Pages

August 28, 2013

Facebook incearca sa blocheze comunicarea cu privire la protestul fata de noua lege a Rosiei Montana cu dedicatie pentru RMGC






Facebook nu ar fi ajuns sa ia fata altor retele de socializare ca mai vechile Myspace sau Hi5 sau chiar contemporana Twitter daca sistemul mafiot nu ar fi pompat masiv fonduri in ea. De la o aplicatie banala pusa pe picioare de un student plictisit, Facebook a ajuns sa fie o companie cu mii de angajati prin toata lumea. Principalul motiv pentru care forurile obscure ale sistemului corupt de astazi a investit in aceasta afacere este, desigur, controlul si supravegherea. Desigur, nu exista atatia angajati incat toata lumea sa fie supravegheata. Interesul e doar pentru cei greu de convins. Structura psihodinamica a cuiva ce se poate deduce din „like”-urile si „share”-urile facute anterior pe Facebook. Am analizat in detaliu evolutia Facebook aici

August 20, 2013

Rosia Montana la fata locului



Cel ce e impotriva proiectului RMGC de la Rosia Montana ar trebui sa viziteze ca turist aceasta localitate. Asa cum musulmanii au obligatia sa viziteze macar odata Mecca, la fel si ecologistii romani au obligatia de a vizita macar odata Rosia Montana. Cred ca unul dintre cele mai bune momente de vizitat ar fi chiar aceasta perioada in care tocmai s-a terminat Fan-Fest. Asta am facut si eu iar acest articol e parte din impresiile pe care le-am trait cu ocazia acestei vizite. Din pacate, sambata, la apogeul festivalului, la scena (nucleul cultural al festivalului) erau undeva la 1500-2000 de oameni. Sa zicem ca ar mai fi fost 1000 in alte parti: 3 000 de oameni. Cam putini fata de pericolul ce paste Rosia Montana.

Cei care sunt impotriva proiectului RMGC nu trebuie sa creada ca aceasta localitate este un fel de jungla curata ce urmeaza sa fie calcata de senilele utilajelor. Rosia Montana nu este o oaza idilica si edenica. Partea cu senilele utilajelor e adevarata insa Rosia Montana nu este un spatiu natural asemenea junglei. De mii de ani aici se practica mineritul traditional. Acesta nu este nici pe departe o activitate sanatoasa nici pentru mediu si nici pentru mineri. Odata cu diversificarea tehnicilor de minerit din secolul al XX-lea o astfel de activitate a devenit din ce in ce mai distructiva. Muntii din localitate par niste arbori muribunzi, cuprinsi de putregai. Rocile macinate si aruncate in vale seamana cu niste avalanse permanente. Viata e ingropata de vie sub o zapada eterna. Aspectul acestor munti este unul de cancer geologic.


August 7, 2013

Cazul tortionarului Visinescu: o capodopera de manipulare macrosociala



Principiul pedepsirii sau recompensei justitiei are sensul descurajarii unor acte antisociale de catre unii membri ai unei comunitati. Justitia este un mod traditional de a produce un oarecare echilibru social prin marginalizarea sau eliminarea din randurile comunitati pe cei care nu ii accepta regulile. Nu pedeapsa in sine este interesul ei ci impiedicarea incalcarii ierarhiei sociale stabilite de puternicii comunitatii. Functionand dupa principiul reprimarii exterioare ale pulsiunilor instinctuale sau suprainstinctuale (psihice) justitia are meritul de a pastra sau spori bunastarea unora dintre membri comunitatii dar, din pacate, de a le otravi sufletul celorlalti, cei care jinduiesc la statutul primilor. Tulburarile psihice, din ce in ce mai severe (depresii in mod special) si mai raspandite in grosul comunitatii, sunt consecinta directa a acestui mod traditional de echilibrare a fortelor societatii din care justitia face parte. Nu e cazul aici pentru o constructie teoretica filosofic-etica pe aceasta tema. Am facut o astfel de trimitere doar pentru a arata neajunsurile fenomenului justitiei dar si sensul ei originar.