Michael Jackson. 5.9. Dragostea sufocanta si suprasolicitarea timpurie sferei libidinale feminine

June 19, 20100 comentarii

Michael Jackson sau atunci cand lumea s-a golit de idealuri
5.9. Dragostea sufocanta si suprasolicitarea timpurie sferei libidinale feminine

Acest articol este o parte dintr-un text mai amplu ce se refera la psihicul lui Michael Jackson. Vezi articolul anterior.

O alta prejudecata a moralei si mentalitatii clasice este ruperea dragostei ("pure") de sexualitate. Multe dintre problemele psihice ale omului contemporan sunt date tocmai de acest compromis organic pe care natura umana l-a facut intre sexualitate si maternitate. Se stie ca, la femeie, cele doua instincte isi impart in mare parte acelasi organ. Fiecare poate vedea pe pielea lui cum fantasmele edenale ale „dragostei pure” traite de indragostit se sting treptat dupa ce relatia sexuala intre parteneri se consolideaza. Natura si-a realizat, cu ajutorul dragostei, scopul, a adus improspatarea speciei prin nastere iar maternitatea este pentru specie cam ceea ce este arta pentru natura. Atunci cand proporţia dintre maternitate si sexualitate se dezechilibreaza rezultatul este suferinta psihica.

Problema la copilul Michael Jackson este ca bombardarea cu acest volum imens de dragoste din partea unui public visator i-a suprasolicitat timpuriu un libido aflat de obicei in stadiu de potentialitate la copilul normal. Pe langa asta, inainte de debutul la Motown, reprezentatiile grupului Jackson 5 se tineau in diferite locatii alaturi de spectacole de stand up comedy si streaptease. Copiii din Jackson 5 au asistat la spectacole nepotrivite varstei lor ( „Moonwalk” pag 13) alaturi de nopti nedormite si oboseala intensa. Comportamentul erotic al adultilor a avut ecouri in perceptia fiecaruia iar cel mai mic a fost si cel mai expus. Practic libidoul sau crud s-a trezit dintr-o data supraexcitat de aceste comportamente. Iata un alt izvor de dereglare emotionala! Atat La Toya cat si Michael ( „Moonwalk” pag 12) povestesc in celebrele lor autobiografii despre ciudateniile comportamentale ale micutului Michael, care in anumite momente de pauza ale reprezentatiilor, mai dadea buzna pe sub mese uitandu-se pe sub fustele doamnelor („Eu si familia Jackson” ed. „Atlas F and T” pag. 21). El insusi povesteste in cartea sa autobiografica despre curiozitatile fata de zonele erotice si comportamentul voiaorist pe care il avea fata de colegele de spectacol care se schimbau in culise.

Imi vine in minte o realitate incredibila ce se intampla la porumbei. Porumbelul ramane imatur sexual toata viata daca nu are partener sexual. Este un mod foarte eficient al naturii de a proteja specia si de a o face eficienta. Un comportament sexual in lipsa partenerului nu are nici un rost, este o pierdere inutila a energiei devreme ce procrearea nu este posibila. Porumbelul insa isi maturizeaza organele sexuale abia atunci cand isi vede un semen. O oglinda in care să se vada poate avea un astfel de incredibil efect asupra porumbelului. In acelasi fel, dar in sens invers, parintele poate forta artificial o explozie libidinala a copilului doar prin simpla sa hartuire a rasfatului chiar daca organele genitale ale micutului sunt, fireste, imature. Daca la porumbel imaginea unui partener implica excitarea unui libido latent ce, la randul ei, dezvolta organele genitale, dimpotriva, la copilul rasfatat o astfel de reactie poate functiona in gol si poate hartui organele genitale spre maturizare accelerata. Asta nu inseamna ca ele se maturizeaza dintr-o data, insa un astfel de comportament parental este generator de fixatii libidinale puternice inca din aceasta perioada. Apoi, atunci cand organele genitale ajung si ele mature, libidoul este deja fixat pe aceste experiente si astfel comportamentul sexual ulterior poate comporta dereglari tipice. Nu vorbesc aici despre fabulatiile lui Freud despre fixatii libidinale de dinainte de varsta de 3 ani pe care le consider nesemnificative. Vorbesc de fixatii libidinale ce apar mai curand dupa varsta de 4-5 ani pe care intemeietorul psihanalizei aproape ca le-a ignorat.

Libidoul uman este o constructie ereditara absolut incredibila. Nu exista libido masculin pur sau libido feminin pur. Orice om are o sfera libidinala masculina si una feminina, iar conjunctia dintre ele este rezultatul final al libido-ului asa cum fiecare il simte pulsand in propriul corp. Daca sfera concordanta (cea masculina la barbat si cea feminina la femeie) este mai puternica, atunci si comportamentul sexual este unul normal. Dimpotriva, daca sfera libidinala concordanta este mai slaba fata de cea discordanta, atunci poate aparea comportamentul homosexual pentru ca sfera libidinala opusa are un cuvant mai greu de spus in comportamentul sexual general. Chiar relatiile heterosexuale normale sunt uneori presarate de schimbarea rolurilor intre parteneri iar femeia cu comportament masculin sau barbatul cu comportament feminin poate fi un element de fantezie intre parteneri. Metatropismul este o relatie erotica intre un barbat feminin si o femeie masculina. Iata ca rolurile uneori pot fi inversate regulat. In lucrarea mea mai veche DPA am recunoscut cateva raporturi intre cele doua sfere libidiale pornind de la heterosexualitate pana la homosexualitate. Practic, intre aceste doua extreme exista alte manifestari ale comportamentului sexual in care intra mai intai acest metatropism, se trece prin travestitism, prin bisexualism, apoi prin transexualism si se ajunge in final la homosexualitatea ca atare, unde subiectul prefera numai acelasi sex si niciodata si cu sexual opus. In acest ultim caz, sfera sexuala opusa are probabil cea mai inalta cota de activitate in raport cu cea concordanta.

Cei mai multi oameni sunt heterosexuali deoarece libidoul este alimentat la adolescenta de pulsiunea proaspata a instinctului care incepe sa se dezvolte. Pana atunci cele doua sfere libidinale ale copilului sunt aproape egale. Baieteii uneori pot avea un comportament feminin si uneori pot manifesta dragoste fata de tatii lor care seamana foarte mult cu cea pe care femeile o ofera barbatilor. Fetitele pot fi baietoase. Cultura este cea care favorizeaza concordanta libidinala a copilului prin educatia primita in casa si la scoala. O educatie proasta poate favoriza suprasolicitarea libidoului opus si astfel la maturitate adultul poate avea anumite tendinte homosexuale. De exemplu o fetita ce este scoasa constant din casa pentru a face activitati masculine sau un baiat umilit constant de tatal sau si neincurajat in a-si manifesta masculinitatea sunt astfel de cazuri.

Se cunoaste cazul cultural celui de-al treilea gender din India (hijra) unde unii baieti sunt fortati cultural de mici sa devina un fel de prostituate pentru grosul societatii. Ei devin astfel o ciudata combinatie de masculinitate naturala si feminitate culturala ceruta de sistemul social. Iata ca rolul mediului social (cultural) in dezvoltarea si consolidarea ulterioara a sexelor este absolut decisiva.

Talentul lui Michael Jackson l-a facut sa se remarce in grupul de frati Jackson si a atras asupra lui o cantitate mai mare de dragoste din partea fanilor. Frustrarile fanilor speculate de industria showbiz si metamorfozate in dragoste l-au afectat insa absolut iremediabil. O astfel de dragoste sufocanta este deja un abuz erotic asupra copilului. In cazul lui Michael Jackson dragostea activa, sufocanta venita de la public a avut ca efect suprasolicitarea unui libido pasiv, eminamente feminin. De aici incolo Michael Jackson va avea comportamente feminine clare. Porecla „nasmare” cu care tatal sau il intepa ii provoca suferinta incredibila tocmai datorita reverberatiilor feminine din libidoul sau. Oglinda si trusa de machiaj specifice comportamentului feminin au devenit la el ustensile indispensabile, dupa cum se poate vedea in urmatorul film la min. 0.46:



Chiar La Toya povesteste in cartea sa ca, la un moment dat, s-a simtit de-a dreptul iritata de desele priviri in oglinda ale lui Michael. Barba nu i-a mai crescut normal si vocea nu i s-a mai ingrosat suficient. Niciodata nu a mai ajuns un barbat ca atare fiind prins de timpuriu in aceste capcane ale dragostei. El insusi povesteste ca niciodata nu a fost in stare sa invite o femeie in oras si de fiecare data asteapta el insusi invitatia. Iata un comportament libidinal eminamente feminin. Suntem in situatia de a vedea mai putin un Michael Jackson cuceritor ci mai mult un Michael Jackson care concureaza cu femeile pe langa care se afiseaza pentru superioritatea in … feminitate. Episodul cu Madonna este extrem de sugestiv:



Sub alta lumina putem intelegem si evocarile sale despre primele experiente erotice din primele secvente ale urmatorului film:



Angoasa sa fata de aceste experiente erotice se datoreaza faptului ca sfera sa libidinala feminina avea un important rol in geneza libidoului sau global, si o experienta erotica cu o femeie ar fi putut insemna mai mult decat metatropism, chiar o homosexualitate inversa, o homosexualitate cu un partener de sex opus. O astfel de experienta, coroborata cu viziunea clasica despre homosexualitate ca pacat (la care el subscria prin insasi natura sa religioasa), este in masura sa explice angoasa sa in fata primei experiente erotice pe care de fapt tinerii baieti normali o asteapta de obicei cu nerabdarea copilului care il asteapta pe Mos Craciun.

Acest articol este o parte dintr-un text mai amplu ce se refera la psihicul lui Michael Jackson. Click aici: http://baldovin.blogspot.com/2010/06/michael-jackson-6-alte-detalii.html pentru urmatorul articol




Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved