O noua victima a sistemului

March 26, 20100 comentarii

26-03-2010

Odata cu criza asta iata ca angajatorii parca au fost cuprinsi toti de febra profitului orb. Se stie ca marile averi se fac de obicei in conditiile de criza si de razboi pentru ca atunci angajatul isi cere cele mai putine drepturi speriat de starea sociala. Pe langa deja celebra Raluca Stroescu altcineva a cazut rapusa de epuizare intru fericirea posesoarelor/posesorilor de posete cu cristale si a Jeepurilor. Carmen Ramona Ciciu este numele celei mai noi victime a capitalismului salbatic intrat in forta in Romania.

Acum ramane rolul oficialilor de a demonta orice legatura intre moartea ei si stilul ei de viata. Evident ca oficialii care primesc taxele nu de la bietii angajati ci chiar de la firme o sa faca tot posibilul sa respinga aceasta evidenta. In cazul de fata firma ucigasa si sistemul vor colabora strans pentru a musamaliza problema. Cu banii se poate face albul sa para negru. O reclama care arata cat de blajine sunt oficialitatile si markenarii poate face minuni! La fel ca si in cazul Ralucai fireste ca si firma asta isi va schimba numele va plasa niste verzisori in locuri bine plasate, pe la parchet, pe la politie pentru ascunderea unor eventuale dovezi, pe la (falsii) prieteni colegi de serviciu si, din pacate, uneori si la familie. Ce mai conteaza o viata de om! Capitalismul (salbatic) o evalueaza in bani.



Cautati pe internet sa vedeti daca cineva a fost condamnat pentru moartea Ralucai. Nimeni. Se poate spune ca ea insasi e cea care a fost fraiera. Si totusi, la fel ca multi multi altii, sistemul e primul vinovat pentru inselaciunea, inducerea in eroare si informatiile intentionat eronate cu care inrobeste oamenii. Practic aceste tehnici de manipulare au inlocuit vechile arme cu care sclavul era "convins" prin amenintare sa munceasca. Dar ele sunt la fel de imorale si de inumane ca si armele macar pentru efectele pe care le produc in randul sclavului.

Orice boala care nu se datoreaza virusilor, conditiilor de temperatura sau de mediu toxic sunt cauzate de tulburari psihice oarecare. De exemplu raceala se datoreaza temperaturii scazute, scorbut-ul era frecvent la vechii marinari care consumau alimente ce nu contineau vitamina C, bacilul Koch provoaca tuberculoza. Aceste boli cauzate direct de influenta nefasta a mediului sunt totusi minoritare in raport cu restul bolilor carora nu li s-a descoperit cauzele inca. Ei bine, acestea au toate cauze psihice si de fapt sistemul insusi vrea sa ascunda acest lucru pentru daca s-ar recunoaste oficial asta ar insemna sa se recunoasca pe sine drept originea acestor nenorociri si sa isi taie creanga de sub picioare. Pentru ca datorita stresului si presiunilor exercitate inca din antichitate pot unii sa aiba servitori. Medicina psihosomatica a luat un avant pe la jumatatea secolului si deja gasise in mod cert factorul psihic pentru boli somatice ca ulcerul, diabetul sau hemoroizii. Sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu medicina va deveni toata psihosomatica si va identifica in factorul psihic ca prima cauza a restului bolilor negenerate direct de factorii externi.

Asa ca pentru mine nu are nici o relevanta faptul ca niste medici "bineintentionati" ar gasi o alta boala pentru moartea Ramonei Ciciu si nu epuizarea. Chiar daca nu ar fi epuizarea (desi la ritmul de lucru pe care il avea e putin probabil sa nu fie asta cauza) totusi o alta boala ar ajunge cauzal tot la fondul psihic.

In orasele din Romania la fiecare 1 km exista cel putin o farmacie. Omul a ajuns un motor darapanat care merge pe mancare din plastic plina de E-uri si toxine, se raceste cu apa contaminata si se "unge" cu medicamente. El nu traieste ci se zbate sa supravietuiasca. Toate astea pentru ca unii sa huzureasca in risipa si iresponsabilitate. Nu e doar capitalism. E insusi sistemul. In trecut mureau rapusi de armatele seniorului cei care nu munceau pentru el. Astazi mor cei care nu se mai pot opri din munca dupa ce sunt ademeniti cu iluzii sa devina sclavi.

Cumva vina e si a celor care accepta astfel de conditii de munca. Din pacate educatia salbatica primita pe timpul comunismului ii face pe multi sa se comporte ca sclavii clasici propriuzisi. Educatia rigida a comunismului (care s-a perpetuat 10 ani cel putin si in „democratie”) e mana cereasca pentru capitalismul salbatic. Multi dintre romanii nostri au un complex de Inferioritate sadit inca de pe timpul comunismului si dus astazi la paroxism de catre avarii de astazi care si-au dat arama pe fata si folosesc institutiile statului ca pe mosia personala.

Nu mai acceptati joburi stresante si indobitocitoare! Vreti sa faceti mai mult decat parintii vostri? Nu puteti. Tot unul de-al lor ramaneti chiar si in limuzina si palate. Ba chiar va veti simti dezradacinati intr-o lume fals mirifica ce nu va apartine. Sunteti ademeniti cu prosperitate exterioara desi asta niciodata nu va repara o eventuala saracie interioara pe care o puteti avea. Opriti-va cat mai puteti salva ceva din ea! Atunci cand acceptati stresante multi dintre voi credeti ca e asa ca un fel de examen la care inveti 1 luna 2 si dupa aia "scapi". Nu e asa. Trebuie sa stiti ca un stil de viata stresant iti erodeaza relatia cu partenerul. Nu-l mai suporti si oscilezi violent intre dragoste si ura. Copiii tai te vor despretui si ei pentru ca vor simti ambivalenta ta. Plus de asta la colt te pandesc bolile. Speranta de viata a romanilor a scazut undeva la limita de pensionare. Spitalele colcaie de victime. Toate astea la un loc te fac ceva foarte diferit de ceea ce inseamna om. Esti un hibrid ciudat intre om si animal. Ce iti ofera un astfel de stil de viata? O limuzina cu care sa iti umilesti prietenii in loc sa comunici cu ei si sa simti ca faci parte din "gasca" lor? Asta nu e prosperitate. Asta e dezumanizare.

Stramosii nostri treceau frecvent de 80 de ani. Bunica-mea a trait 95 de ani. Romanul contemporan a ajuns o piesa de exploatat si de casat. Invatati sa va respectati! Bogatia nu e barocul occidental cel plin de teroarea sclavilor paziti si obligati cu armele sa le ridice si nici minciunile gogonate despre automotivare si gandire pozitiva care ni se servesc astazi de "psihologia eficientei". Bogatia e familia si prietenii.

Daca argumentul psihologic nu convinge atunci fac apel la cel patriot. Tara asta nu inseamna doar papa lapte si mamaliga. Trebuie sa mai existe undeva o farama de demnitate care sa ia atitudine impotriva vampirilor sociali. Fac apel macar la figurile istorice ale stramosilor nostri care nu s-au lasat calcati in picioare de lacomia imperiilor vecine. Sa ne gandim la pandurii lui Tudor Vladimirescu si la Razesii lui Stefan care nu au stat cu fruntea sus. Cei care acceptati sa va umiliti astfel le faceti memoria de rusine.

Eu cunosc un exemplu care mi s-a intamplat personal. Acum 1 an jumatate am fost angajat ca specialist 3D la o firma. Eu coordonam proiectele. Am mai avut inca 2 colegi pe care ii invatam.
Initial mi-am dorit ca ritmul de lucru sa fie unul placut si interesant cu deadline-uri normale si cu o viata normala. I-am sugerat sa o ia mai usor in ideea ca nu vom intalni momente de tensiune intre noi asa cum se intampla frecvent in mediile stresante. Din pacate colega avea un copil destul de bolnav si ar fi facut orice sa ii creasca salariul si sa ajunga sa il trateze in strainatate. Drept urmare s-a aruncat in nestire in munca. La inceput am lasat-o in pace sa isi dea singura seama ca nu asta e calea. Eu am lucrat in ritm mai lejer. Evident ca atunci cand a incercat sa se impuna in fata mea si sa imi ia locul laudandu-se la sefi cu viteza ei de lucru etc. Fireste ca in acel moment a trebuit si eu sa bag turatie maxima. Cand a vazut ca pot si eu lucra in viteza a intrat in panica si a inceput sa acuze stari de arsuri la stomac, depresie si altele de acest gen. Rezultatul a fost ca din mediul placut initial s-a ajuns la un mediu de lucru stresant doar pentru ca ea a vrut sa fie sclava. Iata ca multi romani se afla in situatia acestei colege.

La fel ca si ei nici ea nu si-a dat seama ca se afla intr-un cerc vicios. Stilul de viata stresant este acceptat pentru a rezolva anumite probleme de sanatate dar care creeaza in continuare alte probleme de sanatate. Eu sunt aproape sigur ca tocmai stilul ei de viata agitat si stresant a facut ca acel copil sa fie atat de bolnav. Ce folos ca toata viata tragi sa iti repari problemele pe care insusi acest stil de viata le produce!
Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved