Panicardia COVID-19: o chestiune de interpretare

February 20, 20210 comentarii


Oamenilor simpli le lipseste proprietatea stiintifica a poli-cauzalitatii. Ei judeca lucrurile dupa prejudecata unicauzala, dupa cum am aratat intr-un articol mai vechi . Evolutia sau interactiunea lucrurilor unele cu altele este perceputa prin proiectia propriilor idei magiciste despre nasterea unicauzala. Aceste idei sunt formate in proto-istoria umanitatii (filogenetic), in special in perioada primitiva si reluate la nivel individual (ontogenetic) in perioada infantila. Aici intervine si factorul psihologic, oedipian, care explica unicauzal-maternal orice fel de transformare sau nastere, excluzand astfel paternitatea din geneza acestora. Exact pe aceasta prejudecata unicauzala s-a bazat aceasta uriasa inginerie dezinformationala de inducere a panicii in randul cetatenilor cu privire la aceasta pandemie de COVID-19.

Atunci cand un sofer suparat pe viata iese din masina cu o bata de baseball si se apuca sa sparga geamurile masinilor aflate in fata lui blocate in trafic, el are in minte o rezolvare primitiva a traficului aglomerat. Daca il intrebi de ce face asta, el iti va raspunde sec pentru ca „din cauza lor” nu mai poate el ajunge undeva anume. Si, da, are dreptate. Doar ca aceasta cauza este una minora. Din ea face parte si el pentru ca si el contribuie la aglomerarea traficului. O cauza mult mai importanta este faptul ca el insusi a ales sa traiasca intr-o astfel de ferma de oameni precum metropola. O alta, poate mult mai importanta, e ca a cascat ochii la reclame si la dezinformarea media in general fara o judecata critica. O astfel de influenta informationala negativa l-a pus in situatia sa lucreze la un job atat de stresant incat sa comiti astfel de gesturi. Foarte multi comit asa ceva sau sunt pe cale sa comita in raport cu ceilalti. „Din cauza ta!” sau „din vina ta!” sunt expresiile uzuale prin care omul simplu incearca sa carpeasca o problema prin eliminarea uneia dintre cauzele ei minore. Ca de… la alea majore nu poate umbla fie din lipsa de curaj sau de putere. Si desigur, cauza minora e mai apetisanta spre abordare, mai usor de pus in practica. Dintr-un spectru larg de cauze privind angoasa sa cotidiana, omul simplu tinde sa se racoreasca prin razbunarea pe cel mai slab, cel care nu are putere si care e cel mai putin responsabil de situatia sa. Supradimensionarea importantei cauzei minore in geneza unui eveniment si razbunarea pe cel mai slab este un fel de psihoterapie primitiva. Rolul ei e cel de descarcare a tensiunii psihice intr-un razboi de jucarie in care cel in cauza are mai putine de pierdut.

Mentalitatea solutiei exterminatoare este cea care a creat acest haos in ultimul an. Deja se stie ca totalitatea celor care au murit in urma COVID-19 au avut deja alte boli mult mai grave. Aceste boli au fost cauzele principale ale acestor decese. Virusul a fost doar cauza secundara. Dar, daca in ultimul an s-a vorbit despre SARS-COV 2 in mass-media, acest virus a fost transformat in cauza principala. Dar el nu este cauza principala a acestor decese asa cum a fost influenza pentru mortalitatea din timpul pandemiei de gripa spaniola de acum un pic peste un secol in urma. Atunci cand mass-media oficiala spune ca aproximativ 2,500 000 milioane raportate pana acum la nivel oficial au murit „din cauza” acestui virus, ea spune un adevar formal dar care are aspect de minciuna. Ea nu spune ca el este o cauza minora in raport cu alte cauze, adica aceste bolile terminale, mult mai importante pentru aceste decese. 
 
 

De fiecare data cand vin cu acest argument mi se raspunde cu HIV care nu omoara el insuşi ci bolile uşoare precum raceala sau ranile pielii care nu se mai vindeca. Numai ca in acest caz e implicata o alta cauza mult mai importanta, respectiv imbolnavirea sistemului imunitar care nu mai poate face fata atacurilor exterioare. Deşi raceala sau ranile sunt cauze directe, ele nu sunt totuşi principale la fel cum nici şoferii blocati in trafic nu sunt cauze principale pentru furiosul din exemplul de mai sus. In acelaşi fel daca cineva cade de la etaj şi moare nu se poate spune ca principala cauza a mortii a fost duritatea betonului din fata blocului deşi exact asta a fost cauza directa a mortii sale. Insa cauza principala s-a aflat mai sus, exact acolo la etaj.

