Pages

June 19, 2010

Michael Jackson. 5.8. Dragostea sufocanta timpurie

Michael Jackson sau atunci cand lumea s-a golit de idealuri
5.8. Dragostea sufocanta timpurie si originea isteriei la Michael Jackson

Acest articol este o parte dintr-un text mai amplu ce se refera la psihicul lui Michael Jackson. Vezi articolul anterior.

Dragostea dintre doi adulti este in general ambivalenta pentru simplul fapt ca presupune o interferare in campul dragostei normale, materne a unor interese divergente. Prototipul dragostei este maternitatea. Maternitatea este adevarata dragoste si adevaratul scop pentru care exista in lume dragoste, respectiv protectia parentala de care puiul are nevoie pentru supravietuire. Toate celelalte tipuri de dragoste o copiaza de fapt pe aceasta si se alimenteaza energetic de la ea. Evident ca niciuna nu se poate implini pentru ca nici un adult nu este realmente un copil neajutorat ad litteram ce are nevoie de protectie parentala pentru supravietui. Dimpotriva, gradul de apropiere fata de acest model poate atrage invariabil dragostea semenilor ce proiecteaza pulsiuni maternaliste in persoana in cauza. Pe de alta parte potentialitatea unei viitoare maternitati, fie si la nivel inconstient perceputa, implica automat explozia in avans a dragostei fata de adultul ce poate deveni partener sexual si parinte intr-un posibil cuplu. Dragostea exploziva a adolescentilor (si nu numai a adolescentilor) presupune o astfel de dragoste care isi gaseste o portita de satisfacere a maternitatii in persoana unui partener ales. Orice om ce are o regresie sociala poate defula catre o dragoste oarba ce atrage celelalte frustrari ale decaderii catre satisfactia generala a maternitatii.

Copiii sunt niste sugative ale dragostei. Ei au aceasta abilitate naturala de a o cersi si de a o primi de la adulti pentru ca insasi puterea speciei depinde de puterea prin care adultii ii protejeaza pe copii. Atunci insa cand ea este amplificata de show-business, copilul se poate deregla mintal. Studiile mele mai vechi asupra isteriei simple arata o legatura inestricabila intre rasfat si comportamentul isteric de mai tarziu al viitorului adult. Rasfatarea presupune o dragoste exagerata pe care adultul i-o ofera involuntar si inconstient copilului. Tiparul familial pentru o astfel de situatie este familia traditionala de single, cu parintele care isi revarsa intreaga dragoste fata de copilul pe care il are spre ingrijire. In aceasta dragoste evident ca scapa involuntar si imperceptibil si continuturi libidinale. Este foarte logic sa se intample asa tinand cont ca parintele este singur si are totusi un spectru de nevoi, printre care si cea sexuala. Din dorinta de a proteja copilul de impactul cu un parinte vitreg multi astfel de parinti evita sa se mai casatoreasca si sa mai aiba relatii sexuale normale. Excesul de libido ce se revarsa in dragostea materna oferita copilului insa il pot afecta decisiv. Si aici intra in calcul comportamentul copilului rasfatat. Acesta este punctul de plecare al isteriei. Vrand nevrand, in interiorul sufletului infantil rasfatat se dezvolta nearmonios si bizar un libido artificial ce raspunde la pulsiunile libidinale revarsate initial de adult.

Pornind de la aceasta situatie de rasfat libidinal originar, reactia ulterioara a parintelui fata de comportamentul ciudat al copilului poate decide temperamentul viitorului adult. Parintele poate ceda rasfatului din ce in ce mai pregnant cu un rasfat si mai mare si atunci adultul va deveni isteric propriuzis, asa cum il descrie psihopatologia. Dimpotriva, parintele poate deveni restrictiv contracarand rasfatul si propriile inflatii libidinale cu un comportament dur, uneori chiar rece, distant. In nevoia de a acorda „o educatie buna” parintele trece in partea opusa rasfatului, luandu-i copilului orice fel de dragoste. Un astfel de comportament trece in extrema cealalta si ii creeaza copilului sentimente de suspiciune si ostilitate. Un astfel de copil va avea un comportament paranoid odata ce va deveni adult. Ostilitatea poate fi din cand in cand scurtcircuitata si intrerupta daca parintele oscileaza intre o educatie austera si una ce permite rasfatul. Rezultatul unei astfel de educatii este ceea ce DSM numeste „tulburarea de personalitate de tip exploziv” care practic e la jumatatea drumului intre „Tulburarea de personalitate Histrionica” (Psihopatia isterica) si Paranoia.
Acest articol este o parte dintr-un text mai amplu ce se refera la psihicul lui Michael Jackson. Click aici: http://baldovin.blogspot.com/2010/06/michael-jackson-59-dragostea-sufocanta.html pentru urmatorul articol




No comments:

Post a Comment

Keep calm and say something smart!