Pages

August 13, 2019

De ce nu cred ca Dinca ar fi proxenet sau traficant de persoane. Analiza comparativa asupra fenomenului global al prostitutiei



Inca de la inceputul acestui scandal, unchiul fetei Alex Cumpanasu a sugerat ca ea ar fi fost victima unei retele de trafic de persane care l-ar avea pe Dinca drept membru. Il inteleg perfect pe Cumpanasu sau oricare dintre membrii familiilor din care au disparut acele fete. Dinca e singura lor pista de a le revedea in viata. E imperativ pentru starea lor psihica sa creada varianta oficiala tocmai pentru ca le da aceasta speranta. Si noi, cei neimplicati direct avem nevoie de aceasta speranta. Din pacate, cu adanca tristete, in acest destul de lung articol voi arata cu date statistice de ce o astfel de ipoteza este foarte putin probabila. Imi pare nespus de rau pentru ca le voi demonta ultima speranta familiilor care asteapta reintoarcerea fetelor. Dar o astfel de denegare nu le vor aduce fetele inapoi. Dimpotriva, ea ii va ajuta pe adevaratul criminal sa scape si sa repete crima. Mai bine am lucra fiecare individual sau impreuna pentru drepturi acordate femeilor pentru a trai in siguranta, decat sa ne pierdem energia pe astfel de piste fantomatice.

Minciunile sistemului despre Gheorghe Dinca

Ideea cum ca Dinca ar fi ars fetele in acel butoi fara fund facut dintr-o teava mi se pare una dintre cele mai absurde pe care le-am auzit vreodata. Din fericire opina publica nu a mai crezut aceasta gogorita. Dar insasi ideea premergatoare ei, cum ca el le-ar rapit si ucis mi se pare la fel de absurda. Pai haideti sa ne punem fiecare in postura lui Dinca! Sa presupunem ca suntem un rapitor de fete pentru a le duce la prostitutie fortata! Iesim cu masina in statiile de transport preorasenesc („la ocazie”) pentru a rapi tinere, a le sechestra si apoi a le trimite unor traficanti. Dar unde le sechestrezi? In cocioaba aia de pe strada Craiovei din Caracal? Legate de pat? Nu iti faci mai curand un buncar fara telefoane lasate nesupravegheate si fara posibilitatea victimelor de evadare? Nu grabesti tranzactia in loc sa tii victima in acel spatiu? Nu vorbesti cu traficantii inainte spre a te astepta intr-un loc unde sa faci tranzactia? Eu unul asa as face.

Dar ce ne spune sistemul ca s-a intamplat? Dinca ar fi rapit intai pe Luiza Melencu, n-a gasit cumparatori pentru ea. Apoi s-a enervat pe ea pentru ca nu voia sa stea sau sa se prostitueze, a lovit-o si apoi a ars-o in butoiul fara fund. Au mai trecut cateva luni, Dinca ar fi gasit o alta fata, ar fi rapit-o si pe ea si iar aceeasi poveste. Vi se pare logic? Vi se pare coerent pentru modul de operare al unui racolator prin rapire? Ce afacere e asta? Nu stabilesti niste relatii cu potentialii traficanti carora sa le livrezi direct „marfa”, chiar fara o a mai duce pe la tine pe acasa? De ce sa te apuci sa rapesti niste tinere pe care ori nu esti in stare sa le plasezi ori nu ai cumparatori pentru ele, din care nu ai nimic de castigat? Daca ai astfel de predispozitie pentru a comite astfel de crime, e mult mai profitabil sa faci talharie decat sa comiti una dintre cele mai grave crime si sa risti ani grei de puscarie fara sa castigi nimic? De ce ai ucide din postura de traficant sau proxenet, distrugandu-ti marfa? Mie mi se pare absurd.

Dar din pacate opinia publica a inghitit cam pe nerumegat aceste minciuni servite de mass-media, ceea ce atesta inca credulitatea sa. Increderea romanilor in presa oficiala, judecatori, procurori sau politisti e inca mare, ceea ce arata lentoarea in gandire a poporului nostru. Acestia au contribuit la prosteala generala in care se afla acest popor nu doar in privinta fetelor rapite de la Caracal ci si in privinta nivelului de trai. Nu poti trai decent ca popor daca ai chiar si cea mai mica incredere in acesti mincinosi profesionisti si nu le pui mereu sub semnul intrebarii declaratiile.

Sa nu uitam ca la aproape 3 saptamani de la izbucnirea acestui scandal noi ca simpli cetateni nu avem probe clare si sigure, video sau de alta natura, despre vinovatia acestui om. Din modul in care adevaratii guvernanti ai acestei tari de 50 de ani incoace lucreaza  , pot banui ca in acest moment produc astfel de false probe postfactum. Mi-am exprimat aici , aici  si aici  motivele pentru care cred ca criminalul e altul decat Dinca. Iar daca aceste probe n-au survenit pana acum, ma indoiesc de autenticitatea lor in viitor, cand ele pot fi contrafacute cu programele de editare video precum Adobe After Effects.

Sistemul accepta deocamdata aceste foarte probabil false piste catre diferiti membri din politie si magistratura, si comanda rechinilor de presa dezvoltarea acestei teme. Metoda asta e foarte convenabila pentru deturnarea atentiei dinspre ceea ce eu cred ca este adevaratul criminal. Probabil ca in perioada urmatoare se vor face investigatii asupra acestor oameni. Si ulterior, cand aceasta febra a scandalului Caracal se va domoli, ei vor fi achitati din lipsa de probe. Si, odata cu asta cazul se va inchide iar oamenii acum revoltati vor avea lehamite de acest subiect precum s-a intamplat cu cazul Elodia.

In acest articol voi face un rezumat al fenomenului prostitutiei in zilele noastre cu toate resorturile care contribuie la consolidarea sa. Scopul este acela de a arata ca acest Dinca nu se potriveste cu statisticile profilurilor celor care lucreaza in aceasta industrie.

Caracteristici generale ale fenomenului prostitutiei

Prostitutia e de doua feluri: stradala (ieftina) si de interior (scumpa). Prostitutia ieftina se face cu fete mai putin aratoase, crescute in saracie si dezorganizare familiala. Conform FBI  femeile care intra in retelele de prostitutie fac parte din familii dezorganizate. Prostitutia nu e vazuta ca o fapta rusinoasa in mediile lor de viata, ci ca o cale de supravietuire. Daca aduce si ceva bunastare atunci asta e si mai de dorit. Fetele care se decid sa o practice incep activitatea pe cont propriu pe strada si apoi ofera taxa de protectie unui proxenet (pimp), dupa ce este hartuita sistematic de ei.

In tari ca Romania prostituatele de strada se asociaza cu un proxenet dupa ce sunt agresate, escrocate sau talharite. Aici proxenetul e un bodyguard pe care prostituata il plateste pentru protectie. El intervine constant daca ea are probleme cu clientul. Dimpotriva, in SUA asa ceva se intampla mai rar, dupa cum mentioneaza o multime de studii. Holly Davis spune in cartea sa „The Lives of Pimps Involved in Street Prostitution in The United States of America”  , ca in SUA proxenetul nu-si apara prostituata de clienti ci doar de persecutia altor proxeneti. Asadar, acolo proxenetismul pentru prostitutia stradala e mai mult o taxa de protectie. In ambele cazuri negocierea pretului se face direct de prostituata cu clientul in timp ce proxenetul (pestele) sta deoparte si observa fie ca ea sa nu fie agresata (in Romania), fie ca alt proxenet sa nu intre pe teritoriul sau (in SUA).

Media nu l-a descris ca fiind acest gen de proxenet de strada pe Dinca, dar cine stie ce va fi in viitor. Dar prin aceste precizari eu exclud inca de pe acum posibilitatea ca el sa fie bun pentru asa ceva. Desi are o statura inalta, totusi varsta inaintata nu-i permite lui Dinca sa poata indeplini acest rol de bodyguard al prostituatelor de strada. Unul ca el nu putea face fata unui sofer de tir, clientii lor tipici. Proxenetismul de strada este asociat cu traficul de droguri si cu mafia minora . La pagina 81 din acelasi studiu, Holly Davis face o radiografie a proxenetismului american in general. Ea arata ca proxenetii prostitutiei ieftine sunt membrii ai unor bande de cartier (gang bangs) care s-au nascut in astfel de mediu si asa vor muri. De asemenea, in Romania proxenetii de strada au astfel de preocupari cu „program flexibil”. Dimpotriva, Gheorghe Dinca a avut locuri de munca specifice unui membru al clasei de mijloc din Romania. A fost mecanic auto, a fost geamgiu la spital, a lucrat in Italia, probabil in constructii. Astfel de joburi nu i-ar fi permis si activitatea de proxenet stradal, datorita programului fix specific lor.



Statutul social si abilitatile proxenetilor prostitutiei de interior

In cazul prostitutiei de interior situatia e exact invers. Ea se face, logic, cu fete mai aratoase si mai dorite. Ele provin din familii ceva mai instarite, sau chiar stabile. Spre deosebire de cele care practica prostitutia stradala, acestea nu sunt de la inceput doritoare de la sine sa practice asa ceva. Ele sunt convinse ulterior de proxeneti sa intre „in joc” (the game), dupa cum asa ceva se cheama in jargonul lor. Din aceasta cauza pretul serviciilor sexuale este mult mai mare in cazul prostitutiei institutionalizate decat cel al celei stradale.

Spre deosebire de proxenetul din prostitutia stradala care nu se implica in negocierea pretului, in acest caz el e cel care negociaza pretul cu clientul. O astfel de forma elevata de prostitutie exista in mare parte datorita perspicacitatii lui de a vinde la un pret ridicat aceasta marfa vie. Munca propriuzisa nu se face pe strada ci in cluburi de noapte sau cazinouri. De aceea se si numeste de interior (indoor). Proxenetul este un fel de lucrator in vanzari care se pricepe in a adapta pretul la nivelul clientului. El se ocupa de hainele, bijuteriile, locuinta si hrana prostituatei. El ii creeaza efectiv imaginea si astfel ii creste pretul.

Holly Davis arata in continuare la pag 82 cum prostitutia de interior in SUA este strans legata de cultura underground cu radacini in secolul al 19-lea si chiar mai timpuriu. Genul Western in cinematografie a descris-o foarte detaliat. De aici ea s-a perpetuat prin cultura a bandelor de mafioti care traficau alcool in anii prohibitiei, cu cazinourile si viata lor din cluburile de noapte. In Romania nu exista astfel de traditie. Intarirea statului politienesc de dupa intrarea in Uniunea Europeana in 2009 a diminuat in mare parte mafia minora, de strada dar si mafiotii de lux. Hotii de strada au preferat sa mearga sa opereze acolo unde banii sunt mai multi: in Occident. Mafia de lux, cu increngaturi in politica si fotbal precum Gheorghe Stefan, Jean Padureanu sau familia Becali, a fost si ea decapitata, cu ani buni de inchisoare. Asa ca e foarte nefiresc ca Dinca sa devina proxenet de interior intr-un mediu social in care aceasta meserie nu exista.

Stilul de viata al acestor oameni este unul de picior mare, dupa cum Holly Davis descrie la pagina 80 din acelasi studiu. Ea arata in continuare la pag 92 cum activitatile acestor proxeneti se extind in camatarie si imobiliare. Desi a avut niste terenuri pana in anii 2000 pe care le-a vandut ulterior, Dinca e mai curand un renuntator de imobiliare decat un dezvoltator. Se vorbeste despre fictive conturi de sute de mii de Euro pe care le-ar avea Dinca si familia sa. Dar asa ceva este o mistificare media. Asa ceva este in contrast cu stilul lui Dinca de viata si al celor din anturajul sau. La comanda spionilor, presa incearca sa le faca amicilor lui Dinca o imagine de astfel de mafioti de lux. Cine crede asa ceva e naiv. De fapt, el si anturajul sunt de fapt niste personaje de gen „Las Fierbinti”. Adica roman comun al clasei de mijloc. Ei pot practica infractiuni minore pentru a supravietui insa sunt incapabili de a performa in aceasta forma elevata de prostitutie.



Modul general de recrutare a prostituatelor este nespecific cu ceea ce ni se spune despre Dinca

Biroul ONU pentru Droguri si Criminalitate”  la pagina 13 sau Holly Davis la pag 87 din studiul de mai sus arata in acelasi studiu ca meseria de proxenet nu e identica cu cea de infractor, ci presupune adevarate tehnici de lucru pentru nu trece in ilegalitate si a evita rigorile justitiei. Proxenetul adevarat e acela care nu incalca legea chiar daca ajunge la limita ei. El totusi reuseste sa obtina consimtamant de la femeile pe care le exploateaza. Acceptul lor formal este luat prin intermediul vulnerabilitatii acestora in fata legii, deoarece prostitutia este in multe tari ilegala.

