Pages

December 31, 2008

Turcescu si Dan Puric 2008




Nu ma mai uit de mult la R.tv asa ca abia acum am dat peste filmul asta. Cele mai multe din ideile lui Puric sunt ok, reuseste sa vada clar lucrurile insa solutiile propuse de el sunt dezastruase. Dincolo de idealismul care uneori da dovada de naivitate anumite idei dau imprsia ca apartin altui om. Nu e un lucru chiar neobisnuit ca in artisti sa existe astfel de bizare asocieri.

Imi place caracterul enciclopedic al lui Puric. S-a bagat prin mai multe, e in stare sa dea exemple din neurologie la fel cum dar si din filosofie. Din pacate uneori pare ca a luat contact disproportionat cu disciplinele umaniste. "Nici un antropolog n-a descoperit ca doina e suferinta fara pauza" . Intr-o astfel de afirmatie se cam vede ca ii lispesc lecturile din psihanaliza. nu poti sa fi un bun umanist daca nu ai studiat psihanaliza. Pai conceptul de sublimare si chiar cel de anaclisis exact asta arata. Sublimarea nu se refera doar la placere ci si la durerea ascunsa in cultura iar tragedia e cel mai bun exemplu.

Dan Puric stapaneste foarte bine cuvantul si simtirea, intelege mizeria societatii contemporane insa propune in schimb exact cauza acestei mizerii respectiv societatea clasica. El deplange robia dar propune tocmai societatea care a initiat-o si care s-a dezvoltat cu ea. Spera in mod naiv in serviciile secrete si armata. Crede ca de acolo vine salvarea si izolarea de consumerism. Pai nu armata este instrumentul robiei? Nu tocmai mentalitatea militarista a supraordonoarii in fata populatiei native permite robia? Nu tocmai mentalitatea militarista a scindarii, a nevoii de a umili, agresa si viola este cauza faptului ca tara asta este vanduda la fier vechi pentru propriile buzunare, ca politicienii isi doresc propriile interese fara sa tina seama de cei multi? In momentul in care ai pronuntat numele armata ai pronuntat sclavie, ai pronuntat subevaluare a fiintei omenesti, tratarea ei ca pe obiect. Cand pronunti cuvantul "armata" pronunti tradarea imperativului categoric, pronunti cuvantul dezumanizare. Dezumanizarea este in primul rand a ta ca activist militar iar apoi este si a celor pe care ii ameninti cu moartea pentru a-ti deveni sclavi tie sau superiorilor tai cu care imparti prada de razboi/impozitele/taxele.

Nu omul de rand este cel care se lasa dresat. Sclavul a aparut pentru ca a fost amenintat cu armele de catre armatele marilor lideri politici ai istoriei. Nu sclavul isi cere sclavia educatia primita de neamul sau. Comportamentul sau e dictat de compromisurile facute de predecesorii sai. Fireste ca dupa 2000 de ani de sclavie acum stra-stra-stranepotul celui care a fost amenintat cu armele pentru a oferi produse sau a fi productiv aqjunge sa ceara el insusi sa slujeasca pe cineva. Dupa peste 2 000 de ani de educatie salbatica sclavul nu poate trai altfel dupa cum cei prinsi in pestera lui Platon. Civilizatia drepturilor omului de astazi consta de fapt in faptul ca nu mai e nevoie de arme pentru a-i convinge pe sclavi sa munceasca pentru ca o fac ei de "buna voie". De fapt asta e o incercare mincinoasa de a intoarce responsabilitatea mutilarii pe care civilizatia a produs-o sclavilor asupra lor asa cum si Puric are tendinta sa faca. Dar vreau sa le sune in cap ca picatura chinezeasca: depresia care va distruge vietile urmatorelor generatii se datoreaza lacomiei unor astfel de oameni. Ei baga in pamant atat sanatatea sclavilor pe care i-au mutilat dar si bunurile in surplus cu care nu au ce face. Risipa inconstienta!

Recursul la religie pe care o propune Puric e o falsa solutie. Daca Crestinismul si-ar fi pastrat forta initiala, forta perioadei catacombelor cand cu adevarat sclavii s-au eliberat de imperiul roman si nimeni nu a mai avut ce sa le mai faca ar fi fost bine. Din pacate Constantin a vrut sa ii adopte pe crestini in armatele sale si a reusit. Motivatia crestinilor martiri putea fi folosita cu eficienta maxima si de asta a decis sa-si crestineze armatele. Crestinismul s-a transformat intr-o unealta in mana vechilor sai calai. Personal cred ca este o tradare a acelor martiri. Treptat crestinismul si-a pierdut vocatia umanista devenind din ce in ce mai inuman. Am aratat in celalalt post ca in locul lui Hristos sistemul l-a impus pe Mos Craciun. In loc de patimi sistemul a impus fericirea artificiala si "bunatatea infinita". Daca Cristos s-ar intoarce ar sfarsi iar rau. Diferenta ar fi probabil scaunul electric in loc de rastignire.

Este ingrozitoare maxima preotului la care Puric a ramas perplex de uluiala : "Un conducator nu se alge, el se impune (min 5;05). Cum adica se impune? Am o vaga banuiala ca stiu cum se impune si stiu cum popii vin si il binecuvanteaza. Iata de ce crestinismul a ajuns muribund, panaceu pentru spirite rutinate si ocolit de spiritele luminate ale timpului.

Cat despre situatia Romaniei pot spune ca e aceeasi cu situatia fenomenului kitsch din Occident care a inceput in Occident odata cu Renasterea/tehnologizarea cand taranii au plecat la oras si au intrat in fabrici. Cam acelasi lucru s-a intamplat la o scara temprorara scurtata cu Romania. Daca Evul Mediu s-a terminat la unii pe la 1300 la noi pe la 1700 se faceau inca cladiri gotice. De 200 de ani suntem in tranzitie nu de 20. Personal sunt un izolationist, cred ca societatile primitive si clasice nu trebuie sa fie afectate de societatea contemporana. Din pacate noi ne-am aruncat in rau alaturi de toata Europa de Est si nu mai putem da inapoi. Puric cam asta ar vrea. Asta ar insemna sa facem ca in bancul cu prosti. Spiritul naiv al comunitatii primitive deja s-a pierdut. Intre timp a devenit kitsch asa cum s-a intamplat si cu cultura populara occidentala. Tot ce putem spera este ca acest kitsch sa devina pop asa cum s-a intamplat in Occident. Nu e chiar mare lucru dar eu personal as prefera sa ascult Justin Timberlake decat manele.

3 comments:

  1. Anonymous11:26 PM

    "Niciun antropolog n-a descoperit ca doina e suferinta fara pauza" .
    :)
    Niciunui antropolog nu i-a trecut prin cap o astfel de metafora.
    Si bine ca nu i-a trecut, pentru ca altfel s-ar fi spulberat frumusetea limbii romane!

    ReplyDelete
  2. De fapt le-a trecut multora prin cap, asta voiam sa spun. Psihanaliza cu teoria sublimarii a facut-o stiintific. Insa sunt o gramada de filosofi care au emis o astfel de idee. Cel mai clar exemplu este teoria "Catharsis"-ului la Aristotel.

    ReplyDelete
  3. E alta poveste, cu alta finalitate!
    Amesteci lucrurile intr-o "betie" de cuvine, idei, principii si mentalitati, astfel incat ies turmentate de intelesul lor propriu!
    :)

    ReplyDelete

Keep calm and say something smart!