De astazi nu ma mai uit la Mircea Badea

March 16, 20104comentarii

16-martie-2010

Mircea Badea nu mai e victima sistemului de acum cativa ani. S-a ajuns baiatul! E deja jmeker, sistemul lucreaza in favoarea lui. Ca drept rasplata ii da si el sistemului o mana de ajutor acolo in partile esentiale. S-ar putea spune ca e batranetea. Dar eu cred ca e altceva. E lacomia. Nu mai face foamea ca pe timpul lui Nastase, acum a ajuns sa aiba valoaaare. De nenumarate ori a spus in emisiunea sa despre cum face el mai mult de 1 milion de dolari pe an pentru Voiculescu din publicitate. Cum sa mai fie el subversiv daca in definitiv a ajuns sa profite de sistem? Ce e cu adevarat marsav e faptul ca a ajuns intr-o astfel de pozitie cu atitudine antisistem mai mult sau mai putin exprimata clar cam la fel cum a facut Basescu cu politicienii. Se pare ca tipul asta de ipocrizie e cheia succesului in societatea actuala.

Mircea Badea e un fenomen similar cu opozitia politica sau cu sindicalismul. Politicienii se prefac ca isi fac opozitie unul altuia apoi se intalnesc amical la un sprit. Se ameninta ca se distrug unii pe altii, se demit din functie pentru ca apoi sa fie repusi pe alte functii poate cu privilegii mai mari. Totul e o regie pentru mintile naive spre a arata in mod fals ca politicienii nu ar fi niste privilegiati social si ca vietile lor ar fi similare cu cele ale omului de rand. Sistemul in felul asta pare fairplay. In acelasi fel sindicalismul e o inventie a patronatului si nu are scopul protejarii drepturilor muncitorului ci doar mimarea acestei atitudini si castigarea de imagine si incredere. La o eventuala greva spontana sindicatul e un tampon eficient intre patron si multimea furioasa. Liderii de sindicat sunt spioni platiti subtil de patron pentru a-i critica insa la un moment dat, in situatie de criza investitia se dovedeste a fi fructuoasa deoarece muncitorii sunt estimati si manipulati pentru a fi redusi la tacere. Ma rog, Romania a trecut peste aceste aparente si s-a intors la o societatea de tip secolul XVII; sindicalismul e aproape mort pentru ca omul de rand e atat de umilit incat nu mai are tupeul sa isi ceara drepturile.

In acelasi fel Mircea Badea apeleaza la o astfel de ipocrizie. El e conectat la sistemul politic mimand o oarecare opozitie la fel cum se mimeaza opozitia in sistemul actual. In mintea cetateanului el mai mult face publicitate politicienilor prin criticile pe care le aduce decat sa promoveze o atitudine de cautare a unei solutii.

Badea e platit de sistemul semisclavagist si prin urmare e normal sa sustina ideile semisclavagiste despre cum e orb omul de rand in a se guverna si despre cum e nevoie de parlamentari pentru o „democratie de tip occidental” pe care din cand in cand o ironizeaza aratandu-i caracterul dictatorial.

Pe Badea nu-l deranjeaza de fapt existenta sclavilor. Ba chiar le condamna lenea, lipsa de lor de eficienta, judecata si randament. Desi se declara de multe ori el insusi prost (si nu stiu cat de sincer e aici) totusi condamna frecvent prostia frecvent prostia in mod ipocrit (care e de fapt spiritul sclavului) ceea ce atesta o atitudine specifica mercenarului. Ipocrizia de acest tip pana la urma e defect profesional, defectul de a lucra intr-o agentie de publicitate (de imagine) care este presa. Spiritul inselaciunii si minciunii prospera in presa si nu poti sa ai succes aici daca nu ai astfel de deprinderi. E usor sa vezi nemerniciile facute de puternicii zilei si sa le condamni dar sa treci cu vederea efectele ultime ale acestor nemernicii la adresa cetateanului simplu, a sclavului contemporan.

Ca un adevarat lider de sindicat al sistemului politic iata cum slujeste el indirect, paradoxal si ipocrit sistemul pe care il critica sistematic! Orice posibila schimbare sociala generala, orice idee reformatoare e malitios ironizata. De cateva seri ironizeaza o ascultatoare care l-a sunat si i-a propus democratia autentica, adica referendumul pentru orice fel de decizie politica si eliminarea politicienilor. Noooooo se poaaaaate! Cica romanii (cetatenii de rand in general) ar fi needucati! A auzit el ca majoritatea cetatenilor ar vota pentru anularea totala a impozitelor si de aici a tras concluzia ca omul simplu ar fi imposibil sa se guverneze singur. Oare nu-si aduce Mircea Badea aminte de situatiile in care fiecare membrii unui grup, echipe sau al clase pun bani pentru a cumpara ceva in folosul tuturor asa cum se intampla in adolescenta sau cum se intampla chiar la maturitate cu prietenii? E nevoie de cineva platit cu salarii exorbitante pentru a propune asta? Oare impozitul nu inseamna acelasi lucru? De ce crede el ca omul simplu nu ar mai vrea neaparat impozite? E adevarat ca daca pui o armata de PRisti, si juristi sa formuleze intrebari tendentioase pentru un referendum cum ar fi de exemplu „il vreti pe cutarescu sau pe cutarache sa va reprezinte” si daca in scoala ii bagi in cap mituri si minciuni atunci bietul om nu va sti ce sa voteze.

Multe lucruri pe care el le-a spus in ultimele luni m-au iritat cum ar fi alba-neagra cu votul si apoi deplangerea recenta a faptului ca romanii s-au prezentat la urne. Dar zeflemeaua la adresa ascultatoarei in cauza pe care o face de cateva zile le-a pus capac. Si-a pus mana la frunte si s-a mirat de faptul ca au trecut 20 de ani de la revolutie si ca sunt unii nepregatiti pentru democratie. In felul acesta el a identificat tendentios conceptiile antipoliticianiste cu cele dictatoriale pe care le au unii. Zeflemeaua lui e tipica sistemului care poate acuza de terorism orice actiune de punere la indoiala a „razboiului impotriva terorismului”. Nu i-am ascultat niciodata emisiunea la radio, nu stiu cum i-a raspuns ascultatoarei in cauza insa daca a facut-o in spiritul raspunsului de la emisiune atunci asta e o adevarata insulta la adresa ei. Poate multi dintre noi care nu mai vrem sa auzim de sistemul actual, de falsa democratie de astazi am fost subverisvi si cu comunismul. Eu personal n-am votat niciodata cu Iliescu tocmai din lehamitea fata de totalitarismul comunist. Acum daca vine corporatistul asta vopsit in culori anarhiste sa ma suspecteze ca am simpatii totalitariste pentru ca doresc eradicarea elitismului politicianist mi se pare o marsavie fara margini. Mai bine s-ar uita Badea la cum isi trateaza colegii si cum striga la ei prin platou ca Becali si dupa aia ar putea face astfel de afirmatii.

Ascultatoarea in cauza mai mult ca sigur nu era vreun fan al vreunui politician pe care sa il doreasca dictator asa cum tendentios a prezentat-o Badea. Actiunea lui de a arata cat de prapastioasa ar fi viata fara politicieni e identica cu cea a politicienilor insisi care isi arata unii altora diabolismul si pe care el ii dezavueaza si ironizeaza constant. Sau ipocrit?

Mi se pare o nesimtire imensa sa iti ironizezi in acest fel publicul care pana la urma te face pe tine mare jmeker in televiziune. Ascultatoarea pe care e o ironiza cu remarca in cauza face parte din publicul tipic al emisiunii sale adica din randul oamenilor care incearca solutii politice noi si care nu accepta falsele alternative ale sistemului. Dar, vorba lui! Poate ca suntem si noi prosti! Sau, ma rog… am fost. Adevarul e ca o cam meritam si aici cu regret ii dau dreptate. Eu platesc ca fraierul cablul, imi ofer memoria mea spre a tine minte compania caruia el ii face reclama pentru ca el sa se ajunga si sa se imbogateasca si el face misto de mine! Cam asa e si cu politica si cu filmele de la Hollywood.


Emisiunea lui Badea a fost pana astazi singura la care ma uitam constant. Era o perioada in care ma uitam la canale de gen Animal Planet & stuff dar astia dau totul in reluare asa ca le-am cam scos treptat din program. In ultimul timp insa sustine anumite idei care m-au cam iritat.

Pe el nu il intereseaza vreo schimbare concreta desi mereu deplange starea de letargie a Romaniei. A critica si dezvalui interesele marsave dar a continua sa sustii sistemul fara a face nimic concret nu e o solutie ci o rutina. Deja Mircea Badea mi se pare o vorbarie goala care se repeta la fel cam se repeta documentarele la Animal Planet. Eu personal sunt pe deplin convins cum e cu „statul de drept” cum e cu institutiile, cum e cu democratia si alte astfel de povesti menite sa-l convinga pe semisclav despre cat de bine o duce. Cazurile de coruptie ale oficialilor deja mi se par banalitati cotidiene. Dupa ce am scris ce am scris aici si dupa ce am vazut ca sistemul e mult mai corupt decat aceste varfuri ale icebergului discursul lui Badea mi se pare o vorbarie plictisitoare pe care el deja nu o mai face cu pasiune. Pentru el asta a ajuns un business. El vinde naivilor la pret de 1 milion de dolari pe an cat spune ca are profit emisiunea lui cateva adevaruri crude ascunse dupa gesturile ipocrite ale sistemului. In felul acesta se identifica de fapt cu sistemul. Asemenea liderilor de sindicat s-ar putea la un moment dat sa il vedem si pe Mircea Badea presedinte pe la vreun partid. Nu ar fi nici un fel de surpriza.
Share this article :

+ comentarii + 4 comentarii

2:47 PM

Salut,
Te citesc de cativa ani si iti vad buna credinta fata de adevar. Ma exprim direct, eu cred ca ai fost intr-o eroare vis-a-vis de Mircea Badea. Cum iti poti imagina ca un om care apare des la televizor este un om de treaba?
Dupa mine, Mircea Badea este un tricou cu Che Guevara. Vorbe anti-sistem culese de la sistem, televiziune, ca sa fim, in continuare, parte din sistem. Se vinde, altceva nu mai conteaza. Cine se vinde intr-un asemenea fel nu merita ascultat. Badea e o persoana publica, un om care castiga multi bani datorita cuvintelor pe care le scoate pe gura. Cum poate fi el crezut in aceste conditii? Ca ne incita la ura unii impotriva altora, asta nu intereseaza decat pe prea putini.

10:55 AM

Buna asta cu oamenii naspa de la Tv :)
Iar cu chestia cu atitudinea antisistem care de fapt consolideaza sistemul is perfect de acord. Asta e oglinda sistemului "democratic" insusi.

Adevaraul e ca totusi Badea imi facea o buna sinteza a stirilor. Daca as fi avut interes sa mai comentez stirile probabil ca as fi trecut peste magaria lui Badea. Dar oricum sunt comvins ca stirile sunt manipulari si nu mai vreau sa mai am de aface cu ele deloc

Anonymous
9:03 AM

da da sa stii ca le zice bine despre hoti

11:35 PM

Mersi de reply!
Sa stii ca si Basescu le zice bine despre hoti. Sau, ma rog, le zicea - ca nu l-am mai auzit de vreu cateva luni. La fel si Vanghelie si o gramada de politicieni ipocriti care intaresc pozitia sistemului semisclavagist cu atitudini antisistem.

Atata timp cat crezi ca existenta sclavilor e ceva normal e o ipocrizie sa mai faci pe justitiarul si sa arati caT SE FURA SI CAT SE Minte. Stapanului ii este ingaduit orice. Sclavul trebuie sa suporte orice. Discursul lui Badea e "vreau egalitate dar nu pentru catzei". LA fel ca si al politicienilor. De asta cred ca pana la urma va intra si el in politica dupa ce se va fi saturat de stat intr-un apartament si va dori sa stea intr-o vila luxoasa.

Post a Comment

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved