Pages

December 19, 2024

Explozia reactorului 4 de la Cernobâl a fost cauzată de un sabotaj al unor operatori locali din centrală, racolaţi în prealabil de CIA


Acest articol este o secţiune dintr-un text mai amplu ce detaliază informaţiile din recentul meu documentar „Eroii au murit.1899. CIA”
Această secţiune are legătură cu precedenta


1.1.6. Explozia reactorului 4 de la Cernobâl a fost cauzată de un sabotaj al unor operatori locali din centrală, racolaţi în prealabil de CIA



Vizionând un documentar sau două pe tema Cernobâl, sau citind un articol din presa oficială, rămânem cu impresia falsă că datorită sistemului politic s-a întâmplat accidentul nuclear din 26 aprilie 1986, pentru că distribuie în funcţii de conducere oameni incompetenţi. Am arătat în a doua secţiune pe tema Cernobâl faptul că sistemele politice pot trasa o direcţie de cercetare, dar nu pot interveni în stabilirea unor ierarhii în comunităţile ştiinţifice sau inginereşti. „Accidentul” nuclear de la Cernobâl nu s-a datorat incompetenţei sistemului socialist în materie de tehnologie. Am văzut în precedenta secţiune că acest eveniment nu s-a datorat nepriceperii unor operatori în stăpânirea energiei nucleare. După cum am anunţat la începutul acestei serii de secţiuni, el se datorează unui sabotaj intern orchestrat de spionajul civil occidental, şi pus în practică de unii dintre operatori, racolaţi anterior.



Sensul unui atac CIA asupra URSS cu spioni locali racolaţi

Am văzut într-o secţiune anterioară faptul că un reactor nuclear este imposibil să explodeze doar prin el însuşi. În secţiunea precedentă am descris mai multe cazuri de accidente la centralele nucleare de pe glob, de-a lungul istoriei tehnologiei de peste jumătate de secol. Cele mai multe din aceste accidente de au rămas fără ecou, deşi la nivel local s-au întâmplat lucruri grave. Dar ele nu au afectat eventualii locuitori ale unor comunităţi învecinate pentru că au fost construite în zone izolate. Un astfel de caz este cel prelungit între martie şi iulie 1959 în Laboratorul Nuclear de la Santa Susana, SUA. Unii spun că acest accident ar fi fost cel mai grav din toată istoria energiei nucleare din SUA, când 10 reactoare s-ar fi topit. Dar dacă nu a afectat pe nimeni din afară, evenimentul a rămas aproape necunoscut.

Însă, izolarea centralelor nucleare departe de localităţi duce la demisia angajaţilor, care îşi doresc o viaţă socială normală. Schimbarea perpetuă a lor duce la instabilitate şi lipsă de continuitate în activitate. Aşa că treptat centralele nucleare au fost aduse mai aproape de comunităţi. Iar atunci când accidentele s-au întâmplat, ele au avut ecouri incredibile în mass-media şi au reflectat starea naturală de nemulţumire a opiniei publice în spaţiul politic liberal. Practicarea pe scară largă a manipulării de către „democraţiile liberale” duce pe termen lung la o stare generală de neîncredere şi suspiciune între cetăţenii simpli sau între ei şi factorii de conducere. Aşa s-a întâmplat cu accidentul de la centrala nucleară Three Mile Island, despre care am spus în secţiunea anterioară. Acest eveniment, împreună cu previziunile unor specialişti despre iminenţa unei explozii de mari proporţii, a produs o adevărată anxietate de masă, care îndreptăţeşte oarecum expresia eronată „psihoză de masă”, folosită de unii jurnalişti aflaţi în căutare de senzaţional. 120 000 de oameni au fost evacuaţi pe o distanţă de 32 km (20 de mile) departe de perimetrul radioactiv. Exact această panică o vedem exploatată în serialul HBO şi alte documentare/filme pe această temă, menţionate în special în prima secţiune dedicată temei Cernobâl. Povestea cu bomba termică care ar fi putut distruge totul pe o rază de 30 de km, spusă de savanta fictivă spre sfârşitul episodului 2, care ar fi putut face Ucraina de nelocuit, cu afectarea ţărilor din jur, este o totală ficţiune. Ea reia la nivel înzecit exact panica trăită în plan real de locuitorii din apropiere în timpul accidentului de la Three Mile Island.

După fiecare accident nuclear, spiritele ipohondre au dezvoltat idei anxios-fabulatorii (teorii conspiraţioniste) despre efectele sale asupra sănătăţii. Ca de fiecare dată, ceva adevăr există în acele idei, însă în cazul de faţă mult mai periculos pentru sănătate este stresul de fiecare zi de la locul de muncă, pe care fiecare şi-l asumă în schimbul unor beneficii mai mari. Dar la Three Mile Island a fost ceva cu totul special. Speculând aceste idei paranoide generale ale opiniei publice, presa a trecut apoi la o campanie de panică, exact ca în cazul COVID-19. Între 2020-2022 spionajul civil a ştiut să convertească în profit ipohondria generală cauzată de acest virus nou, prin creşterea artificială a preţurilor. Însă între anii 1960 şi 1980 tema accidentelor nucleare a dus la proteste de stradă şi militantism anti capitalist şi pro-comunist. Ecologiştii au protestat în stradă decenii întregi pentru sistarea energiei nucleare, deşi cu toţii vedem că alternativa poluării combustibilor fosili e mult mai rea decât radioactivitatea de la câteva astfel de accidente. Albumul şi filmul „No Nukes Concerts” din 1979 al legendarului cântăreţ american Bruce Springsteen a venit pe această opinie generală dezvoltată în SUA despre pericolul nuclear atât prin arme tipice cât şi prin cele „ascunse”, din centralele nucleare. Websiteul nukefreetexas.org, care se traduce prin „fără experimente nucleare în Texas!”, este o platformă de rezistenţă încă activă împotriva energiei nucleare.

Revin la raportul secret al comisiei de investigarea focului apărut în 8 octombrie 1957 la un reactor de la centrala nucleară din Windscale, UK, despre care am amintit în secţiunea precedentă. Am spus acolo că aşa ceva ar putea fi interpretat ca un sabotaj KGB, prin racolarea unor operatori sau a unuia singur din interiorul centralei. Însă probabilitatea pentru aşa ceva este totuşi mică, deoarece daunele au fost ele însele mici. Costurile de racolare ar fi fost mult mai mari decât daunele, aşa că ipoteza asta nu prea are sens. Însă vedem că ce s-a întâmplat la Three Mile Island pare o adevărată operaţiune de destabilizare de tip CIA, dar organizată cumva de altă agenţie. Singura nepotrivire este aceea că CIA şi-ar fi organizat ea însăşi astfel de bătăi de cap.

Da, CIA a făcut aşa ceva în propria ţară în 1992, dar pentru a ascunde un eveniment mult mai grav, care, dacă rămânea aşa, risca să arunce în aer relaţia dintre etniile afro-americană şi cea a euro-americană. O instanţă judecătorească a achitat 4 poliţişti euro-americani care bătuseră grav un afro-american cu un an înainte, fără nici un motiv. În urma evenimentului mai mulţi afro-americani dar şi euro-europeni supăraţi pe poliţie şi mentalitatea rasistă în general din SUA au început să protesteze în diferite locuri din Los Angeles. CIA a uneltit atunci retragerea Poliţiei şi a oricărei forme de control social, sub justificarea faptului că şi-ar risca viaţa în faţa furiei mulţimii. Cei mai radicali manifestanţi au început să spargă vitrinele magazinelor. Tonul a fost dat de nişte agenţi infiltraţi, ca la noi în Timişoara pe 16 şi 17 decembrie, după cum am arătat în detaliu la ora 01.50 din propriul documentar „Eroii au murit.1899. CIA”. Timişorenii nu s-au înghesuit să fure din magazine atunci, însă afro-americanii au făcut-o în proporţie uriaşă. Magazinele au fost pur şi simplu golite. Unii agenţi CIA sub acoperire în protestatari, au devastat şi apoi incendiat magazinele, după cum am arătat în documentarul meu „Diversioniştii” . Timp de câteva zile Los Angeles a devenit un adevărat teatru de război, dar fără armate beligerante. Aceste bunuri sustrase de o mare parte din săracii Los Angeles-ului, majoritatea fiind afro-americani, au devenit un fel de mită oferită de CIA pentru a-şi accepta imaginea de infractori. Această imagine a fost apoi folosită de spionajul civil pentru a justifica acţiunea poliţiştilor; greşeala lor a fost astfel cumva justificată ca lipsă de soluţii în lupta cu asemenea infractori incontrolabili. Ideea comunicată opiniei publice americane şi internaţionale a fost aceea că afro-americanii trebuie pedepsiţi chiar înainte de a comite crima, ca în celebrul film „Minority Report”. După acele zile de haos, opinia publică americană a uitat complet de sentinţa judecătorească rasistă şi de ura faţă de sistemul poliţienesc, cerând ea însăşi intervenţia trupelor speciale pentru a opri haosul. Aşa ceva este chintesenţa manipulării de masă oferită ce spionajul civil. Acţiunea CIA pare sabotaj, însă de fapt ea are sens în protecţia acelor poliţişti sadici, de care sistemul are nevoie pentru a-şi impune controlul asupra supuşilor. Până la urmă ei tot au fost concediaţi din Poliţie, însă această inginerie socială a spălat oarecum imaginea ei.

După cum am tot spus în documentarele mele, acest gen de auto-sabotaj s-a practicat în SUA începând cu bomba ce a explodat în perimetrul poliţiştilor în timpul celebrei greve muncitoreşti de la Chicago din 1886, care a justificat reprimarea ulterioară a greviştilor. Şi, desigur, cel mai important caz de manipulare în masă în urma unei acţiuni de auto-sabotaj este atacul de la Pearl Habror, despre care am descris în detaliu în cartea mea „Manifestul societăţii automatiste” sau la un nivel mediu de detaliu în documentarul meu „Cea mai mare crimă din istorie” . Am arătat acolo cum atacul japonez asupra bazei americane de la Pearl Habror din 07 decembrie 1941 a fost organizat de spionajul civil şi militar american împreună cu cel japonez, în interesul marilor oligarhi din ambele ţări. În urma acestui atac opinia publică americană şi-a schimbat radical opinia dinspre neutralitate faţă de războiul început de Hitler în Europa către implicare în el, astfel devenind cel mai mare război din istorie.

Accidentul de la centrala Three Mile Island pare şi el o operaţiune ruptă din modul în care spionajul civil american a manipulat opinia publică americană şi internaţională de un secol şi jumătate. Dacă în urma acestui eveniment s-ar fi ajuns la acuzaţii asupra KGB şi începerea unui alt război undeva în lume, da, atunci cel mai probabil aşa ceva ar fi fost uneltit de CIA precum în cazul Los Angeles din 1992. Însă în acest caz nu s-a întâmplat nimic decât o mişcare împotriva energiei nucleare. De aceea e mult mai probabil că acele proteste de stradă au apărut natural, fără ca vreo agenţie de spionaj să le fi instigat.

O altă speculaţie poate fi cea a unui potenţial sabotaj din partea spionilor dinastiei Rockefeller, (inseraţi în toate instituţiile din lume, inclusiv CIA). Având monopolul asupra resurselor petroliere încă din secolul al 19-lea şi început de secol 20, cea mai bogată familie din istorie avea interesul subminării energiei atomice, ca sursă alternativă. Spionii lor particulari sînt de fapt coloana vertebrală a spionajului civil, cu un picior în CIA şi cu celălalt deasupra. Ei puteau comite asemenea sabotaje în numele stăpânilor lor. Însă e foarte probabil că dinastia Rockefeller s-a implicat inclusiv în energia atomică, fără să fie nevoie să o submineze pentru a o promova pe cea petrolieră. Şi, oricum, energia atomică nu poate nici măcar astăzi înlocui total pe cea petrolieră în transporturi, când au apărut maşinile exclusiv electrice.

Cu atât mai puţin agenţii KGB puteau să facă o astfel de inginerie socială. După cum am spus în documentarul meu „Eroii au murit.1899. CIA”, KGB era o adunătură de grobieni care nu ştiau să folosească manipularea în masă aşa cum a făcut-o spionajul civil american pentru că nu aveau experienţa de 2 secole de marketing pe care SUA a avut-o. De aceea eu cred că accidentul de la Three Mile Island nu a fost organizat de nimeni, ci pur şi simplu s-a întâmplat, la fel cum s-a întâmplat şi în alte cazuri. Doar că în acest caz bâlbâiala demagogilor aflaţi în poziţii de conducere împreună cu furia dizidenţilor politici a creat această anxietate de masă în mod natural.

Probabil că la fel au gândit şi agenţii din spionajul civil american. Însă ei trebuiau să ia în calcul şi posibilitatea ca aşa ceva să fi fost totuşi orchestrat de o altă agenţie, iar ei să nu fi ştiut de ea încă. Accidentul de la centrala nucleară Enrico Fermi din 5 Octombrie 1966, despre care am amintit mai sus, are şi mai mult aspect de sabotaj decât la Three Mile Island sau Windscale, UK. Ciudat la topirea reactorului Fermi 1 este faptul că eroarea operatorilor de ridicare prea sus a ţevilor de control cam ţine de ABC-ul tehnologiei nucleare, unde ei s-au comportat ca nişte amatori. Ei experimentaseră deja anterior comportamentul reactorului, au văzut care sînt riscurile, şi totuşi l-au repetat până când accidentul iminent s-a întâmplat. Repetarea lui nu are un sens de testare, şi acest lucru i-a dus pe unii spioni din CIA să creadă că acolo ar fi putut fi totuşi avea loc un sabotaj organizat de o agenţie de spionaj rivală. Scopul părea doar acela de a concura CIA în producerea de inginerii sociale şi negocierea apoi cu Rockefeller pentru viitoare operaţiuni, mult mai bine făcute decât cei din CIA. Aşa ceva însemna efectiv sfârşitul lor, în faţa unei concurenţe mult mai puternice. Dinastia Rockefeller, principalul lor finanţator, ar fi putut lucra cu această nouă posibilă agenţie. Scenariul este în mare parte fabulaţie, însă atunci când eşti ameninţat cu pierderea privilegiilor, acţionezi. Şi asta a făcut CIA la Cernobâl pe 26 aprilie 1986.

National Geographic spune la minutul 17 din documentarul „Meltdown in Chernobyl” că anumiţi sateliţi americani au fotografiat centrala la 28 de secunde după explozie. Cum de erau ei focusaţi tocmai pe centrală, exact atunci? Dacă National Geographic spune adevărul, atunci răspunsul se poate intui; primiseră o alertă înainte că ceva avea să se întâmple acolo, cam cum primiseră jurnaliştii internaţionali ce participaseră la congresului al XIV-lea (ce avusese loc în noiembrie 1989) să mai rămână până în decembrie, sau cum primiseră şi cei de la Târgu Mureş înainte de conflictul interetnic şi se aşezaseră tacticos pe acoperişul hotelului Grand, după cum auzim declaraţia unui martor ocular, pe care am inserat-o la ora 02.17 din propriul meu documentar.

Pe de altă parte, un scenariu ceva mai realist dar şi mai periculos era acela că agenţii CIA locali din URSS, recrutaţi fie direct din KGB şi GRU, fie de urmaşii negociatorilor de arme din 1942, ar fi putut face un joc triplu. Ei puteau doar simula sprijinul pentru CIA, însă de fapt ar fi putut fi nişte promotori pe bune ai socialismului. Acesta este momentul în care CIA a început plănuirea naraţiunii scutului antirachetă, şi trimis lui Reagan în 1983 spre comunicare publică. Dacă era ameninţată cu concurenţa, prin acest proiect CIA a arătat cine e şeful în spionajul civil internaţional. Această inginerie socială a fost de departe ce mai strălucitoare în rău pe care a făcut-o vreodată spionajul civil, mult peste ce a făcut FBI la Pearl Harbor şi tot ce a dus la Cel De-al Doilea Război Mondial. Dacă aceste evenimente au dus şi la sacrificarea americanilor, dimpotrivă socialismul a fost pus la pământ doar cu diversiuni care au dus la focuri fratricide locale.

Spionii din URSS nu au lansat dezinformări încrucişate, ci au împiedicat orice fel de aruncare a vinei spre capitalism pentru explozia de la Cernobâl. La minutul 35 din documentarul „Chernobyl Nuclear Disaster”, produs de 3BM Televisoin, un martor al evenimentelor declară că atunci a crezut că a fost atac străin. În primele minute din episodul 1 al serialului HBO operatorii au întrebat dacă au fost atacaţi de americani. Demagogii se pricep în primul rând în a da vina pe alţii pentru nerealizările promisiunilor lor când ajung la putere. Iar cei comunişti ar fi făcut la fel dacă nu s-ar fi izbit de acest zid dezinformaţional compus din spioni racolaţi de CIA care să excludă implicarea exteriorului şi să arunce totul pe modul în care funcţionează societatea centralizată comunistă. În loc să accepte cea mai simplă şi evidentă explicaţie a acestui eveniment ca sabotaj în slujba unei forţe străine, racolaţii locali ai CIA au dat vina unii pe alţii pentru ceva ce nu era vina nimănui. Ulterior, producătorii de film sovietici/ruşi vor relua în producţiile lor acele minciuni despre acest eveniment aşa cum apar în cele occidentale, după cum am arătat în prima secţiune dedicată lui. În oglindă, uciderea lui JF Kennedy a fost imediat pusă pe seama unei conspiraţii organizate de Moscova. Deşi era un „reformator”, Gorbaciov nu s-a gândit să folosească această principală armă a demagogilor atunci când a fost debarcat de la putere în 1991. Aceasta era agenda lui din primul moment al investirii în funcţia de secretar general al PCUS.

Aşa cum am anunţat încă de la începutul acestor 3 secţiuni dedicate exploziei de la Cernobâl, acesta este parte dintr-un plan mai amplu de destabilizare a ţărilor socialiste. El a început cu naraţiunea scutului antirachetă, a trecut prin instigarea la război civil în decembrie 1989 în România, apoi a organizat puciul de la Moscova din 1991, care a dus la dizolvarea KGB, şi, în sfârşit, a instigat războaiele iugoslave din anii 1990. După 20 de ani de inginerii sociale de sabotare şi denigrare a socialismului nu mai era nevoie de scutul antirachetă. Sistemele politice central-europene fuseseră deja puse la pământ, la fel ca şi ţările lor. Ca din cenuşă au „renăscut” sabotorii locali, asemenea păsării Phoenix, care au pus mâna pe resursele naturale şi unităţile de producţie astfel ruinate. Ei sînt noii oligarhi ai capitalismului sălbatic din aceste ţări, artizanii deportării economice a zeci de milioane de oameni ca mână de lucru ieftină în Occident.

Aşa cum am anunţat încă de la începutul acestor 3 secţiuni dedicate exploziei de la Cernobâl, acesta este parte dintr-un plan mai amplu de destabilizare a ţărilor socialiste. El a început cu naraţiunea scutului antirachetă, a trecut prin instigarea la război civil în decembrie 1989 în România, apoi a organizat puciul de la Moscova din 1991, care a dus la dizolvarea KGB, şi, în sfârşit, a instigat războaiele iugoslave din anii 1990. După 20 de ani de inginerii sociale de sabotare şi denigrare a socialismului nu mai era nevoie de scutul antirachetă. Sistemele politice central-europene fuseseră deja puse la pământ, la fel ca şi ţările lor. Ca din cenuşă au „renăscut” sabotorii locali, asemenea păsării Phoenix, care au pus mâna pe resursele naturale şi unităţile de producţie astfel ruinate. Ei sînt noii oligarhi ai capitalismului sălbatic din aceste ţări, artizanii deportării economice a zeci de milioane de oameni ca mână de lucru ieftină în Occident.

Ingineria socială de la Cernobâl avea şi rol de testare a spionilor lor locali racolaţi din spaţiul sovietic. Dacă ei ar fi fost agenţi tripli, atunci ar fi sabotat atât tăcerea şi resemnarea în faţa declaraţilor antirachetă, dar şi acţiunea concretă într-o acţiune de sabotaj al socialismului. Ei bine, explozia de la Cernobâl a fost acest test de a vedea dacă cineva joacă la alt capăt şi dacă accidentele sus menţionate au fost naturale sau create din umbră. Mai mult decât atât, prin dezinformările ulterioare spuse de filme şi mass-media, aşa cum am văzut în prima secţiune dedicată evenimentului, CIA spăla imaginea SUA după bombele nucleare lansate la Hiroshima şi Nagasaki. Comparaţia apare în mai multe documentare/filme pe această temă. La minutul 33 din documentarul „Chernobyl Nuclear Disaster” (46 minute) lansat în 2019 de 3BM Televisoin auzim că materialul radioactiv a fost de 10 ori mai mare decât la Hiroshima. Dar la minutul 49 din documentarul cu aspect de film artistic „Chernobyl: Hour by Hour” auzim că explozia reactorului 4 de la Cernobâl ar fi emis de 100 ori mai multe radiaţii decât Hiroshima şi Nagasaki împreună. La minutul 01 din documentarul BBC - Horizon „Fall-Out From Chernobyl” (1996) cantitatea de radiaţii ar fi fost de 300 de ori mai mare faţă de cea de la Hiroshima. La minutul 30 din episodul 3 al serialului HBO auzim că în prima oră de la explozie s-ar fi eliberat în atmosferă aproape de două ori cantitatea de radiaţii a bombei de la Hiroshima. Mai departe personajul spune ca la 20 de ore de la explozie, s-ar fi ajuns la raportul de 40 de bombe Hiroshima. Nu mai calculez cât înseamnă în bombe perioada în care reactorul era deschis şi fumega…

De unde or fi scos aceste numere producătorii acestor ficţiuni şi care a fost baza ştiinţifică de calculare a lor rămâne o întrebare fără răspuns. Însă din prima secţiune dedicată acestei teme am văzut că explozia de la Cernobâl este de cel puţin 5000 de ori mai mică atât ca amplitudine cât şi ca număr de victime decât catastrofa umanitară de la Hiroshima. La minutul 77 din filmul „Chernobyl: The Final Warning” există o scenă cu o conferinţă de presă în care o ziaristă întreabă nişte doctori dacă tragedia de la Cernobâl nu este cumva mai mare decât cele de la Hiroshima şi Nagasaki combinate. Doctorii evită răspunsul, însă pentru cei neinformaţi acest mod de a răspunde este o falsă confirmare că ar fi adevărat. Explozia de la Cernobâl a fost o tragedie mult mai mică decât cea comisă asupra civililor în Japonia în 1945, însă manipularea media de aproape 50 de ani la comanda spionajului civil a făcut-o să pară mai mare.

Explozia de la Cernobâl a fost un whataboutism pus în real, cu mult înainte de aplicarea lui recentă în plan ideatic, odată cu războiul din Ucraina. Sutele de mii de victime scoase din pix, erau în măsură să şteargă din memoria opiniei publice sutele de mii de victime reale ale acelor groaznice bombe, sub motivaţia că URSS ar fi fost mult mai diabolică. Prin această inginerie socială CIA a depăşit orice poate fi conceput în materie de spionaj civil.

Ipoteza celor două explozii cauzate de două bombe plasate în reactor

Am văzut pe viu operaţiuni de spionaj civil în cazul agenţilor simulatori de protestatari anarhişti, infiltraţi între noi în protestele din 2012 şi de după, în urma cărora am făcut documentarul „Diversioniştii”, amintit mai sus. Am început să studiez spionajul civil cu atenţie începând din 2015, odată cu unul dintre cele mai populare articole de pe platforma Baldovin Concept, intitulat „Mecanismele sociale implicate în politica românească a ultimilor 50 de ani” . Acum, la peste 9 ani de la acel articol pot spune că, dacă aş fi fost în locul şefilor CIA în organizarea acestui eveniment, aş face-o în felul următor: 1. o bombă convenţională care să conţină în interior izotopi de uraniu în formă de U234 şi U235 şi un accelerator de fisiune nucleară care să menţină reactorul la temperaturi mari şi să emită radiaţii letale; 2. o mini bombă nucleară cu aceleaşi ingrediente.



Un puternic indiciu pentru această ipoteză se regăseşte în modul în care ţevile miezului arată în documentarele realizate de BBC - Horizon „Inside Chernobyl's Sarcophagus” (1996), la final, şi mai ales cel al BBC - NOVA „Suicide Mission To Chernobyl” (1991), la începutul său. În acestea este descrisă o misiune de localizare şi extragere a materialului radioactiv rămas în urma exploziei. Ţevile miezului nu sînt deformate major în urma suflului, dar sînt totuşi vizibil strâmbate. Iată că deformarea lor nu se datorează presiunii aburului din apa fiartă datorată creşterii temperaturii din miez, aşa cum susţine una dintre ipotezele emise până acum despre această explozie, despre care am detaliat în secţiunea anterioară. Deformarea lor se datorează cel mai probabil unei bombe de putere mică. Distorsionarea miezului nu arată deloc ca şi cum de acolo ar fi pornit explozia ce a distrus acoperişul încăperii în care se afla reactorul. Acesta trebuia să fie pur şi simplu pulverizat dacă explozia asta ar fi plecat din el. Şi chiar aşa ne spun serialele „Chernobyl: utopia in flames” lansat de LOOKSfilm în 2023, cel lansat de HBO în 2019 şi multe alte materiale. În realitate miezul reactorului a fost doar distorsionat dar nu pulverizat.





Scutul său biologic superior, un fel de capac al miezului, nu a fost aruncat în afara încăperii, aşa cum sîntem manipulaţi să credem, ci doar a fost răsucit şi căzut în partea superioară a reactorului. Dacă explozia care a distrus acoperişul ar fi avut loc în miez, atunci acesta ar fi devenit un adevărat proiectil şi ar fi spart tavanul încăperii reactorului. Însă un asemenea scenariu nu ar fi fost suficient pentru distrugerea acoperişului. Impactul scutului biologic al miezului impactat de suflul explozie în acoperişul încăperii nu ar fi distrus decât o mică parte din el iar radiaţiile nu s-ar fi împrăştiat în toată Europa. Din acest motiv nici ştirea exploziei nu ar mai fi ajuns la nivelul de denigrare a socialismului, care a dus în cele din urmă la prăbuşirea sa în Europa.





Pe de altă parte o explozie foarte puternică în miez, pe lângă faptul că nu se regăseşte în modul în care s-a mutat capacul, nu ar fi produs decesele certe datorată exploziei şi atunci panica răspândită de mass-media occidentală nu s-ar fi susţinut; materialul radioactiv ar fi fost aruncat în afara încăperii reactorului cu puţine şanse de a fi activat de moderatori, care şi ei s-ar fi pulverizat în afară. Şansele ca aceste materiale să se reîntâlnească întâmplător în afară şi să continue fisiunea din miezul reactorului, din care să rezulte radiaţii atât de letale, ar fi fost foarte mici. De aceea explozia din reactor trebuia să fie destul de mare pentru a distorsiona ţevile de control şi însăşi matricea de grafit pentru a nu răspunde la comenzile de oprire a reacţiei în lanţ prin inserţia ţevilor de control, dar nu atât de mare pentru a distruge total miezul şi a nu avea fisiune deloc. Aşadar bomba care a afectat reactorul a fost una mică. Pe lângă aceasta a existat o a doua explozie care a distrus acoperişul halei în care se afla reactorul şi care deschis calea radiaţiilor din el în afară. Această a doua bombă a fost plasată în afara reactorului. Totul a fost foarte precis gândit în aşa fel încât să producă morţi şi panică între cei din afară de frica radiaţiilor

Pe lângă bombe, în interiorul miezului ar fi putut fi pusă şi o cantitate de termit, care ar fi perpetuat incendiul şi l-ar fi păstrat imun la acţiunea pompierilor. Termitul e foarte probabil că s-a folosit la incendiul prelungit, imbatabil la munca pompierilor de stingere a focului din turnurile de la World Trade Center în 2001, după izbirea avioanelor/dronelor în ele (vezi cartea „The New Pearl Harbor: Disturbing Questions About the Bush Administration and 9/11” a lui David Ray Griffin, sau din documentarul cu acelaşi nume făcut după ea ) . Astfel se poate explica, atât explozia reactorului de la Cernobâl, cât şi faptul că el nu a fost stins imediat după ce pompierii au pompat apă înăuntrul său, aşa cum s-a întâmplat la Fukushima, 25 de ani mai târziu.



Şi aici s-a întâmplat o ciudăţenie. Pompierii au fost chemaţi la Fukushima şi au oprit reactoarele abia după o săptămână de criză, deşi toată lumea ştia că asta e soluţia stingerii şi a incendiului şi a fisiunii. Doar că lucrurile au tergiversat într-un mod total nefiresc cu spiritul prompt japonez. Primul ministru a trebuit să-şi dea demisia apoi în urma criticilor de incompetenţă în gestionarea crizei. Însă el a fost doar imaginea pusă în faţă pentru a ascunde interesul spionajului civil de a manufactura o explozie care să aducă cât de cât cu cea de la Cernobâl. Sub raportul strict informaţional evenimentul a eşuat. Explozia a fost filmată şi există în spaţiul public, însă e mult mai mică decât cea de la Cernobâl. Iar cele alte câteva explozii din acest răstimp au fost şi mai mici. Dar în acest fel s-a manufacturat totuşi o falsă probă cum că reactoarele ar putea totuşi exploda. Acest lucru s-a făcut şi acolo tot cu spioni locali infiltraţi în comunitatea inginerilor din domeniul energiei nucleare, urmaşi a celor care au instigat războiul împotriva SUA, şi apoi au capitulat, după ce fenomenul Kamikaze se dovedea a fi o armă mai redutabilă decât bombele nucleare.

Am arătat în prima secţiune dedicată acestei teme faptul că uriaşa cantitate de materiale dezinformaţionale a avut scopul de a contracara teoriile sabotajului de la Cernobâl dezvoltată de unii excentrici şi dizidenţi politici. Explicaţiile pentru posibila eroare umană diferă şi ele radical, în funcţie de nivelul publicului căruia i se adresează. Pentru cei nefamiliarizaţi cu domeniul energiei nucleare li se oferă explicaţia cu tentă anti-capitalistă cum că şefii ar fi dorit o mai mare producţie de energie electrică şi de aceea ar fi făcut un test de putere. Am arătat în secţiunea numită „Reactoarele nucleare nu explodează din energie proprie…” faptul că mărirea temperaturii în interiorul unui reactor de la o centrală nucleară nu duce şi la creşterea producţiei peste nivelul optim de producţie. Mărirea temperaturii reactorul nuclear duce la o creştere a producţiei doar de la nivelul oprit până la nivelul optim. Peste acest nivel creşterea temperaturii este inutilă. Reactorul nuclear poate produce vaporii de apă mai repede, însă nu pot învârti turbina mai repede decât are ea în parametri. Cei trei nu aveau niciun motiv să facă un asemenea test, care fusese deja făcut încă de dinainte de construcţia centralei, atunci când s-a testat turbina la fabricaţie. Deci această naraţiune este o altă poveste de adormit copiii precum multele spuse despre această explozie.

O altă explicaţie, total diferită de aceasta, sfidează judecata receptorului. Unele surse spun că testul făcut la Cernobâl ar fi dorit să vadă dacă centrala ar fi putut funcţiona cu energie electrică doar de la sine însăşi, fără să fie conectată la reţeaua generală. Această teorie este cumva legată de accidentele anterioare, în special cel de la Fukushima şi dar şi cel de la Greifswald. Deci pe de o parte o face plauzibilă. Unele materiale spun că testul alimentării alternative a pompelor de răcire ar fi fost chiar un succes, după cum vedem la minutul 15 din episodul 2 al serialului „Chernobyl: utopia in flames”. Altele ne lasă să credem că explozia reactorului ar fi fost consecinţa directă a eşuării acestui test. De exemplu, la începutul primului episod din serialul HBO lansat în 2019 nu vedem nici un fel de satisfacţie a operatorilor din camera de control pentru succesul acestui test. Dimpotrivă, impredictibilitatea parametrilor reactorului şi stresul inerent al celor din acea încăpere dă impresia că ei s-ar fi jucat cu focul, mai curând decât să sărbătorească.

Însă pe de altă parte teoria eşecului testului de alimentare alternativă a pompelor este absurdă. Faptul că se testează alimentarea alternativă a pompelor de răcire nu are nicio legătură cu operaţiunile de încetinire a puterii reactorului. Într-adevăr, un astfel de test asupra pompelor de răcire s-ar fi făcut în condiţii de mai mare siguranţă dacă puterea reactorului era redusă. Dar dacă reactorul rămânea în aceeaşi parametri de putere tot nu se putea ajunge la o catastrofă. Atunci când reactorul ar fi dat semne de supra-încălzire asta ar fi însemnat că testul a eşuat, adică pompele nu funcţionează şi prin urmare nu răcesc miezul. În acel moment orice om rezonabil recuplează alimentarea obişnuită şi răceşte reactorul prin metoda clasică, fără să-i reducă puterea sau să-l închidă. Faptul că fisiunea nucleară este înfrânată nu duce automat şi la răcirea reactorului, aşa că, singură, operaţiunea de implantare a tijelor de control în miez nu era suficientă pentru răcire.

Acţiunea de recuplare a pompelor la sursa iniţială de energie electrică trebuia făcută concomitent cu observarea eşecului testului, iar o astfel de operaţiune ce ţine de ABC-ul tehnologiei nucleare. Frica pe care operatorii au arătat-o la începutul primului episod al serialului HBO din 2019, dar şi în altele, observând scăderea puterii reactorului este lipsită de sens. Asta putea însemna şi că pompele îşi fac treaba şi răcesc miezul reactorului, deci testul ar fi fost un succes. Ei ar fi trebuit mai curând să sărbătorească nu să arate groaza. Răcirea miezului s-ar fi coroborat bine cu scăderea puterii reactorului, iar o închidere totală a sa ar fi fost o decizie bună pentru a evita evenimente nedorite.

Dacă echipa de operatori din camera de control doreau să testeze energia electrică alternativă, atunci momentul de faţă ar fi arătat succesul sau eşecul testului şi atât. Repunerea reactorului în funcţiune nu era o prioritate, aşa că scoaterea ţevilor de control din miez peste nivelul acceptat nu se explică decât prin intenţia de sabotaj. Însă dacă planul a fost un sabotaj, atunci ordinul de scoatere a ţevilor de control de frica nejustificată a opririi reactorului a urmat o agendă bine concepută. Topirea miezului putea declanşa o bombă, şi astfel avem o explicaţie pentru declanşarea primei explozii, cea care a răsturnat scutul biologic superior al reactorului. Aceasta la rândul ei a declanşat o a doua bombă, mult mai puternică, a cărei explozie a distrus acoperişul încăperii reactorului, şi a permis ieşirea masivă a fluxului de radiaţii din interior. Aşadar, o posibilă eroare în cazul primei explozii ar putea fi această absurdă scoatere a tijelor de control din miez, care risca încălzirea lui într-o situaţie în care pompele de răcire puteau să nu funcţioneze.

Dar, după cum am tot arătat în secţiunile anterioare, asta nu era suficient pentru ca reactorul să explodeze, ci doar să ducă la topirea miezului său. Însă dacă chiar au scos tijele de control din miez în timpul acestui test de decuplare a pompelor de la sursa obişnuită de energie electrică, aşa ceva e un clar semn de sabotaj, precum a părut cel de la centrala nucleară Enrico Fermi, din 5 Octombrie 1966, despre care am amintit într-o secţiune anterioară.

Teoria alimentării alternative a pompelor de răcire mai are şi defectul că nu explică de ce operatorii nu au început testarea doar a câte uneia dintre pompe la sursă alternativă. Fiecare dintre ele putea fi testată separat, pe rând. Celelalte ar fi fost puse în starea de a o înlocui dacă aceasta n-ar fi funcţionat în parametrii normali. Faptul că acest posibil test ar fi început cu toate, iar nu are sens. Pe de altă parte, ne putem imagina că centrala de la Cernobâl nu putea primi energie electrică din altă parte, fiind conectată la reţeaua generală, deoarece ea însăşi era alimentatorul principal al zonei. Chiar dacă turbina unui reactor nu mai producea, celelalte reactoare încă o făceau. Chiar dacă turbina reactorului s-ar fi oprit instantaneu şi n-ar mai fi produs pentru câteva minute, totuşi reţeaua păstra încă destulă energie ca să alimenteze pompele de răcire la recuplare. Mai mult decât atât, toate centralele nucleare au un plan B în privinţa alimentării acestor pompe, respectiv nişte generatoare autonome care intră în funcţiune automat dacă ceva se întâmplă cu reţeaua generală. Da, am văzut, chiar şi cu acest plan de rezervă s-au întâmplat evenimente nedorite. În cazul unui acest potenţial test, recuplarea la sursa iniţială de energie electrică era condiţia primară a începerii testului însuşi. Aşa ceva ţine de ABC-ul tehnologiei nucleare. Dacă totuşi sursele iniţiale nu s-ar fi recuplat, atunci aşa ceva s-ar fi putut face doar printr-un sabotaj intern, deşi aşa ceva tot nu explică explozia.

Am văzut în cazul lui Degtyarenko Viktor Mykhailovych, opărit cu apă fiartă de la una din aceste pompe, că inclusiv la Cernobâl pompele au cedat. Însă explozia de abur nu s-a datorat faptului că ele nu ar fi funcţionat, ci pentru că au fost deteriorate de suflul exploziei, ce a dus la aruncarea de apă fiartă pe acel operator. Ca şi în cazul precedent, şi ca în toate celelalte ipoteze pentru originea exploziei, niciuna dintre aceste variante nu pot explica explozia miezului, ci doar topirea lui, aşa cum s-a întâmplat în alte cazuri de accidente nucleare. Aceste piste false sînt menite să abată atenţia omului simplu dinspre varianta cea mai probabilă cu privire la scopul testului, respectiv că el ar fi fost o oprire de rutină a reactorului în scop de mentenanţă. După cum am mai spus într-o secţiune anterioară, un reactor nuclear se opreşte în medie de 10-11 ori pe an . Probabil că alţii ca mine au aflat de această procedură şi s-au întrebat dacă nu cumva testul decuplării pompelor de la sursa obişnuită de energie electrică ar fi o minciună, şi că adevăratul test ar fi tocmai această oprire de rutină a reactorului. Episodul 2 din serialul „Chernobyl: Utopia in Flames” susţine şi el la minutul 17 că s-ar fi operat un astfel de test de oprire, cu totul altceva decât vedem în celelalte materiale de până în 2023. Faptul că s-ar fi făcut în acelaşi timp şi un test al decuplării pompe dar şi unul de oprire a reactorului în scop de mentenanţă, pare cam nerealist. Dacă oprirea reactorului s-ar fi făcut în scop de siguranţă, pentru o recuplare a lor la sursa iniţială de energie electrică, atunci, da, această procedură este mai rezonabilă.

Prin urmare, varianta unei erori umane care să explice explozia pentru cei novice în tehnologia centralelor nucleare, pe baza experienţei seculare cu exploziile bazinelor de apă ale motoarelor cu aburi din secolul al 19-lea, pare mult mai improbabilă dacă se admite acest foarte probabil adevăr. Operatorii din camera de control a reactorului 4 făcuseră de multe ori această procedură şi ştiau foarte bine ce fac. De aceea, impresia lăsată în majoritatea spectatorilor de aceste filme/documentare dezinformaţionale, cum că la Cernobâl ar fi fost o eroare umană este una din multele minciuni spuse pe această temă, după cum am arătat în precedentele secţiuni.



Există totuşi un mare adevăr în afirmaţia falsă transmisă subliminal de mass-media oficială cum că explozia nucleară de la Cernobâl s-ar datora sistemului politic socialist neperformant. Aşa ceva este adevărat dar nu în forma spusă de aceşti dezinformatori profesionişti; da, sistemul politic e cauza acestei tragedii, dar nu cel socialist, ci cel capitalist cu uriaşul său aparat de dezinformare realizat de spionajul civil. Mai exact, tocmai spionajul său civil e cel care a cauzat dezastrul prin faptul că a recrutat agenţi locali ce au manufacturat apoi un sabotaj la centrala nucleară de la Cernobâl. Acest model s-a întâmplat şi în România, şi a provocat invazia din decembrie 1989, şi în Iugoslavia, provocând sângeroasele războaie din această ţară din anii 1990, şi în majoritatea catastrofelor umanitare de 100 de ani încoace de pe mapamond. Voi descrie ceva mai detaliat aceste metode de lucru în sabotajul asupra reactorului 4 de la Cernobâl în următoarea secţiune .

December 15, 2024

Tehnologia centralelor nucleare şi alte accidente nucleare din istorie nu pot explica explozia de la Cernobâl


Acest articol este o secţiune dintr-un text mai amplu ce detaliază informaţiile din recentul meu documentar „Eroii au murit.1899. CIA”
Această secţiune are legătură cu precedenta


1.1.5. Tehnologia centralelor nucleare şi alte accidente nucleare din istorie nu pot explica explozia de la Cernobâl



Energia nucleară are marele avantaj că nu poluează precum cea obţinută de combustibili fosili (cărbune şi petrol) deşi unii ecologişti radicali au vorbit despre poluare termică; răcirea aburilor/apei care învârte turbina dar şi a reactorului însuşi a fost interpretat de aceştia ca poluare. Ceva adevăr există în această viziune în sensul că centralele nucleare sunt intenţionat plasate lângă mari cantităţi de apă, de la care preiau această substanţă decisivă, şi pe care invariabil le încălzesc. Am văzut pe pielea noastră, în special cea din nas, sensibilă la mirosuri, cum zilele caniculare de vară duc la o explozie de alge în Marea Neagră. Însă nu am putea vorbi de spaţiul orientului apropiat sau de nordul Africii ca fiind un spaţiu poluat termic natural. Oricum, industria, şi implicit energia nucleară, aparţin în mod prioritar emisferei nordică, unde temperaturile sînt scăzute, iar încălzirea zonei este chiar o binefacere pentru ecosistem.

Problemele energiei nucleare sînt date de fragilitatea ţevilor de control ale materialului radioactiv. Accidentele diverse sau erorile de manevrare a ţevilor de încetinire a fisiunii nucleare pot duce la încălzirea peste măsură a reactoarelor, topirea miezului şi apoi scurgerea radiaţiilor inerente şi foarte periculoase către cetăţenii care locuiesc în apropiere. Asta l-a făcut pe sociologul Charles Perrow să afirme că accidentele în lanţ ce duc la topirea reactoarelor şi scurgerile radioactive să fie o realitate inerentă a energiei nucleare. Analizând accidentul nuclear de la Three Mile Island, în cartea sa „Normal accidents” el ajunge la concluzia surprinzătoare dar coerentă că accidentele nucleare sînt „neaşteptate, de neînţelese, de necontrolat şi de inevitabile”.

Afirmaţia sa este cam tăioasă, deoarece până la urmă toate supra-încălzirile miezului reactoarelor din accidentele nucleare sînt controlate de ţevile de control introduse în acestea. O parţială ruginire sau învechire a unor echipamente conexe pot duce la blocarea acestor ţevi în a intra în miez şi a opri fisiunea. Apoi, unele accidente se datorează unor evenimente care au provocat un efect de domino, o adevărată reacţie în lanţ nenucleară.

De exemplu, pe 11 Martie 2011 a avut loc un puternic cutremur în apropierea arhipelagului nipon urmat de un tsunami ce a afectat alimentarea cu energie electrică a sistemului de ventilaţie a reactoarelor centralei nucleare de la Fukushima, Japonia. Temperatura din reactoarele 3 şi 4 a crescut, echipamentele n-au mai funcţionat la parametrii optimi şi s-a ajuns invariabil la pierderea controlului asupra fisiunii, fapt ce a dus la 2 explozii majore şi alte incendii în perimetrul centralei. O echipă de pompieri a reuşit în cele din urmă să stabilizeze locul prin pomparea de apă în aceste zone, alături de foarte probabila oprire a reactoarelor prin introducerea ţevilor de control în miez.



Altădată accidentele au fost asumate, şi s-au datorat au unor teste pentru a observa cum se comportă diferite echipamente în situaţii speciale. Aşa s-a întâmplat la Staţia Naţională de Testare a Reactoarelor de la Arco, Idaho, SUA. În data de 29 noiembrie 1955 o parte din miezul reactorului experimental de înmulţire s-a topit. Evenimentul nu a dus la urmări negative asupra locuitorilor din apropiere. Dar în aceeaşi unitate, după puţin peste 5 ani, la 3 ianuarie 1961, topirea parţială a miezului reactorului SL-1 a dus la moartea a 3 operatori. Într-un documentar am găsit informaţia cum că cei 3 ar fi scos prea rapid ţevile de control din reactor, fapt ce ar fi dus la o creştere rapidă a temperaturii în miez. Tehnologia nucleară fiind la început, pare probabil că aceste ţevi ar fi putut fi scoase manual şi nu automat, printr-un efect de autoreglare a temperaturii din miez.

Astfel de eroare umană de manevrare manuală a ţevilor de control se pare că a fost cauza altui accident, cel de la centrala nucleară Enrico Fermi, la Monroe, Michigan, SUA, din 5 Octombrie 1966. Lucrătorii făcuseră în ultimii ani o serie de teste ridicând şi coborând temperatura în rectorul Fermi 1. După ce au închis reactorul au observat că o parte din ţevile cu material radioactiv se topiseră. Raportul final al comisiei de investigaţie a arătat că acest lucru s-ar fi datorat unor anumite erori de manevrare a ţevilor de control din partea lucrătorilor, care le ridicaseră prea sus în zona unde a avut loc creşterea de temperatură şi topirea.



Erorile umane sunt certe în alte accidente nucleare precum cel de la centrala nucleară Greifswald, RDG, din 7 decembrie 1975, când un electrician a făcut nişte improvizaţii la circuitele electrice ale uneia dintre pompele cu lichid de răcire. A urmat un scurt circuit şi apoi un incendiu care a distrus alimentarea cu energie electrică a altor pompe. Incendiul fost stins rapid şi nu s-a ajuns la afectarea miezului reactorului, însă costurile reparaţiei au fost foarte mari. Dacă nu s-ar fi intervenit rapid, acest eveniment putea degenera într-un dezastru nuclear.

În data de 22 martie 1975, doi electricieni de la centrala nucleară Browns Ferry de la Atena, Alabama, SUA, au testat cu nişte lumânări aprinse circulaţia aerului în clădirea turbinei, pentru a vedea dacă există vreo gaură în pereţii încăperii, dedusă din circulaţia aerului. Fără să-şi dea seama, ei au aprins un material din cauciuc spumos care s-a extins într-un incendiu. Acesta a fost descoperit şi stins după 7 ore. Operatorii au oprit la timp reactorul aferent, prin coborârea tipică a tijelor de control, şi astfel s-a evitat o catastrofă nucleară. Costurile reparaţiilor au fost de 240 milioane dolari.

O eroare umană a dus şi la accidentul nuclear de la centrala nucleară Jaslovske Bohunic din fosta Cehoslovacie, în timpul înlocuirii unor tije de material radioactiv. Sună cam ciudat, dar se pare că unele au „scăpat” în afara reactorului. Temperatura a ajuns la 500 de grade, insuficient pentru topirea miezului, însă doi operatori şi-au pierdut viaţa în urma intoxicării cu dioxid de carbon ce a urmat arderii unor echipamente.

Alteori accidentele nu vizează modul în care funcţionează reactorul, ci modul în care materialul radioactiv este manipulat şi păstrat înainte sau după ce ajunge în reactor. Deşeurile nucleare sînt o problemă gravă. Neglijenţa sau indolenţa venite dinspre factorul politic sînt în acest caz cauze ale unor scurgeri radioactive accidentale. În anii 1990 presa de la noi a deschis o temă care a ţinut ani de zile despre depozitarea în România a unor astfel de deşeuri nucleare, aduse din Occident. Temerea era total îndreptăţită pentru că pe data de 29 septembrie 1957 un bazin cu astfel de deşeuri nucleare s-a fisurat şi au avut loc scurgeri radioactive imense în apropierea centralei nucleară de la Kyshtym, URSS. 335 000 de locuitori de pe o rază de 20 km au fost evacuaţi în 2 ani de zile. Au existat mai multe astfel de cazuri de scurgeri de radiaţii din deşeuri radioactive depozitate în spaţii improprii în diferite locuri de pe mapamond.

Dar Perrow nu a exagerat prea mult cu afirmaţia de mai sus. Uneori apar accidente chiar greu explicabile în centralele nucleare, fără să fie cauzate de erori umane. În data de 8 octombrie 1957, la centrala nucleară din Windscale, Marea Britanie, au apărut flăcări în reactor. Nu au fost scurgeri radioactive, nu au fost pierderi umane sau materiale, şi până la urmă focul a fost stins fără alte probleme. Dar nici până astăzi nu se ştie de către public cum a apărut acel foc acolo. Din documentarele pe care le-am văzut eu timp de o săptămână aş bănui că unor angajaţi le-au căzut din buzunar obiecte în reactor, deşi greu de crezut că au putut arde aproape o zi întreagă. Cert este totuşi că în zilele noastre la intrarea în reactor, când miezul e oprit, angajaţii au obligaţia să-şi izoleze cu bandă adezivă buzunarele pentru a nu lăsa „cadouri” pe acolo. Raportul comisiei de investigaţie a accidentului a rămas încă secret. De aici se poate uşor interpreta existenţa unui act de sabotaj a unei puteri străine, iar gândul ne duce invariabil la KGB. O să revin la această pistă în secţiunea următoare. Însă cel mai probabil comisia însăşi nu a adus un rezultat concludent, şi britanicii au păstrat raportul secret pentru a nu da impresia că nu au totul sub control.

Un accident cu flăcări în reactor a fost şi la centrala nucleară Lucens din Elveţia, în 21 ianuarie 1969. Deşi funcţiona doar de 1 an, apa ar fi corodat anumite canale ale tijelor de material radioactiv şi de control şi ar fi blocat circulaţia lor împreună cu dioxidul de carbon folosit ca răcitor al reactorului, care a luat astfel foc. Parcă acest accident e ceva mai coerent explicat decât cel de la Windscale, dar nu e chiar departe de ce au oferit britanicii.

Ceva asemănător cu aceste cazuri a fost şi cel de la centrala nucleară Three Mile Island, Pennsylvania, SUA, care s-a întâmplat pe 28 Martie 1979. Ipotezele privind cauzele acestui accident sînt multiple, dar ce s-a întâmplat atunci este încă neclar. Documentarul „Three Mile Island - What Really Happened” susţine că problemele au început tot de la sistemul de ventilaţie la unul dintre reactoarele centralei, aşa cum s-a întâmplat şi la Fukushima. Dar, de data asta, evenimentele au avut altă ordine: oprirea ventilaţiei a dus la oprirea automată energiei electrice care la rândul lui a dus şi la oprirea circuitului de răcire a apei conectat la turbine şi apoi la stoparea pompării apei în reactor. Pe lângă asta, apa deja existentă acolo ar fi ieşit prin două valve lăsate din greşeală deschise din neglijenţă, după cum se vedem la minutul 6 din acest documentar. În aceste condiţii, reactorul s-a supra-încălzit, cu toate că miezul a fost oprit cu succes în urma introducerii ţevilor de control în miez. Dar, la minutul 11 se spune totuşi că temperatura acestuia ar fi ajuns la 2800 de grade, fapt ce a dus la topirea efectivă a materialului radioactiv şi scurgeri radioactive. Remarcăm că e ceva e fals în aceste date; ori temperatura n-a fost atât de mare, ori ţevile de control n-au fost introduse suficient în miez, ori în ele n-a fost material absorbant de neutroni care să oprească fisiunea.

Acestea sînt cele mai grave accidente nucleare în istoria tehnologiei. Observăm că accidentul nuclear de la Cernobâl sfidează orice principiu al fizicii şi tehnologiei energiei nucleare. În secţiunea anterioară am menţionat 4 substanţe care opresc fisiunea nucleară, absorbind pur şi simplu neutronii. Ele sînt borul, nitrogenul, hafniul, şi cadmiul. Fisiunea nucleară trebuia să se oprească imediat după ce s-a aruncat apă şi bor asupra miezului reactorului, fie el şi distrus. Până când pompierii au început să resimtă primele simptome ale iradierii vor fi trecut deja câteva ore. În acest timp focul trebuia să fi fost deja stins. Faptul că zile întregi în reactorul a fumegat şi a continuat să reverse radiaţii e ceva ce nu are legătură cu tehnologia centralelor nucleare.



Pentru această bizarerie mass-media a venit cu dezinformarea cum că aruncarea apei în reactor ar fi fost o soluţie de amatori. Acelaşi lucru este redat de serialul dezinformaţional transmis de HBO în 2019. La jumătatea celui de-al doilea episod savantul dizident afirmă una dintre cele mai mari minciuni din acest film, respectiv că nu cu apă s-ar opri reactorul, şi că ea s-ar evapora dacă s-ar arunca peste miezul topit. În realitate apa este unul dintre cei mai eficienţi răcitori şi moderatori de încetinire ai fisiunii nucleare. Aburii de apă sînt nefavorabili reacţiei în lanţ. Cu apă s-au oprit scurgerile de radiaţii la Fukushima, şi la fel s-ar fi întâmplat şi la Cernobâl dacă acolo ar fi fost doar material radioactiv doar din reactor. Chiar dacă personajul afirmă un pic mai târziu în acest serial că borul este un bun material pentru încetinirea fisiunii, totuşi şi apa are acest rol.

Faptul că fumegarea reactorului nu s-a oprit se poate explica mai întâi prin faptul că ce s-a aruncat în el nu au fost niciuna dintre aceste substanţe. Adică întreg procesul de stingere şi oprire a fisiunii nucleare a fost un sabotaj operat de acei spioni racolaţi de CIA de-a lungul timpului atât din KGB, cât şi din alte domenii, inclusiv din cel tehnologic. Ei puteau să schimbe aceste substanţe cu altele asemănătoare, dar fără acelaşi efect, sau cu efect contrar celor adevărate. O a doua explicaţie pentru continuarea arderii reactorului poate fi plantarea în prealabil în reactor a unor substanţe puternic inflamabile, precum termitul. Niciun fel de substanţe anti-inflamatoare convenţionale nu-l pot stinge. Aşa că, chiar dacă s-au aruncat substanţe potrivite peste reactor, termitul a continuat să ardă, şi asta s-a putut vedea în reactorul arzând timp de peste o săptămână. Am să revin în secţiunea următoare la această idee.

În oglindă cu această operaţiune este cea de interzicere a oricărui aparat de zbor de a se mai ridica de la sol în timpul atacurilor asupra turnurilor gemene din New York din 2001. Această manevră a indus pe moment în opinia publică ideea că SUA s-ar afla în faţa unui atac mult mai amplu iar această măsură l-ar împiedica să continue. Până acum nu s-a adeverit această variantă. Însă această măsură de aşa-zisă protecţie împotriva unui atac mai amplu a avut o parte mult mai negativă, anume că li s-au interzis şi avioanelor/elicopterelor de pompieri să arunce substanţe anti-inflamatoare asupra focurilor din cele două turnuri. Dar, dacă incendiile provocate de impactul avioanelor/dronelor în cele două turnuri au aprins depozite de termit plasate anterior în structura de rezistenţă a turnurilor, atunci eficienţa operaţiunii aeriene de stingere ar fi fost tot 0. Aceste aparate de zbor folosesc tot substanţe anti-inflamatoare convenţionale, care nu au efect asupra termitului. Desigur, opinia publică şi-ar fi pus multe întrebări asupra acelui foc care nu poate fi stins nici cu pompieri şi nici cu acel gen de anti-inflamatori aruncaţi de sus. Cherosenul cu care funcţionează motoarele avioanelor poate fi stins. Prin urmare această operaţiune de stingere trebuia interzisă şi justificată ulterior ca neglijenţă din partea factorilor de decizie. Pentru mai multe detalii căutaţi cartea „The New Pearl Harbor: Disturbing Questions About the Bush Administration and 9/11” a lui David Ray Griffin, sau din documentarul cu acelaşi nume făcut după ea .

Cât despre explozia reactorului 4 de la Cernobâl, comunitatea ştiinţifică şi inginerească internaţională încă nu a adus o explicaţie credibilă. Cea mai fantezistă vizează experienţa colectivă seculară cu explozia bazinelor de apă fiartă ale motoarelor cu abur din secolul al XIX-lea şi unele accidente similare din termocentralele mai recente. La minutul 6 din documentarul „NOVA - Back To Chernobyl” lansat în 1989 aflăm că tavanul încăperii în care se afla reactorul ar fi fost aruncat în aer de presiunea aburilor reieşiţi din urma fierberii apei din reactor, ca urmare a supraîncălzirii sale. Comparaţia acestei încăperi cu bazinul motoarelor cu aburi este puerilă, însă are sens pentru novici în materie de tehnologie, şi experienţele traumatice transmise transgeneraţional dinspre străbunii noştri de atunci. Însă pentru specialişti aşa ceva este o falsă explicaţie, de aceea ipotezele au conţinut teoria presiunii aburului pentru a menţine această prejudecată în opinia publică, însă în ele nu aceasta este cauza principală a exploziei. Wikipedia spune:

„Nu a fost posibil să se reconstituie secvenţa precisă a proceselor care au dus la distrugerea reactorului şi a clădirii unităţii de putere, dar o explozie de abur pare să fi fost următorul eveniment. Există o înţelegere generală că presiunea explozivă a aburului din canalele de combustibil deteriorate care scăpa în structura exterioară de răcire a reactorului a provocat explozia care a distrus carcasa reactorului, rupând şi explodând placa superioară numită scut biologic superior, pe care se fixează întregul ansamblu reactor, prin acoperişul clădirii reactorului. Se crede că aceasta este prima explozie pe care mulţi au auzit-o.”


Au existat iniţial mai multe ipoteze despre natura celei de-a doua explozii, care a fost cea mare. Prima susţine că ea s-ar fi datorat arderii hidrogenului, care a fost produs fie de reacţia abur-zirconiu supraîncălzit, fie de reacţia grafitului încins cu abur care ar fi produs hidrogen şi monoxid de carbon. Această explicaţie repetă ipotezele pentru exploziile care au avut loc la Fukushima. Însă, în primul rând, nici acolo nu e chiar clar ce le-a cauzat. Apoi ele au avut amploare mult mai mică decât cea de la Cernobâl. Documentarele despre acel accident din Japonia arată tot felul de obiecte căzute, însă nu vedem vreun perete distrus precum cel de la Cernobâl.

Trebuie să facem distincţia între explozia de tip bombă, cu emisie de gaze sub mare presiune, şi inflamarea unor gaze precum hidrogenul sau oxigenul, care produc şi ele gaz dar nu la asemenea presiune precum a bombei. În general bombele se obţin în urma exploziei unor substanţe solide. Gazele produc doar flamă, care este tot o explozie, dar una de mică intensitate. Exemplul cel mai bun este diferenţa pe care fiecare dintre noi am experimentat-o cu aprinderea fitilului unei petarde, care produce un gaz sub presiune la explozie în comparaţie cu inflamarea gazelor de la aragaz după ce am întârziat cu flacăra şi ele s-au acumulat în jurul ochiului. În cazul hidrogenului se întâmplă la fel, şi există un exemplu de astfel de inflamare la scară largă a celebrului zeppelin Hindenburg, care consta într-un balon alungit plin cu hidrogen, şi care a luat foc la aterizare în 1937. Acesta avea lungimea de 245 metri (803,8 picioare), diametrul de 41,2 metri (135,1 picioare) şi un volum de gaz de 200.000 metri cubi (7.062.000 picioare cubi), deci suficient pentru a fi comparat cu încăperea în care era reactorul la Cernobâl. Dacă sîntem atenţi la video-urile fără sunet ale acestui accident vedem că explozia hidrogenului a avut caracter de flamă, în sensul că gazul reieşit în urma arderii nu s-a dus radial în toate direcţiile, aşa cum se întâmplă cu bomba solidă, din cauza presiunii mari a gazelor. Sînt unele filmări care au suprapuse sunet audio de bombă convenţională aşa cum se vede în ughiul al doilea (minutul 03.15) din videolul „Hindenburg Disaster - 4 Different Rare Angles” . În acest caz sunetul este de explozie de bombă solidă, însă el a fost pus ulterior pentru a face filmarea mai spectaculoasă. Nu vedem pe nimeni dintre spectatorii de la sol să-şi pună instinctiv mâinile la urechi sau să caute adăpost în momentul exploziei, aşa cum se face natural în cazul unor astfel de situaţii. Dimpotrivă, unii privesc spectacolul calmi ca pe o piesă de teatru.

Viteza filmului este mai mare decât cea convenţională contemporană, aşa cum arată multe filme de epocă. În acest caz viteza mărită ne creează iluzia unei explozii tipice de explozibil solid, însă dacă vedem cum se mişcă oamenii de la sol înţelegem că în realitate ea a fost mai înceată. Desigur plasma obţinută în urma hidrogenului s-a dus foarte rapid în sus, conform cu regula circulaţiei aerului cald. Însă nu a avut viteza gazelor sub presiune ale unui explozibil solid. De aceea o explozie de hidrogen nu putea distruge cele 100 de tone ale tavanului încăperii în care se afla reactorul 4, ci doar un astfel de explozibil solid, plantat acolo cu scop de sabotaj.

Dar un indiciu despre subţirimea teoriei hidrogenului care ar fi explodat ne dau previziunile unor savanţi din timpul accidentului de la centrala nucleară Three Mile Island. Unii dintre ei au emis ipoteza despre o iminentă explozie a hidrogenului acumulat, care n-a mai avut totuşi loc. Vom vedea în secţiunea următoare faptul că ipoteza exploziei acumulării de hidrogen deschide alte căi de interpretare a acestei poveşti. Acumularea de hidrogen la Three Mile Island a fost presupusă de diferiţi ingineri nucleari şi savanţi în timpul crizei. Însă neexistând vreo explozie a acestui gaz aşa cum susţineau unii dintre ei, nu e tocmai sigur dacă a existat aşa ceva. Există două feluri de a separa hidrogenul de oxigen din apă: primul, cel mai cunoscut, este electroliza via energie electrică; celălalt este cu metan. Nu mă pricep la a spune cum au ajuns acei savanţi la concluzia că la Three Mile Island s-ar fi produs hidrogen. Dar, dacă totuşi ar fi existat, atunci formarea acestui gaz a durat câteva zile. La Cernobâl destabilizarea reactorului a durat câteva minute. Prin urmare nu era suficient timp pentru formarea hidrogenului care să fi explodat. Apoi, cum se face că operatorii care lucrau în zona reactorului, şi care au fost afectaţi prin şoc mecanic direct de explozie, nu au fost asfixiaţi cu hidrogen dacă el s-a produs în acel moment?

În toate materialele de până în 2023 pe tema exploziei de la Cernobâl timpul între scăderea puterii reactorului şi creşterea lui bruscă este de câteva zeci de secunde, practic imediat după ce ţevile de control ar fi fost scoase în cea mai mare parte. Am aflat din diferite surse că timpul pentru scoaterea sau introducerea totală a lor în miez era de 18 secunde. E firesc ca pentru creşterea temperaturii în reactor ele să fie scoase. Practic aşa se reporneşte orice reactor din orice centrală nucleară existentă astăzi. Însă în unele materiale de după 2023 apare o nouă piesă în naraţiunea oficială despre explozia reactorului 4. Această nouă informaţie este substanţa Xenon 135, pe care autorii acestor materiale o descriu repede că ar apărea chiar în urma fisiunii şi ar fi cel mai puternic absorbant de neutroni. Să nu ne grăbim să înghiţim această informaţie încă, până nu o verificăm!

În episodul 2 din serialul „Chernobyl: utopia in flames”, lansat de compania germană LOOKSfilm în 2023, observăm că ea devine parte dintr-o nouă za dezinformaţională privind acest eveniment, ceva nemenţionat în materialele de până în 2023. Auzim la minutul 13, spus la fel de rapid, că reactorul n-ar mai fi pornit imediat după cele 18 secunde, pentru că scoaterea ţevilor de control ar fi durat 25 de minute. Cumva de viteza asta extrem de improbabilă este legat şi acest şugubăţ Xenon 135, fapt care nu există în nicun material de până în 2023 din ce am văzut eu până acum. Iată că de la cele 18 secunde, cât ne aşteptăm să dureze oprirea sau încetinirea puterii reactorului, timpul de repornire a fost tras de păr până la 25 de minute. Această minciună a fost coroborată cu alta spusă la minutul 16 din acelaşi episod, cum că la un nivel scăzut de putere senzorii miezului nu ar fi oferit informaţii precise, iar computerele ar fi procesat aceste date între 20 până la 30 de minute. Astfel operatorii nu ar fi ştiut ce se întâmplă în miez.

Deşi acest documentar nu susţine teoria exploziei hidrogenului, putem observa că acest serial o sprijină discret. Crearea din nimic a acestui răstimp de 25 de minute i-a dat teoriei acumulării de hidrogen mai mult aer să respire. În această perioadă se poate ceva mai raţional explica astfel acumularea de hidrogen, deşi tot nu explică explozia cu aspect de bombă a reactorului. Numai că, această poveste se tot împiedică de alte fapte. Dacă puterea reactorului era scăzută, atunci apa din jurul ţevilor cu material radioactiv n-a mai fiert şi nici n-a mai produs aburul din care, se zice că s-ar forma întâmplător hidrogenul. Oricum, acest proces este unul fantezist, Dar dacă mai şi excluzi posibilitatea de apariţie a aburului atunci cum mai explici apariţia hidrogenului?

Apoi, cum se face că până în 2023 documentar n-a fost spusă şi povestea asta în materialele care s-au ocupat de această temă? Răspunsul e simplu; alţi dizidenţi precum sînt eu au observat faptul că în cele 18 secunde de scoatere a ţevilor de control nu era timp pentru acumularea de suficient hidrogen care să fi explodat, deşi am văzut mai sus că el nu putea să ducă la o asemenea deflagraţie încât să desprindă tavanul de 100 de tone al încăperii rectorului. Extinderea mincinoasă a timpului de scoatere la 25 de minute a raţionalizat cât de cât această minciună, însă nu şi pentru cei ca mine.

Însă, oricum, în teoria Xenonului întârziat apar alte noi probleme. Web-site-ul ansto.gov.au spune că un reactor nuclear se opreşte în medie de 10-11 ori pe an. Cum de nu s-a observat prezenţa de Xenon 135 şi întârzierea pornirii la celelalte reporniri ale reactorului? Cum se face că operatorii din camera de control s-au comportat de parcă n-au auzit în viaţa lor de Xenon 135? În loc să aştepte ca reacţia în lanţ să se realizeze domol până la parametrii maximi, ei ar fi scos aproape toate ţevile din miez întrebându-se ce are reactorul de nu mai porneşte precum blonda cu frâna de mână trasă la maşină. Nu cumva noua teorie a Xenonului sabotor e cam falsă? Apoi, durata de viaţă a Xenon 135 este de 9 ore. Cum se face că până la urmă reactorul a pornit fie şi după 25 de minute? Sau şi-a adus aminte Diatlov ca blonda despre frâna de mână trasă şi a dat drumu’ la uşa de aerisire din reactor să iasă Xenonu’? (Sic!).

Am zis mai sus să nu ne grăbim să credem că Xenonul ar fi cel mai puternic absorbant de neutroni şi acum vă spun şi de ce, chit că vă/mă voi stresa un pic cu nişte date tehnice din chimie. Cei mai mulţi dintre cititorii mei sînt formaţi în domeniul umanist şi îmi pot imagina că aceste uşoare trimiteri la fizică şi chimie nu prea îi încântă. Nici pe mine. Când mă gândesc la chimie îmi vine în minte profesoara din liceu care mi-a făcut zile negre atât mie cât şi la 3 sferturi de clasă. Am iertat-o după ce am înţeles că pedagogia e o treabă grea pe care în rare cazuri o înveţi singur. Dar uite că ea nu m-a iertat de acolo din mormânt şi mi-a trimis pe cap tema asta din negura trecutului, „pentru acasă”… N-am crezut-o atunci când a zis că spre binele nostru ne fierbea ea în clocot, dar acum chiar e. Goangele care ni le desena ea pe tablă chiar mă ajută acum în dezbaterea de la distanţă cu autorii acestui documentar. Ia să vedem noi care e indicele de absorbţie a neutronilor de către gazul Xenon, conform cu datele sale din Tabelul Periodic al Elementelor ! Care e, care e? Ce scrie acolo jos în dreapta? 0.0083, cumva? Nu pare prea mare…



Şi acum hai să vedem care e indicele de absorbţie a neutronilor pentru Bor ! Mi se pare mie sau scrie 2.4? Păi, din cât am studiat eu tema asta, cam două luni, cam umblă vorba prin târg că borul ar fi cel mai puternic absorbant de neutroni, mai ceva decât Biserica Ortodoxă Română pentru bani… Asta înseamnă că povestea cu Xenon-ul care ar fi dat-o subit în neutronism cronic mai rău ca borul e cam minciună gogonată. La fel este şi această nouă poveste a acumulării de 25 de minute până când să se acumuleze hidrogen. Care, după cum am argumentat mai sus, oricum nu poate exploda ca un explozibil solid şi să distrugă încăperea aşa cum a fost cazul reactorului 4.



Oricum teoria hidrogenului nu a convins comunitatea ştiinţifică că aşa s-a întâmplat şi de aceea au apărut alte ipoteze. O astfel de altă ipoteză pentru marea explozie în interiorul reactorului 4 de la Cernobâl este cea a lui Konstantin Checherov, publicată în 1998. El a susţinut că a doua explozie a fost o una termică a reactorului datorată evadării incontrolabile a neutronilor rapizi cauzate de pierderea completă de apă în miezul reactorului. Am găsit această explicaţie reluată în alte câteva documentare. Însă ea are marele cusur că nu explică decât încălzirea bruscă a miezului, care vedem că în toată istoria tehnologiei duce doar la topirea sa, nu la explozie. Exploziile de la centrala nucleară de la Fukushima au apărut la câteva zile după topirea miezului, lăsând la o parte că nu au avut intensitatea celei de la Cernobâl. Apoi, la acest accident explozia a precedat topirii miezului reactorului.

Destul de apropiată de această ipoteză este şi teoria lui Serghei A. Pakhomov şi Yuri V. Dubasov emisă în 2009. Ei susţin că a doua explozie ar fi putut fi o tranziţie extrem de rapidă de putere nucleară rezultată din topirea materialului de miez în absenţa lichidului de răcire şi a moderatorului său. Şi acestei variante i se poate răspunde la fel ca precedentei.



Documentarul „Meltdown in Chernobyl” (Seconds from disaster) produs de National Geographic susţine că accidentul ar fi început de la o fantezistă eroare umană, respectiv că unul dintre operatorii Leonid Toptunov sau Boris Stolyarchuk ar fi lăsat doar 6 tije de control în miez, care s-ar fi încălzit. Am văzut mai sus că aşa ceva s-a întâmplat la centrala nucleară Enrico Fermi. La fel ca şi în cazul celorlalte ipoteze, nici aceasta nu explică cum a fost posibilă explozia materialului radioactiv fără o prealabilă prelucrare a sa în spiritul bombei nucleare, o tehnologie superioară celei a centralelor nucleare, după cum am arătat în secţiunea anterioară. Şi nimeni n-o să poată explica acest lucru doar prin tehnologia centralelor nucleare.

La fel poate fi respinsă şi teoria ruperii ţevilor de control, pe care o auzim în documentarul „Part 1 The Chernobyl Disaster Explained 1986 - A Brief History of Documentary”, lansat în 2021. La minutul 22 din se spune că din cauza presiunii apei în reactor s-ar fi rupt grafitul şi asta a dus la ruperea ţevilor de control. Bun! Să zicem că s-au rupt şi n-au mai putut să ajungă până la baza miezului. Următorul pas este topirea lui din cauza accelerării fisiunii, dar nu explozia. Aşa că nici această poveste nu explică cum s-a o minibombă atomică s-ar fi realizat de la sine în interiorul reactorului pentru a face posibilă acea explozie.

O explicaţie specială, dar probabil ce mai falsă dintre toate este dată de documentarul „Chernobyl Visually Explained” , pe care l-am lăudat în secţiunea anterioară pentru claritatea explicaţiei fisiunii nucleare. Până la explicarea exploziei el este un exemplu de simplificare pedagogică a unei teorii foarte stufoase privind energia nucleară. Însă la minutul 15, atunci când explică explozia, el devine părtinitor şi incoerent. Se susţine în el că încălzirea peste valorile normale a miezului ar fi dus la evaporarea apei din interiorul miezului, care astfel ar fi accelerat procesul de fisiune. În realitate vaporii de apă sînt mai înfrânători ai fisiunii decât apa, aşa că aceştia ar fi trebuit să stopeze procesul de reacţie în lanţ din interiorul reactorului decât să-l accelereze, aşa cum vedem.

Teoria vaporilor pare în acest caz legată de cea a exploziei bazinelor încălzite ale accidentelor din termocentrale sau ale primelor locomotive cu abur. Dar aceste explozii au avut mică anvergură, conform cu tehnologia simplă a apei fierte care produce presiune. Însă aceste cazuri de cedări ale bazinelor metalice la presiunea aburului din interior au fost notorii şi au rămas în memoria colectivă. După cum am anunţat încă de la începerea acestei serii de secţiuni dedicate acestui accident, această explozie s-a datorat unui sabotaj ceva mai complex, săvârşit de spionii CIA racolaţi în toate structurile importante de stat sovietic. Cei care lucrau în centrala de la Cernobâl au introdus şi au detonat în reactorul numărul 4 o bombă. Asta e singura explicaţie plauzibilă pentru marea explozie, pe care o voi dezvolta în secţiunea următoare Asocierea teoriei aburului, care ar fi accelerat fisiunea, cu cea a exploziei bazinelor din tehnologia motoarelor cu abur din secolul 19 a permis acest fals scenariu, care a părut plauzibil pentru cei mai mulţi, astfel că la aproape 40 de ani de la acest eveniment nu au apărut mişcări de dizidenţă precum s-a întâmplat cu „Adevăr pentru 11 septembrie” faţă de atacurile din acea zi asupra turnurile de la WTC..

December 14, 2024

Reactoarele nucleare nu explodează din energie proprie dar pot fi explodate cu energie din afară


Acest articol este o secţiune dintr-un text mai amplu ce detaliază informaţiile din recentul meu documentar „Eroii au murit.1899. CIA”
Această secţiune are legătură cu precedenta


1.1.4. Reactoarele nucleare nu explodează din energie proprie dar pot fi explodate cu energie din afară



Cea mai gogonată minciună pe care aceste filme o răspândesc în publicul larg este aceea că sistemul politic socialist nu ar fi destul de responsabil şi de eficient pentru a lucra cu energia nucleară, şi astfel ar fi pus în pericol siguranţa întregii lumi. O astfel de idee este strâns legată de naraţiunea fantasmagorică a scutului antirachetă lansată de preşedintele american Ronald Reagan în 1983. După cum am arătat la minutul 45 din propriul documentar, informaţiile (vechi de 20 de ani) oferite de acesta, pentru a-şi justifica această ofensivă îmbrăcată în justificări defensive, erau fie false fie neajustate prezentului. URSS avea în 1986 specialişti cu experienţă similară cu cea a celorlalte ţări occidentale în folosirea energiei nucleare.

Dialogurile care au loc în primul episod al serialului HBO din 2021 între operatorii camerei de control denotă faptul că aceştia ar fi fost nişte amatori, puşi acolo pe criterii politice şi nu pe merite profesionale. În acest moment filmul sugerează că electoralismul demagogist al „democraţiei liberale” ar fi mai bun în această chestiune decât numirea în funcţii de către dictator. În realitate, nici în capitalism nici în socialism aceste funcţii nu se obţin nici prin numire şi nici prin vot popular, ci pe criterii meritocratice, care ţin de mediul ştiinţific şi academic din aceste ţări. Elita inginerească din SUA, URSS sau alte ţări dezvoltate a dus la construirea acestor centrale nucleare, la fel ca în cazul oricărei tehnologii de vârf, prin cercetări. Stăpânirea tehnologiei s-a făcut cu preţul a numeroase accidente din care comunitatea inginerilor şi savanţilor care participat la ea au învăţat, şi astfel le-au transmis generaţiilor ulterioare. Ea a ajuns la competenţa evaluării următoarelor generaţii, cărora le-a transmis informaţiile şi experienţa necesare. Aşa ceva nu are nicio legătură cu sistemul politic.

După experienţa de o jumătate de secol, în camera de control a reactorului 4 din centrala de la Cernobâl erau oameni pregătiţi şi competenţi pentru a face ca ea să funcţioneze în condiţii optime, aşa cum fusese până atunci. Comunitatea ştiinţifică şi tehnologică nu depinde de factorul politic. Dacă preşedintele sau oricare demagog din ambele sisteme este ales de o majoritate a cetăţenilor sau numit pe linie de partid, asta nu are nicio legătură cu ce fac savanţii şi inginerii de tehnologii de vârf, în cazul de faţă cu experienţă de peste 4 decade. Cât despre siguranţa tehnologiei nucleare vom vedea în următoarea secţiune că URSS a stat mai bine, în ciuda acestui accident. După cum am spus anterior, şi voi aduce argumente pe mai departe, el a fost manufacturat prin autosabotaj făcut cu spioni CIA racolaţi din operatorii locali angajaţi la centrală. Da, industria centralizată socialistă e inferioară celei capitaliste, însă în materie de armament nuclear URSS nu a folosit-o niciodată. SUA a folosit-o de două ori la Hiroşima şi Nagasaki. Personal detest toate armele şi militez pentru desfiinţarea armatelor şi a tuturor instituţiilor represive şi înlocuirea lor cu psihoterapeuţi care să convingă spiritele rebele să se uită în ei mai curând decât să plece la război împotriva altora. Dar a te plânge tu preşedintele SUA de ameninţările armelor nucleare, când ţara ta a folosit singura această oroare a civilizaţiei, este cel mai grotesc whatabautism, termen de asemenea folosit într-un context actual tot de mentalitatea imperialistă americană.



Spre finalului ultimului episod (5) al serialului HBO ni se spune că trei şefi din ierarhia de comandă a centralei ar fi primit distincţii importante de la statul sovietic pentru că ar fi dat reactorul în funcţiune mai devreme decât planul. De asemenea, în aceeaşi parte a episodului 5 filmul ne sugerează că accidentul s-ar datora lăcomiei echipei de conducere de a obţine mai multă energie. Astfel, aceştia i-ar fi supus pe subalterni la presiunea de a face un test nesigur, care ar fi permis acel accident, datorită comportamentului nesigur al diferitelor subansambluri ale centralei. Vom vedea mai jos că teoria testului este şi ea cusută cu aţă albă, deoarece un reactor nu poate produce mai multă energie electrică decât este dat de parametrii iniţiali.

Aici filmul încearcă în mod parşiv să smulgă furia deja nativă, bi-seculară deja, a occidentalului simplu pentru patronul lacom care caută profit mai mare în detrimentul angajatului. Exact acest sentiment colectiv a fost exploatat de ideologia comunistă când s-a popularizat, la începutul secolului al XX-lea. Printr-o astfel de dezinformare abilă, observăm cum ea este întoarsă împotriva comuniştilor/socialiştilor. Aceştia erau nişte lătrăi plicticoşi, dar nu au fost niciodată atât de lacomi precum omologii lor din capitalismul sălbatic. Aşa că povestea asta e o dezinformare media şi atât. După ce decade întregi socialismului i s-a reproşat (pe bună dreptate) lipsa de eficienţă a unităţilor de producţie, iată că acum, prin acest serial dezinformativ i se reproşează inclusiv lăcomia, care e de fapt un reproş adus capitalismul sălbatic de cei care trăiesc în el. Iată cum cest film proiectează dezinformaţional acest dezavantaj tipic al acestui sistem politic asupra socialismului. Convulsiile balcanice ale anilor 1990 fac parte din acest scenariu de proiecţie în exterior ale marilor probleme care sînt reproşate capitalismului.

Dar, în câteva minute mai departe de la această scenă absurdă, în jur de minutul 50, aflăm verdictul final pentru cauzele accidentului; nici nepriceperea şi nici lăcomia nu ar fi dus la accident, ci faptul că centrala ar fi avut defect de construcţie. „Reactoarele noastre nu au clădiri de izolare în jurul lor” spune savantul dizident. Aşa ceva este o minciună şi mai gogonată: însăşi faptul că acoperişul reactorului a fost distrus în urma exploziei, atestă că acesta era învelit într-un cocon de beton. Ne putem imagina că numai un buncăr în care să fie plasat reactorul nuclear ar fi putut preveni distrugerea acoperişului aşa cum s-a întâmplat la Cernobâl în urma acelei explozii. Dar aşa nu există în nicio centrală nucleară astăzi, prin urmare comparaţia cu alte centrale nucleare e lipsită de obiect.

Observăm aici aceeaşi tehnică de testare a clientului prin mai multe produse de către un comis-voiajor pentru a-l convinge să cumpere ceva, nu mai contează ce. Am observat-o în secţiunea trecută la tema numărului de victime. Pentru cei grăbiţi, ce au încredere în Google, numărul victimelor ar fi fost între 93 000 şi 200 000. Pentru cei un pic mai scrupuloşi, website-ul Wikipedia vine cu aproximativ 60 000 de victime. Pentru cine are răbdare la studiu, numărul celor ale căror decese s-au dovedit a fi de la accident este de doar 31. În acelaşi fel se întâmplă şi cu explicaţia din acest film privind cauzele accidentului. Iniţial sîntem aburiţi cu naraţiunea despre nepriceperea inginerilor datorată sistemului politic bazat pe nepotism şi incompetenţă. Apoi ni se spune că a fost lăcomia specialiştilor, care ar fi dorit o mai rapidă promovare, şi astfel ar fi forţat limitele centralei. Pentru ca la final să ni se spună că de fapt întârzierea tehnologică ar fi dus la acest accident nuclear.

Toate acestea sînt minciuni sfruntate, iar două dintre ele sînt dezinformări cu bătaie lungă, care sugerează că sistemul politic ar fi dus la această tragedie. Informaţiile date de aceste filme despre procesul tehnologiei nucleare sînt şi ele la fel de mincinoase, cu câteva insule de adevăruri. Ele însă sînt ca nişte insuliţe într-un ocean de minciuni şi nu ajută omul simplu în a înţelege nici măcar modul în care o centrală sau o bombă nucleară funcţionează. Am menţionat anterior că numai gradul de dezinformare privind acest accident atestă implicarea dezinformatorilor de profesie în generarea sa. Din păcate, nici datele oferite de materialele ştiinţifice nu ajută în lămurirea evenimentului, după cum vom vedea detaliat în secţiunea următoare. Ele sînt foarte stufoase, pline de formule matematice cu semne dintre cele mai exotice, care descurajează omul simplu în a înţelege ce înseamnă energie nucleară. Am găsit câteva documentare care simplifică explicaţiile, dar nici ele nu ne dau un răspuns clar la cum a fost posibil accidentul nuclear din 26 aprilie 1986 de la Cernobâl.

M-a plictisit enorm în şcoală fizica mecanică, cu formulele ei şi cu realităţile scripeţilor şi pârghiilor şi altele. Formulele mi s-au părut nişte bazaconii, deşi la algebră eram de 8-9. Dar aplicate la lumea concretă mi se păreau super-plictisitoare, chiar dacă aveau sens. În schimb, fizica nucleară m-a fascinat. Puterea ascunsă a unor metale precum uraniu, plutoniu, sau toriu mi s-a părut ca din filmele SF. Aceste substanţe păreau adevăraţi dragoni ascunşi, cu forţe uriaşe, un fel de ultra-dinozauri care provoacă şi frică dar care şi atrag admiraţia. Fascinaţia mea pentru energia nucleară se vede în genericul de la documentarul meu „Cea mai mare crimă din istorie” , făcut dintr-o filmare a exploziei unei bombe nucleare. Faptul că un metal reuşeşte să producă temperatură prin el însuşi e un fel de magie. Metalele radioactive mi se păreau nişte supermagneţi. Cum se întâmplă asta?

Pentru explicarea acestei situaţii, va trebui să facem o cotitură în discursul de până acum, în care voi folosi date de bază din fizica nucleară, care se studiază parcă prin clasa a X-a. Atomul în general este un fel de celulă a materiei anorganice, dar mult mai mică decât ea. La fel ca şi celula, el are un nucleu care este compus din nişte părţi mai mici, printre care şi neutroni. Energia atomică reiese din faptul că nucleul atomului unor metale precum cele de mai sus se divide precum celulele în nişte nuclee mai mici în urma bombardării sale cu astfel de neutroni. Acest proces se numeşte fisiune nucleară, şi se datorează faptului că în timpul diviziunii nucleului se eliberează alţi neutroni în afară care lovesc alte nuclee şi le provoacă astfel şi lor separarea. Asta creează o reacţie în lanţ şi duce la eliberarea unei anumite cantităţi de energie, care se traduce în acest caz prin căldură. Mai multe documentare explică acest lucru, mai bine sau mai rău. Cel mai clar din ce am văzut până acum este cel intitulat „Chernobyl Visually Explained” de 16 minute, exceptând ultima parte cu explozia, unde şi el eşuează în explicaţie, după cum voi explica în următoarea secţiune. Dacă fisiunea nucleară duce la o căldură mai mică atunci energia sa este folosită la centralele nucleare. Dacă energia asta e mai mare, atunci se pot crea bombe nucleare.

Centrala nucleară de la Cernobâl folosea uraniul ca material radioactiv, dintre aceste 3 metale. Voi descrie în continuare doar modul în care acest material ajunge să producă energie, dar şi celelalte funcţionează pe acelaşi principiu. Uraniul natural este o pulbere gălbuie inofensivă, formată în proporţie de aproape 99% din forma de U238 şi sub 1% în formă de U234 şi U235. Energia nucleară se extrage numai din acestea două. Pentru a ajunge o substanţă în care acest procent să fie mai favorabilă prezenţei U234/U235 (numit uraniu îmbogăţit) uraniul natural este separat printr-un fel de sită în formă de turbină. U234 şi U235 sînt substanţe intens radioactive, însă fără un iniţiator şi accelerator de fisiune radiaţiile sunt minore, comparabile cu cele care vin din spaţiul cosmic şi care ne bombardează zilnic fără să ne afecteze. Pentru a produce căldură e nevoie de un fel de impuls iniţial, adică bombardarea U234 / U235 cu o anumită substanţă declanşatoare de fisiune nucleară continuă. Un astfel de iniţiator de reacţie în lanţ este berylliul sau amestecul de berylliu şi poloniu.



Centrala nucleară foloseşte tehnologie de vârf şi arată foarte SF în interior, însă funcţionează pe acelaşi principiu al locomotivei cu aburi. Diferă doar combustibilul; la locomotivă se foloseau cărbunii şi lemnele; la centrala nucleară se foloseşte căldura degajată de fisiunea nucleară. Energia fisiunii nucleare dintr-o centrală nucleară încălzeşte un circuit de ţevi umplute cu apă până când ea devine abur, iar presiunea sa învârte o turbină, care la rândul ei produce curent electric. Cel mai important element al unei centrale nucleare este rectorul nuclear, în care se desfăşoară procesul de încălzire. Rolul său este acela de a controla acea reacţie în lanţ pentru a nu duce la o temperatură prea mare, care poate depăşi 2000 de grade, ci dea rămâne la o încălzire de aproximativ 300 de grade. De aceea, într-o centrală nucleară avem o încălzire mai uşoară decât în cazul exploziei unei bombe nucleare precum la Hiroshima sau Nagasaki, aruncate de SUA la finalul Celui De-al Doilea Război Mondial.



Rectorul nuclear constă în nişte ţevi cu material radioactiv (fuel rods) în care se întâmplă acest proces de fisiune. Există mai multe feluri de a controla numărul de neutroni care pot crea reacţia în lanţ. Unul constă în modul în care este construit miezul rectorului nuclear. Altul constă în introducerea în procesul de fisiune nucleară a unor substanţe precum apa normală-H2O, apa uşoară, apa grea (ambele altceva decât cea normală), sodiul sau grafitul. Acestea măresc sau încetinesc viteza neutronilor, sau îi absorb pentru a încetini fisiunea. De acea aceste substanţe se şi numesc moderatori. Ansamblul dintre ţevile cu material radioactiv şi moderator, la care se mai adaugă şi alte ţevi despre care voi spune mai jos, formează miezul rectorului nuclear. Acesta este un fel de papiotă supra-dimensionată (moderator) în care intră aceste ţevi ca nişte ace (ţevi cu material radioactiv). Reactorul 4 de la Cernobâl avea matrice de grafit şi măsura cam 7 m înălţime şi 12 m diametru. Reactoarele cu moderatori lichizi precum apa sînt plasate într-un fel de bazin.

Moderatorul este decisiv în interiorul miezului rectorului nuclear, fiind un fel de mediu în care sunt implantate ţevile cu material radioactiv. În anii 1950 principalul moderator pentru construirea miezului reactorului era grafitul, o substanţă ce rezistă la temperaturi înalte.



Miez de grafit cu ţevi de uraniu într-un rector nuclear clasic



După aceea s-a folosit sodiul sau apa.





Când savantul dizident declară în jur de minutul 50 din episodul 5 al serialului HBO cum că URSS ar fi „singura naţiune care construieşte reactoare răcite cu apă, moderate cu grafit, cu un coeficient de gol pozitiv. E mai ieftin.”, el face o dezinformare uriaşă. În primul rând, însăşi apa care se încălzeşte şi devine abur, are şi rol de ulterioară răcire a reactorului, conform cu principiile termodinamicii. Răcirea reactorului se face şi cu pompe de aer dar şi cu pompe de apă. Acestea trimit apa răcită spre reactor şi astfel temperatura din el este controlată. Toate reactoarele din centralele nucleare sînt răcite cu apă şi aer. Apoi, există centrale nucleare al căror moderator este tocmai apa, deci ce spune acel personaj este o absurditate. Şi, nu în ultimul rând, vom vedea în următoarea secţiune că şi alte centrale nucleare din Occident funcţionează cu matrice de grafit. Faptul că moderatorul este sodiul sau apa nu schimbă cu mult starea de lucruri. Nici un moderator nu poate duce prin sine însuşi la o explozie a materialului radioactiv asemenea unei bombe nucleare. Altfel, fiecare ţară care are o centrală nucleară ar putea avea şi arme nucleare. După cum vom vedea, pentru aşa ceva este nevoie de mult mai mult.

Povestea cu materialul radioactiv topit care ar fi putut produce o explozie la contactul cu apa de sub reactor, relatată de mai multe surse, este o minciună. O vedem spusă la minutul 33 din documentarul „The Battle of Chernobyl”, 2006, prin spusele unui posibil savant care susţine această naraţiune. De asemenea, ea există spusă la minutul 51 din episodul al doilea din serialul HBO lansat în 2021. Misiunea minerilor care au săpat un tunel pentru a elimina apa de sub reactor, relatată de mai multe surse, este o diversiune.

Să ne reamintim de minciuna din scena din primul episod al aceluiaşi serial HBO, cu pompierul care pune mâna pe o bucată de grafit spart din miezul reactorului şi, după o anumită perioadă, mâna lui e plină de ulceraţii cutanate de la radiaţii! Am arătat în secţiunea anterioară că aşa ceva este o uriaşă dezinformare; astfel de ulceraţii cutanate datorate exclusiv radiaţiilor nu apar atât de rapid după expunerea la fluxul de radiaţii. Apoi o astfel de scenă este extrem de improbabilă, la fel ca şi cea locuitorilor din oraşul de apropiere care ar fi ieşit să admire culorile frumoase ale exploziei, în loc să se ascundă de un posibil accident nuclear. În realitate, când au auzit de explozie, cei mai ipohondri au plecat din localităţile învecinate, iar în următoarele 24 de ore au plecat majoritatea. Or fi aruncat ei o privire să vadă dacă sunt flăcări, dar nu au ieşit ca vara la mare spre a admira răsăritul soarelui. Cu atât mai puţin pompierul acela ar fi pus mâna pe un obiect incandescent, aşa cum vedem în acest film. Orice om adult ştie că nu e bine să te pui mâna pe lucruri într-o centrală nucleară fără acordul operatorilor. Fiind o explozie înainte, frica de radiaţii ar fi cuprins pe oricine, inclusiv pe acest om, în aşa fel încât să nu facă asemenea gest. Dar, pentru a impresiona dezinformaţional spectatorul neinformat despre ce se întâmplă într-o centrală nucleară, autorii scenariului acestui film au imaginat această scenă cu acest pompier cu judecată de sub a unui copil de 5 ani. După cum am spus în secţiunea anterioară, filmul omite să ne spună că centrala nucleară de la Cernobâl avea o unitate de pompieri ataşată în perimetrul ei pentru a acţiona rapid. Pompierii de aici este imposibil să nu fi fost instruiţi încă de la angajare cum să se ferească radiaţii şi să nu pună mâna pe ce nu trebuie.

Apoi observăm că acest bolovan are urma unei găuri cilindrice în el, ceea ce confirmă faptul că e o parte din matricea de grafit în care erau introduse ţevile de material radioactiv şi cele de control. Dacă ar fi fost ţeavă, atunci ar fi avut formă negativă, de cilindru, nu de gaură. În mod normal grafitul s-ar fi răcit natural în câteva zeci de minute într-o dimineaţă de martie din Ucraina, unde temperatura este de sub 10 grade Celsius. Faptul că acest bolovan de grafit şi alţii asemenea lui apar incandescenţi e posibil doar dacă ne imaginăm uraniul topit care s-ar scurge pe ei. Dar fără un accelerator de fisiune nucleară precum berylliul, inclusiv acesta s-ar fi răcit şi nu ar mai fi avut culoarea roşie, specifică metalului topit. Dacă imaginăm prin absurd că părţi de accelerator s-ar fi nimerit să cadă tocmai pe rămăşiţele topite ale unei ţevi de uraniu, care la rândul ei ar fi căzut tocmai pe aceste bucăţi de grafit, atunci, da, temperatura acelui bolovan trebuie să fi fost undeva în jur de 2 500 de grade Celsius. Dar în acest caz pompierul nu ar fi putut atinge acel bolovan pentru că mâna i s-ar fi topit instantaneu ca într-o lavă.

Controlul asupra fisiunii nucleare se face şi printr-un alt proces decât medierea moderatorului. Există substanţe de control superioare celor din matricea miezului. Ele absorb neutronii asemenea unor bureţi înainte de a se impacta în alte nuclee ale altor atomi, şi astfel fisiunea nucleară nu se mai întâmplă. O astfel de substanţă este nitrogenul. Alta este hafniul. Pe lângă acestea, pentru oprirea rectorului nuclear se mai foloseşte şi borul sau cadmiul. Aceste substanţe sînt plasate în nişte ţevi sau tije de control (control rods), la fel ca şi cele cu material radioactiv, şi introduse pe lângă acestea în matricea miezului reactorului, asemenea acelor în papiotă. Pe măsură ce ele pătrund în miezul reactorului, neutronii îşi încetinesc activitatea, până când îi opresc de tot, ceea ce corespunde cu însăşi oprirea rectorului nuclear.

Spre sfârşitul episodului 3 din serialul Cernobâl al HBO se spune că barele de control ar elibera grafit în loc de bor la apăsarea aşanumitului buton AZ5. Ele de fapt nu eliberează nimic, ci doar absorb neutronii. Nu-i nevoie să se pompeze ceva în miez ci doar să fie introduse acolo până ce se aliniază cu cele ale materialului radioactiv, adică să intre total în miez. Aşa ceva duce la încetarea fisiunii nucleare, ceea ce se traduce prin oprirea reactorului. Aceeaşi minciună dar spusă în altă formă se poate vedea la minutul 30 din documentarul „Chernobyl Nuclear Disaster” lansat în 2019 de 3BM Televisoin. Aici se spune că grafitul s-ar fi depus pe acele ţevi şi că în loc să oprească fisiunea au multiplicat-o de mii de ori ca la bomba atomică. Aşa ceva este imposibil, şi nicio teorie a savanţilor de pe glob nu o susţine, deşi nici ele nu pot explica explozia.

Imediat după cele două explozii ale reactorului vedem în primul episod al acestui serial HBO o scenă de panică cu operatorii din camera de control. Ei afirmă nişte lucruri absurde, respectiv că ar fi oprit reactorul după explozie, prin introducerea acelor tije de control în miez. La cele spuse mai sus, care ţine de ABC-ul energiei nucleare, era clar pentru toată lumea că mecanismele de mişcare ale acelor ţevi fuseseră afectate de explozie. Trebuie să fii un amator ca să mai anunţi această operaţiune, care era imposibil de realizat după asemenea deflagraţie. Dar interesul dezinformaţional al acestui film este acela de a arăta că inginerii şi savanţii sovietici din domeniul energiei nucleare ar fi fost nişte începători, aşa cum am spus la începutul secţiunii, ceea ce este absurd.

Când savantul dizident declară în jur de minutul 50 din episodul 5 al aceluiaşi serialul că „nu folosim combustibil îmbogăţit corespunzător în nucleele noastre.”, iar ne este servită o poveste de adormit copiii. Uraniul îmbogăţit necorespunzător înseamnă că fie are un procent mai mare de U238 în el, adică e mai puţin radioactiv, fie are mai mult U234/U235, ceea ce înseamnă că e mai performant în radioactivitate. Ne imaginăm că ultima variantă e mai potrivită pentru bombele nucleare. Însă în centralele nucleare nu e nevoie de un uraniu îmbogăţit cu un mai mare procent de U234/U235. Cu cât acest procent e mai mic cu atât el e mai uşor de controlat în miez. În acest caz operaţiunea de îmbogăţire a uraniului se recomandă a fi mai „necorespunzătoare”, adică să aibă un procent mai mare de U238. Dar şi dacă procentul de U234/U235 e mai mare, atunci el poate fi controlat prin aceste ţevi de control. Singura problemă a uraniului îmbogăţit necorespunzător ar fi aceea că procentul de U234/U235 ar fi foarte mic şi atunci fisiunea nucleară nu se poate realiza deoarece neutronii au şanse mai mici să izbească un alt nucleu, dacă se află în proporţie mai mică. Adică miezul nu se încălzeşte, mai simplu spus. Aşa ceva nu poate duce la un accident, iar o explozie nucleară este şi mai imposibilă. Aşa că ce spune personajul acestui actor este o aberaţie.

În totală contradicţie cu povestea uraniului îmbogăţit necorespunzător, dar la fel de absurdă, este şi cea a testului făcut pentru a creşte capacitatea de producţie, despre care am menţionat la începutul acestei secţiuni. După cum am arătat la începutul secţiunii, serialul HBO ne manipulează să credem că accidentul s-ar fi datorat faptului că şefii centralei ar fi dorit o creştere a productivităţii faţă de cea normală, şi din această cauză ar fi iniţiat acel test de creştere a temperaturii în reactor. Însă creşterea productivităţii nu depinde de încălzirea reactorului decât dacă temperatura acestuia este de sub 100 de grade. Dar în acest caz nu vorbim de creştere a productivităţii în general ci de o ajustare a productivităţi după ce ea a fost în prealabil asumat scăzută, aflată sub nivelul parametrilor normali de funcţionalitate ai reactorului. Se poate întâmpla aşa ceva odată cu oprirea şi repornirea reactorului, sau simpla încetinire a fisiunii datorată introducerii tijelor de control în miez. În acest caz de la o productivitate aflată sub parametrii obişnuiţi se ajunge la creşterea productivităţii până la nivelul optim.

Dar creşterea productivităţii peste nivelul optim nu depinde de încălzirea reactorului peste parametri săi obişnuiţi ci de însăşi presiunea aburului în circuitul de la reactor spre turbină. O temperatură de 120 -150 de grade Celsius dată de reactor e suficientă. Apa fierbe la 100 de grade. Da, putem să ne imaginăm că există pierderi inerente de căldură, însă o temperatură mai mare nu duce decât la o evaporare mai rapidă a apei. Asta nu schimbă cu nimic datele problemei pentru că acest obiectiv nu se poate realiza prin creşterea temperaturii în rectorul nuclear, ci prin creşterea rezistenţei presiunii aburului asupra circuitului de la reactor la turbină. Desigur, dacă presiunea aburului este mai mare, e firesc ca turbina să se învârtească mai repede şi să producă mai mult curent, după exact acelaşi principiu al dinamului. Însă nu e nevoie de temperatură mai mare de 300 grade din reactor pentru a fierbe apa spre a deveni abur. Aşa că povestea cu creşterea productivităţii care s-ar fi realizat prin creşterea temperaturii în rectorul nuclear, ce ar fi dus la explozia sa, e numai bună de adormit copiii.

Apoi, apa din circuitul reactor-turbină trebuie cumva răcită. Din cauza asta centralele nucleare sînt plasate lângă surse mari de apă. N-am mai studiat şi problema asta, însă deduc că o presiune prea mare a aburilor în circuit e cumva de nedorit. Prin urmare, presupusul test pentru creşterea temperaturii în reactor şi a fluxului de aburi spre turbină este lipsit de sens. La fel de lipsită de sens în contextul tehnologiei este însăşi explozia reactorului, pe care am anunţat-o deja la începutul secţiunii precedente ca fiind un sabotaj a unor ingineri ai centralei, care lucrau ca agenţi recrutaţi ai CIA.

În primul episod al serialului HBO, când Diatlov declară că miezul reactorului nuclear nu explodează, rămânem cu impresia că acest om este numit de vreun birocrat din PCUS la conducerea centralei, fără să aibă habar despre cum aceasta funcţionează. În realitate, da, miezul reactorului nuclear nu explodează. Nu s-a întâmplat nicăieri în lume aşa ceva, decât la Cernobâl, în aproape un secol de exploatare a energiei nucleare. Din punct de vedere tehnic nu are ce să explodeze. Grafitul e moderator, nu produce energie prin el însuşi, deci nu explodează. Ridicarea rapidă a temperaturii în ţevile cu material radioactiv poate ajunge la câteva mii de grade Celsius într-un timp foarte rapid. Dar, în acest caz miezul se topeşte şi atât. Nu explodează. Şi asta chiar se spune de mai multe ori în cele 5 episoade ale serialului, după cum vedem de exemplu în jur de minutul 45 din primul episod în timpul discuţiei dintre Diatlov, Sitnikov şi oficialii politici locali. Filmul ne induce iniţial minciuna că aceşti oameni ar fi fost numiţi politic şi nu ar şti ce se întâmplă cu adevărat, refuzând evidenţa exploziei reactorului, pe care astăzi noi o ştim ca notorie.

Pentru ca materialul radioactiv să explodeze e nevoie de o tehnologie superioară. Ciuperca terifiantă a unei bombe atomice vine într-adevăr tocmai de la o astfel de eliberare a unei uriaşe cantităţi de energie datorată unei fisiuni nucleare accelerate care ia formă de explozie. Însă atingerea acestui punct e mult mai greu de realizat decât o centrală nucleară. Spre deosebire de centralele nucleare, unde fisiunea e încetinită prin faptul că neutronii sînt absorbiţi spre a nu se impacta în alte nuclee, dimpotrivă reacţia în lanţ a bombei nucleare este mult accelerată. O variantă de bombă nucleară bazată pe uraniu a folosit explozivi convenţionali pentru a produce o reacţie în lanţ cât mai densă, şi astfel o cantitate mai mare de energie eliberată. Fisiunea nucleară obţinută din contactul a U235 cu un iniţiator de reacţie în lanţ duce la temperaturi mai înalte, obţinute în timp mai mic. Bombele nucleare folosesc iniţiatori mai rapizi şi mai … secreţi, altfel orice ţară care foloseşte energia nucleară ar avea şi bomba.



Pe lângă asta, materialul radioactiv al bombei nucleare este înconjurat de o carcasă rezistentă la presiunea din interior (shell), asemenea unui super-rezervor al unei locomotive cu abur. Această carcasă reflectă în interior neutronii din reacţia în lanţ care practic măresc şansele de a întâlni alte nuclee şi de a o accelera. Acest fapt duce la eliberarea unei mai mari cantităţi de energie decât în cazul rectorului nuclear al centralelor nucleare. Şi astfel, cu o creştere a numărului neutronilor din spaţiul materialului radioactiv, fisiunea nucleară este accelerată şi până la urmă se produce o mega explozie, aşa cum vedem în testele bombelor nucleare.

Ei bine, întreaga această inginerie socială întâmplată la Cernobâl, împreună cu dezinformarea ulterioară din aceste filme vor să ne convingă că reactorul 4 ar fi devenit cumva printr-un hazard o bombă nucleară de mai mică anvergură. Acest „hazard” de 1/ trilion ar fi pus cap la cap toate ingredientele unei astfel de tehnologii la care s-au gândit nişte ingineri puşi în slujba răului timp de ani întregi, până au creat acele bombe. Nu exclud posibilitatea bombei nucleare minore, dimpotrivă o consider principala ipoteză a explicării exploziei din reactorul 4. Însă exclud faptul că ea s-ar fi realizat natural, prin hazard. Dacă a fost bombă nucleară, atunci ea cel mai probabil a fost plantată în interiorul reactorului 4 de către agenţi CIA sabotori, recrutaţi dintre operatorii care lucrau la centrală. Ei au fost acoperiţi de alţii, aflaţi până la vârful ierarhiei de comandă ai statului URSS. În următoarea secţiune voi arăta că tehnologia centralelor nucleare şi cele mai mari accidente nucleare din istorie nu pot explica explozia de la Cernobâl .