Pages

August 24, 2017

4.4. Raspunsuri incomplete

Cu Garcea la luat permisul auto



4.4. Raspunsuri incomplete


Am vazut intr-o sectiune anterioara faptul ca in aceste chestionare Garcea chestionatorul are mania de a declara variantele incomplete de raspuns ca false. Argumentam in acel articol ca o astfel de decizie de evaluare este profund antipedagogica in zilele noastre. Pedagogia contemporana incurajeaza o evaluare in care se puncteaza si variantele partiale de raspuns. Ulterior examinatorul aduce completari care il fac pe evaluat sa inteleaga cat mai precis nuantele raspunsului si complexitatea situatiei. Dar iata ca, desi are mania sanctionarii ca nevalide a raspunsurilor incomplete in acele cazuri, totusi exista si alte cazuri in care acestea sunt declarate valide iar regula initiala este abandonata. Ar fi fost bine daca el si-ar fi schimbat ulterior strategia. Din pacate, exista multe situatii in care folosirea raspunsurilor incomplete, fara precizari ulterioare, produce confuzie in mintea cursantului. In aceasta sectiune am reunit mai multe exemple de chestionare facute in asa fel incat, prin natura raspunsurilor declarate valide si a celor declarate nevalide, el tinde sa refuze calitatea de valide a cunostinte viabile si importante, dar si sa declare valide cunostinte eronate. De asemenea sunt cazuri in care sunt declarate nevalide raspunsuri partiale la anumite intrebari in care procentul de adevar este foarte mare in raport cu cel de fals. Iata un astfel de exemplu in acest chestionar:



E drept ca indicatorul are un nume prescurtat, respectiv „accesul interzis autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas”. Dar exceptia se extinde si pentru mopede, scutere si biciclete (care, dupa acceptiunea lui Garcea legislatorul nu sunt considerate autovehicule). In urmatorul video se precizeaza acest lucru:

http://www.scoalarutiera.ro/intrebari-posibile-drpciv-categoria-b/1502/interdictia-impusa-de-indicatorul-din-imagine-se-adreseaza

Varianta A nu precizeaza acest lucru, li, fiind partiala , conform stilului lor, ar trebui declarata de asemenea falsa si chestionarul invalid.




Aceasta intrebare putea sa fie inclusa foarte bine si la sectiunea dedicata lipsei de intelegere adecvata a expresiilor pentru ca Garcea chestionatorul nu intelege formula interogativa „Ce pericole…?” din cerinta. Sensul ei este acela de „Care sunt pericolele…”. in variantele de raspuns la cerinta nu sunt enumerate niciun pericol, asa cum se cere prin respectiva formula. Doar se mentioneaza faptul ca „exista riscul unei accidentari”, cu pericolele de avariere a masinii sperieturi, fracturi etc. Fiecare se gandeste la aceste pericole dupa propria experienta anterioara sau imaginatie. Asa ca varianta a de raspuns are forma prea generala pentru cerinta in cauza si, prin urmare, este incompleta. In acest caz exista doua solutii de rezolvare a problemei: 1 fie se descriu cele mai importante pericole in variantele de raspuns, fie se schimba forma cerintei cu ceva de genul: „Daca nu se foloseste centura de siguranta”





No comments:

Post a Comment

Keep calm and say something smart!