Nu va fie teama de automatizarea muncii! Traim sfarsitul sclaviei

February 24, 20160 comentarii


Un astfel de robot trezeste groaza in inima multora: „Ne pierdem joburile!. Ramanem someri!”, striga cu disperare vocea lor interioara.


Nu. Stati asa! Nu e cazul sa ne panicam. Dimpotriva. As zice ca e cazul sa sarim in sus de bucurie si sa chiuim ca in cazul realizarii celui mai ambitios vis al omului civilizat. Suntem atat de aproape de sfarsitul sclavei salariale, dupa ce in urma cu 150-200 de ani cea clasica a fost si ea abolita. Abolirea sclavei salariale inseamna de fapt abolirea cu adevarata sclaviei, dupa masurile formale de conversie a celei clasice in cea de astazi, nerecunoscuta de autoritati. Asa ceva este cel mai ambitios deziderat al umanitatii civilizate. Asta ar insemna o adevarata iesire din mitul contagios al pesterii. Asta este o adevarata dezrobire fizica si ideologica in care multi sunt anesteziati. Acesta este si sfarsitul trudei lui Sisif, depresivul.

Robotul de mai sus e doar o demonstratie. Sunt roboti cu forme mai putin spectaculoase dar care pot face lucruri ca hrana, imbracaminte, locuinte si altele mult mai bine ca omul. Altii pot fi construiti pe viitor sa le faca pe celelalte. Ne trebuie doar niste programatori talentati si vointa politica spre a putea inlocui orice munca necreativa (pe care oamenii o urasc) cu activitatea acestor roboti. Ne trebuie sa nu mai risipim inteligenta si creativitatea semenilor in munci birocratice, alienante ci sa le concentram pe acest scop. Ganditi-va numai la functionarii din banci cum isi irosesc mintile in tot felul de hartoage lipsite de sens pentru umanitate! Cati ca ei sunt pur si simplu irositi!



Apoi, daca respectam articolul 25 din carta drepturilor omului http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/declaratia-universala-a-drepturilor-omului.php , care spune ca:

”Orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si familiei sale, cuprinzand hrana, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala, precum si serviciile sociale necesare”

Putem sa ne imaginam ca toate acestea prind contur. Trebuie precizat aici ca nici o tara din aceasta lume nu respecta acest „depasit” articol 25. Sunt multe se bat cu pumnul in piept in privinta respectarii „sfintelor” drepturi ale omului si acuza alte tari de incalcari diverse ale lor, dar aceste gesturi sunt mai mult de fatada. Doar tarile Europei de Nord si un pic Emiratele Arabe Unite ofera cate ceva din aceste drepturi pentru toti cetatenii. Nu iau in calcul aici tarile din lumea a treia care in constitutiile lor declara ca respecta aceste drepturi, insa sunt departe de asa ceva.

Dar, daca cele mai importante nevoi umane, hrana si locuinta, vor fi asigurate de munca unor astfel de roboti, atunci teama de robotizare va disparea. Nu dintr-o data, pentru ca, din pacate omul este inca prizonierul acestui mit al pesterii conform compulsiei la repetitie din psihanaliza. O sa revin in spatiul concept la aceasta tema

In filmul de mai jos se pot vedea 13 munci curente care vor fi inlocuite in viitorul apropiat de roboti:



Aici se poate vedea un tractor care ara singur odata ce a fost programat astfel:



Aristotel ne saluta din istorie. Tot ce ne mai trebuie este sa dam un impuls acestor tendinte. Vointa politica trebuie sa deschida portile pesterii si sa nu sperie pe cei dinauntru cu nocivitatea luminii soarelui din afara.




Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved