Cum se carpeste democratia

December 2, 20096comentarii

02-11-2009

Mie votul actual mi se pare o escrocherie. Mi se inoculeaza ideea de catre mass-media si diferite discursuri din astea goale ale statului de drept cum ca eu as fi un patron ale societatii care isi angajeaza un administrator dintre cativa pretendenti din care eu as alege unul prin vot. Totul ar parea fair play si de acceptat in situatia in care eu nu am destul timp sau destula atentie pentru a ma ocupa de chestiunile administrative. Este la fel cum ti-ai angaja un zugrav sau un administrator, de exemplu. As vrea sa angajez un astfel de administrator al tarii. Numai ca prin vot eu nu primesc administratori ai tarii ci conducatori. Stai, stai, stai! Astia nu mai sunt administratori! Parca era vorba ca politicianul sa fie angajatul meu si nu asupritorul meu. Stai un pic! Asa ceva nu accept. Ca sa merg sa votez sistemul actual inseamna sa accept ca in firma mea eu sa muncesc ca tembelul iar administratorul meu sa se plimbe in limuzine. Stiu ca peste tot in lume e astfel dar asta nu ma coafeaza deloc. Uite ca eu nu sunt de acord cu o astfel de situatie! Eu vreau sa scap de administratorul asta neperformant si sistemul actual nu imi ofera instrumentul necesar.

Hai sa o spunem pe sleau si sa recunoastem ca chestia asta cu angajatul administratorului e asa o pacaleala menita sa dea aspect de dreptate, de normalitate unei situatii anormale. Democratia actuala e de fapt o demoprostire! Cetateanul poate sa aleaga doar persoana politicianului dar nu poate sa aleaga si existenta sau inexistenta postului de politician. Postul de politician se impune de la sine in mod totalitar de catre resorturile totalitare care functioneaza inca la nivelurile de culise ale asanumitei democratii actuale. Odata cu postul de politician la fel sunt izolate in sistem o multime de alte posturi menite spre a fi ocupate de urmasii vechii aristocratii care au invatat sa se vopseasca democratic in secolul XXI si astfel sa isi mentina privilegiile obtinute cu forta armelor timp de mii de ani. Cei care vor sa aleaga sa scape de politicieni in forma actuala nu au o optiune din partea sistemului. Refuzul politicienilor se poate face doar cu refuzul civilizatiei si intoarcerea la un stil de viata primitiv. Asta arata direct faptul ca democratia actuala e de fapt o pseudodemocratie in toata lumea si nu numai in Romania. O sa scriu la un moment dat pe blogul concept un articol amanuntit despre dedesubturile murdare ale escrocheriei votului in societatea contemporana.

Votul este asadar doar o chestie din asta care e menita sa dea o forma mai usor digerabila faptului ca unii au pozitii privilegiate in societate iar altii le slujesc hoitul. Ca votezi pe unii sau pe altii, ca votezi stanga sau dreapta nu are prea mare relevanta. Nu spun ca politicile de dreapta (stimularea mediului de afaceri in defavoarea protectiei sociale) si cele de stanga (protectie sociala in defavoarea mediului de afaceri) nu ar exista. Exista. Doar ca masurile de stanga sau cele de dreapta nu sunt specifice doar unui cutare politician sau unui cutare partid ci tuturor. Daca votezi dreapta nu inseamna ca vei vedea doar masuri de dreapta si la fel e si cu stanga. Fiecare le ia in functie conjuncturi, de gradul de nemultumire al cetatenilor fata de sistem. Un grad de nemultumire mai mare implica praf in ochi stangist pe care il pot lua si partidele declarate de dreapta. Dar asta e ca un imprumut. O grad inalt de protectie sociala presupune costuri mai mari de la bugetul de stat, impozite mai mari pentru companii si pierderi mai mari pentru bogati. Mai devreme sau mai tarziu ei isi vor recupera aceste pierderi ca practic astfel de practici i-au facut bogati. Asadar acest „mai bine” sperat de fiecare nu decat un imprumut care la un moment dat trebuie achitat.

Indiferent ce masura s-ar lua pentru imbunatatirea situatiei cetateanului de rand, pentru acordarea unor drepturi in plus pana la urma va fi introdusa o contramasura care sa ii atenueze efectele si sa refaca raportul initial stapan – sclav. Sistemul plateste o armata de juristi care sa se gandeasca la asta. Cetateanul nu poate concura cu ei. El a pierdut disputa cu ei inca de pe bancile scolii care l-a convins sa devina mai curand tinichigiu auto, macelar, agricultor etc. decat sa studieze dreptul. Asa ca oricat ar veni ei politicienii cu masuri de reforma, de imbunatatire, de schimbare a constitutiei, de legi mai frumos ornate, tot acolo se ajunge, nimic nu se schimba. Cetateanul occidental experimentat in ale democratiei s-a cam prins de treaba asta si a cam renuntat la o astfel de (de)zbatere, impacandu-se oarecum cu ideea dar si refuzand pur si simplu sa participe la costisitoarea cacialma electorala. Absenteismul de la vot e o realitate a democratiei actuale. Votul nu schimba mai nimic asa ca nu merita nici macar efortul de a te deplasa pana la locul de votare si cu atat mai putin de a vedea niste politisti/jandarmi sau orice alt gen de uniformizati ce sunt simboluri ale statului totalitar. Iar statul totalitar este in principiu stat sclavagist, stat care e prieten doar cu unii, privilegiati, in timp ce pentru altii e asupritor. Nu e nimic personal, desigur, astea sunt afacerile: viata frumoasa a unora e asigurata de munca asidua a altora. E simplu. Si cinic.

Absenteismul de la vot este unul dintre lucrurile care arata concret realitatea societatii actuale dincolo de cosmetizarile sale la care industria imaginii (falsificate) lucreaza asiduu. Din punct de vedere tehnic politicianul ar fi nereprezentativ daca e votat doar de 20% din cetateni. Asta inseamna ca majoritatea de fapt nu doar ca nu il doreste pe el dar nu doreste nici sistemul caruia ii face imagine. Absenteismul arata ca el nu este angajat de popor iar rolul lui de prestator de servicii comunitatii nu se mai justifica. Conform principiului majoritatii in democratie postul de administrator la care e aspirant nu e ales de majoritate (absenta). Iata o crapatura in imaginea sistemului pe care acesta incearca sa o carpeasca prin momirea naivilor sau prin manipulare cu ajutorul mass-media, a divertismentului.

In tarile avansate alegerile nu se tin in week-end pentru ca nu s-ar prezenta nici cei care ar dori sa voteze. Occidentalul calatoreste in week-end si voteaza in timpul saptamanii. Evident in principiu el primeste o zi libera daca vrea sa voteze si multi accepta un astfel de zaharel. Dar chiar si asa sunt destui care prefera sa nu voteze si sa stea la job tocmai pentru ca au inteles cum e cu votul. Dar sunt destui care sunt dispusi sa voteze in locul lor pentru a se incherba cumva o majoritate care sa dea bine la sistem. Promovarea cate unui membru al comunitatilor discriminate este un bun factor mobilizator al electoratului caruia i se promite o revolutie. In SUA tocmai s-a ales primul negru. Deja Hillary Clinton este aruncata in lupta spre a deveni prima femeie presedinte. Urmeaza probabil un homosexual/transexual sau un emigrant. Mama ce fericire ar fi daca ar fi un emigrant arab! Dar cred ca o sa fie totusi chinez pentru ca comunitatea chineza e mai mare…

In Romania lumea e mai jos cu moralul si cu experienta politica. Inca merge cu autobuzele care cara votanti. Cu o punga de faina convingi babele sa voteze. Hai ca sa fie democratie maica! Mai merge si la studenti ca ei inca sunt cruzi si nu prea inteleg cum e cu politica; un ban acolo de incarcat cartela si vorbit cu Mirela il certifica pe student drept alegator. Etapa de fotbal intern s-a mutat pentru luni si marti tocmai pentru ca nevoia de cateva ore de televizor zilnic a sclavului sa nu fie cumva atrasa catre alte teme decat cele ale alegerilor. Pana si la meci comentatorul meciului Urziceni – Sevilla a spus ca M**** G***** e in tribune. Iata-l cum da mana cu alegatorii si spune ca va face si va drege!!! Dar incredibil intervine foarte bine T***** B****** care spune ca nu si nu, ca etc. samd… Hm? Frumos meci, nu? E destul de clar pentru ce TVR ia Liga Campionilor de la PROTV. Merita sa convingi astfel microbistii sa mearga la vot, nu? Pana si Mircea Badea a primit recomandari discrete cum ca ar fi bine sa nu mai indemne „populatia” sa nu mearga la vot.
Share this article :

+ comentarii + 6 comentarii

blink
9:08 AM

Sunt de acord cu tine, oricum e nasol. Insa eu cred ca ar trebui sa alegem intre 2 feluri de nasol, Geoana sau Basescu si sa nu lasam sa mearga totul cum o fi. Parca sa misti ceva, cat de cat e mai bine decat deloc.
Ce s-ar fi intamplat daca nu se reunea procentul minim de votanti sau daca votau in alb. Se reprogramau alegerile pana iesea, nu?

10:29 AM

Pai asta e! Daca mergi la vot votezi intai sistemul si apoi me G***** sau B******. Faptul ca tu il alegi pe unul sau pe altul nu are nici un fel de relevanta pentru popor ci doar pentru fiecare luat individual. Eu cred ca dimpotriva absentand de la o astfel de cacialma poti sa treci de la protestul cordial , de fatada, la un protest sanataos importiva mizeriilor din tara asta.

blink
2:25 PM

Pe principiul tau am mers in primul tur. Acum ma intreb daca nu era mai bine sa votez fiindca idealismul nu mi-a folosit la nimic. La ce-mi foloseste sa nu merg la vot in al 2lea, oricum o sa iasa unul din ei, macar sa iasa ala care mi se pare mie cu 5% mai putin naspa.

:)
Pai si mersul la vot e tot idealism. Unul amestecat cu escrocherie macrosociala. (Daca nu cumva toate idealismele sunt astfel amestecata) .

Faza e ca avem de ales intre cele doua tipuri de idealism: unul e cel din fundul pesterii, cu obedienta comportamentala si ideologica fata de autoritati iar altul e cel vizionarist care spera totusi ca lumea asta va deveni vreodata mai onesta decat este astazi.

Fireste ca absenta mea de la vot nu ii deranjeaza prea tare pe cyborgi. Numai ca si eu pot sa-mi arat astfel indignarea fata de escrocheria si horia oficiala pe care ei o conduc. Si o astfel de indignare nu o pot in nici un caz arata punand botul la cacialmaua lor si mergand la vot, asta e sigur!

blink
12:37 PM

Hm, deci tu esti convins ca oricare ar iesi tot aia e. Aici e idealismul meu? Sau crezi ca "iese cine trebuie" indiferent de cum votam? Cu prima var s-ar putea sa ai dreptate dar cu a 2a chiar nu cred.

Nu e chiar tot aia dar nici diferenta prea mare nu e.

Nu cred ca voturile sunt masluite ca sa iasa unul si nu altul desi si asa ceva e posibil daca cei 2 au voturi apropiate numeric. Insa nu cred ca e prea mare nevoie de asa ceva. Sclavii vor ramane sclavi si cu guvernare de stanga si cu cea de dreapta. Politicienii doar promit mincinos eliberarea. Care nu mai vine chiar daca Ju$titia se preface ca o combate.

LA nivelul actual al democratiei se voteaza (paradoxal) calitati morale ci nu implicarea directa in viata publica. Politica concreta e la fel de izolata fata de interventia omului simplu precum e lumina zilei fata de cartita.

Post a Comment

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved