Romania la Campionatul European de Fotbal sub 21

June 22, 20190 comentarii



O noua generatie de aur pare ca scoate capul pe portile afirmarii in aceste zile la Campionatul European de Fotbal sub 21 de ani din Italia. Nu ma asteptam la asa ceva in conditiile in care statul roman a „privatizat” sportul, adica l-a lasat de izbeliste. Nu se mai face sport ca urmare a investitiilor publice, ci a celor private, personale. Adica cele facute de parintii celor ce decid sa faca sport. Dupa ce auzeam intamplator de la niste juniori de la Steaua in urma cu cativa ani , ce s-a intamplat recent e chiar o minune. Si minunea s-a intamplat pentru ca in locul fitelor premature cineva a pus mai presus constructia unei mentalitati. Echipa asta a fost facuta de marea noastra legenda vie, Gheorghe Hagi cu proiectul sau Academia G Hagi/Viitorul Constanta. Fiul sau Ianis, Florinel Coman , Al. Cicaldau, Tudor BaluČ›a sau Cristian Manea sunt pur si simplu coloana vertebrala a acestei echipe formate de Hagi. Asa ca, mai pe mucles daca se poate, voi marii destepti din filosofia si specialisti in lingvistica romaneasca, care nu contati pe plan international! Da, stiu ca G. Hagi nu e specialist in dictie, nu trebuie sa ziceti voi. Dar de multe ori asta si pentru ca gandeste mult mai repede , si limba lui nu tine pasul cu ideile lui repezi. La voi, geniilor, e invers: repetati steril cuvinte goale fara idei.

Ce bine ar fi daca ati face si voi in domeniile voastre ce a facut Hagi intr-al lui! Iata cu dupa ce a fost artizanul generatiei de aur din postura de jucator, acum Gica pur si simplu cladeste o nationala din postura de formator si antrenor. Ma gandesc unde am fi fost daca mafiotii de lux din politica romaneasca dsrgeag l-ar fi lasat si pe Gica Popescu sa-si faca o scoala de fotbal…



Antrenorul Mirel Radoi s-a dovedit a fi foarte inspirat in schimbari, introducand in ambele meciuri spre final jucatori care au facut diferenta si au inclinat balanta in favoarea nationalei noastre. Insa declaratiile de la sfarsitul meciului cu Anglia, il arata inca necopt ca antrenor:



Da, Romania are sanse mari sa prinda semifinala si un loc pe podium. Pana acum s-a dovedit a fi cea mai spectaculoasa echipa de la acest turneu, alaturi de Germania. Dar sa nu uitam ca avem inca multe probleme in defensiva. Si englezii au aratat lacune. Chiar mai mari decat ale noastre. Practic 2 goluri au fost cadouri, unul dintre ele oferit pe tava de portarul lor care a scapat mingea in poarta la sutul de la distanta al lui Coman. In schimb, portarul nostru Ionut Radu a facut minuni si de data asta, dupa cum a facut si in meciul cu Croatia. Daca englezii inscriau jumatate dintre ocaziile pe care le-au avut, nu stiu daca puteam scoate un egal. Posesia lor a fost de 65 %, ceea ce trebuie sa ne dea serios de gandit ... Practic n-am construit mare lucru, am stat la panda pentru a-i surprinde pe contratac. Cam ce jucam si in anii 90. Cred ca daca ne formam echipa pe constructie si mai putin pe contratac puteam sa ajungem mai sus decat atunci la ce talente au fost atunci. Da, ce-i drept am aratat spectaculos in unele meciuri din CM 94 si 98. Dar uite ca asta s-a intamplat odata cu elementul surpriza, impotriva unor echipe care ne-au tratat de sus. N-am mai putut trece de cele care ne-au luat in serios. Asa ca ar fi mare pacat sa jucam si acum pe aceeasi strategie. Mult mai lucid mi s-a parut insusi cel care a facut diferenta, probabil omul meciului acestei victorii, Florinel Coman:



Asa ca sper ca Radoi sa poata sa-i tina cu picioarele pe pamant pe acesti tineri si neexperimentati jucatori pentru ca n-au castigat inca nimic. Daca reusesc asta ei au o ocazie unica de a prinde un podium la acest turneu, ceea ce inseamna o performanta nemaiatinsa de peste 30 de ani, din timpul echipei de tineret in care juca Balint, ce a pierdut stupid in semifinale, cu gandul la castigarea titlului. Chiar daca nu vor reusi mare lucruri in urmatoarele meciuri, baietii astia ne vor aduce din nou acolo unde am fost acum 20 de ani, capabili sa ne luptam de la egal la egal cu marile forte ale fotbalului mondial. Si asta e cel mai important.

Din pacate, nu stiu daca ma mai pot bucura, ca atunci… La cat suntem de dezbinati ca natiune, si la cati nemernici am putut sa vad printre noi, chiar nu stiu daca mai pot striga cu aceeasi pasiune ca in anii 90 „Hai Romania!”. Nu mi-as fi inchipuit in anii 90 ca printre noi exista asemenea canalii…

Actualizare 24-06-2019: Romania a reusit sa termine prima in grupa dupa ce a facut egal cu Franta, 0-0, dupa un joc tacticizat, bazat pe aparare. Asta arata ca Radoi are stofa de antrenor, si a stiut ce sa le spuna jucatorilor pentru a juca mai mult defensiv. Romania putea chiar marca pe un contraatac dupa ce Franta a presat si a fortat victoria. Acel moment a fost un semnal ca suntem periculosi pe contraatac si ca ne putem califica inclusiv cu 9 puncte, inscriind Frantei. Ceea ce i-a convins pe francezi sa nu ne mai preseze si sa se multumeasca si ei cu 7 puncte si locul 2 in grupa.

Actualizare 27-06-2019: Astazi Romania a pierdut semifinala cu Germania, 2-4, dupa o repriza 1 de vis, terminata cu scorul de 2-1. Partea proasta e ca 2 din cele 4 goluri s-au datorat unor greseli individuale, iar celelalte 2 primite din faze fixe. Greselile au fost o pierdere a mingii in preajma careului lor, atunci cand atacam, si un fault inceput in afara careului si continuat in careu de catre Ianis Hagi. Acest ultim fault a aparut pentru ca echipa era rupta la mijloc, nefiind nimeni ca sa intampine adversarul, cand Romania conducea cu 2-1. E gresit sa ataci in acest fel in situatie de avantaj. Primul gol al nemtilor a venit la fel, pe superioritate numerica la mijloc.

La seniori, acest mod de a te duce orbeste peste adversari e un semn de nepricepere a antrenorului. Insa, la acest nivel cred ca mentalitatea asta Kamikaze era singura care ne putea trimite in finala. Germania are niste fundasi uriasi care pot juca cu brio la seniori. Nu pot fi depasiti prin atacuri pozitionale, construite cu migala de jucatorii nostri. Daca Romania era Spania, cu Unai Nunez care joaca de ani buni la Athletic Bilbao, cu Fabian care joaca la Napoli, cu Ceballos si Vallejo care joaca la Real Madrid (in ciuda sezonului dezastros facut de acest club) , cu Pablo Fornals care joaca la West Ham United (chiar daca in acest sezon a retrogradat din Premier League), cu Junior Firpo curtat de acest club si care joaca curant la Betis Sevilla, cu Mikel Oyarzabal care joaca la Real Sociedad sau cu Martin Aguirregabiria de la Deportivo Alaves. Daca ai astfel de echipa atunci poti sa ataci sistematic Germania. Dar ai nostri jumatate joaca in campionatul intern si restul prin ligile inferioare din campionatele puternice.

Nu ne-am inecat deloc”ca tiganul la mal”, asa cum spun cei care nu urmaresc acest sport sau nu joaca ei insisi. Vorbim de o semi-finala de Campionat European. Croatia si Anglia pe care le-am batut in grupe sunt echipe bune. Dar Franta, Spania si Germania sunt peste noi in acest moment. Nu stiu cum va fi in viitor, dar acum nu putem emite pretentii mai mari. Oricum, ar fi minunat daca in viitor nationala noastra s-ar situa intre primele 4 din Europa. Faptul ca ne-a batut o echipa a Germaniei net superioara, nu e un esec. La ce baze sportive au ei acolo, si la ce haos e in Romania, e chiar o minune ca i-am condus la pauza. Dintre toate tarile prezente la acest turneu final, Romania e cea mai dezavantajata in materie de investitii in sport. Asa ca multumiti-i lui Hagi ca a pus osul la crearea acestei generatii. Nu mai deplangeti faptul ca aceasta echipa n-a aratat o situatie mincinoasa! Romania e la pamant.

Asa ca Radoi a facut bine planul de joc. Daca juca mai prudent, mai „matur” nemtii ne puteau marca astfel, prin presiune constanta. Si ne si pierdeam astfel faima de echipa spectaculoasa de la acest turneu. Nu mai vreau o echipa nationala ca in anii trecuti care sa se apere si sa strice jocul adversarei. Prefer o nationala care sa primeasca 3-4 goluri dar sa arate si ea spectacol in viitor, chiar daca pierde calificarea. Oricum, cu toata „strategia”, nationala Romaniei a avut „onoarea” de a avea cele mai slabe statistici in ultimii 10-15 ani cand s-a intamplat sa se califice la un turneu final.

Nu mai vreau astfel de calificari si joc. Vreau un joc deschis si placut si la tineret si la seniori. Asa ca, da, decat un 1-0 sau 2-0 sec cu Germania, prefer acest 4-2 in care am aratat ceva. Jucatorii nu si-au atins potentialul maxim, iar o astfel de mana libera ar fi putut sa le insufle o accelerare a motivarii si valorii. Era singurul mod prin care puteam ajunge in finala. N-a fost sa fie. Poate in viitor. Desi o astfel de performanta nu reflecta deloc starea sportului romanesc, si ar fi un rezultat mincinos pentru Romania.

Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved