Internet killed the TV stars

September 20, 20130 comentarii








Traim vremuri istorice. Vechile modele de gandire, vechile mijloace de informare, vechiul mod de a face politica isi traieste ultimele clipe. Nu doar in Romania ci in toata lumea civilizata. Presa clasica ce tipareste sau transmite prin unde receptabile in aparate de radio si TV nu mai are audienta de pana acum 20 de ani. Internetul, ca spatiu de informare alternativa, vine puternic din urma. Partea ingrijoratoare pentru dinozaurii presei clasice este ca cea mai valoroasa parte a audientei, oamenii educati si destepti trec incet si sigur in partea internetului. In schimb, de 20 de ani incoace presa clasica se tabloidizeaza progresiv, devenind locul scandalurilor minore, a batailor in direct sau a pornografiei.
Cel mai recent caz s-a intamplat intr-o emisiune la Antena 13 (sic!) cand jurnalistul Mihai Gadea a atins cel mai jos si josnic nivel de dezinformare publica. Adanc subsfintia sa Gadea a preluat distorsionat cateva idei expuse de Silviu Dancu in articolul http://silviudancu.wordpress.com/2013/09/09/nu-noi-ucidem-presa-presa-s-a-sinucis/ scris in urma cu ceva vreme. Aceste afirmatii sunt de fapt constatari a scaderii audientei si credibilitatii insasi a presei pe care autorul le-a expus intr-o forma metaforica astfel:



„Ciutacu, ești mort!
 Badea, ești mort!
Gadea, ești mort!
Ciuvica, ești mort!”

Dupa cum se poate vedea din articol, Silviu Dancu doar a deplans starea de necredibilitate a presei romanesti fara sa profereze vreo amenintare la adresa celor in cauza. Insa cu boticul sau de tweety virgin, Mihai Gadea a facut pe prostul ca nu ar fi inteles mesajul lui Silviu si l-a prezentat ca pe o presupusa amenintate cu moartea, trecand la amenintari si jigniri de tip santier, dupa cum se vede aici:
http://www.antena3.ro/romania/cine-cere-moartea-lui-mihai-gadea-si-a-lui-mircea-badea-228166.html
E clar, incercarea de manipulare e grosolana. Nimeni nu poate fi atat de prost sa vada amenintare cu moartea in articolul lui Dancu. Nici macar audienta lor ametita de aburii circului TV. Dar cu abilitatea specifica presei platite, si ascunzandu-se dupa nestiinta si neinformarea diversa a gura-cascatilor ce ii urmaresc, iata ca acesti mercenari le servesc direct o astfel de pastila, bazandu-se pe faptul ca acestia nu vr merge la sursa sa verifice cele primite de-a gata. Un adevarat somnifer. Scopul unei astfel de manevre este unul de PR. Protestatarilor impotriva RMGC, care sunt oameni pasnici, informati si culti, li se da astfel o imagine de golani. Cei care urmaresc acest post TV ar trebui sa se gandeasca serios la cata dezinformare pot risca de la acesti gadaci in privinta unor chestiuni mult mai serioase daca ei isi permit o astfel de distorsionare josnica a unui astfel de text.



Iata ca in acest moment discutam de o transare a audientei. Pe de o parte avem presa clasica iar, pe de alta parte, avem un alt tip de presa facuta practic de fiecare care se desfasoara exclusiv prin internet. Din replicile facebook de pe pagina lor de internet ne dam clar seama de moartea presei clasice unidirectionala. In afara de vreo 2-3 postaci majoritatea comentariilor sunt critice la adresa lor. Avem de a face cu trecutul si viitorul presei. Se poate vedea in acest caz o spargere a vechilor ierarhii. Mercenarii de lux ai presei clasice sunt platiti de politicieni corupti si ai reclamelor (mincinoase, dupa cum am aratat aici http://baldovinconcept.blogspot.ro/2011/01/exemple-de-manipulare-si-obedienta.html ) nu pentru a informa ci pentru a manipula opinia publica. Pe de alta parte, presa independenta de pe internet este formata dintr-o audienta nonierarhica, interactiva unde fiecare poate fi si audienta si difuzor de informatie in acelasi timp. Dezavantajul presei clasice este insusi luxul in care se scalda, incapacitatea de a cobori in strada sau natura din turnurile lor. Avantajul presei nonierarhice de pe internet este ca cei ce participa la ea sunt insasi realitatea si ca se prezinta pe ei insisi fara sa foloseasca sofisticatele si costisitoarele tehnici de relatare specifice presei clasice. De aceea, extinzand aria Ciuvi- Bado- Gado-Ciutacica, se poate spune ca toata presa platita e moarta. Necredibila!





Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved