guvernul egiptean si politica unor institutii pe blogul personal Abdul Kareem a fost condamnat la inchisoare.
Comunitatile au dreptul sa se organizeze altfel decat modelul occidental, au dreptul sa ramana primitive, imperiale, clasice. Voi sustine dreptul acestora de a se izola de civilizatia occidentala. Insa atunci cand ele pretind si un stil de viata occidental pentru o parte sau atunci cand se alimenteaza cu resurse occidentale atunci trebuie sa respecte regulile jocului.
Guvernul si statul egiptean nu poate sa joace o politica de alba-neagra atata timp cat cultura occidentala il aprovizioneaza financiar prin turism. Atata timp cat a acceptat sa primeazca oaspeti occidentali trebuie sa invete sa respecte cultura si viata occidentala cu bruma ei de democratie, drepturile si libertatile omului.

primul interviu si al doilea interviu cu el pot fi vizualizate cu clic aici.

Prin urmare asociatia CADI a propus o actiune de solidaritate alaturi de alti oameni din toate colturile lumii prin pichetari ale ambasadelor Egiptului si demonstratii in favoarea eliberarii acestuia. In Romania actiunea va avea loc vineri 9 noiembrie intre 12:00 si 13:00 in fata ambasadei Egiptului la Bucuresti, Bulevardul Dacia nr 67

November 5, 2007

intoarcerea refulatului...

Toata presa a gasit un nou motiv de scandal.
Dupa ce ne-am umilit rugandu-ne simbolic sufletului Giovannei acum ne revoltam mesianic la nedreptatea care i se face lui Mutu pentru ca galeria echipei Lazio cu care Fiorentina (actuala lui echipa) a jucat l-a facut tzigan. Si acum comparam: care e mai tare in suferinta: romanii care merg si muncesc de multe ori la negru in tarile vestice sau strainii ucisi? Hotii romani care se duc acolo doar pentru a avea succes mai mare la acte antisociale sau pedofilii starini care vin incoace?

A da curs liber xenofobiei si discriminarii, a vedea raul dincolo de casa ta e cel mai simplu si cel mai comod. Pentru ca te lasi in voia gandurilor stramosilor si nu incerci sa schimbi ceva. Pe timpurile medievale strainul era ceva rau pentru ca putea aduce boli, fura, viola etc. Europa are o fobie viscerala fata de migratie si migratori desi pe forta lor se bazeaza astazi. Europenii au ajuns boemi. Nu-si mai spala wc-urile, nu-si maimatura strazile, nu mai fac muncile grele din trecut. Le fac esticii in locul lor. Viata e frumoasa astfel; ai timp sa filosofezi si sa faci fitze, ai timp de spasme romantice de revolta. Si cum strainii sunt singurii pe care sa-ti exersezi indigestile obsesiv-depresiv iti dai drumul pe ei. Din vechi sclavi ce au fost prin ascendentza, majoritatea europenilor se viseaza acum stapani peste alti sclavi. Vechea robie le dispare din constiinta daca la randul lor au sansa sa robeasca.

Insa nimeni nu isi pune problema daca nu cumva dramele lor cu esticii sunt de fapt niste polite pe care istoria le cere platite. Baietii au inventat comunismul asemenea unei bombe atomice pe care eu exersat-o pe fraierii de europeni marginali sa nu cumva sa ajunga la ei eventuala catastrofa. Acum se trezesc ca au emigranti pe cap. Politza.

Romanii nostri se plang si ei cum ca europenii ne fac tzigani pentru ca ei se declara romani. Dar uita si ei ce buni mai erau legatzi de glie acum cateva sute de ani in urma. Frumos mai e sa vina cineva sa iti bage si in guram sa faca tot felul de lucruri pentru tine, insa daca se poate sa nu iti ia aerul, sa nu foloseasca toaleta ta, sa nu vorbeasca neintrebat, sa rada la glumele tale...

Viata e frumoasa asa domn'e. Da' parca in plictiseala din fatza piscinei lipseste ceva... Ceva nu merge. Parca majordomul din Romania se uita cam chiorash...Parca e cam nesimtzit.
Iata ce campanie frumoasa de presa se poate face. Creste tirajul, redactorii iau prime, sunt avansati. Economia merge. Tot inainte!