Pages

December 12, 2007

Memorie impietrita, memorie tradata

Strigătul de sfârşit al morţilor din 1989 îmi bombardează halucinator urechile. Fiecare gând nostalgic întâlnit cu nesimţire până la refuz pe toate canalele media şi pe trendurile de design (care se vor a fi recuperatoare de „tradiţie”) îmi electrocutează conştiinţa. Sunt rupt în două faţă de relaţia mea cu neamul meu. Respectul pentru o parte din România, care a reuşit în mai puţin de 20 de ani să recupereze in parte diferenţele economice şi ideologice faţă de Occident, este atenuat de lipsa de memorie pentru acele timpuri, de faptul că, în loc să aprindă lumânări mici şi multe pentru fiecare dintre voi, ei au făcut un brad lacom de spaţiu care vă accentuează inutilitatea. Duioşia mea se amestecă cu dezgustul când mă gândesc la ceilalţi, la inadaptaţii ţărani dezrădăcinaţi, mutaţi abuziv în blocuri şi transformaţi în orăşeni care şi-au pierdut inima, care au tras în voi şi continuă să tragă cu fiecare nostalgie faţă de totalitarism pe care şi-o exprimă zilnic. Să le deplâng inocenţa sălbatică, să îi acuz vehement pentru moartea voastră?
Simt că noi i-am împuşcat pe acei oameni ca pe nişte câini pentru indecizia noastră în materie de organizare socială. Fiecare suntem mai mult sau mai puţin vinovaţi pentru lipsa noastră de empatie şi de curaj în a-i apăra sau în a le apăra dorinţele trădate. Cu fiecare abuz, cu fiecare neregulă şi cu fiecare călcare în picioare a umanităţii pe care fiecare dintre noi am acceptat-o, fiecare am contribuit la moartea voastră postumă. Ne-am tras maşini de lux, certificate de revoluţionar şi pensii de parlamentar în numele vostru! Ne puteţi da şi ceasul de la mână pentru că oricum nu vă mai foloseşte…?!
Iertaţi-ne dragii noştri dispăruţi că v-am uitat!
Iertaţi-ne că v-am părăsit şi ne vedem de viaţa noastră fără să ne pese de voi!
Iertaţi-ne că în fiecare zi vă facem să vă fie ruşine cu noi!
Iertaţi-ne că nu suntem în stare să facem pentru voi ceea ce aţi făcut voi cu voie sau fără voie pentru noi!
Iertaţi-ne pentru că în fiecare zi vă vindem sufletul şi ne pierdem inconştienţa voastră frumoasă de atunci!


December 7, 2007

Bradul mantuirii neamului



Aseara am trecut si eu prin P-ta Urinii si am vazut marele brad romanesc. Am auzit ca s-au calcat romanii intre ei sa-l vada. Am trecut intamplator pe acolo... Oamenii se sarutau in fatza lui pozandu-se cu telefonu' ca sa imortalizeze momentu' . Unic. Doar americanii ne iau fatza... Avem cel mai mare brad din Europa, cea mai mare cladire... ne treb'e cea mai mare catedrala. Am putea deveni cea mai mare natziune si sa-i batem si pe americani. Am coloniza apoi planetele locuibile si s-ar vorbi romaneste in tot Universul. Atunci nu mi-ar mai fi rusine ca is roman! As clocoti de mandrie...

Si nu inchei fara o propunere care mi-a venit cand am auzit ca vin oamenii ca la Maglavidt sa vada minunea coniferica: am vazut ca langa brad era si crucea catedralei mantuirii... N-am putea ca dupa sarbatori sa transformam bradu' in catedrala? Ramane scheletul exterior care isi este siesi armatura, punem niste placi vopsite cu pictura bisericeasca si avem si catedrala... Am vazut ca mai cad placi de pe casa poporului. Le putem refolosi si pune pe armatura bradului.

November 29, 2007

Cel mai mare suporter Real Madrid a trait o dazamagire aseara...

Real Madrid a pierdut aseara la Bremen 3-2. Bai si cat ne-am chinuit! Bai si ce-am mai luptat!





Da' oricum am ramas pe primu' loc pentru ca Lazio a pierdut pe teren propriu. Besides, mai sunt si alte meciuri



November 26, 2007

Autoportret muzical la trecut...

Am mai luat o leapsha de la Oedip de data asta cu tema "Ce ascultam cand eram mic". Am mai vazut-o prin blogosfera da nu mi-a dat-o nimeni. De fapt nu m-am gandit ca e leapsa. In fine Oedip ne-a dat-o virusistic la toti . Muzica a inceput sa fie ceva pentru mine abia dupa '89 (cred in primavara lui '90) cand am vazut MTV la TVR. Mai cantam eu pe la serbari, mai auzeam pe la radio insa muzica aia mi se parea moale si prafuita cam ca tot ce era made in Romania la acea data. Smooth Criminal m-a trezit din "somnul dogmatic" :)



Chiar si azi cand ascult Smooth Criminal imi aduc aminte de o adolescentza absolut fabuloasa pe care am trait-o numai si numai datorita lui. Am avut un succes teribil in anturaj pentru faptul ca ajunsesem sa dansez ca el. Si astazi mai fac unele escapade temporare...

Bjork mi-a placut foarte mult.



J.M. Jarre mi-a zdruncinat conceptia ca Michael Jackson ar fi fost "cel mai tare" :)

desi videoclipul mi se pare slab
Joey B. Ellys cu "Go 4 It " arunca atunci orice discoteca in aer.

As fi crapat pe piesa asta :).
N-as putea sa ii uit pe cei de la Snap

Cel mai mult imi placea insa "Who stole it"
Depeche mode cu "policy of truth" a fost preferata mea pana cand Linkin Park a preluat "Enjoy the Silence" care, in ciuda videoclipului tamp mi se pare un apogeu al muzicii celor de la DM.

Eu eram maicalgist si mi-a placut DM desi eram in razboi cu depechisti :). Cei mai "dusmani" erau totusi metalistii ... Cand am auzit insa "One" celor de la Metallica am devenit si eu un (semi)fan de-al lor :)

Ar mai intra aici cateva insa se prea lungeste postul. Asa ca cei care intrati pe aici vreau sa raspundeti undei de leapsha si sa postati pe blogurile voastre muzicile copilariei. Gmmail, Psiheea, Apollinaire, Nihasa si restul. Hai sa v-aud :))

November 23, 2007

Povestea mea si povestea emigrantilor

Nu fanatismul libertatii ii face pe politicienii occidentali sa accepte "libertatea de miscare" a tziganilor. Ci faptul ca esticii cu totul sunt o mana de lucru ieftina. Statele/ firmele occidentale o sa faca profit pentru faptul ca platesc doar x% (nu xx) esticilor salariul unuia dintr-al lor. Daca ar fi adevarata gargara cu "libertatea de miscare" i-ar primi ei occidentalii pe toti. Insa negrii din Africa, cei care nu stiu sa faca mai nimic nu sunt bine veniti. Sunt "imigranti ilegali". Eventual li se poate da o mana de ajutor atunci cand se scufunda cu plutele alea improvizate ... De nevoia de folosire a muncii esticilor si din interesul de a nu-i discrimina tziganii au fost primiti si ei in Occident.
Din nefericire insa pentru occidentali acesti oameni vor resimti socant ruperea dintr-un spatiu (semi)primitiv si aterizarea in haul vietii civilizate. Din copiii lor se vor alege viitorii teroristi, viitori tineri neadaptati care isi vor blestema parintii ca au plecat din spatiul simplu al unei vieti austere. Unii isi vor lua zilele altii le vor lua si pe ale altora odata cu ale lor... Emigrantii ajung in Occident goniti de foame, de saracie si de nevoia de supravietuire insa copiii lor se vor sinucide mai tarziu pe strazile meropolelor dupa efortul lor supraomenesc de a face fata unor cerinte pentru ei neobisnuite... La ce bun atata chin? Mai bine mori de foame in spatiul tau primitiv (desi foametea nu e o constanta in el) pentru ca oricum "genele" tale se vor fi topit in neant.
Turismul este singurul care poate civiliza o comunitate protejand-o in acelasi timp. Schimburile economice sunt nedrepte deoarece primitivul naiv nu stie nici sa-si ceara drepturile nici sa-si vanda serviciile iar lacomia corporatismului nu il protejeaza. pe termen lung nimeni nu are de castigat. Primitivul se vede lipsit si de credintele sale religioase sub scepticismul civilizatiei si nu se poate bucura nici de deliciile sale. Presiunile la care este supus pentru a fi "omul potrivit" se vor intoarce impotriva lui atunci cand le urmeaza directia de "perfectionare" si va dori mai mult. Cei care vor fi facut aceste presiuni asupra lui sa "creasca" (fit) vor face ulterior presiuni sa stagneze si sa nu urce prea sus. El este neurastenizat de interdictii si tabu-uri carora pe termen lung nu le mai poate face fata iar dezastrul se intrevede. Turnurile WTC sunt aruncate pe apa sambetei, bugetul va alimenta cheltuieli in plus pe masurile de scecuritate iar fericirea vesnica promis de civilizatia consumista se va transforma in sinucidere, alcoolism, consum de droguri etc.
Daca comparam satisfactia produsa de un profit mai mare pe care firmele occidentale il obtin odata cu povestea emigrantilor si ranile produse in anumiti oameni cu aceste masuri vom vedea o lipsa de echivalenta a modului in care se negociaza bunele cu relele. Profitul se imparte doar intre acele firme iar pierderea este a intregii mase a societatii. Adica impreuna la rau si doar unii la bine. Cei care reactioneaza impotriva imigrantilor nu sunt toti patridioti fanatici. Unii dintre ei pur si simplu nu vor sa isi asume un astfel de risc si vor un stil de viata conservator. Unii dintre acestia nu vor sa isi asume anumite riscuri. Tziganii care comit astazi crime si care se declara romani ne provoaca repulsie. Insa cand i-am facut robi acum cateva secole, cand am profitat de pe urma inapoierii lor, cand nu le-am oferit educatie, cand i-am facut polul saraciei nu ne-am gandit la consecinte.
De aceea prefer o mai mare separatie intre culturi. Lasati spatiile primitive asa cum sunt! Nu va duceti peste ei cu tehnica minunata si nu-i seduceti mincinos cu viata occidentala! Decat un sirag de interdictii care ii vor macina sufletul mai bine una si buna: "libertatea de miscare" pentru cei fara "aptitudini" consumiste in aceeasi masura in care triburile (primitive) isi interzic acest lucru unul altuia. Asta e o valoare occidentala. Si de fapt nu le-am interzice primitivilor accesul la civilizatie ci le-am interzice colegilor corporatisti sa abuzeze de ei. Daca vor civilizatie cu orice pretz mai bine sa si-o faca singuri treptat.
Ma uit la mine si compar. Eu vin exact dintr-un astfel de spatiu semiprimitiv vaccinat cu doze de civilizatie occidentala. In comunitatea mea este respectat cel care pleaca, cel care reuseste. Dragostea apropiatilor mei se manifesta prin dorinta de a ma vedea "departe". Vecinii ma saluta plecacios cand ma revad dupa ce nu ma mai vazusera veraun an sau 2. Insa daca ma vad si a doua zi si a treia zi consecutiv (anu' asta am avut cheltuieli cu renovarea apartamentului-- mi-am facut concediul acolo si am vazut) deja par un inger cazut. Mama plange de multe ori cand plec dar repede isi revine instantaneu si imi arata ceasul: "vezi ca mai ai 10 minute si vine trenul..." Iata un "spaltung" emotional radical!
Rezultatul care e? O nemultumire organica. O dezamagire. Si ma pot considera un om de succes. M-am adaptat la viata urbana. Am apartament proprietate personala. Sunt sigur ca am elaborat o teorie psihologica originala si s-ar putea sa confirm si ca artist. Dar pentru nimic. Degeaba. Stiu ca daca voi ajunge si fondator de religie tot nu voi gasi acea "departe" catre care educatia mea m-a incurajat. Sunt in stare sa renunt la toate astea, la scrieri, la arta, la apartament si sa fiu prostul satului multumit de sine. Pentru ca efortul pentru toate astea nu poate fi rasplatit prin nimic. Ce trebuie facut acum nu stiu... Nici eu nu ma (mai) pot intoarce in satul natal nici pe tigani nu ii putem intoarce la starea de primitivi intr-un spatiu primitiv. Raul deja s-a facut. Decat sa fure din Romania (oricum saraca) mai bine fura din Occident care a facut experimente sociale cu Estul. Dar e bine sa observam, sa intelegem si sa nu mai repetam greselile secolelor trecute. Fireste ca eu insumi am reactionat si m-am simtit frustrat cand sistemul mi-a pus piedici si baraje insa am stiut sa tzip si sa ma apar. Am reusit pana acum si voi reusi in continuare. Dar poate nu toti vor fi avut norocul meu. Oricum daca cineva mi-ar da sa aleg intre pilula ramanerii prostul satului si cea a urcarii sisifice a straturilor sociale as alege-o imediat pe prima. Si nu uitati, ma consider un om norocos...

November 14, 2007

Nostalgii...

La o intrunire recenta a Consiliului de Securitate, unde se discutaproblema Irakului, dupa o ora de discutii, Tony Blair scoate un ceascu capac sa vada cat este ora.? Pe capac era gravat: "De la GeorgeBush pentru Tony". Dupa o perioada de discutii, scoate si Bush un ceasde argint cu capac, iar pe capac era gravat: "De la Tony Blair pentruGeorge". Dupa alta ora de discutii aprinse, Vladimir Putin scoate unceas din aur cu diamante... Pe capac era gravat: "De la Matei Basarab pentru Vasile Lupu"...

November 13, 2007

Biliofiliera salveaza blogosfera

Gmmail mi-a trimis pe blogul sau o leapsa venita pe filiera Maria - Radu Iliescu- Oedip in legatura cu ce mai citim.
Desi mai tarziu totusi raspund si eu la aceasta reactie in lantz bibliosferica.
Spre rusinea mea n-am mai pus mana pe o carte buna de cativa ani buni, cam de cand fac grafica pentru jocuri 3 D. Timpul ma omoara. Inainte de povestea cu game-designul am fost profesor de pictura, desen, istoria artei in Tg. Jiu. Atunci am avut ceva timp sa citesc insa cartile nu prea erau in acel oras discret. Asa ca am (re)venit in Bucuresti in speranta ca voi reveni la activitatea care ma oglindeste cel mai bine. Deocamdata insa nu vad vreo schimbare. Insa m-as apuca imediat de sociologie si politologie daca as avea timpul...
Din pacate u literatura nu ma pot lauda. Nu pot tine prea mult in mana un roman. Mi se trage de la ora de romana unde trebuia sa citim romane despre viata satului romanesc. Stiam prea bine o astfel de viata duplicitara si lipsita de cel mai mic semn de eternitate a satului romanesc mutilat de sistemul totalitar. Stiam ca trebuie sa fug de ea ca de dracu' si fugeam si de tot ce se asocia cu ea iar literatura a nimerit in the wrong place at the right time.
In schimb am citit cu voluptate filosofie. Cam singura care ma ajuta la acea data sa arat sistemului ca e de rahat.
Am citit initial prin clasa a XI-a dialogurile platonciciene iar apoi Aristotel mi s-a parut mai lucid. Rationalistii mi s-au parut suspecti in siguranta lor. Descartes mi s-a parut parsiv desi cam avea dreptate. Kant a fost revelatia si le-am dat cu pass la rationalisti prin anu' I de facultate. Am zis sa citesc si Hegel si anu' ala a fost cel mai trist din viata mea. Eram in anu' 3. M-a salvat psihanaliza pein anu' 4. Apoi l-am devorat pe Nietzsche in anu' 5. M. Foucault mi-a placut destul de mult. De aici incolo am citit carti tehnice de psihiatrie. Apoi am ajuns prof, cum va spusei si am citit estetica.
Pe mine m-ar interesa ca leapsa in cauza sa ajunga la Bucurenci, mareaevadare , nihasa , oricum , psiheea , andreea colega , apollinaireonline , amardezi si toti din blogroll din Baldovin Concept si Baldovin Arte. :)

Neprofesionistii din presa confunda excesele paranoide de interpretare cu psihanaliza

(A/PS Cand am scris acest articol nu stiam ca Cioroianu declarase el insusi inainte de presupusul "act ratat" ca se gandeste ca statul roman sa cumpe nisipuri in desert pentru a-i expulza acolo pe infractori lucru pe care il consider mai mult decat o gafa, o prostie fara margini. In mod normal as fi sters acest post insa ramane atitudinea neprofesionista a presei cel putin in materie de psihanaliza)

Toata presa (de scandal) a mai gasit un motiv de crestere a tirajului pe spinarea OTVidelilor. Pentru ca a a firmat "Sigur că soluţia nu este trimiterea lor în deşert, asta e foarte limpede şi nici n-o să se întâmple prea curând..." toata presa a inceput sughitzurile psihanalitice lamuritoare. Observatorul Cultural vine si cu explicatzuri fine...
Din punctul meu de vedere singurele acte cu adevarat ratate care pot oferi ceva interesant sunt cel al lui Iliescu cu "tovarasul" si al lui Ilie Serbanescu cu "jur sa apar prabusirea Romaniei" cand a fost instalat ministru de finante. Restul sunt nesemnificative. iar daca cineva crede ca a gasit intr-un liberal cu acte in regula si cu convingeri principiale cum e Cioroianu un national-socialist bate campii. Nu neg faptul ca inconstientul sau ar fi tinut cont si de varianta desertului si, ca orice inconstient, ia pozitia opusa celei "oficiale". Dar a sari pe un om pentru ca are inconstient mi se pare o lipsa de minima cultura psihanalitica nu de "psihanaliza salbatica" asa cum se intelege din articol.
Mie mi se pare ca e vorba despre o campanie de presa impotriva lui Cioroianu. E adevarat ca tipul vine de la catedra, nu prea le are cu mestesugirea vorbelor in asa fel incat sa nu devina subiect de presa. Intrarea lui in politica nu e de bun augur tinand cont de in ce cocina se afla clasa politica actual. Insa intentia presei de a-l face un M. Vanghelie este absurda tinand cont ca omul asta a citit mai multe carti decat au citit toti ziaristii care scriu impotriva lui la un loc. Incepand de la atoatecunosctatorul Cristian Tudor Popescu si terminand cu Gadea de la A3 toata lumea e specialista in interpretari psihanalitice insa nu stiu cat timp si rabdare a acordat fiecare psihanalizei. Toti sunt specialisti in psihopatologie, toti fac diagnostice si pariuri cum ca specialistii vor veni sa le dea dreptate insa ei nu isi citesc decat propriile excese paranoide si apoi le comenteaza.

November 12, 2007

Protestul de vineri 9 noiembrie in favoarea lui kareem

Destul de putini oameni dar cu siguranta foarte inimosi.













Sa speram ca nu va mai fi nevoie la un alt protest. Insa daca lucrurile nu se rezolva trebuie organizat ceva mai bine si anuntat din timp. Sunt sigur ca multi dintre romani isi dauc aminte cu groaza despre clipele traite in dictatura si, in lumina principiilor exprimate aici, vor fi alaturi de semenul lor aflat intr-o situatie dificila...

November 7, 2007

Solidaritate pentru apararea libertatii de expresie

Pentru ca a indraznit sa critice guvernul egiptean si politica unor institutii pe blogul personal Abdul Kareem a fost condamnat la inchisoare.
Comunitatile au dreptul sa se organizeze altfel decat modelul occidental, au dreptul sa ramana primitive, imperiale, clasice. Voi sustine dreptul acestora de a se izola de civilizatia occidentala. Insa atunci cand ele pretind si un stil de viata occidental pentru o parte sau atunci cand se alimenteaza cu resurse occidentale atunci trebuie sa respecte regulile jocului.
Guvernul si statul egiptean nu poate sa joace o politica de alba-neagra atata timp cat cultura occidentala il aprovizioneaza financiar prin turism. Atata timp cat a acceptat sa primeazca oaspeti occidentali trebuie sa invete sa respecte cultura si viata occidentala cu bruma ei de democratie, drepturile si libertatile omului.

primul interviu si al doilea interviu cu el pot fi vizualizate cu clic aici.

Prin urmare asociatia CADI a propus o actiune de solidaritate alaturi de alti oameni din toate colturile lumii prin pichetari ale ambasadelor Egiptului si demonstratii in favoarea eliberarii acestuia. In Romania actiunea va avea loc vineri 9 noiembrie intre 12:00 si 13:00 in fata ambasadei Egiptului la Bucuresti, Bulevardul Dacia nr 67

November 5, 2007

intoarcerea refulatului...

Toata presa a gasit un nou motiv de scandal.
Dupa ce ne-am umilit rugandu-ne simbolic sufletului Giovannei acum ne revoltam mesianic la nedreptatea care i se face lui Mutu pentru ca galeria echipei Lazio cu care Fiorentina (actuala lui echipa) a jucat l-a facut tzigan. Si acum comparam: care e mai tare in suferinta: romanii care merg si muncesc de multe ori la negru in tarile vestice sau strainii ucisi? Hotii romani care se duc acolo doar pentru a avea succes mai mare la acte antisociale sau pedofilii starini care vin incoace?

A da curs liber xenofobiei si discriminarii, a vedea raul dincolo de casa ta e cel mai simplu si cel mai comod. Pentru ca te lasi in voia gandurilor stramosilor si nu incerci sa schimbi ceva. Pe timpurile medievale strainul era ceva rau pentru ca putea aduce boli, fura, viola etc. Europa are o fobie viscerala fata de migratie si migratori desi pe forta lor se bazeaza astazi. Europenii au ajuns boemi. Nu-si mai spala wc-urile, nu-si maimatura strazile, nu mai fac muncile grele din trecut. Le fac esticii in locul lor. Viata e frumoasa astfel; ai timp sa filosofezi si sa faci fitze, ai timp de spasme romantice de revolta. Si cum strainii sunt singurii pe care sa-ti exersezi indigestile obsesiv-depresiv iti dai drumul pe ei. Din vechi sclavi ce au fost prin ascendentza, majoritatea europenilor se viseaza acum stapani peste alti sclavi. Vechea robie le dispare din constiinta daca la randul lor au sansa sa robeasca.

Insa nimeni nu isi pune problema daca nu cumva dramele lor cu esticii sunt de fapt niste polite pe care istoria le cere platite. Baietii au inventat comunismul asemenea unei bombe atomice pe care eu exersat-o pe fraierii de europeni marginali sa nu cumva sa ajunga la ei eventuala catastrofa. Acum se trezesc ca au emigranti pe cap. Politza.

Romanii nostri se plang si ei cum ca europenii ne fac tzigani pentru ca ei se declara romani. Dar uita si ei ce buni mai erau legatzi de glie acum cateva sute de ani in urma. Frumos mai e sa vina cineva sa iti bage si in guram sa faca tot felul de lucruri pentru tine, insa daca se poate sa nu iti ia aerul, sa nu foloseasca toaleta ta, sa nu vorbeasca neintrebat, sa rada la glumele tale...

Viata e frumoasa asa domn'e. Da' parca in plictiseala din fatza piscinei lipseste ceva... Ceva nu merge. Parca majordomul din Romania se uita cam chiorash...Parca e cam nesimtzit.
Iata ce campanie frumoasa de presa se poate face. Creste tirajul, redactorii iau prime, sunt avansati. Economia merge. Tot inainte!

October 31, 2007

Vehcineee! Uitete ca sa bate Handreea Marin cu Rahduleaasca!

Daca s-ar face scandal in tara asta pe lucrurile care merg cu adevarat prost cred ca am fi primii in lume in materie de civilizatie. Scandalurile noastre mondene vizezaza nu comunitatea ci persoanele, orgoliile lor, elemente marunte din viata lor. Obisnuit cu mizeria de fiecare zi romanul se bucura cand vede la altul probleme... Are astfel impresia ca se intampla si la case mai mari... Daca protagonistii sunt vedete atunci strada e pustie cum era pe timpul lui Ceausescu cand se dadea desene animate sambata.

Cautand imagini cu politicieni pe care sa-i capturez in film aseara am dat peste cele doua Divolitze ale teviziunilor certandu-se fiecare pe limba ei in direct da' indirect ca fiecare era la televizuini diferite...
Nu urmaresc presa da' se pare ca scandalu' a 'nceput saptamana trecuta cand Raduleasca s-a bagat peste munca de pionierat a Marinei de benefacere nationala si a inceput sa aduna bani pentru salvarea copilului Lianei Stanciu atentand astfel la statutul ei de Regina a Minunilor.
Cu un zambet de soare cu dintzi Marinimia ii propuse:
--Hai sa adunam impreuna banii pentru micutza (in traducere- "poate invetzi ceva de la mamica ta. Hai sa-ti arat eu cum se face mai tzaca ca eu fac asta de 9 ani seculari, eu sunt pretutindeni si nicaieri, eu infinita si imuabila, varianta feminina a lui Hristos... ")
Cu o privire glaciara invadata de bunatate Raduleasca raspunse:
-- Lasa ca deja am strans destul (in traducere- "nu fa... am si io. Io sunt fica lui D-zeu nu tu miaaau ...sitz voi demonstra ca pot si ca te voi bate la audientza si ca voi castiga si mai mult si mai mult, voi avea milioane si voi imparti la saraci care ma vor iubi. Numai Eu, Eu si Eu. Numai eu pot sa fuck minuni ce faci tu sunt pacaleli. Eu is si Supraeu.")
Oricum, faza e ca Marinimia Sa nu s-a sfiit sa intrebe pe la colturi daca e adevarat, daca Radu a strans toti bani. Pfff! Exact ce se astepta. "Vaca de Radu n-a strans tot... Ce magaritza! sa n-o lase si pe ea sa se joace! Sa nu ii permita sa arate ca ea are experienta de 9 ani! UNU, DOI TREI, PATRU, CINCI, SASE, SAPTE, OPT, NOUA. NOUA. Nu un an sau doi ca altii" (altele -- nota mea G. B.).
Sambata in emisiuna ei plingtisitoare a venit cu bomba si a anuntat ca si-a vart banii stransi de ea in contul victimei: uite ca a mea e mai lunga. "Uite ca tot am luat ceva audientza de la tine, care e audientza mea de la 'nceput. Sic!"
Vazand una ca asta Raduleasca de la Afumatzi, i-a trimis un mesaj un sms cu "esti cea mai josnica fiinta" & all stuff. Pe ea a deranjat-o ajutorul paganei. A marturisit ca chiar a refuzat suma intreaga venita de la nush' ce om de afaceri sau concern. Ea vroia cu tzaraita... Vroia suspans.... Vroia actiune... Pana in ultima secunda, pana la ultimul cent... Vroia sa extraga cu aparatul de muls vacile bunatatea de la oameni. Vroia o revolutie emotional-afectiva. Vroia apoteoza! "Si a venit dobitoaca sa-mi fure meritele..".

Maimutele se bat pe baby monky care, tras din toate partile, risca sa moara. Nu le pasa decat sa-si pastreze imaginea imaculata, sa se apere sau sa atace sa dea bine in ochii otvespectatorilor. Sa astia au un show... pe cinste.
"Eu o am mai mare ca e de 9 ani. Ba io fa ca-i mai cu motz."
Asa se intampla cand nu ai propriile limite. Ele nu mai vad in fata ochilor decat bani si audienta. Nu stiu sa se uite in ochii oamenilor. E bine totusi ca prin viciile lor pot ajuta. La fel ca si cei de teapa lor pot trage societatea in sus. Insa trebuie sa le tragem de maneca pentru ca uneori pot face prapad in jur crezand ca fac bine.

October 26, 2007

Inca un supravietuitor s-a dat batut...




Dobrin a incetat astazi sa mai reziste. Dobrin nu a murit astazi. El a murit incet de cand sistemul nu l-a lasat sa mearga sa joace la Real Madrid care la dorit in echipa. S-a duelat de la egal la egal cu Eusebio. Dupa asta a intrat in anonimatul unui sistem aplatizant in timp ce Eusebio a ajuns o legenda. Dobrin nu a mai fost selectat in nationala pentru a nu fi vazut de marile cluburi...
Dobrin a fost daramat de un sistem de ticalosi.

October 19, 2007

Gradinitza parlamentarilor.

Asociatia Pro Democratia (APD) si Camera Deputatilor, cu sprijinul UNSR si Global a lansat de curand o campanie zmekera. Cica te face parlamentar... Mai intai te inscrii la o simulare de Parlament . Parlamentul tinerilor. De ce nu i-a spus oare gradinitza sau ospiciul pentru cei ce pun botul la astfel de gogoritze?

Ofer spre citire o traducere a acestei campanii:
Asociatia Pro Democratia (APD) si Camera Deputatilor, cu sprijinul UNSR si Global are nevoie de formatori/purtatori de imagine, oameni care sa iasa in fatza in presa pentru noua campanie de marketing politic orientata spre segmentul populatiei tinere care se pare ca va lipsi masiv de la vot. Daca veti reusi sa refaceti imaginea de mafioti a parlamentarilor si veti aduce oamenii la vot veti primi retributii substantiale, parte din afacerile profitabile care se deruleaza daca sistemul ramane neschimbat.

Am cazut secerat de ras nu alta. La cat se platesc locurile in parlament astia vor sa-l dea gratis cuiva :))). Deunazi am vazut si un afis pe la Obor cu asociatia crestina Becali care.. ateentieee… ofera ajutor pensionarilor cu pensie de sub 250 de ron. Bai da’ ce-am evoluat in tzara asta bai tata! Cica se muta occidentalii incoace!ca sistemul merge dupa forma actuala.

October 15, 2007

Boicotati meciul cu Bulgaria

Aseara am dat drumul la tv sa vadstirile sportive cam singura emisiune la care ma mai uit de cand Discovery, NG si Animal Planet dau numai reluari. Si ce vad? Razboi in Balcani! La intrebarea "cu talc" a unui ziarist Mutu a zis ca prefera pe olandezi pt ca"sunt mai civilizati" decat bulgarii. Fireste ca replica unora dintre vadimistii lor nu a intarziat sa vina cu acuze pornind de la facerea lumii incoace. A aparut imediat Medica Dragogomir cu gusa lui de militian comunist gata sa faca pe generalul de brigada cum ca sa nu se puna cu noi ca "suntem de 3 ori cat ei". Care-i problema Mitica? Te cauta cumva DNA-ul si nu poti sa scapi decat cu un nou mandat de parlamentar? Vrei sa ajungi priministru ceva ca sa poti sa ii ameninti si tu pe magistrati? E incredibil cum si-au gasit aceste mumii loc in timpurile contemporane!
Au gasit televiziunile noi mOTV de scandal? S-a rasuflat povestea cu referendumu' si acum gasim altceva pentru a trage cu dintii de audienta? Vazandu-i in ce mod se injosesc in goana dupa audienta am impresia ca sunt hartuit de vanzatorii ambulanti care negociaza cu mine fara voia mea nu stiu ce produs fata de care nu am nici un interes. Si-au facut bisnitzarii televiziuni si isi continua munca de pionierat si in acest domeniu? Apoi tot ei dau reportaje lacrimogene despre violenta de pe stadioane pe care ei o incurajaza ipocrit si de pe urma careia isi castiga audienta. Daca vreun fanatic bulgar il impusca pe Mutu la Sofia sa vedeti ce reportaje funeraro-romantice ni se servesc.
Cumva pentru bulgari e de inteles supararea ca au pierdut calificarea. Insa vadimistii si becalistii din Romania nu ezita in a lovi in capara lor cazuta in spirit mahalagesc. Nu inteleg de ce nu ne lasa in pace si ai nostrii si ai lor si nu se arunca pentru D-zeu in Marea Neagra sa ne lase in pace odata. Nu inteleg ca traim alte timpuri? Nu inteleg ca intre vecini trebuie sa exsita respect ? Eu cunosc acest portret al celui care accepta tot felul de compromisuri si abuzuri la job din partea sefului si apoi se dezlantuie seara in fata televizorului. Incompetenta si incapacitatea lor de a -si cere drepturile

Sa ne gandim ca unii dintre noi vor face vacante nu numai pe litoralul bulgaresc dar si in Turcia sau Grecia. Vom avea de suferit cu politistii bulgari in timp ce televiziunilor li se imflu buzunarele pe publicitatea oferita in schimbul imbecilitatii noastre. Ce ne ofera televiziunile in aceste zile este un exemplu de furt in situatia in care noi vom trebui sa dam spaga politistului bulgar si bulgarii celui roman. Fac un apel la un minim de demnitate.
Eu propun sa boicotam vreo 2 saptamani privitul la Tv. Sunt sigur ca putem obtine informatiiile necesare si de pe internet in acest rastimp. Nu putem sa ne lasam incalcata demnitatea de acesti (pseudo)nationalisti parsivi. Hai sa ii amenintam ca vom boicota si meciul cu Bulgaria daca nu isi vor rejudeca strategia si vor veni cu reportaje mai umane! Oricum Romania va fi calificata dupa meciul cu Luxemburg si va fi un meci slab .Am impresia ca e singurul mod prin care putem sa le cerem un minim de respect pentru inteligenta noastra este doar acest gen de masuri radicale.

Al Gore trebuie sa ia Nobelul pentru... (stai sa vedem la ce s-ar potrivi...)

All Gore a primit premiul Nobel pentru pace. Cum sa dai premiul Nobel pentru cineva
care nu zice nici 2 vorbe pentru condamnarea razboiului din Iraq. Apoi tema nu e
una lagata de conflicte intre comunitati ca sa primeasca Nobelul pentru Pace.
Poate primi pentru strategii politice cu adevarat penetrante. Nici macar pentru
geologie sau domenii care incep cu Geo nu poate primi datorita erorilor cuprinse
in documentar.
Stiam ca premiul Nobel e o poleiala. Acum stiu ca e deja un instrument politic. Un fel de Oscar al oamenilor de stiinta cu influenta. Salutari de la Paulescu !

October 5, 2007

Rugaţi-vă pentru Myanmar !

Armata din Fosta Birmanie a intervenit in forţă împotriva manifestanţilor care cereau reinstaurarea democraţiei.





Acesta este numitorul comun al tuturor armatelor. Ca dupa aceea ele se dau mare iubitoare cu heartstone de popor asta e alta problema!







G. Bush & co s-au şi grăbit să condamne actul şi să treacă a ameninţări. Armata nu a ţinut cont de ele şi şi-a continuat represaliile. În fond acolo nu e petrol aşa că nu au de ce să se teamă că vor fi invadaţi de americani…
Dincolo de gogomăniile pe care le spune Bush pentru a se dezice de ceea ce se întâmplă în mica ţară asiatică se vede de la o poştă că între cele două tipuri de stat există doar diferenţă de grad. Iluzia servită de corporatişti cum că „uitaţi dracul cât e de negru şi vedeţi ce imaculaţi suntem noi" este o poveste de adormit copiii.
Vampirii din Fosta Birmanie aleg calea cea mai uşoară a ameninţării directe şi simple a omului de rând în scopul cedării puterii personale şi a unei părţi a bunurilor către Uncle Sam. În SUA se foloseşte strategia, manipularea şi scărpinarea cu mâna la urechea opusă. Birocraţia e ceva mai mare în aşa fel încât nu se vede. Cu toată democraţia occidentală dacă nu ai armată cu care să ameninţi pe cei care încearcă să ocolească abatorul corporatist pentru a trăi în societate ea pur şi simplu nu funcţionează. Revoltaţii vor să nu mai plătească impozite către armată şi sunt masacraţi. La fel se poate întâmpla şi în SUA dacă nu îţi plăteşti impozitele către Uncle Sam. Dar pentru că eşti minoritar doar te bagă la puşcărie. Eşti acea cantitate neglijabilă. Însă rişti total să fi împuşcat dacă toţi ceilalţi nu îşi vor mai plăti taxele şi de mâine nu vor mai merge la job. Iată cum diferenţa dintre civilizaţie şi sălbăticie constă în uriaşul aparat de propagandă care o poleieşte şi fardează pe prima.
Iată că armata nu e cunoi!



Exprima-ti protestul fata de tragedia din Myanmar!semnand petitia :

http://www.thepetitionsite.com/takeaction/972303571?z00m=10257662




October 3, 2007

Becali fatza cu Aresnalul

Steaua a luat bataie in liga campionilor la fotbal de la Arsenal Londra. Becali a mai luat o palma de la D-zeu.

Problema la Steaua e ca fotbalistii nu sunt o familie si sunt discriminati :
Badea il are pe Badoi.
Rada il are pe Radoi.
Dica nu are si el Dicoi...

September 28, 2007

(Neo)Clasificari temperamental-caracteriale

"Feluri de a vorbi" se numeste articollul publicat de Andrei Plesu in revista in care scrie de obicei, Dilema Veche.

Hm. Imi vine in minte clasificarile din psihopatologie facute dupa criterii exclusiv semiologice si nu si dupa cele structurale.

Dupa acest model schizofrenia catatonica, depresia si retardarea ar putea fi clasificate in aceeasi oala doar pentru ca prezinta o scadere globala a tonusului si atentiei. Si totusi cauzele lor sunt atat de diferite...

E cam rasuflata tendinta asta de clasificare a oamenilor strict dupa modul lor de actiune. Nu vad nimic principial in clasificarea lui Plesu.

Multi pot trece prin fiecare din aceste tipuri de comunicare chiar in timpul unei singure discutii.

Dispozitia cotidiana poate fi si ea criteriu pentru abordari diferite ale comunicarii cu celalalt.

Nu m-am regasit deloc in:


8, 4.

M-am regasit in:


5- 80%

6- 20%

2- 30%

1. 20 %

3- 10%

7- 20%

10- 20%

2 - 40%

9 - 30%


Pe langa asta m-as fi gasit intr-o grupa neclasificata de Plesu. Cea a impartialului care vb. putin, stie mai mult decat arata dar evita confruntarile. Remarcile sale nu au nici aura pedagocica nici metodologica , nici enciclopedica nici autoritara . Asta ma caracterizeaza pe mine in ultimul timp cam 90%.

September 26, 2007

Fecali Rex



Hagi nu e ca antrenor ce a fost ca jucător. Dar nu e neapărat un antrenor prost aşa cum crede JJ Fecali…Steaua a mers la fel de prost ca şi sezonul trecut. A făcut doar un meci sau două cu adevărat bune. Primul este cel de la Kiev şi celălalt cel de la Cluj. Nu a câştigat decât un derby important, cel cu Rapid în Giuleşti. Un meci chinuit.
Adevărul este că jucătorii şi-au cam pierdut motivaţia. Şocul european le-a arătat valoarea… Ăştia suntem… Naţionala e pe undeva între locurile 20 şi 30 parcă. Suntem pe undeva pe la periferia fotbalului European cum am fost mai tot timpul. Generaţia lui Hagi e cea care s-a dus printre primii. Da’ nu în fiecare zi e sărbătoare. Generaţiile apar mai greu. Ai două variante. Ori dai bani grei pe jucători din afară, ori stai în banca ta ca Ajax şi aştepţi o generaţie ascuţită cu care câştigi o dată la 10 ani Liga Campionilor. Becali le vrea pe amândouă şi niciuna până la capăt. El vrea să câştige Liga în fiecare an, cu jucători tineri şi ieftini pe care, dacă se poate, să îi şi vândă la Real Madrid sau la Chelsea… Omul vrea să se bată şi el cu Abramovici. Ce, n-are faţă? A băgat 10 milioane în vara asta în echipă. Cât are Chelsea bugetu’? 100 de milioane. Lasă băăă… Ori cu un zero în plus ori fără tot are echipă de cepios lig.




Când văd în ce mod jonglează cu cuvintele religioase văd în ce mod credinţa este batjocorită de el. Când câştigă Steaua o face datorită Divinităţii crede el. Când pierde o face datorită oamenilor asupra cărora proiectează drăcovenia şi pe care îi dă afară. Tipul are şi încordare morală în glandă. Auziţi logică: „nu l-am dat pe Hagi afară, am aşteptat să plece singur”. După ce mai că nu l-ai trimis la spălat weceuri. Halal judecată. Din păcate nu am auzit nici un preot să se dezică de circul său religios.


Becali e acel tip de corporatist disperat care vrea să scoată totul din nimic. Nu contează preţul, nu contează prieteniile. El nu e autor de brand aşa cum sunt magnaţii capitalişti. Abia acum am înţeles că a investit în fabrici. Nu are experienţa capitalismului occidental domesticit pe care încearcă „psihologic” să-l aproprieze. Este un profitor al degringoladei vechiului sistem. A avut ceva bani încă din 1990 cu care a făcut afaceri cu terenuri. Becali nu este magnatul occidental chiar dacă e printre primii cei mai bogaţi români. Dar nu va sta mult aici. Îmi vine în minte o cursă între o motocicletă o maşină de Formula 1 şi un avion. Motocicleta pleacă înaintea avionului şi a bolidului de la start dar va fi ajunsă şi întrecută. Aşa va fi şi cu Becali.
Copos a avut şi el experienţa asta. A pus presiune puternică pe jucători şi s-a trezit că îi cam pleacă antrenorul, jucătorii, preşedinţii. După aceea trăgea de ei să nu plece. Ţara asta e plină de astfel de cazuri. Patronii exbişniţari pun presiune pe angajaţi după care fac exerciţii de pseudoumanism cu ei convingându-i să rămână. Oamenii pleacă în EU la joburi mai bune şi exbişniţarii au ajuns primii eurosceptici. Îi cunosc şi pe aceşti patroni. Ştiu cât de mult se sperie de „avioanele occidentale” care le iau materia primă şi care le demonstrează zi şi noapte că nu sunt „cei mai”. Îi roade gândul asta rău de tot.

September 11, 2007

Satul cu ministrii

Când eram prof. în Tg. Jiu aveam un amic poet, mai în vârstă ca mine dar foarte cald cu generaţiile mai noi. Pe Brâncuşi îl alinta cu apelativul „ţăranul genial”. Tg. Jiu era „satul mai mare” al judeţului. Bucurestiului îi spunea „Satul cu miniştrii”.

Viorel Gârbaciu este numele poetului. Viorel avea o emisiune de poezie la unul dintre posturile locale de radio în fiecare marţi seara şi m-a invitat şi pe mine într-una dintre ediţiile sale pentru a recita câte ceva din rarele mele spasme literare. Viorel trăieşte în continuare şi va mai trăi mult timp de acum încolo dacă destinul ţine cont de urările mele. Dacă vorbesc la trecut de el cu o alură nostalgică este pentru că privesc cu ochi oarecum îndepărtaţi trecerea mea fugitivă prin Tg. Jiu, pentru că între timp am plecat la Bucureşti.

Într-o dimineaţă mergeam la job şi am avut trăit pe viu metafora lui Viorel privind satul cu miniştrii. Stăteam atunci în P-ţa Eroilor şi mergeam pe jos până în P-ţa Unirii, locul unde lucram atunci. Mergeam pe jos oridecâteori puteam pentru a-mi mai proteja ochii de suporturile RGB dar şi pentru a-mi face plimbarea zilnică. La un moment dat am ajuns pe Bulevardul Unirii şi un ţăran cu accent ardelenesc mă întreabă direct: „Nu ştiţi unde este Ministruu’ Justiiţiei?”. Trecusem de cel puţin un an pe acolo însă nu am stat niciodată să citesc plăcuţele puse pe clădirile aşa-numitului Centru Civic. Aşa că i-am răspuns negativ şi mi-am continuat grăbit drumul. Pe drum m-am gândit la acel biet ţăran venit în Bucureşti să-şi caute dreptatea terfelită de baronii locali ai zonei sale. „Săracul…” mi-a venit în minte. Nu-şi imagina el câte cereri de audienţă şi câte formalităţi trebuie să facă pentru a sta de vorbă cu un ministru între patru ochi.

Aş fi uitat cu siguranţă întâlnirea cu ţăranul naiv care caută miniştrii pe stradă în Bucureşti. Numai că cu cine credeţi că m-am întâlnit seara la drumul de întoarcere aproximativ în acelaşi loc în care îi întâlnisem pe ţăranul ardelean de dimineaţă? Ei bine , da. Cu însăşi Monica Macovei, ministrul justiţiei la acea vreme. Cobora dintr-unul dintre blocurile pretenţioase ale Centrului Civic. Pentru că ştiam că a lucrat la APADOR, ea a fost cam singurul politician român în care am avut cât de cât încredere. Am salutat-o şi încurajat-o în lupta ei cu mafioţii din sistem care, până la urmă, i-au adus şi remanierea din funcţie. Mi-a venit apoi în minte ţăranul de dimineaţă şi abia m-am oprit să nu strig ironic la adresa situaţiei : „Auzi, da’ te-ntâlnişi cu nea cutare că te căuta de dimineaţă…” Am râs de unul singur până în Eroilor de întâmplarea asta. Închin un pahar pentru tine Viorel Gârbaciu, şi cu vorba ta de duh!





September 2, 2007

Baba si cavalerul...

Zilele trecute ma grabeam spre job. La un moment dat o baba cu pretentii ma intreaba cu accent sofisticat: “Mergeti incolo?” aratand spre direactia mea fireasca de mers.
Am raspuns aproape instantaneu cu absurditatea insasi a intebarii : “Nu. De fapt merg incolo.” in timp ce aratam directia opusa.
Bagajul de langa ea mi-a dat de inteles ce urma la un raspuns pozitiv : deveneam un mic hamal. Asta e. Din punctul ei de vedere trebuiam sa fac lucrul asta. N-a fost ea o viata intreaga o hamalitza ? Acum a venit randul sa mai fie si altii pentru ea hamali… Dar ce neobrazare tinerii astia care au tupeul sa o ignore !

Partea enervanta era nu atat faptul ca ea avea pretentia ca eu sa fi devenit hamalul ei momentan ci faptul ca avea pretentia de a-mi oferi o onoare sa devin membru al cercului ei de vecini. Putea sa ma roage sa o ajut in mod direct si cinstit. As fi refuzat-o oricum pt. ca ma grabeam. Poate daca s-ar fi aratat disperata as fi ajutat-o. Insa ea a vrut sa isi pastreze o falsa si kitschioasa demnitate de orasean cu pusee comportamentale rurale. Pot sa imaginez cum statea la geam si privea a suspiciune vecinii care intra in bloc si cum, la un moment dat, i-a adresat unuia rugamintea : “Vecine…daca tot mergeti incolo luati-mi si mie cutare lucru…”

Era clar ca lumina ca mergeam in partea aia. Pentru ce mai intrebi, nu vezi? Sau vrei sa aplici un test al falsificarii cunostintei dupa modelul lui K. Popper ? Jumatatea asta de masura cu jumatatea de inteligenta e marea buba. Ai doua posibilitati : ori vii la orash si te adaptezi cerintelor stilului de viata, ori stai la tzara naiv si intr-un stil de viata arhaic. Nu juca alba neagra ! Nu poti sa vii la orash si sa te comporti ca la tara ! Stai acolo cu animalele. Au trait generatii inaintea ta, parintii si strabunii tai stai si tu. Sau daca nu atunci lasa animalele si ia-ti masina cu care sa iti cari bagajele !!!

A-ti ajuta parintii si rudele aflate la batranete fireste ca e o datorie de familie. A cere insa ajutorul familial la intreaga comunitate este o mojicie romantioasa. Stiu cine e baba asta desi am vazut-o doar o secunda. Confundarea planului familial cu cel comunitar e povestea vietii ei. Cerinta de intimitati de la straini si comportamentul strain fata de membrii familiei este definitia unei generatii care a acceptat minciuna si compromisul.

Baba asta e jocul de-a alba neagra si eterna indecizie a romanului. Poate nici nu era din Bucuresti. Poate traia pe undeva pe la tara si a facut ceea ce fac babele de acolo. Ma ajuti la bagaj sau altfel iti fac reclama negativa in prima pagina la radioshantz. Nu stiu de ce cred ele babele ca lumea se invarte in jurul lor, ca ele pot pune totul la cale, ca sunt parte din sfatul batranilor ! Mi-aduc aminte o replica a unei babe in timp ce m-a rugat sa o ajut sa isi care papornitza. Eram elev la liceu la Craiova, mai purtam si plete si aveam si insigne in piept. Eram ceea ce azi se numeste trendy… Am refuzat spunand ca am treaba. Imaginati-va ca a avut tupeul sa ma intrebe sfantz : “Ce treaba ai?” Fiti atenti ce tupeu pe baba! Avea si pretentia de a-mi controla viata, de a se erija in parintele meu. Ca sa vezi unde se transfigurase Republica lui Platon cu cresele comune! Sa fii atat de redus incat sa nu iti dai seama ca un aspirant la stilul de viata urban ca mine nu ma voi cobori la unul arhaic ? Sau poate ca ea isi inchipuia ca cumva ma voi reabilita in ochii ei daca o voi ajuta ?
Cunosc prea bine eu babele astea care ma considerau un ghiavol in adolescenta pt. ca eram altfel. Replica mea a fost un mod de a le spune : “Mai tii minte babaciune cand spuneai ca nu se va alege nimic de mine ? Uite ca eu am reusit ceva totusi. Cel putin nu sunt hamal cu pretentii de diriguitor al dreptatii si valorii pe pamant. Crucea pe care ti-o faci duminica in Biserica nu inseamna nimic pentru salvarea ta. Mai ai putin de trait si tot nu vrei sa schimbi ceva la tine...”

Nu batranetea in sine mi-a produs repulsie ci mojicia. Tipul asta de om nu a stiut sa isi pastreze aproape copiii si sa faca lucrurile astea pentru ea. Sau nu a stiut sa faca ceva util in tinerete in asa fel incat sa poata plati pe cineva acum sa le faca pentru el. A stat lejer la umbra neimplicarii, a vazut cum oamenii de langa ea sunt batjocoriti sau pedepsiti de sistemul comunist pentru ca au avut intentia de a fi altfel decat majoritatea. A inchis ochii ca strutzul, a trait doar pentru sine si acum are pretentia ca un necunoscut membru al comunitatii sa aibe grija de nenorocirea ei. Pretentia cu care extragi ultima satisfactie dintr-o viata traita in minciuna si ipocrizie atesta acest tip de socialism egoist, de neimplicare sociala in obligatii dar cu pretentie de spirit comunitar atunci cand e nevoie de ajutor . O generatie care se bate cu pumnul in piept de minunile ingineresti facute la barajul Vidraru sau la tunelurile de la Bumbesti-Livezeni. Niste rahaturi in comparatie cu ce s-au facut in lume.
Si aiata ca tinerii astia au tupeul sa uite cum au muncit ei mult si prost, fara noima si cum au trait ei intr-o ironie soptita la adresa regimului dar totusi fara sa faca nimic ! Tz tz tz ! Veniti ba ratatilor si descoperiti rahaturile noastre cu care ne mandrim! I-auite ca aveti ocazia sa va las sa ma ajutati la bagaje. Ce obraznic ! Sa zica el ca merge in partea hailalta cand eu l-am vazut ca mergea in pairtea hailalalta !

Nu exista reconciliere intre generatii si mentalitati daca ai pretentia ca erorile trecutului sunt de fapt mari impliniri. Nu poate exista iertare daca esti incapabil sa iti ceri scuze. Nu poti sa te impaci niciodata cu Iliescu si electoratul lui pentru ca el nu vede unde a gresit. Nu ai cum sa-i repari.

August 20, 2007

Timpul este cel ce vindeca totul...

Eram acum cateva zile in tramvai. Care stationa in statie. De pe trotuarul opus doi adolescenti la 16-17 ani imbracati usor trendy dar cu alura de baieti de treaba au dat navala pe trecerea de pietoni sa prinda tramvaiu'. Din sens opus venea un Mussolini imbracat in haina de maresal cu epoleti, cu insigne pe piept si intr-o masina de epoca (anii 1930-40) bine intretinuta. In timp ce baietii treceau fatza babalacului se zbarcea de injuraturi fatza fatza de impertinenta mucosilor care nu s-au oprit la trecerea suitei regale... Urcati in tramvai unul dintre ei zicea: "Uite ma ala era in masina si se grabeste si io pierd tramvaiu' ca nu opreste el la trecere..." Nici nu observasera ca era masina de epoca. Pe care nu dadeau nici macar 2 bani...

August 17, 2007

De la romantism la viol...Sfaturi pentru potentialele victime



Din pacate, istoria s-a facut de violatori si talhari. Intrunirea soldatilor in armate si acceptarea superiorilor ierarhici, cu riscul de a fi ucisi in lupte mai curand de a produce ceva, se datoreaza tocmai seductiei orgiei urmate cuceririi cetatii. Astazi aceste lucruri sunt recunoscute drept crime dar in trecut erau acceptate ca activitati onorabile, eroice.

Datorita acestui trecut intiparit in memoria speciei, noi barbatii suntem incitati de femeia cetate, cea care trebuie cucerita, si mai putin de cea care se ofera de-a gata. Rareori vedetele masculine se indragostesc de fanele care isi ofera pe de-a gata dragostea, fie ea si declarat netarmuita. Dimpotriva, o femeie indecisa sau sceptica trezeste in sufletul masculin acea nevoie de cucerire cu care dragostea se reimprospateaza. Un „da” constant spus de femeie iubitului conduce la o saturatie din partea lui, venita parca sa stopeze aceasta disponibilitate inflationista a dragostei. In fond, sexualitatea, ca motor al dragostei de cuplu, este mai mult o infranare a reproducerii decat o permisivitate a ei. Sexualitatea este un ansamblu de mecanisme care de fapt mai mult infraneaza nasterea continua de pui la organismele evoluate pentru ca parintele sa dea mai multe sanse de supravietuire si dezvoltare puiului.

La om, o multime de acte sexuale se risipesc si doar unul e nevoie pentru fecundare. O multime de spermatozoizi se risipesc si doar unul e necesar pentru a se uni cu ovulul. O multime de ovule sunt lasate sa se risipeasca lunar si doar unul ajunge sa fie fecundat. Intr-o astfel de relatie de cuplu cineva trebuie sa stie sa spuna „nu”; daca no o face femeia, atunci o va face barbatul.

E scris in codul genetic al omului sa imparta cu specia valorile sale individuale si sa isi duca samanta cat mai departe de "trunchi"... De aceea, cu cat celalalt e mai „strain”, cu atat in suflet apare atractia. Doors Jim Morrison a avut dreptate doar partial (din punct de vedere stiintific, desigur) cu versurile din „People Are Strange”. Ele se aplica doar in cazul marginalizatilor social. Daca aceasta „ciudatenie” propune un nou stil de viata, atunci ea devine seducatoare. Dragostea romantica din fata unei persoane straine misterioase vazuta pe strada se zbate de fiecare in noi... E valabil pentru ambele sexe. Romeo si Julieta faceau parte din familii in relatie de dusmanie. Alexandru cel Mare si vestita indianca de care s-a indragostit faceau parte din lumi diferite. Dimpotriva, dragostea casnica se stinge usor si ramane doar cu proiectiile maternale ale legaturilor familiale. Ea ramane solida in timp insa, daca nu e resuscitata, isi poate pierde stralucirea initiala.



Paradoxal este faptul ca violul a avut in perioada clasica si un rol benefic, din punct de vedere genetic. Comunitatile clasice, izolate intre zidurile stramte ale cetatilor, au fost astfel „improspatate” genetic de acei talhari. Multi violatori aduc acest argument al diversificarii genetice pentru justificarea crimei lor. Dar, daca luam in calcul libertatea de miscare a omului contemporan, atunci vedem ca argumentul acesta nu sta in picioare deloc. Oamenii se pot improspata genetic mai simplu prin mobilitatea indivizilor decat prin acest tip de agresiune. Asa ca violul ramane o crima, un abuz al celui mai puternic (violatorul) fata de cel mai slab (victima).

Problema violului a pus in mod eronat psihanaliza intr-o lumina nefasta deoarece a gasit o anumita complicitate inconstienta a victimei fata de abuzul violatorului, prin atragere si incitare. Cei care au lansat aceasta acuzatie au ignorat faptul ca, in aceeasi masura, psihanaliza a recunoscut si existenta binecunoscutei reactii de refuz a victimei, reactie care este, desigur, de cele mai multe ori, mult mai puternica decat cea de acceptare. Dar, pe baza acestei neintelegeri, a aparut apoi ideea cum ca psihanaliza ar sustine ca violatorul este nevinovat. Asa ca trebuie precizat ca, desi psihanaliza a recunoscut atractia inconstienta mai mare sau mai mica a victimei pentru viol, totusi nu ii este specific ei ideea cum ca violatorul ar fi nevinovat sau ca violul ar fi posibil din vina victimei. Asa ceva nu decurge deloc din vreo teorie a psihanalizei. Apoi, acest domeniu al stabilirii vinovatiei/nevinovatiei nu apartine psihanalizei ci moralei si dreptului. Psihanaliza se ocupa cu altceva. Daca ea a gasit unele pulsiuni criminale in mintea omului (in general) asta nu inseamna ca a incurajat vreodata punerea lor in act. Dimpotriva, demersul ei presupune o mai optima negociere intre aceste tendinte contradictorii si conflictuale existente in minte omului.

Violul se intampla uneori si la animale. Imperecherea diavolului tasmanian nu are nimic romantic in ea; masculul pur si simplu sechestreaza femela intr-o scorbura sau un alt spatiu fara iesire si o violeaza in adevaratul sens al cuvantului timp de cateva zile. Leii masculi sunt animale magnifice insa in viata fiecaruia dintre ei exista un episod grotesc. Initial nomazi, ei preiau un grup de leoaice prin violenta, ucigand sau gonind masculii rezidenti, ucigandu-le puii. Daca femelele izolate nu consimt la dominatia lor, ei pot sa le si ucida. In cele din urma ei devin stapani peste grupul de femele si tati pentru urmatorii pui. In varful piramidei violentei la imperechere se afla rechinii care, dupa cum arata video-ul de mai jos, implica muscaturi puternice specifice dintilor rechinilor. Femela este muscata de mascul in general de aripa si barnhii, insa semenele dintilor se pot vedea pe tot corpul. De multe ori, la actul imperecherii participa mai multi masculi, dupa cum se poate vdea in acest video. In multe cazuri femela pur si simplu moare in urma acestui asalt sexual prelungit cu mai multi masculi.


Dar, trebuie mentionat ca violul nu exista la majoritatea animalelor deoarece libidoul masculului e stimulat de disponibilitatea femelei. Dupa ce a ramas gestanta, un mecanism endocrin slabeste si libidoul masculului asa ca violul e exclus prin functia autoreglativa a speciei.

La omul contemporan violul are doua forme; exista un viol facut de curiosi si un altul facut de sadici. Curiosii sunt de doua feluri. Prima categorie este cea a celor marginalizati. Acestia fie sunt adolescenti, insuficient de experimentati in abordarea sexului opus sau in gestionarea pulsiunii libidinale, fie sunt maturi dar decazuti social, incapabili de a convinge o femeie sa le accepte compania. Nesuportand refuzul din partea persoanei abordate sau chiar sarind peste etapa propunerii, ei recurg la forta. De asemenea, curiosii pot fi si barbati experimentati dar nemultumiti cu viata lor. Ei sunt casatoriti sau se afla intr-o relatie insa recurg la viol fata de femei frumoase, intangibile sau cu statut social superior. Pentru acestia nu curiozitatea sexuala e imboldul crimei, ci ascensiunea sociala. Violul e un fel de furt fantasmatic al statutului acelei femei. In actiunea lor sta foamea lor de mai bine, care, din pacate, e cultivata obsesiv de mentalitatea corporatista.

Pentru a evita curiosii trebuie sa eviti in special locurile cu preponderenta masculina de gen cluburi, baruri, meciuri de fotbal sau santiere. Aici se adauga orele tarzii sau spatiile nepopulate, cand potentialii aparatori dorm sau se afla in alta parte. Desigur, e la mintea cocosului (sau gainii !!!) o tinuta decenta, cu haine suficient de lungi care sa acopere partile intime este o solutie pentru a nu starni „curiozitatea” barbatilor.




In privinta violatorilor sadici, lucrurile sunt mai complicate. Interesul lor este acela de a vedea suferinta pe chipul victimelor. Unii dintre ei pot recurge la violenta extrema, ucigand femeile violate, din simpla placere de a le observa suferinta. Este cazul celebrului Jack Spintecatorul. Altii sunt realmente incitati de refuzul categoric al femeilor. Cu cat ele sunt mai categorice in refuzul acceptarii relatiilor intime, cu atat ei devin mai preocupati pentru finalizarea violului.

Exista un punct comun al sadicilor violatori cu exhibitionistii, uneori fiind chiar confundati in special de victime. Exhibitionistii sunt de asemenea excitati de frica si oripilarea femeilor la vederea organelor genitale expuse de ei. Dar, spre deosebire de sadici, acestia nu recurg niciodata la relatii intime cu victimele. O oarecare cacialma din partea victimelor, cu atitudine de genul „vai ce dotat esti, hai s-o facem!”, ii poate speria si face sa paraseasca rusinati locul faptei. La sadicii violatori nu merge strategia asta. Un oarecare accept din partea victimei nu conduce neaparat la pierderea totala a interesului agresorului. Dar totusi le poate diminua excitarea si daunele fizice produse. Pentru a putea face diferenta intre cele doua categorii de dereglati libidinal exista doua criterii. Cea mai importanta diferenta intre exhibitionisti si violatorii sadici este aceea ca primii prefera socarea grupurilor de femei, in timp ce ceilalti prefera femeile singure. Cealalta este aceea ca majoritatea exhibitionistilor isi etaleaza in prealabil organele genitale. Sadicii pot face asta foarte rar. Cu alte cuvinte violatorii sadici actioneaza mai discret, mai ascuns iar exhibitionisti sunt mai publici.

Parerea mea (http://baldovin.netai.net/acte/Din.psi.abis/texte/libidinale.htm ) este ca sadicii isi datoreaza orientarea sexuala unei educatii abuzive. Odata ce educatia s-a mai temperat si sadicii sunt mai rari. Din nefericire, violurile lor inca exista si sunt cam greu de evitat. Sadicii sunt destui de inteligenti si isi aleg din timp victimele, planuind in detaliu atacul. Daca se intampla, lupta cu el e destul de inutila si lipsita de sens. Cei mai multi intai se asigura ca victima nu poate riposta cu spray sau alta arma. Apoi, desigur orice riposta de acest gen poate aduce violenta fizica ce poate ajunge la mutilari fizice ireversibile. Chiar si curiosii pot comite astfel de crime mult mai grave decat violul in sine, faptasul ucigand victima de frica pedepselor suferite dupa ce se plange autoritatilor si familiei.

De asta eu va recomand, doamnelor, ca in cazul in care vreti sa scapati de un astfel de intrus nocturn, mai curand sa adoptati o strategie ceva mai pasiva. Daca puteti, deviati discutia catre teme comune cum ar fi faptul ca autobuzul nu mai vine, ca trebuie sa mergeti acasa sa reparati teava sparta de la chiuveta, mai si scuipati un pic. Daca aveti alimente prin bagaje, scoateti-le si faceti lucruri bizare cu ele. Lucrurile casnice atenueaza nevoia de evadare atat a romanticului cat si a violatorului. Daca inventati un delir si incepeti sa injurati pe Einstein pentru ca a distrus lumea va asigur ca orice fel de atractie romantica dispare. O figura depresiva si acra, de asemenea poate slabi atractia unui potential violator. Aceasta strategie nu este deloc sigura, dar e cam singurul lucru ce poate evita un viol iminent, un viol intr-o situatie in care nimeni nu va poate sari in ajutor.




August 14, 2007

Abolirea sclaviei in Romania

Anunt ceva foarte important. Se pare ca in legislatia romaneasca s-a luat o masura absolut revolutionara in relatia patron-angajat. Mai din disperarea ca mana de lucru emigreaza, mai din interese pur inocente de ecologie sociala s-a votat o lege prin care angajatul poate da in judecata angajatorul pentru tratament stresant. Mi se pare o masura cu adevarat importanta.

August 6, 2007

O falsă alternativă

În urmă cu ceva timp scriam împotriva documentarului lui Al Gore.
De curând am văzut şi replica liberală la teoria încălzirii globale, un documentar care se numeşte „Marea cacealma a incalzirii globale ” Documentarul încerca să demonstreze că omul nu are nici un fel de influenţă asupra încălzirii globale a planetei. O astfel de idee este de fapt un alt fel de a spune că omul nu are nici un fel de influenţă asupra mediului. Cine poate să creadă chestia asta să fie sănătos.

A încerca să demonstrezi că de fapt omul nu aduce nici un fel de vătămare mediului seamănă cu muşumalizarea urmelor compromiţătoare. Oricine poate vedea că temperatura într-o pădure estre mai coborâtă şi mai constantă decât în zonele aride. Oricine poate vedea că în interiorul pădurii este mai răcoare decât în afara ei, în poiană. Este nevoie oare ca aceşti cobai crescuţi în incubatoarele de locuit ale metropolelor cărora Platon aproape că le-a dedicat mitul peşterii să iasă în afara betoanelor şi să vadă acest lucru? Sau pur şi simplu există interese corporatiste în a ignora acest fapt. Nu este clar că pe măsură ce spaţiile mediului natural sunt agresate şi distruse de buldozere este normal ca temperatura globală să crească?

Faţă de documentarul lui Al Gore aici erau prezenţi mai mulţi savanţi care contraziceau ideea că omul ar avea vreun rol în încălzirea globală. Ei susţineau că aceasta ar fi un fenomen ciclic dependent de erupţiile solare. La fel ca şi documentarele ideilor contrare şi acestea sunt insuficient argumentate. Cum era de aşteptat la fel ca şi la ecologişti în general şi la documentarul lui Al Gore în special mostrele luate din gheţari sau alte elemente din natură sunt interpretate după aceleaşi criterii insuficiente din punct de vedere ştiinţific pentru a conduce la o teorie completă asupra evoluţiei climei în ultimele milioane de ani. În acest caz teoria erupţiilor solare pentru explicarea climei este şi ea tot la stadiu de ipoteză care nu îndeplineşte suficient criteriile de certitudine ştiinţifică. Semnele de întrebare asupra acestor date oferite de aceşti savanţi apar din primul moment imediat ce în gura adversarilor sunt puse atitudini şi argumente pe care ei nu le-au afişat.

Ce m-a iritat peste măsură la acest documentar a fost grija părintească a mentalităţii corporatiste faţă de săracii din Africa. Cu ce durere în suflet vorbeau ei despre minunile pe care o Africă industrială le poate aduce mai mai că mi-a smuls o lacrimă… A pretinde tu corporatist orb, urmaş al burghezului din secolul al 19-lea că ai cea mai mică afecţiune faţă de restul lumii este o atitudine vampirist-politicianistă, o campanie comercialo-electorală menită să aibă succes de piaţă. Am combătut aici pe larg falsul argument al creşterii nivelului de trai cu preţul pierderii culturii şi al dezrădăcinării. Rezultatele catastrofale ale unei astfel de lacome intervenţii ale „civilizaţiei” occidentale în spaţiile „necivilizate” se pot vedea astăzi în lumea arabă (vezi problema terorismului). Dar, dincolo de asta ecologiştii nu se plâng de industrializarea în general a Africii cât mai curând de lipsa măsurilor de reducere a noxelor. Criticile lor nu vizează pe amărâţii de africani aşa cum sugerează acest documentar ci tocmai US pentru că ele sunt principalul poluator mondial.

Culmea tendenţiozităţii a fost ideea cum că vezi doamne din intenţia de reducere a emisiilor de gaze ecologiştii le-ar interzice băştinaşilor africani să mai folosească focul cu lemne (care produce fum) la treburile casnice. Ei au tras concluzia asta de la faptul că lucrând aproape de acest fum multe din femeile africane fac numeroase boli care le aduc ulterior moartea timpurie.
Lipsa de oferire de argumente şi poziţii din tabăra adversă atestă faptul că acest documentar, la fel ca şi Al Gorelui & co. nu caută adevărul ci manipularea, prezentarea cât mai „de efect” al acestor idei cu maxim impact asupra electoratului. Dezbaterea asta cu încălzirea globală arată în ce măsură direcţiile sau opţiunile actuale nu pot satisface o opţiune coerentă. Este incredibil cum aşanumitele opţiuni politice, morale etc. sunt pur şi simplu aceleaşi lucruri, asemenea celor două feţe ale monedei. Asemenea animalului de pradă disputat între doi prădători care se luptă între ei mediul este şi el disputat între două curente politice unul conservator, cel al ecologiştilor şi altul liberal, cel al corporatiştilor. Corporatiştii trag şi ei cât mai tare pentru a limita ajungerea la putere a ecologiştilor care să îi oblige la cheltuieli suplimentare pentru purificarea gazelor pe care le emit în atmosferă. Ecologiştii folosesc această temă pentru a accede în funcţii politice.

Ei apelează la Complexul Eden al omului de rând pentru a perpetua încrederea sa într-un sistem politic inuman cum este cel actual care produce omului de rând mai multe daune decât noxele emise în atmosferă. Ei evită tocmai confruntarea cu acesta şi aduc pe tapet tema poluării pentru a deturna atenţia de la adevăratele probleme politice ale omului de rând şi de la repulsia faţă de politicieni cu statutul lor de privilegiaţi medievali în general.

Trăim într-o lume infectă. Câteodată cred că viaţa de haiduc e singura prin care îţi poţi păstra naturaleţea.


July 30, 2007

In graffiti




Iata cum se poate transforma o munca umila de renovare a apartamentului intr-una nobila...

Sa nu mai zica lumea "du-te ba si mazgaleste la tine in casa"...









Mai jos sunt niste fotografii cu mascota familiei care m-a si inspirat. Safi. Uitati-va repede ca n-o pot tine prea mult....









O discutie pe teme filosofice...







Cu Dani...





Cu Alexandra






Safi, Dani, Alexandra, Narcis

Cu Alexandra pe scaun


July 18, 2007

Tara lu' alba neagra...

Noua contra a lu' Basescu cu Tariceanu se consuma pe pensii. Daca a vazut el Tariceanu ca tinerii il pleace pe Basesc (deci exist)... atunci a incercat si el pe ce-a mai ramas. Adicatalea pe pensionari. Si a propus marirea pensiilor. Strategia are logica: e clar ca PNL si Tariceanu nu vor mai ajunge la guvernare prea curand asa ca nu treb'e sa dea socoteala decat atunci cand manelistii lu' Basexu vor fi ajuns pensionari. Le va spune el Tariceanu: "vedetz b faerilor k era better cu mine. Eu am propus cresterea pensi(...)lor..."

Traim intr-o tara in care vechii aplaudaci (sau cel putin pasivi poitic) ajunsi la pensie incep sa aibe simpatii liberale. Si? Care-i faza? Nu pana mai ieri am fost condus de un partid de stanga (PSD) plin de baroni locali.

Cre' ca cineva a furat codu' de tara pentru Romania si doar a dat flip la comenzi ca sa nu se prinda autoru' ca cineva se foloseste de munca lui fara sa plateasca drepturi de autor. De aia suntem o tara cu susu'n jos...

July 15, 2007

Cu Dumnezeu la tribunal...


Un detinut s-a hotarat sa-L dea pe Dumnezeu in judecata.

Mi se pare absuuuurd...
Mai bine se facea ateu si-l si condamna ...

July 12, 2007

Cum vad eu o minima reforma a planului social

Cea mai noua carte scrisa de mine se numeste "Starpirea vampirilor: proiect pentru ferorma socială şi politică" su particularizeaza probleme mai generale tratate mai inainte in Dinamica psihologiei abisale . Diferiti oameni care au aruncat geana pe text mi-au spus ca inclusiv acest ultim text are un grad mare de generalitate si ca oricum nu poate fi aplicat. Normal ca de aplicat trebuie sa le aplice cei ce sunt platiti pentru asta. Asupra lor trebuie facute presiuni. Eu m-am gandit la cateva masuri concrete ce pot schimba radical aspectul pestilential al civilizatiei actuale in lumina principiilor din celelalte doua texte:

A. Reforma cadrului politic:
  • 1. Interzicerea activitatilor economice ale politicienilor si rudelor lor.
  • 2. Interzicerea sau suspendarea prieteniilor si intalnirilor cu oamenii de afaceri in afara agendei functiei pe care o ocupa. Obligativitatea ca la respectivele intalniri sa participe neconditionat si presa.
  • 3. Finantarea de la bugetul de stat a presei politice indiferent de orientarea ei pro sau antiputere (nu doar a unui singur post care este obedient puterii)
  • 4. Interzicerea surselor de venituri din publicitate pentru presa politica.

B. Reforma sitemului de invatamant

  • 1.Introducerea in programa scolara a dreptului , sociologiei si politologiei. (Studiul constitutiei, drepturile omului etc.)
  • 2. Oferta educationala diversa (cu stupoare am vazut ca inclusiv in Germania o eleva a ajuns la inchisoare pentru absente, e inadmisibil)
  • 3. Discriminare pozitiva reala (adica, pentru cei care nu stiu, "pile" pentru cei defavorizati si marginali)
  • 4. Invatamant deschis tuturor varstelor. Adica sa existe clase si penrtu cei care vor sa invete ceva ce n-au invata "la timpul lor"!

De aici pleaca totul. Reformele se pot face in mod analog si in restul domeniilor. Fireste ca asta e scop. Mai e nevoie de cativa pasi pentru a se ajunge acolo. De exemplu reevaluarea celor care evalueaza. Acei borfasi care s-au cocotat in varfetele universitatilor pe criterii politice trebuie reevaluati pe la universitatile straine de prestigiu. Nu vreau sa spun ca toti au promovat astfel. Exista destui acei care sunt invitati la conferinte, scriu articole pentru reviste importante, sunt preocupati de domeniul lor etc. Dar cei care au limba ascutita trebuie sa treaca printr-un soi de lustratie. Una blanda: reevaluarea. Aceasta trebuie facuta si in justitie . Degeaba ne facem cadrul procedural. Justititia nu se poate reforma daca nu punem oameni care inteleg mecanismele democratiei. Daca punem niste absolventi de drept care si-au platit examenele si care au terminat cu pile putem sa facem orice si tot nu vom schimba nimic. Sunt adeptul lustratiei radicale. Ne trebuie nu doar lustratie politica ci si cea vocationala sau profesionala. Trebuie luat de la 0 pentru ca s-a ajuns intr-un punct mort in aceasta tara.

July 3, 2007

Graffiti acvatic de Daniel Gontz




Proiectul e super. Dar eu nu vad in el o nevoie de culoare. In fapt orasul s-ar putea sa para prea colorat pentru unii. Io se exemplu.Da' in inflatia cromatica a advertisingului citadin pe care il dezaprob totusi colorarea fantanilor mi se pare o chestie tare. Eu o vad ca pe un graffiti acvatic. cu formele si tagurile care devin natural visuals...

June 19, 2007

Zona deopunere homosexuala









Atracţia sexuală între oameni se datorează nu doar organelor genitale şi a scopului lor biologic imediat ci şi a rezonanţei lor culturale în sufletul omului, adică a genului omului (gender) - masculinitatea şi feminitatea. Pentru cineva genul său poate sau nu să concorde cu organul sexual. De exemplu pot exista bărbaţi feminini sau femei masculine.
Acest lucru se datorează faptului că genul nu este singular, unilateral într-un om ci este bilateral, există atât ca masculinitate cât ţi ca feminitate.


De asemenea atracţiile dintre parteneri presupun şi procentul în care masculinitatea şi feminitatea există la fiecare. Iar atracţia aceasta presupune complementaritate; femeia masculină va fi atrasă de un barbat feminin şi invers.


Acest lucru şi întreg spectrul tulburărilor psihice îşi au originea în influenţa nefastă a civilizaţiei asupra unei părţi a omenirii, la fel cum şi alte specii au suferit această distorsiune. Acesta este preţul plătit de anumiţi oameni pentru comoditatea civilizaţiei, preţ care se perpetuează de-a lungul generaţiilor.

Homosexualitatea este inversarea proporţiilor dintre masculinitate şi feminitate existente în om. Dar atracţia pentru persoane de acelaşi sex există în grade diferite la fiecare om. Acceptarea sau neacceptarea acestei laturi depinde de capacitatea cuiva de a analiza şi interpreta gesturile şi emoţiile, de educaţia actuală sau ereditară şi/sau de gradul în care genul opus există (masculinitatea la femeie şi feminitatea la bărbat). Chiar în randul homosexualilor există unii care nu îşi acceptă pornirile şi le condamnă. Însă aceasta opoziţie sfârşeşte prin cedarea într-un final punerii în act a acestor pulsiuni. Iată că negarea, opoziţia împotriva acestor tendinţe are şi rol de promovare a lor cumva.

Normalitatea psihică şi sexuală presupune mai curând indiferenţa faţă de acest fenomen. Însă a protesta vehement, a te razboi cu forţele de ordine şi a provoca lupte de stradă în numele unei normalităţi prefăcute arată de fapt acest tip de contracarare a propriilor tendinţe neacceptate şi nu normalitatea (care este indiferentă). Întrebaţi despre motivele protestului lor aceşti oameni fie refuzau să se explice fie aduceau motive de genul "homosexualii corup tinerii" sau "homosexualii distrug familia" etc. Prin astfel de justificare reiese credinţa lor cum că hosexualitatea ar fi cumva contagioasă. Această idee se explică prin faptul că ei înşişi îşi resimt (conştient sau nu) propriile tendinţe şi le dau opriginea în presupusa influenţă "diavolească" a celorlalţi asupra lor.

mai multe despre arta teoretica:

În acest caz reacţia socială este extinderea la nivelul socialului a unui conflict care există originar la nivelul individualului. Însă la nivelul psihicului pozitivul şi negativul devin unul şi acelasi lucru. "nu" este în acelasi timp şi "da", la fel cum homosexualul discordant sfîrşeşte prin a pune în act tendinţele cărora li se opune şi carora încearcă să le reziste. Negarea şi vehemenţa devine astfel un alt mod de acceptare şi satisfacere, unul ascuns şi personal.

June 17, 2007

Abuzurile autoritatilor impotriva manifestantilor anti G8 de la Rostock (Germania)









Un reportaj despre acest subiect aici. Se pare ca aveam dreptate cand in lucrarea mea teoretica "Starpirea vampirilor: proiect pentru reforma sociala si politica" scriam:




...exista si reactii pasnice de nesupunere civica carora li se face o imagine de anarhisti huligani. Dar tot ce ei fac este faptul ca refuza orice obedienta politica si protesteaza impotriva corpului politic mondial. Hartuiti de fortele de ordine lor li se da imaginea unor vechi banditi sau pirati care ataca comunitatile in scop de orgie militara. De cele mai multe ori aceasta imagine este doar un produs massmedia care primeste resturile festinului politicienilor si le accepta punctul acestora de vedere. Politicienii trebuie sa inteleaga ca s-a terminat cu smecheria. Exista destui oameni care nu pot fi fraieriti niciodata....

May 24, 2007

Telefonul imputit...

Vad ca intreaga presa s-a incins in urma incidentului cu reporterita de la A1. Am inteles ulterior ca Porcescu a facut-o si "tiganca imputita". Unii spun ca in spatiul privat poti spune ce vrei... Dar oare masina este chiar atat de privat? Daca faci sex in masina in piata centrala nu te ia nimeni la intrebari pe motiv ca e spatiu privat? Daca o faci avand geamuri fumurii probabil ca se poate numi privat atat timp cat copiii nu pot vedea/auzi ce se intampla inauntru. Daca Basescu nu a stiut sa-si tina rufele in casa si i-au scapat afara e prostia lui.

Cat edspre furtul telefonului situatia este destul de confuza. Unii spun ca nu e furt pentru ca Basescu nu s-a folosit de bunul in cauza (de pacra cineva care a furat o masina si care nu s-a folosit de ea fiind prins inainte nu mai poate fi acuzat de furt...) , altii zic ca e furt. Nimeni nu se intreaba daca nu cumva definitia furtului e proasta si incercarea de catalogare dupa aceasta definitie are bube.

Exprimarile stricte ale legislatiei dau definitie pompoasa si sigura furtului insa de fiecare data se vede ca sunt depasite de evenimente. Siguranta absuluta cu care fac autoritatile afirmatii si comunicate ar trebui ignorata in ipocrizia ei provizorala.

Mi se pare de asemenea inuman modul in care lui Basescu i se gasesc circumstante atenuante de genul , "era stresat saracu' ", "era in timpul liber" iar unui condamnat pentru furt nu i se poate gasi aceleasi circumstante (ii era foame, trebuia sa achite cutare datorie) deoarece sistemul nu poate tolera hotia. Si iata cum unii sunt mai egali decat altii in fata legii...

E clar ca daca Basescu iese in lume o face pentru popularitate. In fond are cu cine semana... Dialectica asa ieftina despre omul Traian Basescu si geniul politic Traian Basescu ma irita. Adica vezi doamne poporul votraza geniul TB si nu omul facandu-se astfel o distincitie carteziana intre cele2 entitati. Parca il si vad pe Basescu intrand in casa si repezindu-si mebrii familiei: "nu acum Elena, acum sunt geniul. Revin om in 5 minute..." Sau cum? Daca face baie de multime care il aclama e geniul, daca gaseste si pe cineva care il ia la misto sau il injura a devenit brusc omul TB si nu se mai poate spune nimic...

Oricum, faptul ca Basescu nu a avut nici un dubiu asupra actului lui, dincolo de nesimtirea jurnalistica, arata cat de dispusi sunt politicienii de a incalca regulile de convietuire civilizata. Invinsul nu este inocent.

May 20, 2007

Votez deci subzist...

Se pare ca au avut ceva audienta televiziunile de "ziua cea mai lunga"... Toata presa audio-vizuala a batut toba sambata cu referendum-ul, cu "ziua cruciala pentru Romania", cu procente si incidente minore umflate patetic de bombasticismul profesional aducator de audienta. Iata cum stiu ele televiziunile sa speculeze o dezbatere, sa o faca show total cu pariuri si pariori... Se castiga bine din asta. Asta le e meseria. Firmele vin cu cerere de publicitate ca doar audienta e mare... Majoritatea televiziunilor au devenit deodata probesesciene... Trebuie sa fi facut audienta demna de studiile de piata. Asta vrea lumea asta se ofera. Doar in fata ecranelor sunt o gramada de gura-casca ce se cred conducatori de mari ostiri si cum ca de gestul lor genialo-apoteotic de a apasa pe un buton (stampila in acest caz) depinde soarta istoriei... Am crescut mari lume, uite nu ne mai place comunismul, alegem d e m o c r a t i a. ... Totul era prezentat pompieristic de parca intresem pe lumea cealalta in direct. Eroii umblau liberi pe strada cu tricouri politice care le erau mult prea stramte fata de mandria lor, un pic dezamagiti parca pentru ca s-a terminat campania electorala si ca nu o mai putea face one more time... Barvii ostasi ai taberelor politice avea impresia ca fac cu adevarat istorie... Pacat ca nu aveu 4-5 perechi de ochi si urechi fiecare pentru a urmari mai multe posturi in acelasi timp. Ar fi fost un orgasm politic de rezonanta cosmica...
Voiculescu si Antenele sale au incercat curvasareala totala. Sa-l critici pe Basescu dar sa si prezinti referendum-ul ca pe o cotitura cum cere piata.... Suuuupeeeer tareeeeee! Va dati seama cum iese el Voiculescu pe post, el singur impotriva tuturor... El eroul romantic contra curentului. El Johnnie Walker al istoriei... Plange un artist dragi tovarasi....
Circul cel mai mare l-a facut A3. O reporterita a aflat ca Basescu isi face cumparaturile prin Selgros si s-a dus sa-l filmeze cu telefonul mobil. Intrebarile erau la inceput simple de genul "ce faceti?", "ce-ati cumparat?" pentru ca apoi, din ce ne putem da seama, sa devina stupide: "credeti ca ati mai luat vreun procent astazi?" . Basescu s-a iritat si i-a luat telefonul mironositei... Negocierea dintre reporterita si Basescu pe tema recuperarii telefonului, de data asta cu camara profesionala A3 (probabil ca deja sosisera reporterii) friza teatrul absurdului: "domnule presedinte nu imi puteti lua telefonul..." "ia sa vezi cum pot" raspunde B. "Este ilegal ce faceti..." la care Basescu raspunde : " fa o plangere la politie..."
Telefonul a fost returnat cateva ore mai tarziu fara acele secvente in care Basescu era luat peste picior.
A urmat apoi un adevarat breaking news la A 3 despre cum presedintele incalca legea "furandu-i" telefonul unui om de rand si incalcandu-i drepturile fundamentale. " Ai verificat cartela? Poate nu are de pe ce sa sune si a dat niste telefoane" intreba reporterul sef pe reporterita aflata in teren cu inima rupta de un badaran care i-a luat telefonul in Romania lui 2007... In momentul acela am trecut la alt post pur si simplu enervat. Daca asta este jurnalism atunci e vai de el. A te prostitua in asemenea hal pentru niste firimituri de audienta arata ce inseamna presa politica de azi.

Demagogia (verb) Romania

Toata lumea politica vorbeste de reconciliere... de impacare, de responsabilitate, de faptul ca nu e nimic grav, ca a fost doar un exercitiu democratic. Despre demisia chiar mai normala intr-o democratie in situatie de pierdere a alegerilor insa nu se spunea nimic. E normal. in Romania nu se face politica pentru ideea de reprezentare a maselor ci pentru capatuire. Cumva e de inteles.
Demagogia la ea acasa. Mircea Geoana si alti colegi de PsD au trantit-o cum ca Basescu nu este presedinte legitim pentru ca (cel putin la ora exit poll-ului) procentul de participare era de sub 50 %. E adevarat. Basescu ar trebui sa renunte la funcrtie din cauza NELEGITIMARII. Dar oare nu ar trebui sa o faca primii cei 322? Ei ce legitimare au? Cat au obtinut? 25%? Care e rolul lor? Sa testeze opinia publica sau sa formuleze intrebarea referendumului pentru a produce confuzie? Nu este asta o hotie? Nu este asta o ciugulire gainareasca din opinia publica? Pentru ei nu mai conteaza ca se dau de gol in privinta practicilor economice. Important e sa isi pastreze locul in Parlament. Eventuala revolta populara ca urmare a nereprezentativitatii politice (care este insusi sensul votului ca puls politic popular) nu se pune. Oricum majoritatea romanilor au comportament de slugi o(r)bediente. Au fost "educati" de mici in spiritul supunerii si nu au puterea sa se revolte. Apoi la ce bun respectabilitatea? Oricum se stie ca parlamentarii au cota scazuta la popularitate...
Este suspendarea presedintelui exercitiu democratic, asa cum zic cei 322? Este. Dar oare nu e mai democratic este ca acele cateva milioane bune de euro aruncati pe fereastra sa fie folositi la altceva. Eu stiu ca nu prea avem ce sa facem cu cateva milioane de euro, ca nu prea mai e nimic de facut in tara asta, dar parca se gasea ceva totusi de facut cu ei... Si, daca mergem pe "respectul" fata de popor haideti sa o facem pana la capat dragi mafioti. Hai sa va luati voi frumos talpasita si sa facem referendumuri o data la o luna. Cu banii pe care ii aruncam la armnata/serVicii secrete si altele care sunt facute sa va slujeasca pe voi putem sa luam pulsul poporului mai bine. Cum? Inca nu stie poporul sa ia decizii in locul vostru? Cele mai mari puteri ar trebui sa faca o astfel de revolutie si nu Romania? Da. Asta zic si eu. De asta va spun ca trebuie sa va dezdemagogiiti. O demisie a r fi mai buna. Dar, fireste, la ce bun si asta? Oricum sunteti mancati...