Pages

January 30, 2020

Atentie la Mihai Cristian Dide!



Spionajul civil infiltreaza diversionisti care produc distrugeri urbane in mod nejustificat, dupa cum am aratat in acest documentar intre grupurile foarte numeroase de protestatari. Scopul principal este in primul rand delimitarea majoritatii pasnice de acesti presupusi „anarhisti”. Cei mai multi parasesc evenimentul dupa aceste diversiuni, ceea ce inseamna micsorarea considerabila a numarului de protestatari. Ulterior, dupa ce mass-media a aratat distrugerile si opinia publica a fost oripilata, mintita fiind ca asa ceva ar fi fost opera protestatarilor, fortele de represiune intervin in forta asupra celor ramasi. Actiunea reprimatoare devine justificabila. Cu astfel de tehnici de diversiune nu e de mirare ca dictatura capitalista a dat liber la proteste publice pe care le poate manipula dupa bunul plac, cum doreste.

Infiltratii distructivi se folosesc in general pentru protestatarii de ocazie, precum in cazul marilor proteste din 2012, 2017 si 2018. Pe langa ei, spionajul civil are infiltrati pasnici intre protestatari care chiar joaca rolul de protestatari. Unii sunt mai tacuti si mai invizibili, altii sunt foarte vizibili. Eu am participat la majoritatea protestelor din 2012 incoace si ii cunosc pe „liderii de opinie” din randul protestatarilor. Dintre ei, cativa sunt spioni civili. Din pacate, asemenea tuturor spionilor, ei nu lasa urme si sunt mai greu de identificat ca infiltrati dupa probe sigure.

Dar nu conteaza sa stim cu siguranta cine sunt sau ca iau salarii de la SRI sau alte srVicii secrete, cat mai ales sa fim cu ochii pe ei pentru a nu produce daune imaginii protestelor. Unul dintre acesti protestatari de vaza care trebuie pus atent sub lupa este recentul activist radical de mediu Mihai Cristian Dide. El si-a inceput „activismul” recent, odata cu protestele antiPSD. S-a remarcat in special pentru actiuni radicale precum stropirea cu vopsea rosie a scarilor si apoi a zidului Ministerul Justitiei, proiectarea cu laser de texte anti PSD pe cladirile din Bucuresti, legarea cu lanturi de gardul guvernului si altele.



Un astfel de profil de activist radical este incompatibil cu statutul lui social. Dide a absolvit o facultate tehnica, Politehnica, si acum este antreprenor. Din prima mi s-a parut bizar apetitul acesta pentru arta politica asa cum se vede in actiunile sale, el fiind absolvent de profil real. Dar m-am gandit ca s-au mai vazut cazuri. Dide e patronul C.M.D. Systems S.R.L., o companie despre care citez cu copy-paste din pagini aurii:

„specializata in servicii multi-tehnice, oferim o gama larga de servicii, inclusiv management tehnic si de intretinere, precum si gestionare durabila a energiei. Ca o companie cu contracte internationale, clientii nostri pot beneficia in egala masura atat de experienta noastra cat si de standardele noastre internationale. Fie ca este vorba de servicii unice sau servicii integrate, personalizam individual solutiile noastre de management pentru clientii nostri.”

In 2018 firma avea o cifra de afaceri de 971.251 RON. Observati un pic termenii „management”, „gestionare durabila a energiei” sau „servicii multi-tehnice”. Un astfel de limbaj si „mentalitate manageriala” nu are legatura cu protestele de strada. Managerii actioneaza prin lobby-uri si parghii politice avansate, nu prin proteste de strada. De fapt managementul exact asa ceva cauta sa evite. Ce cauta el managerul sa arunce cu vopsea pe minister? Ce incredere ai putea tu sa dai clientilor tai daca te legi cu lanturile de guvern? Aici ceva nu se leaga, nu are coerenta.



Dincolo de asta, actiunile lui radicale sunt menite sa creeze lehamite opiniei publice, inca docila fata de politicieni si autoritati. El joaca de fapt rolul de spargator de proteste, precum diversionistii violenti de care vorbeam mai sus. Merita aici vazut postarea sa de pe Facebook din noiembrie 2018 , dupa ce o femeie jandarm a murit in urma unui accident. Dide scria atunci:



Personal mi-as fi dorit ca in acest popor sa existe ceva eroi care sa razbune represiunea din 10 august 2018. Eu insumi voi face asa ceva la un moment dat in acest sens. Dar deocamdata mai am alte proiecte personale de terminat asa ca in urmatorii ani e exclus asa ceva. Din pacate ne cam lipsesc astfel de eroi anonimi… Insa fiti atenti la formularea lui Dide!: „One more down” (inca unul rapus), ceea ce se traduce prin „am mai ucis unul”. Asa ceva confirma la nivel subliminal dezinformarile lansate de Antena 3 cum ca jandarmii ar fi fost initial agresati de protestatari iar represiunea ce a urmat ar fi fost legitima aparare.

Initial Dide m-a pacalit, ca pe multi altii. El m-a ajutat (la fel ca si pe altii) prin ONG-ul lui sa castig in instanta anularea unei amenzi date de jandarmerie in urma uni protest. Prin acest ONG se ruleaza niste bani tare dubiosi din care este platit un avocat sa conteste in instanta amenzile date de jandarmi protestatarilor. Lumea e multumita si il vede ca pe un erou. La fel l-am vazut si eu. Doar ca acest efort mesianic de a ajuta protestatarii nu prea e specific unui manager cu cifra de afaceri de aproape 1 milion de RON. Faptul ca omul simplu are un nivel de trai scazut aduce profit celor de teapa lui. De ce ai vrea tu ca businessman sa schimbi o stare de lucruri care de fapt iti aduce profit? In realitate, prin acest ONG al lui statul represiv roman vrea sa isi schimbe imaginea de reprimator al protestatarilor prin amenzi, mai ales ca multe din aceste amenzi au fost date abuziv.

Marturisesc ca l-am admirat pe Dide si pentru ca actiunile lui politice au o evidenta tenta artistica. Eu insumi am facut inca din 2005 astfel de performance-uri artistico-politice. M-am bucurat sa vad ca mai exista asa ceva in Romania, dupa ce grupul de artisti de la Piata Universitatii 2012 fantana s-a risipit in acesti ani. Doar ca de fapt actiunile lui Dide sunt cam copiate de la grupul rus „Voina” sau de la activistii ecologisti radicali occidentali. Mediul social din Romania e diferit fata de ambele cazuri. In mod natural el nu le-ar face nici daca ar avea apetit artistic. Dar Dide e foarte posibil sa nu faca de la el putere aceste actiuni. E foarte posibil ca ele sa fie comandate de sefii lui cu epoleti specializati in asa ceva, exact pentru acest scop de creare de diversiuni. Eu insumi am fost deseori tentat sa fac astfel de actiuni radicale. Insa ele au dezavantajul de a provoca disensiuni intre protestatari si din cauza asta m-am abtinut sa le fac. Am sacrificat arta pentru actiunea pur politica a protestelor. E ceea ce Dide face cu predilectie, de parca ar fi un artist boem ce traieste doar pentru arta si atat.

Am inceput sa am dubii fata de el odata diversiunea creata lui Malin Bot din 10 august 2019. Am multi amici care nu-l suporta pe acest jurnalist actualmente independent pentru ceea ce a scris inainte de 2016 despre protestatarii anti RMGC. Prin arta pe care am facut-o si textele pe care le-am scris in acea perioada despre #presha cianurata, vanduta RMGC, pot spune ca inclusiv eu l-am criticat pe Bot, el atunci facand emisiuni la B1 TV . Dar in perioada guvernarii PSD, ca jurnalist independent, el a dat informatii foarte importante, de negasit la vreo televiziune. Si tocmai de asta el a fost vanat de sus, dincolo de criticile venite de la vechii activisti de mediu. Asa ca aici e problema autoritatilor cu Malin Bot, anume aceea ca, fiind independent, nu mai poate fi manipulat de diferitele trusturi de presa. El traieste exclusiv din donatiile publicului, si nu de la comenzile patronilor penali de trusturi de presa. Ori, fara presa aservita si manipulata, nu se poate face in continuare jaful din Romania ultimilor 30 de ani. Sistemul detesta sa nu poata controleze presa. Din aceasta cauza Malin Bot a fost atacat constant din toate partile, fiind si de multe ori agresat fizic de jandarmi si supra-amendat pentru a i se epuiza timpul liber, dedicat astfel contestarii in instanta a amenzilor.

Iar pe 10 august 2019 Dide a jucat un joc murdar in spiritul acestei intentii. El a devenit pur si simplu un agent Antena 3. A gasit un motiv pueril sa se lege cu lanturi de o autoutilitara, contribuind in primul rand iata direct la negativizarea imaginii protestatarilor ca oameni radicali. In plus de asta a initiat un conflict artificial cu organizatorul protestului de atunci, ceea ce a contribuit la imaginea de certareti si agresivi a tuturor protestatarilor. Aceste fapte, pe langa multe altele au condus la o prezenta mult mai redusa pe 10 august 2019 decat in urma cu un an.

Mai mult decat atat, observam cum o femeie din anturajul lui Dide (ruda sau ceva de genul asta) il provoaca tipic diversionist pe Malin Bot, tragandu-i de stabilizatorul de imagine al telefonului pentru a-l rupe.



Acel dispozitiv este destul de costisitor si foarte fragil. Actiunea asta era direct menita sa-l provoace pe Malin Bot sa faca un gest necugetat. Rapiditatea miscarii de tragere se spera a nu fi prinsa pe camere. Din fericire mai multi au filmat acest incident si s-a vazut din mai multe unghiuri acest tipic gest de diversionism, precum cel creat impotriva lui Ion Ene pe 1 decembrie 2018, de la care eu am plecat in realizarea documentarului „Diversionistii”, linkat mai sus. Exact in acel moment Antena 3 a transmis distorsionat evenimentul, cum ca Malin Bot ar fi fost la originea violentelor.



Exact in acel moment eu luam pulsul televiziunilor pentru a vedea cum relateaza comemorarea un an de la marea represiune din 10 august. Am vazut in direct cum, in stilul lor caracteristic, Antena 3 a prezentat acest material. Acea femeie nu era un protestatar #rezist constant iar actiunea ei nu are niciun fel de logica decat aceea de a crea diversiune. Malin Bot avusese o discutie normala cu Dide si trebuia rezolvata cu el, nu cu ea. Ea fost pusa acolo cu un interes strategic; daca Dide ar fi incercat ceva de acest gen, atunci diversiunea ar fi avut mai mici sanse de reusita, pentru ca el e mai solid decat Malin Bot. S-ar fi vazut clar ca unul mai facut il agreseaza pe altul mai slab. Observam cum Dide statea impasibil pe autoutilitara, fara sa intervina in timp ce acea femeie a pornit artificial acel conflict cu Malin Bot. In mod normal un protestatar adevarat nu asa ar fi actionat fata de un coleg. Insa acest gest a fost gandit dinainte spre a-l provoca pe Malin Bot si apoi a-l prezenta al Antena 3 si alte televiziuni drept personaj violent

Dimpotriva, faptul ca o femeie s-a bagat acolo in discutie si i-a tras de stabilizator a fost menita sa-l atraga intr-o capcana si sa devina violent. Si atunci acest gest ar fi mers direct la diabolizarea imaginii lui, si eliminarea sa de pe piata stirilor manipulate. Se putea alege chiar cu un dosar penal daca si-ar fi pierdut cumpatul si ar fi lovit-o pe acea femeie provocatoare. Antena 3 statea la panda pentru a-i ruina cariera. Dar, iata ca nu a functionat, deoarece Malin Bot a raspuns doar atat cat trebuia, indepartand-o pe acea de langa el si atat, in legitima aparare. Oricum, dupa cum se vede in video-ul de mai sus, Malin Bot a fost prezentat drept agresorul. O astfel de imagine putea justifica in ochii publici de ce Jandarmeria i-a rupt mana pe 10 august 2018.



In contrast cu suferinta certificata medico-legal a lui Malin Bot, dintr-o data „eroismul” lui Dide a disparut ca in ceata pe 10 august 2018. Nici urma de gesturi radicale sau altceva. Fireste ca jandarmii nu puteau sa-si agreseze „colegul”, asa cum l-au batut pe Malin Bot. Dar, pe de alta parte, nici sa-l lase in pace precum pe diversionistii distructivi din 2012, pe care i-a filmat jurnalistul independent Vlad Ursulean. Ar fi batut prea tare la ochi ca fapt nefiresc. Deja lumea vorbea despre infiltratii intre protestatari, mai ales in urma incidentului jenant cu maiorul Draganescu de la protestul din februarie 2017, nerecunoscut de proprii colegi si batut ca si cand ar fi fost un protestatar autentic. De fapt toti acei protestatari cunoscuti care nu au fost batuti pe 10 august sunt probabil spioni civili infiltrati. Asa ca, faceti-va o idee de cine sa va feriti! Iata cum, spre deosebire de jandarmii care il casapeau pe bune Bot pe unde il prindeau, cei ai lui Dide par mai curand niste bodyguarzi ai lui. Multe din asazisele lui conflicte cu Jandarmeria sunt piese de teatru ieftine.



Un lucru foarte interesant e faptul ca cu ceva vreme inainte de aceasta diversiune incercata lui Malin Bot, Dide a facut subit un stagiu de ajutor a comunitatii de la Rosia Montana. Cum se face ca a lasat deodata protestele anti PSD si s-a dus acolo? Atunci nu era nimic nou la Rosia Montana. Explicatia are un rol strategic de manipulare; de fapt gestul lui e iarasi o dezinformare pentru a se imprieteni cu activistii antiRMGC si a-i atrage impotriva lui Malin Bot, exact in perioada ulterioara planului de diversiune cu autoutilitara din 10 august 2019. Stiind faptul ca multi vor intelege mizeria pe care el o joaca dupa acea diversiune, inclusiv eu, el s-a sprijinit de aceasta inginerie de transfer de incredere dinspre ecologisti. L-am intrebat la un moment dat unde a fost in timpul protestelor antiRMGC de 2013 si dupa, pentru salvarea Rosia Montanei. Mi-a spus ca lucra prin Kuweit. Un raspuns plauzibil, la prima vedere. Neplauzibila e conversia sa din antreprenor de succes in activist radical de mediu.

De ceva timp incoace vad ca s-a bagat serios in grupurile ecologiste de la Rosia Montana. Sunt semne ca ciuma albastra incearca reluarea planului de distrugere a acestei localitati pentru extragerea metalelor rare de acolo. Recent vad ca Dide a ajuns sa colaboreze cu vechii activisti ecologisti precum Alex Alexe. Pe data de 29 ianuarie, cu o zi inainte de un miting programat pentru sustinerea includerii Rosia Montanei in patrimoniul UNESCO, a avut loc o diversiune tipica. Un infiltrat a aruncat cu oua in sediul politiei, iar apoi ca represiune mai multi activisti au fost retinuti de politie, printre care si jurnalista Madalina Roșca.



Cine credeti ca facea pe activistul radical in acest eveniment? Desigur, Dide. Cine n-a suferit nici un fel de pagube din partea fortelor de ordine in timp ce ceilalti au fost indubati? Ati ghicit: tot Dide. Din pacate o astfel de actiune generala are scopul de a-i speria si astfel impiedica pe cei mai multi sa participe la miting, nedorind sa ia parte la scandaluri sau violenta. Asa se face ca in data de 30 ianuarie au fost maxim 100 de oameni la mitingul privind includerea Rosia Montanei in patrimoniul UNESCO, dupa cum se vede in acest video:



Ei bine, la asa ceva sa fiti atent in viitor! Aveti grija la ce consecinte au pe termen lung astfel de actiuni care par curajoase! Din pacate printre noi sunt multi spioni SRI care lucreaza la planuri de dezmembrare a protestelor de strada dupa modelul pe care l-am descris in acel documentar. Taiati-le aripile atunci cand se implica in actiuni menite sa sperie sau sa oripileze opinia publica direct sau indirect, prin efectele pe care le aduc! Poate aceste indicii aratate mai sus sunt coincidente si Dide e bine intentionat, iar diversiunea din 10 august 2019 a fost doar o lupta pentru putere intre el si Bot pentru putere. Dar recomand atentie in ceea ce-l priveste, precum si in privinta multor altora astfel de „eroi de carton”. Pe Malin Bot il stiti! Va place sau nu va place, ala e, si nu altul. Cel putin deocamdata. Dide insa miroase rau a spion infiltrat. Folositi-l in interesul cauzei salvarii Rosia Montanei, dar aveti grija la ce face! Aveti grija la ce vorbiti cu el! Daca cumva incepe cu manevre diversioniste filmati-l si delimitati-va de el! Si filmati-i pe toti spionii coborati intre noi care, iata, dau raportul la sefii lor ce ne guverneaza din umbra vietile prin actiunile lor! Fuck the spies! Fuck manipulation!

No comments:

Post a Comment

Keep calm and say something smart!