Pages

May 3, 2015

Bateria revolutionara Tesla



Evolutia automobilelor in ultimul secol este defazata fata de evolutia armelor folosite in razboaie. Daca armele au ajuns extrem de sofisticate, unele fiind chiar revolutionare, dimpotriva, automobilele si-au schimbat doar designul si gadgeturile. Umanitatea a reusit sa creeze computere, dispozitive si roboti care fac lucruri incredibile, si, cu toate astea, nu s-a putut face o nenorocita de baterie care sa inmagazineze o astfel de energie inepuizabila.

Cum e posibil asa ceva? Pai, simplu. Energia combustibililor fosili are "calitatea" ca poate convinge pe beneficiarii ei sa plateasca pentru ea. Si carbunele si petrolul se scot cu efort si cheltuiala. Vrei sa le folosesti, platesti. Cu alte cuvinte, ca sa te plimbi, ca sa vezi lumea, printre alte astfel de comoditati, trebuie sa oferi ceva la schimb, adica munca ta. La prima vedere acest schimb pare unul drept: platesti pentru o comoditate oferita de civilizatie. Echitatea sociala spune ca orice serviciu facut de cineva trebuie rasplatit cu un contraserviciu.

Insa, in acest caz, avem de aface cu altceva. La o analiza mai atenta se vede ca, de fapt, pastrarea acestor combustibili se datoreaza tocmai nevoii de a-i face pe sclavi sa plateasca cu munca lor un lucru ce pare a fi un serviciu oferit de o parte secunda intr-un astfel de contract. Energia libera insa, nu mai are aspect de serviciu iar contractul nu mai pare un schimb onest. Ea nu mai justifica o astfel de plata dinspre beneficiarii ei. Din acest motiv "industria" energiei verzi a fost discret ocolita si abandonata de catre factorii de decizie in societate. Sistemul capitalist (neosclavagist) nu a investit mai nimic in dispozitive ce inmagazineaza sau folosesc energia gratuita a soarelui sau vanturilor sau curentilor marini. Marea problema a acestei energii este tocmai marea ei calitate: este gratuita si nelimitata. Din acest motiv costurile pentru dispozitivele ce capteaza energia verde sint de-a dreptul aberante. Sint convins ca fortele intunecate ale sistemului a tras sforile pentru a tine omul de rand departe de astfel de eliberare energetica, influentand preturile.

In filmul de mai jos insa, se vede lumina de la capatul tunelului. Se pare ca s-a inventat o baterie care le surclaseaza cu mult pe cele existente astazi. Nu stiu daca e autentica tocmai datorita argumentelor de mai sus. Insa, daca e autentica, atunci avem de aface cu o adevarata revolutie tehnologica, una vecina cu revolutia industriala din secolul al 18-lea ce merita consemnata.





No comments:

Post a Comment

Keep calm and say something smart!