Numarul real al deceselor pentru care SARS-COV 2 a fost cauza principala este mult mult mai mic decat am fost fortati sa credem. Desi site-ul worldometers ofera un procent de 0.9% de decese fara boli severe preexistente  , totusi in mai bine de un an eu inca n-am putut gasi un singur astfel de caz. Initial s-a spus pe ici pe acolo de existenta unor astfel de cazuri insa imediat au fost dezmintite. Media independenta a pus la pamant orice incercare de minciuna privind vreun deces anuntat ca fiind fara comorbiditati. Toate aceste false stiri despre morti exclusiv de COVID-19 au fost ulterior recunoscute drept „alarme false” . Iar asa ceva spune de fapt destul de multe despre ce s-a intamplat in aceasta perioada. Am vorbit cu oameni care „au auzit” ca ar fi fost dar n-au fost aproape de o anumita persoana care ar fi murit de COVID-19 fara sa aiba boli terminale. Dar niciuna nu o cunoaste in detaliu pentru a confirma si nici presa nu a prezentat cazul.

Dar haideti sa presupunem ca si acest fictiv 0.9% ar fi real! In acest caz doar 0.9% victime s-ar datora principial virusului SARS-COV 2! In acest caz, din cei aproximativ 2 500 000 de decese raportate pana acum la nivel global in mod oficial, numarul lor este de aproximativ 22500. Prin urmare acest virus e mult mai slab decat gripa sezoniera, din datele oficiale.

Acum aproape un an, pe 21 martie, am scris acest articol in care aratam ca exista o nepotrivire crasa intre datele statistice „in plina pandemie”. Aratam in el faptul ca numarul de morti de pana la 21 martie 2020 era mai mic atunci decat cel din 2019 in primele 3 luni in Italia, tara cea mai afectata in acel moment de pandemie. Spania, a doua tara ca mortalitate, a aratat acelasi scenariu fata de statisticile mortilor din 2018. Asa ceva e cu totul absurd intr-o pandemie la care se instituie masuri de carantina, fie ele si prost gandite . Explicatia e foarte simpla in lumina noilor date: numarul de morti datorate bolilor terminale a ramas aproximativ la fel, exceptand cateva sute de mii de morti in plus datorate inchiderii spitalelor si disparitiei subite a medicamentelor de pe piata (vezi Tamiflu sau hidroxiclorochina) . Si totusi, pe langa acest malpraxis planificat ce a umflat artificial numarul mortilor, mortalitatea generala a scazut pentru ca oamenii sanatosi au riscat mai putin cu sanatatea lor in viata de zi cu zi. Nu e vorba aici doar de accidentele rutiere ci de toate activitatile riscante care pot aduce moartea. Din aceasta cauza mortalitatea accidentala a scazut semnificativ.

Am remarcat in mod special in acel articol masluirea grosiera a unor statistici precum varsta victimelor de pana atunci de COVID-19, asa cum apar in site-ul worldometers .


Combinate, procentele pe varsta nu dau 100% , ci 28.5% . 14.8% (70-79 ani) + 8.0% (60-69 ani) + 3.6 % (50-59 ani) + 1.3% (40-49 ani) + 0.4% (30-39 ani) + 0.2% (20-29 ani) + 0.2% (10-19 ani) + 0.2% (0-9 ani) = 28.5% . Unde sunt restul de 71.5 % ? Exista cumva varste in afara celor de mai sus si nu stim noi?

La fel este data statistica si in cazul comorbiditatilor. Aici exista doua variante intre „cazurile confirmate” si „toate cazurile” care nu sunt foarte clar diferentiate si definite la ce se refera dar care nici ele nu duc la 100%. Pentru „cazurile confirmate” avem 13.2% + 9.2% + 8.0% + 8.4% + 7.6% = 46.4% . Pentru „toate cazurile” avem 10.5 % + 7.3 % + 6.3% + 6.0 % + 0.9 % = 36.6 % . In niciuna dintre cele 2 variante nu se ajunge la 100 %. Unde sunt restul pana la 100 % ?



Aceste date exista pe site-ul worldometers inca de la inceputul pandemiei. De ce nu se corecteaza daca ele au fost puse gresit? De ce nu se scot din acest site daca sunt incomplete? Raspunsul e foarte simplu si mi-am dat seama de el recent: aceste statistici nu sunt false. Ele reprezinta planul initial de a trece discret acele procente din decesele cauzate de acele boli terminale ale anului 2020 la COVID-19. Fiecare intelege din acest tabel ce poate; cei care nu pot gandi cu mintea lor primesc informatiile exagerate ale mass-media oficiala; cine poate gandi cu mintea sa isi poate face o idee despre cat de periculos a fost acest virus. In general asa se intampla cand lasi pe altcineva sa gandeasca pentru tine in capitalism. Si in alte sisteme politice gandeste nefavorabil pentru tine insa in capitalism e maxima paguba.

Amploarea cestei boli a fost exagerata din pix, printr-o dibace miscare din cot, pe baza acestei confuzii pe care omul simplu o face intre aportul cauzelor secundare si cele principale in geneza unui fenomen. Datele oficiale nu spun clar ca SARS-COV 2 este doar o conditie a mortalitatii, precum batranetea sau insasi viata, daca e s-o luam asa. Cine nu intelege principiul poli-cauzalitatii nu va putea intelege nici periculozitatea acestui virus. Iar aparatul dezinformational global a profitat de aceasta naivitate a omului simplu pentru a-si face un sejur dictatorial clasic, nostalgie fata de predecesorii lor care au fost piloni in astfel de societati.

Pana cand majoritatea „se va prinde” de eroarea proprieimentalitati unicauzaliste panicardia va continua. Din pacate, la aproape 2 luni de 2021, statisticile privind principalele boli cauzatoare de moarte pentru 2020, „anul pandemiei” intarzie sa apara in spatiul public. Am cautat 2 zile dupa ele si prin majoritatea site-urilor de statistica si niciunul nu este actualizat cu anul 2020. Dar interesul pentru ele este mare, dupa cum arata insusi Google.



Asa ceva e semnul ca nu sunt singurul care s-a gandit la aceasta confruntare de date si ca oamenii sunt foarte curiosi sa afle dimensiunea reala a pericolului virusului SARS-COV 2. „Oficiosul” pentru publicul de „moravuri inalte” digi24 a venit tocmai la tanc cu o dezinformare ca sa satisfaca curiozitatea generala pe aceasta tema, mintind din titlu ca spune care este numarul de morti de cancer in 2020  dar aburind publicul cu alte prostii si estimari ale mortilor din acest an.

Site-ul statista.com nu are nicio problema in a arata numarul de morti datorat unor boli incurabile pe 2019 , practic reluand datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii . insa cand vine vorba de 2020, o da la intors si ascunde informatia  .

 


Fiti atenti aici la ceva ce nu s-a mai vazut in istoria internetului: un site oficial de date statistice are mai nou optiune de „cont premium” pentru care pot fi consultate exclusiv!… De parca acest site ar fi de acum 20 de ani cand serverele cedau atunci cand un numar mare de utilizatori erau conectati la el. Sau de parca el n-ar avea nevoie de trafic. Sau de parca ar vinde ceva si vrea sa dea o motivatie celor care cumpara prin acest site. Si intr-adevar el vinde ceva. Vinde dezinformare si unicauzlistii sunt atat de naivi sa inghita asta. Numai din faptul ca aceste date publice sunt ascunse omului simplu ar trebui sadea de gandit unora. Poate ne gandim la amenintarile cu inchisoarea din spitalele romanesti de anul trecut de a nu vorbi despre realitatile pandemiei. Medicii erau impiedicati sa spuna exact faptul ca din mortalitatea raportata cauza SARS-COV-2 este minora fata de bolile terminale de care sufereau pacientii.



Desigur, niste „sporuri de COVID” adaugate unor promisiuni speciale cu ajutorul panourilor „medici sfinti” au fost strategii persuasive de a-i convinge pe medici sa taca in privinta asta.


Daca spitalele au primit astfel de „sporuri” in urma a cat mai multor raportari desigur ca medicii au fost astfel mituiti de guverne spre a da cifre cat mai alarmiste. Vedem in urmatorul caz cum familia unei batrane de cancer se opune clasificarii sale ca ucisa de COVID-19. Initial ea fusese declarata negativa si la al doilea test – pozitiva.