Abilitatea proxenetilor de a gasi femeia potrivita si a o convinge sa se prostitueze face diferenta dintre esec si succes in aceasta meserie. Viitoarea prostituata trebuie neaparat sa vrea de la sine sa intre in aceasta meserie ilegala indiferent ca a avut in plan sau nu sa o practice. E necesara loialitatea fata de proxenet. Ea nu trebuie sa divulge numele proxenetului sau angrenajul prin care ea isi vinde serviciile sexuale. Altfel proxenetul poate face ani grei de inchisoare pentru talharie, hartuire sau trafic de persoane. Aici este punctul slab al variantei oficiale despre faptul ca Dinca ar fi un astfel de proxenet inca din anii 2000, conform ultimelor date din presa. E absurd ca acest om n-ar fi apucat sa invete in 20 de ani secretele meseriei de convingere. Faptul ca nu aplica tehnicile de recrutare despre care voi detalia mai jos arata ori ca nu s-a ocupat cu asa ceva ori e total imbecil. Si atunci aceasta ultima varianta nu se explica imaginea lui de master-criminal care i s-a facut in presa, cu arderea misterioasa fara urme in afara a cadavrului Alexandrei, cu tunelurile subterane si gropile de beton comune etc. Acest portret comandat de la spioni se vede ca este opera unor pampalai din serVICII de genul celor care au lucrat la cazul Condrea  . Iar acum se incearca stergerea acelor greseli prin imaginarea acestor piste false catre fictive clanuri de trafic de persoane, cu concursul familiei care isi doreste in mod natural ca fata lor sa fie in viata.

Succesul proxenetilor institutionali consta in abilitatea de a alege femeia potrivita, si de a nu-i forta consimtamantul in asa fel incat sa nu mearga si sa depuna plangere la politie pentru sechestrare sau talharie. Ei folosesc o foarte fina strategie de a obtine consimtamantul femeilor pe care le patroneaza. Acesta este decisiv pentru succesul afacerii. O femeie revoltata nu aduce profit. Gadea a prezentat franturi de documentare cu prostituate in emisiunea lui, in care – ce sa vezi! – ele practicau de buna voie aceasta meserie si nu erau sechestrate de nimeni. N-a difuzat intreg documentarul pentru ca ar fi ridicat dubii fata de varianta oficiala. Nu-i nimic, vin eu cu detalii. Intr-adevar exista si cateva cazuri de rapire si sechestrare in scop sexual, insa majoritatea prostituatelor o fac de buna voie. Din acest punct de vedere Dinca nu se suprapune deloc peste aceasta statistica, conform imaginii ce i se face in presa. Si incoerentele continua.



Imaginea de proxenet violent pe care media i-a creat-o este cunoscuta in limbajul de specialitate ca „tehnica Gorilei”. Dupa cum vedem in acest studiu  , o astfel de tehnica este rar folosita deoarece produce frustrare femeii. De asemenea, dupa cum arata numeroasele alte studii, ea se foloseste abia mai tarziu, dupa ce fata incepe sa lucreze. Ea vede dupa o perioada ca nu primeste ceea ce i s-a promis de catre proxenet si atunci se revolta. Acesta este momentul cand unii proxeneti aplica „tehnica Gorilei”, si nu in timpul recrutarii. Faptul ca Dinca ar fi aplicat-o la inceput esteimprobabil. Ce rost are ca un proxenet sa-si ucida potentiala sursa de venit? E ca si cum un afacerist si-ar distruge propria proprietate. Putem vedea pusa in carca lui o greseala de incepator care nu se potriveste cu imaginea sa creata de presa ca mafiot ce ar fi cumparat capii politiei si justitiei din anii 2000.

De ce sa investesti atat de mult in acoperirea urmelor in loc sa gasesti si sa selectezi persoanele potrivite pentru prostitutie? Din nefericire, in Romania au ajuns foarte multe femei dornice sa se prostitueze. Conform raportului din anul 2000 facut de "Grupul britanic pentru drepturile omului din Helsinki”  , Romania se afla pe locul 2 cu 19% in acest top al traficului de persoane in toata Europa de Est. Locul intai il detine Moldova cu 60%. Aceasta pozitie este confirmata si de raportul din 2016 privind traficul de persoane intocmit de „Biroul de monitorizare si combatere a traficului de persoane” din SUA . Dar cum se face ca nici macar in Moldova nu se trece peste aceste reguli fundamentale ale recrutarii. Daca ar exista o astfel de retea foarte agresiva de recrutare prin rapire, ea ar fi aparut mai intai acolo, in Republica Moldova. Dar nu exista plangeri din partea familiilor pentru astfel de fete rapite fara consimtamantul lor. De asemenea, nu s-a auzit nimic despre asa ceva la nivelul Interpol. Aceste tehnici foarte agresive de recrutare se practica in Asia si Africa, conform cu „Raportul global al ONU privind traficul de persoane”  in tari ca Bangladesh, Insulele Maldive, Nepal, Sri Lanka, Nigeria, Eritrea , Burundi etc. Asa ca varianta oficiala cu rapirea violenta savarsita de Dinca este foarte improbabila.

Tehnica recrutarii viitoarelor prostituate, total nespecifica modelului oferit de varianta oficiala

Tehnicile proxenetilor de recrutare sunt descrise in foarte multe studii. O descriere detaliata poate fi vazuta in studiul colectiv “Routes of Recruitment into Prostitution: Pimps’ Techniques and Other Circumstances that Lead to Street Prostitution,”  realizat de catre M. Alexis Kennedy, Carolin Klein, Jessica T.K. Bristowe, Barry S. Cooper, si John C. Yuille. Proxenetul are o alura de star. Are masina scumpa, locuinta/camera de hotel scumpa, haine si alte accesorii scumpe. Are comportament de impresar si din cauza asta reuseste sa-si faca o buna imagine intre potentialele tinte.

In studiul sau „Games Pimps Play: Pimps, Players and Wives-In-Law”, J.F. Hodgson spune ca tehnica pentru recrutarea de noi prostituate se face in doua etape: 1) seductia; 2) stratagema. Seductia e nivelul in care atrage atentia potentialelor tinte iar stratagema este convingerea lor sa accepte sa isi vanda trupul. Seductia se face fie la nivelul emotional, fie la nivelul promisiunii unui inalt standard de viata. In primul caz proxenetul joaca rolul de iubit. El pare barbat macho, ocupat cu diferite afaceri si dispus la a-si crea o relatie sau familie, ceea ce il face foarte dorit de femei. Asa ca uneori fetele se indragostesc de el, si devine pentru o perioada iubitul lor. Alteori le abordeaza el insusi. Ele il plac, si asa incepe o falsa relatie amoroasa cu ele. Adolescentele fugare de acasa dupa neintelegeri cu parintii sunt tintele preferate ale acestor proxeneti. (Ele sunt tinte si ale sadicilor ucigasi, daca ele nu tin legatura cu cineva anume in timpul in care fug.)

Acesta petrece o perioada de timp cu viitoarea prostituata si literalmente „investeste” in ea. El ii cumpara haine, mancare, bijuterii etc., castigandu-i astfel increderea si dragostea. Insa acest moment este doar stadiul investitiei. El asteapta ca femeia sa rupa total legaturile cu familia si prietenii sai. O incurajeaza sa ia astfel de decizii radicale, pentru a deveni total dependenta de el. Dupa ce femeia rupe legaturile cu familia, acesta incepe sa o exploateze, fortand-o sa intretina relatii sexuale cu alti barbati. Aceasta este momentul scadentei, cand femeia practic ii aduce profit fata de investitia initiala. Fiind in situatia de a nu avea o alternativa, femeia ramane in aceasta relatie ani intregi pana cand nu mai e profitabila.

Avand legaturile rupte cu alte posibilitati de supravietuire, femeia este astfel nevoita sa accepte aceasta situatie pentru a supravietui. Viata ei e mult mai proasta decat a fost inainte, insa anatemizarea publica, vorbele grele spuse familiei o fac in imposibilitatea psiho-sociologica de a parasi aceasta situatie. Viata sa este destul de asemanatoare cu a executantului modern de ordine, despre care am analizat in aceasta serie de articole  .


Daca femeile tinta nu se indragostesc de el, atunci proxenetul trece la a doua etapa, respectiv stratagema de care vorbeste Hodgson. Aceasta etapa consta in descrierea ocupatiei lui si a intentiei de a o atrage in acest plan care o aduce la succes. Comportamentul lui este unul de impresar, ii arata exact tintei camera in care o sa locuiasca hainele pe care le poate purta, si eventualele piste de lansare in cariere de fotomodel, cantareata sau actrita prin conexiunile pe care el le are in industria divertismentului. Datorita hainelor si accesoriilor sale luxoase, el reuseste in cea mai mare parte a cazurilor sa-si convinga tintele …

Abia dupa ce ea intra in joc si practica o perioada aceasta meserie pot aparea conflictele cu proxenetul. El poate folosi uneori „tehnica Gorilei” intr-adevar, si chiar o poate ucide. Dar chiar si asa, procentul uciderii de catre proxenet a prostituatei e foarte mic fata de riscul de a fi ucisa de un client sau membrii propriei familii. Daca proxenetul a avut metode sa o racoleze pasnic el are destule metode sa si o pastreze sub tutela lui tot pasnic. Revista psychologytoday a identificat 7 strategii neviolente de convingere  a victimelor sa ramana in relatia cu el. E la mintea cocosului ca un proxenet sau un traficant nu isi ucide marfa. Se mai intampla si asa ceva la „incepatori”. Asta e o greseala de incepator. Dar cum se face ca, dupa 20 ani de activitate, conform ultimelor date din presa, el ar face o astfel de greseala de incepator, alegand o victima nepotrivita intr-o tara cu sensibilitate fata de aceasta tema? N-are nici un sens.

Romania o tara in care prostitutia de interior nu exista dupa modelul occidental.

Am mentionat deja mai sus despre extirparea marilor gangsteri operata de statul politienesc in Romania, fapt ce exclude in buna masura prostitutia de interior. Dincolo de asta, datorita legaturilor puternice cu parintii care exista in societatea romaneasca, prostitutia asta nu exista la vedere, ca in tarile occidentale. Ea exista doar in forma ascunsa, in joburi de animatoare care stimuleaza clientii sa consume si sa le ofere diferite bauturi, sau ca amante. In primul caz, dupa ce cheltuie sume mari de bani la sugestia subtila a „animatoarei”, el poate sa-i propuna acesteia un targ sexual la un pret mult mai ridicat decat in cazul prostitutiei de strada.

In cel de-al doilea caz „clientul” le ofera diferite facilitati precum contracte preferentiale sau diferite avantaje la locul de munca. In Romania nu ai nevoie sa mergi la bordel, pentru ca poti transforma institutia la care lucrezi intr-un bordel. Adica de ce sa creezi o retea mafiota de recrutat fete frumoase pe care sa le transformi in prostituate si pe care sa le platesti din banii tai, cand poti sa le promovezi nemeritat in institutia pe care o conduci si le platesti din banii statului? Ceva de genul acesta a facut Dragnea cand le-a angajat fictiv pe acele femei in celebrul sau dosar in urma caruia a si fost condamnat. Iar daca esti putred de bogat, de ce ai avea nevoie de o retea de prostitutie, in loc sa-ti alegi singur de pe strada o partenera cu o masina tipica pentru agatat? De fapt insasi povestea despre libertate, democratie si prosperitate in care am crezut si cu care ne-am distrus economia in ultimii 30 de ani ne-a fost indusa cu scopul de a fi transformati in piata de desfacere si recrutare de „resurse umane” la capsunari si prostituate. O sa revin la aceasta tema cu un articol ulterior .

Pastoru’ Gadea a prezentat la televiziunea lui un interviu cu o femeie, filmata din spate, care spunea ca acest Dinca a persecutat-o pentru a lua taxa de protectie cam in genul proxenetilor stradali americani. Faptul ca a fost filmata din spate ne sugereaza ca inalti demnitari sau mafioti inalti ar putea-o elimina. Dar poate fi si o femeie special platita si imposibil de anchetat spre a sustine o astfel de pista falsa. La fel se poate spune si despre o alta persoana care sustinea intr-un astfel de interviu ca ar fi primit oferta de a intretine relatii sexuale cu o minora in anii 2000 de la Dinca. Vom vedea la sfarsitul anchetei daca aceste persoane sunt reale sau nu. Oricum, e total lipsit de sens ca Dinca sa detina aceasta tehnica specifica proxenetilor americani de obtinere a taxei de protectie si sa faca o greseala de incepator in a recruta 2 fete nepotrivite pentru aceasta meserie, care in general ii aduce pe oricare dintre ei la inchisoare.

(Actualizare 25 10 2019: O astfel de femeie a aparut in jur de 10 10 la RTV, initial cu numele de Larisa, iar dupa aceea ca Ramona, declarand ca stie detalii despre Luiza Melencu. In video-ul de aici  ea spune ca ar fi fost traficata in urma cu 17 ani de familia lui Dinca in Italia. La minutul 28.20 ea spunea ca chiar cunoaste cateva persoane stiu unde s-ar afla fata si ca rapitorii ar dori recompensa. Si chiar se ofera ea la minutul 24.15 sa plateasca recompensa 500 000 de Euro pentru eliberarea fetei (…) Dar daca chiar ar avea acesti bani, atunci de ce mai vorbeste la TV despre asta si nu ii trimite direct la cunostintele ei? Din pacate minciunile acestei femei sunt multe si declaratiile ei nu pot fi luate in serios. Niciunul dintre userii care comentau pe chat nu au crezut-o )



Dinca nu se potriveste nici profilului traficantului in scop de exploatare sexuala

Conform cu „Biroul ONU pentru Droguri si Criminalitate” (pagina 5) profilul traficantului in scop de prostitutie este mai curand de femeie decat de barbat. Femeile castiga mai usor increderea victimelor. Iata o alta inadvertenta. Apoi, la pagina 7 a acestui raport observam ca varsta traficantului se situeaza intre 15 si de ani, dupa cum arata urmatoarele exemple

Benin: intre 15 – 42 ani
Republica Ceha: intre 19 – 51 ani
Israel: intre 19 – 58 ani
Togo: intre 20– 50 ani

La cei 65 de ani ai sai Dinca nu se suprapune peste aceasta medie.

Toate rapoartele oferite de diferite institutii asupra fenomenului traficului de persoane in scopul exploatarii sexuale arata ca cei implicati in aceasta activitate au roluri bine stabilite. Conform raportului ONU de mai sus (pag 10) exista

Informatorii, care se ocupa de strângerea de date despre posibilele tinte;
Traficantii primari, cei care se ocupa cu recrutarea;
Traficantii secundari, care se ocupa cu transportul;
Traficantii master, care sunt si proxeneti si se afla la vârful ierarhiei;

De activitatea lor conjugata profita beneficiarul care plateste efectiv serviciile prostituatei. Ciudatenia e ca Dinca le face pe toate precum Superman, exceptand functia de traficant master. Dar nu m-ar mira ca Gadea sa gaseasca vreun bordel de lux patronat de Dinca pe undeva prin platoul Bucegi… Exista foste prostituate care se reprofileaza pe reprofilare sau trafic, avand increderea restului echipe. Dar nu pot sa cred ca acest Dinca si centreaza si da cu capul. El si se ocupa de investigatii, si recruteaza (prin rapire…!!!) si plaseaza si, mai ales, tot el beneficiaza primul de victima minora, violand-o. Folositi-va un pic judecata, oameni buni! Daca el are cerere de minore de ce nu le duce virgine la destinatie? Cei care au astfel de inclinatii maladive au aceasta satisfactie de a le dezvirgina ei. Faptul ca le-ar si viola direct traficantul este extrem de improbabil in aceasta situatie.

Cam astea sunt dubiile fata de portretul ce i se face in presa acestui Dinca, fata de statisticile internationale privind structura si modus operandi ale acestor retele. Sunt prea multe nepotriviri. Sunt prea multe minciuni si improbabilitati. Se vehiculeaza in presa ideea ca aceste persoane foarte bine pozitionate in unitatea de militari de la Deveselu, politie si procuratura ar fi beneficiat de orgii cu tinere fete, racolate astfel. Eu nu exclud posibilitatea ca acesti oameni sa aiba aceste fantasme. Dar acestea s-ar fi putut foarte usor realiza prin plata directa a unor prostituate, fie adulte fie minore. Sunt o multime si pot fi racolate prin aplicatii de gen Tinder. Acesti oameni sunt destul de bine platiti in asa fel incat sa-si permita asa ceva. De ce-ar risca ei un scandal precum acesta, prin folosirea unei retele sau al unui proxenet cu comportamente ucigase? Nu are niciun sens, pentru mine. Asa ceva ar avea logica doar daca fetele ar fi in viata, si aici sta cheia viziunilor celor implicati, cei care cred ca e in viata. Sa vedem daca fetele vor reaparea in viitor! Sau macar daca va reaparea una dintre ele. Pana atunci, eu sustin in continuare primele mele ipoteze  . Acestea par mult mai probabile decat fictiunea care ni se carpeste zi de zi in presa.

No comments:

Post a Comment

Keep calm and say something smart!