Cu Garcea la luat permisul auto
3.3.2.5. Exprimari ambigue si absurde
Dupa cum am amintit la inceputul acestui subcapitol, exista o sectiune intreaga dedicata folosirii intentionata a notiunilor ambigue . Garcea chestionatorul a folosit intentionat indicii neclare cu scopul de a produce artificial confuzie in mintea cursantului, de a-l face sa greseasca si de a-si lua ulterior spaga. Insa nu toate chestionarele testului teoretic sunt astfel. Cele din acest subcapitol nu mi s-au parut ca s-ar datora intentiei predilecte de a induce in eroare ci coincidentei cu lipsa lui Garcea chestionatorul de lecturi si de familiarizare cu alte stiluri ale limbii romane in afara celui colocvial, al strazii. In aceasta sectiune am reunit cateva chestionare cu astfel de cazuri.
Raspunsul lui Garcea chestionatorul este a.
In primul rand remarc formularea incompleta a implicatiei: orice “daca” dintr-o implicatie logica trebuie sa fie urmat de un “atunci”. In exprimarea colocviala (a limbajului natural) cuvantul “atunci” se omite, dar el este totusi inteles implicit. Insa in stilul oficial, cel juridic in acest caz, el trebuie sa existe la fel ca si claritatea exprimarii.
Apoi, cerinta testului nu spune clar daca pozitia politistului inseamna „Oprire“ sau un alt semnal decat pozitia politistului inseamna „Oprire“ . Avem de a face cu o incurcare inutila a limbajului. Nu ne dam seama daca semnalul inseamna „Oprire“ sau pozitia sa inseamna „Oprire“. Pentru primul caz este valabil A si C, pentru ca la ambele trebuie explicit sau implicit „sa opreasca si sa astepte semnalul pentru continuarea deplasarii”. Pentru al doilea caz, este doar A, pentru ca politistul ii adreseaza „un alt semnal” decat „Oprire“. Intrebarea nu vizeaza tema examenului ci exercitii de semantica si chiar hermeneutica pentru descifrarea exprimarii lui Garcea chestionatorul, care intre timp are impresia ca a ajuns Zeu.
Pentru clarificarea exprimarii cerinta ar fi trebuit formulata astfel:
1 . Daca politistul se afla in intersectie cu fata catre conducatorul autovehiculului si ii adreseaza acestuia un alt semnal decat cel de „Oprire“, atunci conducatorul trebuie:
Sau
1 . Daca politistul se afla in intersectie cu fata catre conducatorul autovehiculului si ii adreseaza acestuia cu semnalul „Oprire“, atunci conducatorul trebuie:
Dar, tinand cont de numeroasele abateri de la nucleul semantic al termenilor, alegerea intre cele doua sensuri ia mai mult timp decat raspunsul in sine.
Raspunsul la aceasta intrebare e simplu, A. Totusi avem o problema in intelegere a variantei C. Stilul colocvial ne lasa sa intelegem ca „a fi precedat de alte autovehicule” in aceasta situatie inseamna a avea niste masini in fata. O exprimare coerenta ar fi trebuit sa sune totusi astfel:
„cand va preced alte autovehicule”
Sau, pentru a fi si mai clari, am putea spune,
„cand nu exista alte vehicule in fata dvs.”
Punerea verbului preceda la diateza pasiva in aceasta propozitie conduce la confuzii ciudate. Conform DEX,
„PRECEDÁ, preced, vb. I. Tranz. A exista, a se produce inainte de altceva in timp; a se afla, a se gasi inainte de altceva sau de altcineva in spatiu, intr-o ierarhie etc.; a premerge. – Din fr. précéder, lat. praecedere”.
Haideti sa inlocuim „precedat” cu aceste sinonime si sa vedem ce iese!
1. cand nu sunteti existat inainte de de alte autovehicule
2. cand nu sunteti produs inainte de de alte autovehicule
3. cand nu sunteti aflat inainte de de alte autovehicule
4. cand nu sunteti gasit inainte de de alte autovehicule
Desigur, putem gasi si alte sinonime pentru a continua acest sir, insa cred ca ne-am facut o idee despre absurditatea expresiei lui Garcea chestionatorul. Tu ca si cursant pierzi timp incercand sa deslusesti mintea sa creata, facand exercitii de adevarate etnologie suburbana, in loc sa dai raspunsuri privitoare la legislatia rutiera si conducerea unei masini.
Sa nu credeti ca acestea sunt singurele cazuri de exprimari ambigue si absurde neintentionate! O sa vedem mai departe in urmatoarele sectiuni alte astfel de cazuri, dublate si de greseli gramaticale sau ambitii de creator de limba din partea lui Garcea chestionatorul.
No comments:
Post a Comment
Keep calm and say something smart!