E posibil ca in spitale sa fi existat niste raspandaci profesionisti ai virusului intre persoanele cu boli terminale care au ajuns acolo, cu scopul de a contribui cat mai credibil la aceasta dezinformare facuta la nivel inalt. Malpraxisul intenționat pana cand astfel de declaratii au ajuns virale pe rețelele de socializare:




Apoi, in spatiul public au aparut declaratii ale unor rude ce au pierdut un membru al familiei in urma unor boli terminale, care au fost momiti cu diferite sume sa accepte boala COVID-19 pentru decedat si implicit carantina. Dupa ce declaratiile unor astfel de oameni au ajuns virale pe retelele de socializare, inclusiv mass-media oficiala a difuzat stirea si aceste practici au incetat pentru a nu bate prea tare la ochi.

Din fericire, mai multi medici  , printre care si cativa romani precum Razvan Constantinescu   , sau Mihaela Secara , adevarati MEDICI EROI, nu s-au lasat cumparati astfel. Ei au aratat manipularea in ceea ce priveste interpretarea datelor. La minutul 8, din video-ul linkat mai sus, Mihaela Secara spus clar ca pana acum o cauza secundara, precum gripa sau alta boala mai usoara, nu schimba diagnosticul initial al bolii terminale care are rol de cauza principala a mortalitatii. Slabirea sistemului imunitar si incapacitatea corpului de a lupta cu boala usoara nu se datoreaza acesteia ci primei boli, cea care este cauza principala. Medicii trebuiau sa iasa in cor si sa spuna despre asa ceva pentru a linisti populatia. Multi dintre ei au atitudine intre colegi insp sunt marginalizati de managerii care sunt niste „specialisti” cu dubla specializare, in medicina si „informatii”. Din pacate, pe de o parte amenintarile cu represaliile si mita oferita ca sursa alternativa de venituri reiesita direct din situatia plandemiei, i-a facut pe majoritatea sa taca, pentru moment. Cine poate gandi cu capul lui isi da seama ca, desi minoritari in urma acestor amenintari, cei care au luat pozitie aveau de fapt dreptate.

Dar nu e greu nici acum de aflat adevarul. Faptul ca datele despre mortii in urma unor boli terminale in 2020 sunt ascunse nu e chiar un impediment in aflarea lor, daca dorim acest lucru. Cine poate sa citeasca „printre randuri” afla exact numarul de morti trecuti de la boli cardiovasculare, cele cronice respiratorii, cancer si altele la COVID-19. Nu e mare lucru spre a ne imagina cum arata aceste statistici doar daca interpretam cu semnul schimbat ce vedem la nivel oficial in site-ul worldometers . In el vedem ca procentul celor care au murit de COVID-19 este urmatorul:

Boli cardiovasculare 13.2% (total 10.5%)
Diabet 9.2% (total 7.3%)
Boli cronice respiratorii 8.0% (total 6.3%)
Hipertensiune 8.4% (total 6.0%)
Cancer 7.6% (total 5,6%)

Si atunci nu avem de facut decat sa scadem din cifrele bolilor terminale ale anilor anteriori. Numarul de morti de aceste boli nu poate fi altfel decat in trend cu anii trecuti. Nu au aparut medicamente miraculoase care sa reduca le mortalitatea. In acelasi fel SARS-COV 2 nu creeaza aceste boli terminale, dupa cum s-a spus inca de la inceputul pandemiei. Raportandu-ne la 2019, statistica globala a mortilor reflecta scaderea din numarul general al procentului care se gaseste in site-ul worldometers . La diabet nu prea se vede clar pentru ca are 1,5 milioane de morti in 2019. 9.2% din 1,5 milioane este 138000. 1,5 milioane minus 138000 egal 1,362,000. 1,5 milioane sau 1,3 milioane e cam tot pe acolo.

Dar in cazul bolilor cardiovasculare minciuna cam bate la ochi si tocmai de aceea aceste date nu sunt facute publice acum. 13.2% din 8,89 este 1,17348. Asadar, in loc de 8,89 milioane de morti din pricina bolilor cardiovasculare vom avea 8,89 –1,17, adica 7,72. Putem sa zicem 8 pentru ca numai panica indusa prin mass-media i-a ucis pe unii, cauzandu-le probleme cu inima. Dar chiar si asa, se cam observa diferenta de peste 1, 5 milioane de morti in 2020.

In cazul bolilor cronice respiratorii ele au fost cumva reclasificate fata de clasificarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii tocmai pentru a ameti oamenii ce nu se pricep la medicina spre a nu gasi adevaratul risc fata de acest virus si a se lua dupa informatiile panicarde. O parte din „Bolile cronice respiratorii” sunt de fapt parte din ceea ce OMS numeste COPD (Chronic obstructive pulmonary disease) adica Boli pulmonare obstructive cronice, impreuna cu Infectiile cailor respiratorii inferioare (Lower respiratory infections) la care se adauga si Cancerele de trahee, bronhii si plamani (Trachea, bronchus and lung cancers) . Se da falsa impresie ca acest site worldometers n-ar avea legatura cu OMS.

Dar o astfel de stratagema poate fi usor contracarata si fara aceste date. Noile statistici pot fi intuite prin adunarea procentelor celor 3 grupe ale OMS si a procentului din cele 2 grupe din site-ul worldometers, respectiv aceste bolilor cronice respiratorii si cancerul. Prin urmare avem asa 3,32 milioane de decese din boli pulmonare obstructive cronice + 2,59 milioane de decese datorate infectiilor cailor respiratorii inferioare + 1,78 milioane de decese datorate cancerelor de trahee, bronhii si plamani. Totalul este de 7,69 milioane. Pe de cealalta parte 8.0% din „Bolile cronice respiratorii” + 7.6% din „Cancer”,asa cum sunt ele grupate in site-ul worldometers da 15.6 %. 15.6 % din 7,69 milioane este 1,199640 . Acest 1, 2 milioane de la cele 2 grupe + cele 1,17 milioane ale bolilor cardiovasculare dau 2,37 milioane. Daca adaugam cele 200 000 de la diabet si alte cateva sute de mii de la Hipertensiune si restul de cancere obtinem exact cele 2, 5 milioane de morti cu care am fost noi speriati in acest ultim an.

Unii o sa se sperie de coincidenta. Altii o sa zica ca e normal, pentru ca am luat cifrele oficiale cu care am facut calculul de la coada la cap. Da. Dar haideti acum sa vedem cum arata graficul asa „invers”!




Acest grafic este exact ce spune site-ul worldometers, dar privit din alt unghi. Am scos cate 400 000 de morti din fiecare din cele 3 grupe ale OMS, pentru a ajunge le cele 1 200 000 din grupa bolilor cronice respiratorii din statistica publicata de site-ul worldometers. Si acum hai sa gandim nitel cu capul nostru! Parca nu mai suna atat de alarmant… Daca si cel mai panicat ipohondru vede acest tabel, cam ce idei ii vin lui? Nu cumva asta pare ca e o boala contrafacuta din „imprumutul” celorlalte 4 boli terminale? Daca in locul acelui tabel panicard din site-ul worldometers am avea acest tabel atunci toata aceasta campanie panicarda ar fi fost egal cu 0. Pai daca aceasta boala ar fi produs numarul de morti pe care acesti ciuflingari vor sa il lase in istorie, atunci ar fi trebuit ca acest numar sa se adauge celor deja date. Dimpotriva, aceste statistici pentru 2020 dau impresia ca acest SARS-COV 2 vindeca de cancer, diabet si boli cardiovasculare. Nu exista alta varianta decat a crede asta daca credem si ca COVID-19 ar fi produs cele 2 500 000 de decese din postura de cauza principala. Din ce cauza s-a redus numarul acestor boli terminale? A aparut un medicament minune sau s-au speriat si ele de COVID-19 si au plecat de pe pacienti? T, t, t, t… Nu prea au cum sa zica asa pentru ca e sigur ca SARS-COV 2 nu cauzeaza boli terminale precum cele de mai sus. Prin urmare ori credem ca toata campania panicarda de peste 1 an de zile este un fals ori credem ca acest virus a vindecat cancerul, diabetul si alte boli cardiovasculare. Faceti print-screen-uri la aceste date! Pentru ca sunt semne ca sunt inviati din pix mortii din anii trecuti precum votantii PSD din Teleorman si mutati discret la mortii din 2020.

Cred ca afirmatia lui Iohannis de acum 8 luni cum ca ”in fata unei boli, esti precaut sau esti prost” poate fi inteleasa ca fiind un sarcasm. Ea a mistocarit modul in care fiecare interpreteaza individual aceste date. Cred ca presedintele a vrut sa zica mai curand ca „in fata acestor date statistice esti sceptic sau esti prost”. Multi au ales ultima varianta dar se desteapta pas cu pas, usor usor.



 

 








Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved