CoRuptie la bac

July 3, 20081comentarii

Zilele astea a explodat o alta stire. La bac se copiaza. Vai. Scoala noastra in care investim o gramada de bani de la bugetul de stat produce exact ceea ce in Romania este litera de lege: hotia. Copiii copiaza si astfel se antreneaza temeinic pentru a la locul parintilor lor. Fireste ca principalul gand ar fi acela ca mai curand ar trebui umblat la parinti. Sau la profesori. Scandalul de anul acesta a pornit de la un profesor care e de peste 30 de ani in sistem si care si-a demonstrat subit sfintenia scotand in vileag faptul ca unele lucrari erau identice, mai mult chiar, ca erau copiate din niste culegeri special facute pentru bac.
Cum? Culegeri special facute pentru bac? Iata ca aici se poate vedea o ecuatie foarte interesanta. Cine face subiectele la bac isi publica si cu succes cartile de pe care se va copia la sfarsit. M-am lovit si eu (si) de chestia asta cand eram profesor dar nu as fi putut face asa ceva. Cazul meu era un pic altfel si viza studentii de la un colegiu universitar. Prefer sa nu imi mai public vreodata altceva (Contradictiile, iluziile si virtutile postmodernismului” fiind singura mea lucrare tiparita) decat sa stresez oamenii pentru a-mi cumpara cartile asa cum se face frecvent in invatamantul particular in special.
Iata ca deodata se intrevede o explicatie pentru faptul ca mica coruptie cea bine cunoscuta de la examene a iesit deodata ca bomba de presa si ca cineva din interiorul sistemului a vorbit. As putea paria ca sfantul nostru profesor nu a fost primit in acea comisie de alcatuire de subiecte. Adica el nu isi poate vinde cartile… Si atunci concurenta ii ia toti clientii. Iata cum se face ca abia acum domnia sa a indraznit sa se eroizeze.
Nu am de gand sa uit pe cei ce au dat bani pentru a copia si sa le trec cu vederea faradelegea. Pentru ei e de fapt facut sistemul si pentru a-i pacali pe cei cu principii sau pe cei fara parale. Doar ca eu nu cred ca unii is trimisi de diavol si alti sunt ingeri intr-un astfel de scandal. Toti sunt bagati in rahat. Rahatul sistemului. Pe langa mutilarea originara copiii ajung astfel si victimele razboiului si rivalitatii dintre profesori: cartile lui X-ulescu nu au intrat in programa de bac si deci nu se vor vinde in timp ce ale lui Y-ulescu au intrat si tipul a dat lovitura. Ce imi ramane sa fac este anume sa ma apuc sa fac conferinte de presa si sa castig credibilitate cu capacitatea mea de a ma opune sistemului, de a fi un martir dar si a beneficia din plin de pe urma slabiciunilor lui . Din pacate sistemul e plin de bube inca din constructie. Niciodata scoala din sistemul obligatoriu de azi nu da informatiile care trebuie. Ori da informatii prea complicate si prea stufoase pentru a-l prosti pe boul din banca ori da infirmatii lipsite de importanta, inutile. Oare daca omul de rand ar cunoaste mecanismele functionarii statului s-ar mai putea face de cap ai de Mitrea, Nastase, videanu si restul?
Atata timp cat scopul principal al scolii este acela de a selecta pe viitorii functionari ea este si va ramane in continuare corupta in esenta ei. Rolul ei aproape ca nu mai este acela de educatie cat de a-i deprinde pe viitori sclavi cu starea lor, de a-i face sa se simta vinovati. Daca mai apuca sa ii invete cate ceva pe ceilalti asta e partea a doua, secundara. Princiarul sau scop este unul negativ, restrictiv si abia apoi scoala poate deveni pozitiva. Nu ma mira nimic. In fond distanta de evul mediu este abia de cateva sute de ani. Insuficient pentru a crea o mentalitate si o morala noua. Societatea functioneaza dupa aceleasi reguli ambalate frumos. Atata timp cat armata, politia si alte institutii represive isi fac treaba ca in Dark Edge, de ce nu ar fi la fel si cu scoala?
Ca pe langa aceasta coruptie originara si principiala a insusi scopului ei principal mai apar si maruntisuri de genul micilor atentii sau deturnarii de fonduri nu e chiar nimic de mirare. Din pacate astea sunt aproape nimicuri pe langa mutilarea pe care scoala o face noilor generatii. Afirm cu tarie ca adevarata maturizare a omului incepe de acolo de unde iese sub influenta scolii fie ca termina studiile fie ca nu o ia n serios. Ferice de mine ca am ales invatamantul de arta si ca m-am mai putut fofila de influenta nefasta a sistemului.
J. St. Mill sau K. Popper se gasesc foarte greu. Statul roman nu s-a chinuit rea tare sa ii promoveze si sa le deschida mintile sclavilor. In fond pe nicaieri nu sunt destul de promovati. Daca cineva este curios sa afle cum functioneaza statul, sa citeasca legislatie nu o poate face decat la marile biblioteci. In loc sa avem un invatamant la care sa aiba acces si omul trecut de perioada copilariei si care e chiar interesat de ceva anume noi avem un invatamant prostesc obligatoriu. Sistemul e destul de diabolic sa te intrebe „ hei! Ce-ai facut cand erai elev? De ce nu ai invatat atunci?”.. Uite ca am batut mingea atunci, e bine? Acum vreau sa vad cum functioneaza statul pentru ca am mai crescut, m-am mai desteptat. Evident ca nimeni nu o sa te omoare sau sa te impiedice pentru asta. Insa sistemul este astfel facut incat doar o mica marja din cei ce ar fi interesati de subiect ajung in biblioteca. Pana la urma poti ajunge la biblioteca sa citesti o carte sau alta insa scoala are grija sa faca omul sa deteste biblioteca si astfel sa fie evitata. Oare nu ar trebui ca scoala care este platita de la buget sa faca un astfel de serviciu omului de rand in loc sa faca triere pentru joburi din administratie pe capacitatea de memorare sau de spagare?. Si iata cum fraierii se impaca cu ideea ca nu au invatat carte la timp si astfel accepta si anatemizarea generala de a fi sclavii altora. Merge sistemul pe spinarea prostilor, nu? Pai de ce sa investim noi in scoala daca nu pentru asta?
Adevarul este ca la o cafea si o tigara dintr-un birou de pe la minister sau de oriunde se cere un strop de exigenta si intransigenta. Vorbele despre scoala care trebuie sa educe si sa formeze caractere, despre cum trebuie sa motiveze si sa selecteze pe cei mai buni dintre cei buni justifica frunzele la caini taiate din aceste pozitii privilegiate. E foarte usor sa stai cu mainile in san si sa dai indicatii la prostime sa faca ce vrei tu! E foarte simplu sa alergi copiii prin scoala si sa le inoculez din cea mai frageda varsta cultura eficientei maxime si a muncii oarbe in timp ce tu o freci maiestuos prin nu stiu ce posturi create special pentru tine, tu care nu poti sa faci altceva decat sa te bagi in seama. E foarte usor sa fii intransigent de pe pozitia in care nu te trage nimeni la raspundere pentru ca ai propte solide la nivel inalt! Viata e frumoasa astfel. Doar niste fite aristocratoide cu aroma de rutinare si anestezie te mai poate imbufna din cand in cand.
Asemenea militarilor de rang inalt care simt o satisfactie sadica atunci cand pufanii sunt stresati si cei care au terminat scoala au aceasta ipocrita pretentie ca noile generatii sa treaca prin conditii grele si severe de selectare. Mai stii, s-ar putea sa te intreaca in competenta si sa iti ia locul daca au mintea libera si nemutilata. Doar o mita bine plasata si la timpul ei poate tempera asemenea elanuri inchizitoedcationale. Pot sa vad cu cata fervoare realist-socialista vechii chiulangii si masluitori de examene cer „sa se faca dreptate”.
Asa sunt de satul de „culmile de progres si civilizatie” pe care vor sa ajunga uni cu picioarele altora incat mi-e o sila teribila de sistem.
Share this article :

+ comentarii + 1 comentarii

8:09 AM

Invatamantul romanesc pute de corupt ce e

Post a Comment

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved