Michael Jackson. 5.6. Showbusinessul si capcana sufocanta dragostei

June 19, 20100 comentarii

Michael Jackson sau atunci cand lumea s-a golit de idealuri
5.6. Showbusinessul si capcana sufocanta dragostei


Acest articol este o parte dintr-un text mai amplu ce se refera la psihicul lui Michael Jackson. Vezi articolul anterior.


Neosclavagismul contemporan nu mai obliga sclavii sa cedeze profitul muncii lor ci pur si simplu ii manipuleaza pentru a-i face consumatori a unor produse supraevaluate. Practic, vechiul profit neplatit se regaseste astazi in supraevaluarea facuta prin publicitate in special. Dragostea este unul dintre aceste manipulari in scopul supraevaluarii neosclavagiste iar asocierile diferitelor produse cu cate o vedeta muzicala, sportiva sau stiintifica, asa cum o face publicitatea, este in masura sa eficientizeze aceasta dragoste si sa o transforme in bani. Asemenea marketingului de orice fel, showbiz-ul are acelasi mare pacat de a exploata dragostea oamenilor si pasiunile lor pentru a-i inrobi, pentru a-i face sa cumpere un produs caruia i se da aura de obiect magic, divin, un fel de Rai, supraevaluandu-l astfel. Prin supraevaluarea produsului dorit de consumator acesta este pacalit spre a-si ceda bunurile odata cu schimbul in cauza. Aceasta este o foarte interesanta gaselnita a sclavagismului contemporan pentru că reuşeste astfel sa dea o oarecare aura de justete crimei sale. Dragostea publicului pentru acea vedeta creste in intensitate si in forta irationala direct proportional cu interzicerea sau cu barierele care se pun in calea implinirii sale. De asemenea, ea scade in intensitate odata cu satisfacerea si implinirea ei. Exista legi foarte clare ale placerii si ale energiei sale, dupa cum se poate vedea amanuntit intr-un text mai vechi de-al meu.

Showbiz-ul a creat artificial aceste bariere tocmai pentru a exploata la maxim potentialul afectiv al publicului. Izolarea artificiala a vedetei de public trezeste in el sentimente de neimplinire amoroasa mostenite genealogic. Toate frustrarile genealogice se reunesc in acest tip de dragoste artificial interzisa iar insatisfactia neimplinirii ei o face si mai puternica. Vocile nevestelor secolelor trecute, ai caror soti erau plecati la razboi, vocile femeilor iubite si parasite de barbati aflati in pozitii sociale mai inalte vorbeau prin dragostea acestor fani. Show-biz-ul a stiut sa restrictioneze si mai mult o astfel de neimplinire prin aceasta artificiala izolare. Scopul unei asemenea manevre emotionale este supradimensionarea acestei relatii de „Romeo si Julieta” la nivel comercial. „Regula de abstinenta”* din psihanaliza are si ea ceva din aceasta capcana a seductiei, insa scopul ei este tocmai pulverizarea acestei imagini supraidealizate a transferului** pe fondul unui onorariu ramas totusi in limitele rezonabilului. Dimpotriva show-biz-ul a stors dintr-o astfel de relatie pana si de ultima picatura de profit.

Fanii au luat foc, au cumparat materiale, au cumparat bilete la concerte, au cumparat produse carora idolul le facea reclama tocmai pentru a se simti aproape de el. Este un mod absolut dizgratios de a converti in profit sentimentele oamenilor. Familia Jackson a prosperat, conturile s-au rotunjit insa Michael Jackson s-a trezit dintr-o data prizonierul acestei artificiale izolari. Paradoxul lipsei de dragoste normala intr-o lume in care, la fiecare colt de strada exista un aflux de dragoste artificial formata si gata sa erupa in strigate si urlete, nu este un moft de vedeta infumurata. Ea este o capcana pentru public in care pana la urma cade inclusiv cel ce isi asuma rolul de ceea ce psihanaliza clasica numeste "Ideal de Eu".

*Regula de abstinenta din cura psihanalitica este acest tip de raceala (sau „neutralitate binevoitoare”…) pe care terapeutul o afiseaza fata de interlocutorul sau din cabinet tocmai pentru a nu ii oferi inconstientului satisfactii emotionale adiacente (cum este cea a prieteniei si dragostei pe care pacientul o cere insistent – ceea ce se cheama „transfer”). Un astfel de comportament al terapeutului pare destul de cinic insa rezultatul este benefic pentru interlocutor pentru ca astfel inconstientul sau se deschide si forteaza astfel retrairea refulatului si insightul acestuia.
**Transferul in psihanaliza este o foarte puternica atasare sau detestare fata de persoana terapeutului. E un fenomen forate complex si necesita mult studiu. Vezi detalii aici



Acest articol este o parte dintr-un text mai amplu ce se refera la psihicul lui Michael Jackson. Click aici: http://baldovin.blogspot.com/2010/06/michael-jackson-57-dragostea-un-fals.htmlpentru urmatorul articol




Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved