Pages

July 28, 2012

A demite un politician (mincinos) inseamna calea catre o societate echitabila

28 -07 -2012

Exista cativa oameni care au strigat in PU impotriva PDL si USL deopotriva care sunt decisi sa boicoteze si acest vot de suspendare a presedintelui dictator (sustinut de fortele politienesti si nu de majoritatea cetatenilor). Motivul este acela ca USL ar fura acest vot de demitere in directia consolidarii pozitiei lor. Ceva adevar exista in aceasta idee insa o consider prea radicala. Daca ne implicam in politica, daca iesim in strada si strigam impotriva unui politician sau impotriva unui proiect trebuie sa ducem treaba pana la capat. Iar asta inseamna un compromis cu institutiile si mersul la acest vot.
 
Nu poti face politica doar cu cantece si cu injuraturi (fie ele si eufemistice) in strada. Tipul acesta de protest e intr-adevar sanatos si necesar in conditiile derapajului statului de drept (pe care oricum nu il stimez prea tare) catre dictatura clasica. Insa el trebuie continuat si sustinut intr-un cadru organizat. Eu personal sunt adeptul largirii parlamentului si acceptarea in el a oricarui doreste sa se implice in treburile cetatii. Oroarea de institutionalism este echivalenta cu oroarea de civilizatie. E drept ca institutiile si civilizatia sunt foarte criticabile, ca au neajunsurile lor insa daca nu accepti compromisurile lor atunci adevarata varianta si solutie ramane totusi retragerea in padure. Cand lucram foarte mult si eram stresat am avut astfel de idei eu insumi. Inca nu am renuntat total la ele. Insa atata timp cat am acceptat sa raman in ele voi face si anumite compromisuri cu ele. Unul dintre ele este votul de demitere desi per total institutia votului popular este o cacialma menita sa schimbe buzele de pe care se spun periodic acelasi minciuni. Dar in cazul de fata nu mai e vorba de investirea puterii politice intr-un astfel de escroc ci de retragere a sprijinului politic. In urma acestui vot nu urca nimeni pe scaun si nici nu conving vreun sef de jandarmerie ca trebuie sa il apere pe cutare sau pe cutare politician. Un astfel de vot este oficializarea vocii strazii/poporului macar si pentru o perioada de timp. 

Stiu ca scaparea de Basescu sau Udrea nu inseamna chiar foarte multe si ca in spatele lui micii tirani stau ca ciupercile gata sa ii ia locul salivand. Asta ii va tine pe multi in casa duminica. Se pare ca cel putin 40% din cei ce il detesta pe Basescu vor face acelasi lucru din pricina faptului ca ii detesta si mai tare pe ceilalti. Faptul ca trebuie sa treaca un an pentru ca presedintele cu incredere de sub 10% sa fie demis arata masura in care democratia actuala este intr-adevar sustinuta pe vointa poporului si masura in care ea este sustinuta de fortele de opresiune. Agitatia asta mediatica din ultima perioada cu demiterea lui Basescu nu are ca scop protejarea omului simplu. Ei au acolo ranchiunele lor legate de cine a luat ciolanul mai mare, de cine a stat mai mult in hoteluri luxoase prin destinatii exotice, de cine are vila mai luxoasa si altele de genul asta. Luptele lor politice sunt lupte intre hiene pe cadavrul poporului. Poporul este doar unealta lor de realizare a acestor interese egoiste antisociale. Atunci cand esti popular si ai reusit sa il pacalesti iti poti permite mai multe „libertati”. Poti conduce masina dupa ce ai consumat bauturi alcoolice, poti sa te adresezi subalternilor cu cuvinte gen „pasarica” sau sa ii iei la misto pe cei ce iti cer socoteala. Puterea pe care orice politician o primeste provine de la umilinta zilnica pe care cetateanul simplu trebuie sa o suporte pentru a-i crea politicianului aceasta putere. 

Si totusi resemnarea in fata lipsei de perspective imediate pentru o societate echitabila nu e o optiune viabila pentru libertatile actuale care, cum necum, ne-au fost totusi acordate. E buna si indignarea constanta dublata eventual de boicotul acestei cacialmale a falselor optiuni electorale si chiar al a falsului vot de persoane si nu proiecte. Dar a merge si a demite un politician si eventual a-l scoate pentru totdeauna din viata publica e mai mult decat atat. Chiar daca nu cu mult mai mult. E acea urma de speranta pentru o viitoare societate echitabila. E acel stres in plus ce poate ca l-ar opri pe cutare politician sa faca jocurile corporatiilor. 
Stiu ca e ridicol sa vezi ca cei din PSD, urmasii celor din mai vechiul PDSR sau si mai vechiul FSN direct descendenti din PCR fura cumva vocea strazii si obtin capital politic pe lehamitea omului simplu fata de Basescu. Insa cred ca vocea Pietei Universitatii insasi ar fi sugrumata realmente daca Basescu nu ar fi demis de catre votul popular. In situatia in care acest referendum are mari sanse sa fie invalidat din cauza neprezentarii a cel putin 50 + 1 % dintre cetatenii cu drept de vot la centrele de votare absenta celor care au strigat „Jos Basescu!” de la urne pe 29 poate fi regretabila.


Demiterea presedintelui este un gest simbolic, asemenea eliberarii pentru o zi a sclavilor de catre stapanii lor ce voiau sa le faca o bucurie si in felul acesta sa suporte mai usor povara comiterii probabil a celei mai odioase crime a civilizatiei. Nu o sa mai merg la vot niciodata atata timp cat votul va insemna vot de alegere a stapanilor insa voi participa cu evlavie la un astfel de vot de demitere. Puterea politica a omului simplu consta in circumspectia sa fata de clasa escrocilor care ii fura vointa si intentia pentru a-si institui noua tiranie vopsita in democratie.






No comments:

Post a Comment

Keep calm and say something smart!