1.1. Garcea, un personaj notoriu in istoria poporului roman.

March 31, 20160 comentarii

Cu Garcea la luat permisul auto

Acest articol este parte dintr-un text mai amplu

1. Introducere in gandirea lui Garcea


Asadar acest studiu este format din 3 capitole, respectiv Garcea ca personaj in general, Garcea legislatorul si Garcea chestionatorul. Voi incepe cu primul dintre ele

1.1. Garcea, un personaj notoriu in istoria poporului roman.


Priviti urmatorul chestionar auto:


Dupa cel care a facut acest chestionar corect ar fi doar B. Dar A si C pot fi la fel de corecte. Desigur, varianta B este cea mai importanta sub aspectul legislatiei pentru a nu afecta traficul. Dar faptul ca iti incui masina si pleci sa cauti o solutie de rezolvare a problemei nu inseamna ca ar contrazice sau ar anula efectele actiunii de la punctul B. Nu e nimic ilegal. Si totusi cel care l-a conceput a declarat variantele A si C ca fiind false. Ele ar fi devenit desigur false doar daca s-ar fi precizat ca soferul ar fi plecat imediat dupa ajutor, lasand autovehiculul pe partea carosabila.

Acesta este unul dintre multele (nici nu le-am numarat) chestionare pe baza carora am scris acest text. Ce parere aveti? Ii recunoasteti gandirea lui Garcea aici? Nu se poate spune ca nu. Garcea e inconfundabil. O astfel de intrebare cu variantele de raspuns presupuse ca fiind corecte se aseamana cu modul in care Garcea politistul da amenzi.

Garcea este un personaj popular prin anii 1990-2000, conceput de controversatul grup de umor „Vacanta Mare”. Noi l-am vazut in uniforma de politist la TV, insa el traieste pe aici mai de mult timp si nu e doar politist. De Garcea politistul probabil ca ne-am lovit de cele mai multe ori in mod direct. In spatele lui exista o armata de Garcea ajungand pana la cei din Parlament si Guvern. Exista cate un Garcea prin mai toate domeniile de care ne lovim cand ne e lumea mai draga. Sistemul social corupt ii recunoaste si ii protejeaza conform propriei imagini la fel cum Dumnezeu l-a facut pe Adam dupa chipul si asemanarea sa. Parca sa ne faca in ciuda, sistemul social ii pune in cele mai importante pozitii in stat dupa cum o insecta isi depune ouale pentru a-si perpetua specia. Mai mult decat atat, voi arata in articolul urmator ca Garcea nu e neaparat roman. Am gasit Garcea vorbind si alte limbi si traind si in alte tari, dupa cum voi detalia in text. In principiu Garcea e un taran dezradacinat, spre deosebire de taranul roman fatalist, autentic. Acesta din urma merita admiratia noastra profunda. El chiar a creat natiunea romana. Spre deosebire de el, bunicul, tatal sau chiar insusi Garcea a vrut sa fie orasean cu orice pret si a calcat peste cadavre sa faca acest pas. A profitat de interesul dictaturii comuniste de a „ridica” neoiluminist taranul la nivel de muncitor spre a-si justifica teoriile marxiste despre revolutia proletariatului.

Din pacate rezultatul a fost un kitsch (in sensul premodernist al termenului), amestecand culturile in mod nefericit. Indiferent de cum este sau a fost apreciat in perioada de voga membrii grupului „Vacanta Mare” au reusit sa reactualizeze pe mai vechiul Mos Teaca si sa-l aduca in zilele noastre in persoana acestui „plotoner”. Iata ca Garcea nu s-a nascut de azi de ieri ci de multe secole. S-ar putea sa fie la fel de batran ca insusi poporul roman. Mi-l imaginez pe Garcea dacul, prizonier in garnizoanele romane de ocupatie care primeste o functie in organigrama romana. Si de aici povestea...

Cand au venit la putere impusi artificial de ocupatia sovietica, comunistii au avut grija sa inlocuiasca treptat in functiile cheie ale statului pe cei care cat de cat aveau o oarecare experienta acolo. Daca s-ar fi adus oameni mai priceputi, lucrul asta n-ar fi adus probleme. Din pacate, obsesia comunistilor despre „originilor sanatoase” (proletare) a facut ca, de cele mai mult ori, in aceste posturi sa intre oameni mai slab pregatiti. Toate nivelurile societatii au trecut prin aceste spasme. Oameni valorosi ca profesori universitari, magistrati, oameni de cultura sau savanti au fost aruncati in inchisoare pentru opiniile lor politice neconcordante cu cele ale noii Puteri, fiind inlocuiti de amatori. S-a creat un vid de specialisti si functionari care a fost umplut cu alde Garcea. Academia Stefan Gheorghiu e un astfel de exemplu; vidul de personal a fost umplut cu astfel de absolventi formali de studii superioare formati pe banda rulanta. Atat de slaba era pregatirea acestora incat nici nu stiau sa copieze la examen; in lucrarile de la examen se gaseau deseori gafe de genul „vezi figura de la pagina 178” (!!!).

Acesta este „momentul de glorie” al fenomenului Garcea, pe care, dupa cum voi arata in aceasta serie de articole, il resimtim si astazi. Mersul ulterior al societatii a fost astfel incetinit in mod artificial. Principiul „originilor sanatoase” a condus la o imbinare kitsch-oasa intre doua stiluri de viata diferite. Scurtcircuitarile medievale sunt mult mai socante in societatea romaneasca decat in alte parti. Iar in domeniul fortelor de ordine Garcea chestionatorul este tipul acestui experiment comunist in Romania. Garcea chestionatorul nu este doar un personaj comic. Garcea chestionatorul este un fenomen. Daca atunci oamenii valorosi erau inlaturati pe criterii politice, astazi ei au preferat sa plece singuri, preferand cautarea unui statut social mai bun in alte tari. Fenomenul „Stefan Gheorghiu” e prezent intr-un mod mult mai dureros decat in varianta sa originala. Garcea a inflorit in toate sectoarele societatii romanesti postdecembriste. Iar maica-sa e mereu gravida….

Chestionarele de pe drpciv sunt pline de astfel de absurditati. Ele pot parea amuzante pentru cei neimplicati direct in acest examen. In fond, alaturarea de elemente absurde sau neasteptate este esenta umorului. Reobservandu-le acum la aranjarea textului, ma incearca si pe mine cate un zambet. Dar e clar ca nu-i chiar zambetul meu. Cu siguranta n-a fost deloc amuzanta intalnirea directa cu ele pentru prima data. Am scris cu multa frustrare si chiar disperare despre de lipsa de coeziune din societatea romaneasca pe care ele o reflecta. Eram familiarizat cu situatia si inainte. Dar nu mi-am imaginat ca ea poate deveni atat de… concreta. Apoi insasi situatia lui Garcea, indiferent ca e legislator, chestionator, politist sau ce-o mai fi, e cam dramatica. Dupa mai bine de jumatate de secol, Garcea este mai viu si mai activ ca niciodata. Dar cutumele i se vad in ultimul timp, odata cu hibele sistemului, Garcea chestionatorul a devenit si mafiot. Educatia salbatica, cultura bataii copiilor de cand sunt mici a creat acest tip de comportament regresiv catre negura istoriei. Toti avem de invatat din asta si toti putem vedea ce minte alambicata poate dezvolta un om astfel abuzat. Ne ramane sa avem mai multa rabdare cu copiii nostri si sa ii educam cumva altfel decat prin metoda clasica a bataii si abuzului.

Acest articol se continua aici




Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved