Pages

December 31, 2008

Urare la ceas de sarbatoare

cu ocazia prilejului schimbarii anului

va doresc doar implinire,
libertate de gandire,
fara pic de saracire.
Sa nu v-afecteze criza,
Sa simtiti la vara briza,
Sa nu va pierdeti serviciul
Sa nu va intalniti cu bricul

Sa vedeti cat mai rar seful
Sa va demisioneze proful



Si sa va vindeti cat mai scump libertatea.

Iar daca puteti sa nu v-o vindeti deloc atunci pastrati-o pentru voi.

La multi ani!

Turcescu si Dan Puric 2008




Nu ma mai uit de mult la R.tv asa ca abia acum am dat peste filmul asta. Cele mai multe din ideile lui Puric sunt ok, reuseste sa vada clar lucrurile insa solutiile propuse de el sunt dezastruase. Dincolo de idealismul care uneori da dovada de naivitate anumite idei dau imprsia ca apartin altui om. Nu e un lucru chiar neobisnuit ca in artisti sa existe astfel de bizare asocieri.

Imi place caracterul enciclopedic al lui Puric. S-a bagat prin mai multe, e in stare sa dea exemple din neurologie la fel cum dar si din filosofie. Din pacate uneori pare ca a luat contact disproportionat cu disciplinele umaniste. "Nici un antropolog n-a descoperit ca doina e suferinta fara pauza" . Intr-o astfel de afirmatie se cam vede ca ii lispesc lecturile din psihanaliza. nu poti sa fi un bun umanist daca nu ai studiat psihanaliza. Pai conceptul de sublimare si chiar cel de anaclisis exact asta arata. Sublimarea nu se refera doar la placere ci si la durerea ascunsa in cultura iar tragedia e cel mai bun exemplu.

Dan Puric stapaneste foarte bine cuvantul si simtirea, intelege mizeria societatii contemporane insa propune in schimb exact cauza acestei mizerii respectiv societatea clasica. El deplange robia dar propune tocmai societatea care a initiat-o si care s-a dezvoltat cu ea. Spera in mod naiv in serviciile secrete si armata. Crede ca de acolo vine salvarea si izolarea de consumerism. Pai nu armata este instrumentul robiei? Nu tocmai mentalitatea militarista a supraordonoarii in fata populatiei native permite robia? Nu tocmai mentalitatea militarista a scindarii, a nevoii de a umili, agresa si viola este cauza faptului ca tara asta este vanduda la fier vechi pentru propriile buzunare, ca politicienii isi doresc propriile interese fara sa tina seama de cei multi? In momentul in care ai pronuntat numele armata ai pronuntat sclavie, ai pronuntat subevaluare a fiintei omenesti, tratarea ei ca pe obiect. Cand pronunti cuvantul "armata" pronunti tradarea imperativului categoric, pronunti cuvantul dezumanizare. Dezumanizarea este in primul rand a ta ca activist militar iar apoi este si a celor pe care ii ameninti cu moartea pentru a-ti deveni sclavi tie sau superiorilor tai cu care imparti prada de razboi/impozitele/taxele.

Nu omul de rand este cel care se lasa dresat. Sclavul a aparut pentru ca a fost amenintat cu armele de catre armatele marilor lideri politici ai istoriei. Nu sclavul isi cere sclavia educatia primita de neamul sau. Comportamentul sau e dictat de compromisurile facute de predecesorii sai. Fireste ca dupa 2000 de ani de sclavie acum stra-stra-stranepotul celui care a fost amenintat cu armele pentru a oferi produse sau a fi productiv aqjunge sa ceara el insusi sa slujeasca pe cineva. Dupa peste 2 000 de ani de educatie salbatica sclavul nu poate trai altfel dupa cum cei prinsi in pestera lui Platon. Civilizatia drepturilor omului de astazi consta de fapt in faptul ca nu mai e nevoie de arme pentru a-i convinge pe sclavi sa munceasca pentru ca o fac ei de "buna voie". De fapt asta e o incercare mincinoasa de a intoarce responsabilitatea mutilarii pe care civilizatia a produs-o sclavilor asupra lor asa cum si Puric are tendinta sa faca. Dar vreau sa le sune in cap ca picatura chinezeasca: depresia care va distruge vietile urmatorelor generatii se datoreaza lacomiei unor astfel de oameni. Ei baga in pamant atat sanatatea sclavilor pe care i-au mutilat dar si bunurile in surplus cu care nu au ce face. Risipa inconstienta!

Recursul la religie pe care o propune Puric e o falsa solutie. Daca Crestinismul si-ar fi pastrat forta initiala, forta perioadei catacombelor cand cu adevarat sclavii s-au eliberat de imperiul roman si nimeni nu a mai avut ce sa le mai faca ar fi fost bine. Din pacate Constantin a vrut sa ii adopte pe crestini in armatele sale si a reusit. Motivatia crestinilor martiri putea fi folosita cu eficienta maxima si de asta a decis sa-si crestineze armatele. Crestinismul s-a transformat intr-o unealta in mana vechilor sai calai. Personal cred ca este o tradare a acelor martiri. Treptat crestinismul si-a pierdut vocatia umanista devenind din ce in ce mai inuman. Am aratat in celalalt post ca in locul lui Hristos sistemul l-a impus pe Mos Craciun. In loc de patimi sistemul a impus fericirea artificiala si "bunatatea infinita". Daca Cristos s-ar intoarce ar sfarsi iar rau. Diferenta ar fi probabil scaunul electric in loc de rastignire.

Este ingrozitoare maxima preotului la care Puric a ramas perplex de uluiala : "Un conducator nu se alge, el se impune (min 5;05). Cum adica se impune? Am o vaga banuiala ca stiu cum se impune si stiu cum popii vin si il binecuvanteaza. Iata de ce crestinismul a ajuns muribund, panaceu pentru spirite rutinate si ocolit de spiritele luminate ale timpului.

Cat despre situatia Romaniei pot spune ca e aceeasi cu situatia fenomenului kitsch din Occident care a inceput in Occident odata cu Renasterea/tehnologizarea cand taranii au plecat la oras si au intrat in fabrici. Cam acelasi lucru s-a intamplat la o scara temprorara scurtata cu Romania. Daca Evul Mediu s-a terminat la unii pe la 1300 la noi pe la 1700 se faceau inca cladiri gotice. De 200 de ani suntem in tranzitie nu de 20. Personal sunt un izolationist, cred ca societatile primitive si clasice nu trebuie sa fie afectate de societatea contemporana. Din pacate noi ne-am aruncat in rau alaturi de toata Europa de Est si nu mai putem da inapoi. Puric cam asta ar vrea. Asta ar insemna sa facem ca in bancul cu prosti. Spiritul naiv al comunitatii primitive deja s-a pierdut. Intre timp a devenit kitsch asa cum s-a intamplat si cu cultura populara occidentala. Tot ce putem spera este ca acest kitsch sa devina pop asa cum s-a intamplat in Occident. Nu e chiar mare lucru dar eu personal as prefera sa ascult Justin Timberlake decat manele.

December 24, 2008

Mos Craciun si copiii

Daca luati cativa tineri care isi aduc ceva mai bine aminte de copilarie si ii intrebati despre Mos Craciun si primele lor contacte cu el veti vedea ca majoritatea s-au speriat de acel om imbracat in rosu si cu barba alba. Exista cel putin 2 motive pentru asta. Unul este cel al botezului care pentru copil inseamna un mic traumatism; mirosurile diferite, scufundarea in apa (la ortodocsi), frigul din biserica provoaca sentimentul de pierdere a mamei. Celalalt este frica fata de straini. Copiii inca dispar fara urma ajungand astazi probabil in bancile de organe la fel cum in trecut ajungeau pur si simplu sclavi. Frica de straini este un sentiment insuflat omului de rand inca din frageda copilarie pe cale inconstienta de catre mama. Plus de asta mama isi ameninta de multe ori copilul neastamparat cu babaul, cu tiganul, cu doctorul cu cainele rau sau altceva de genul asta pentru a-l face sa se potoleasca. Copilul va asocia automat imaginea lui Mos Craciun cu cea a strainului.

Mos Craciun este mai curand bucuria copilului burghez si aristocrat pentru ca ii aduce pe intelesul sau lumea in care traieste si va trai. Mos Craciun este o copie incredibil de fidela la nivel de microfamilie a lui Uncle Sam care ia de la saraci si da la bogati. Copilul burghez si aristocrat va avea tot timpul sentimentul ca destinul e de partea lui, ca Uncle Sam va avea grija de el mai devreme sau mai tarziu. Trebuie sa recunosc ca pentru copilul burghez si aristocrat figura lui Mos Craciun este una cu adevarat reusita, o adevarata lectie de viata invatata placut. Cu atatia servitori prin palat si cu gardurile pazite de camerele de luat vederi si de bodyguarzi mama burgheza si aristocrata nu ii transmite fiului ei frica si prudenta pe care mama sclava o transmite.

Imitarea grotesca a stilului de viata aristocrat si burghez asa cum o incurajeaza corporatismul este si motivul pentru care Mos Craciun este pentru copilul de sclav contemporan o corvoada. Jucariile si dulciurile sunt rasplata finala pentru care merita o astfel de confruntare. Din pacate nici pentru asta Mos Craciun nu este pentru un astfel de copil un moment magic. Cele mai frumoase cadouri se primesc in majoritatea cazurilor de fapt in timpul anului atunci cand copilul pune ochii pe ceva si il vrea cu orice pret. Eu personal nu imi aduc aminte de nici o jucarie importanta venita de la Mos Craciun. N-am sa uit niciodata macaraua pe care parintii mi-au cumparat-o de la mare dupa ce am facut o criza in mijlocul soselei. Cadourile luate de parinti rareori il atrag pe copil. Asta pentru ca parintii sclavi au un simt psihologic atrofiat, au o viziune autoritarista asupra lumii, cu mama care se supune si tatal care isi impune vointa asupra ei si restului familiei la fel cum societatea il trateaza pe el.

Prin Mos Craciun transpar mai curand dorintele parintilor decat ale copiilor. Mai intai vor sa ii ambitioneze pe plan competitional, vor sa ii stimuleze sa invete la scoala pentru a ajunge mai departe decat au reusit ei. Apoi parintii vor sa isi exprime sentimentele pozitive fata de copii dupa ce un an intreg a predominat lipsa de comunicare, amenintarile si eventual bataia. Copilul trebuie pupat numai in somn spune o vorba din popor... Cu Mos craciun parintii vor sa isi convinga copiii ca totusi sunt iubiti, ca undeva candva un alter ego al lor, ascuns si incapabil sa se exprime ii apreciaza foarte mult...

Faptul ca parintele sclav isi vede copilul ca pe o investitie in viitor, cu presiuni, pedepse si altele este resimtit foarte clar de catre copil. Mos Craciun e o varianta ceva mai petrecareata a lui Mos Nicolae care „altoieste”. Mos Craciun e un fel de educator de la scoala asa cum se pricep parintii sau vecinii sa il imite; el ia la intrebari, dojeneaza si ofera recompense in loc de pedepse. Am participat si eu la cateva sedinte de moscraciunism care semanau foarte tare a tribunal juvenil. Si totusi spiritul sarbatorilor si cadourilor e atat de departe fata de majoritatea moscraciunilor!

Desi toti parintii sunt bine intentionati dorind ce e mai bine pentru copiii lor totusi intarirea iluziei unei realitati aristocratoide stangaci imitate de omul de rand este doar un imbold la ipocrizie. Copilul este invatat un an intreg ca viata inseamna suferinta si frustrare, ca nimic nu cade din cer si ca trebuie sa lupte din greu pentru ceea ce are iar de sarbatori i se serveste exact opusul a ceea ce este invatat si toata lumea se asteapta sa si creada asta. Tipul asta de neconcordanta si chiar contradictie intre propaganda si realitate, intre inselaciune si reclama, intre concret si ideal este specific specific stilului de viata sclavului fie el antic, fie contemporan. Parintii sclavi se impaca cu ideea, ajung sa cred ca asa e viata, ca asa e realitatea si o practica si ei mot-a-mot in familie cu copiii lor pentru ca si ceilalti o fac. Acestia ajung adulti candva iar amintirile frumoase din copilarie nu se leaga de Mos Craciun ci sunt amintiri de cele mai multe ori lipsite de importanta pentru mintea adulta insa cu semnificatii imense pentru mintea infantila. Exista cadouri fastuoase pe care Mos Craciun le aduce intr-un efort financiar disperat si care sunt ignorate de copii in favoare ambalajului si funditelor cu care e legat.

Cel mai popular personaj al crestinismului nu mai este Isus Hristos deoarece el reprezinta starea naturala a sclavului de sacrificat in momentul in care renunta la tamplarie si isi cere drepturile de rege peste regi. Corporatismul nu se impaca cu aceasta idee sumbra a omului care vrea sa devina totul dar cam esueaza pe pamant rastignit pe cruce. Crestinismul postmodern cu aere corporatiste promoveaza mai nou imaginea lui Mos Craciun care pana acum cateva sute de ani avea un rol pasager in peisajul religiei crestine. Mos Craciun e mai nou D-zeu pe pamant. Nasterea lui Cristos a pierdut mult din stralucire. Mos Craciun se anunta din noiembrie, explodeaza in decembrie si se „sarbatoreste„ si in ianuarie cand brazii se arunca la gunoi.

De curand a avut loc in Romania cea mai mare parada de Mos Craciuni din lume.

December 22, 2008

Nu va bateti joc de oamenii in care s-au investit miliarde!

Sistemul are mare grija de oameni ca Ion Iliescu. Pentru ca Ion Iliescu sa stea presedinte al tarii s-au cheltuit miliarde si miliarde de dolari. Mai intai a avut nevoie de sofer personal care a trebuit platit. A avut nevoie de garda de corp care sa il apere de lunatici care ar fi vrut sa linseze... Apoi a avut nevoie de servicii secrete care, printre altele, au trebuit sa vegheze ca nu cumva cineva sa atenteze la viata lui. Apoi a fost nevoie de o intreaga armata de parlamentari care, in dorinta de a-i lua locul, sa ii observe fiecare miscare, sa il critice si, in final sa ii limiteze puterea de care foarte usor s-ar fi imbatat. Fiecarea parlamentar care statea cu ochiul pe Iliescu sa nu cada in pacatul megalomaniei a trebuit si el platit la randul lui cu locuinte de serviciu, cu sofer personal si cu alte garzi de corp, cu excursii in strainatate etc. Pe langa asta statul a trebuit sa cheltuiasca enorm cu subventionarea presei care face reclama imaginii acestor oameni in asa fel incat sa fie alesi in cabinele de vot. Pentru ca omul de rand sa ii tina minte presa trebuie sa investeasca in entertainment care sa il atraga si sa revina mereu in contactul cu aceste imagini ale politicienilor.

O intreaga armata de birocrati e facuta pentru a-i complica omului de rand viata si a nu se gandi daca nu cumva se poate si fara unii ca Iliescu &co. O intreaga armata de profesori il invata pe omul de rand sa nu puna anumite intrebari si sa accepte lucrurile asa cum sunt. Si astia trebuie platiti. Ce s-o mai lungim... Sunt o gramada de oameni in comunitate a caror rol nu este sa produca ceva neaparat ci doar sa convinga omul de rand sa intra in uzine si sa fie si fericit. Toti astia trebuie platiti.

Ion Iliescu si cei de t(z)eapa lui sunt niste bijuteri ale comunitatii. Par ei niste mucuri de tigara ambulante, par ei niste stafii ca samburii de nuca insa in ei s-a investit tot ce are mai bun comunitatea. Acestia sunt oamenii de miliarde de dolari. In imaginea lor s-a investit viitorul aurolacilor de prin canale si a copiilor muncitorilor de prin alte tari care cresc ca orfanii.

Aveti grija de aceste nestemate. Ele sunt adevarate case ale poporului ambulante. Dar ce spun eu! Sunt adevarate popoare ambulante. Nu aruncati cu oua sau cu monezi ca s-ar putea sa se ia vopseaua... Bucurati-va de ei cat mai sunt in viata. Caci maine-poimaine mor si se duce dracului toata munca noastra...

December 18, 2008

Ma joc cu viitorul jocurilor

18-12-2008

Acum o luna si ceva in urma pe internet si in mass-media facea senzatie premiera realizata de CNN cu transmisia holografica.



Ei bine cam cu asa ceva se ocupa compania la care lucrez eu in prezent. Nici ceea ce a prezentat CNN si nici ce facem noi aici nu este o holograma propriuzisa, cu laser si tot tacamu' dar efectele sunt destul de asemanatoare in sensul perceptiei stereoscopice.
Sistemul folosit aici defera de cel de la CNN. In principiu imaginea este splituita in doua proiectoare speciale. Unul transmite o imagine oarecum verde iar celalalt una spre magenta. Imagtinea este reflectata de un panou (tot special). O pereche de ochelari la fel de speciali filtreaza imaginea in asa fel incat imaginea recreata in capul userului are efectiv adancime. Daca privesti imaginea fara ochelari ea pare oarecum neclara, dublata asa cum se vad cateodata programele TV prinse cu antena. Fiecare dintre cele 2 lentile opreste imaginea venita din cate unul dintre cele 2 proiectoare si astfel ajuta la perceperea adancimii. Randarile 3D facute pe monitoarele clasice par realmente plate dupa ce vezi o astfel de imagine.
Insa cireasa de pe tort o reprezinta sistemul "Cave" care este realmente o minunatie. Niste baieti cu adevarat destepti (in sens american si nu romanesc) s-au gandit sa puna astfel de panouri in forma de cub. Au scos o parte laterala pe unde intra spectatorul si tavanul. Inaltimea unui astfel de cub e cam de 2 metri. Pentru a nu bruia perceptia tridimensionala proiectia de imagine pe aceste panouri se face prin spatele lor pornind de la cele 2 proiectoare pentru fiecare panou cu imaginea reflectata de o oglinda pentru ca sa acopere suprafata de 2/2 m si proiectata in spatele lor. Cu cateva elemente de programare imaginea tileaza de pe un ecran pe altul in asa fel incat imaginea pare continua, fara simuri. Eu am vazut o harta simpla cu maparea streciuita, fara normal map si specular. O harta old gen pur si simplu. Dar sentimentul pe care l-am avut a fost unul de realitate 100%. In Cave nu doar vezi o imagine 3 D ci simti efectiv o realitate asa cum o simti pe cea inconjuratoare. O telecomanda wireles poate oricand tine loc de consola cu care sa te misti prin harta. Colegul meu american a facut misto de mine si a accelarat viteza pe o panta in jos dupa ce in prealabil ma plimbase. Am avut senzatia ca schiez vara si mi-am flectat genunchii ca sa pot sa fac curba si sa ma opresc. In sacunda urmatoare m-am lovit de peretele din spatele meu incercand sa ma echilibrez desi, evident, niciunul dintre obiectele reale din jurul meu nu se miscase ci doar imaginea. Multora efectiv li s-a facut rau din cauza sentimentului de realitate oferit de acest sistem. Incredibil modul in care vazul poate efectiv decide senzatiile interioare! Nu e de mirare ca exista voaiorism ca manifestare sexuala excentrica. In mod evident un schizofrenic percepe realitatea halucinatiilor sale la fel cum noi percepem realitatea virtuala intr-un astfel de sistem.

Mi s-a spus ca in Cave deja se proiecteaza jocuri video. Nu stiu cum ar putea fi proiectat un racer acolo fara sa fi legat. Nu vad cati ar putea juca un racer in Cave daca eu am cazut la o viteza medie. Asa ca gamerii inraiti vor renunta in scurt timp la Palystation, Xbox sau Wii in favoarea unei astfel de experienta in Cave. Dar nu stiu daca vor mai putea juca pe alta platforma decat in Cave sau ceva similar. Probabil ca viitorul chalenge al gamerilor nu va fi neaparat performanta/dexteritate propriuzisa ci timpul de rezistenta in joc. Fireste ca in Cave inca poti trisa, poti inchide un ochi si astfel imaginea devine din nou plata astfel incat sa iti revii din dementa. Dar poate ca ochelarii vor disparea si ei odata cu dezvoltarea sistemului. Oricum eu nu sunt gamer asa ca nu cred ca voi trai dilema asta. Poate doar cu NFS un pic asa...

Editare ulterioara 8-05-2009
Am vazut recent pe Feeder exact Cave-ul de care vorbeam si in care am intrat de nenumarate ori asa ca il postez si eu aici:

December 14, 2008

Seful/patronul roman

De cateva luni lucrez cu o companie americana care fce anumite servicii unei institutii din Romania.

Diferenta dintre modul de lucru al romanilor cu care am lucrat pana acum si cel al americanilor e ca de la cer la pamant. Am vazut si reactii de irascibilitate la ei desi in cea mai mare parte ei lucreaza intr-o atmosfera calma. Chiar si atunci cand apar momente de tensiune agresivitatea nu e indreptata catre un om din echipa ci direct catre situatia in sine. De exemplu la un moment dat altcineva din afara echipei nu si-a facut bine treaba si toata echipa noastra a trebuit sa astepte pana cand situatia se rezolva. Am vazut o reactie irascibila din partea sefului american care se manifesta prin gesturi de lovire cu pumnul, sugrumare, injuraturi si scrasnet din dinti. Dupa care omul s-a calmat putin si a venit sa discute cu noi despre ce avem de facut in continuare. Ii mai ramasese ceva din irascibilitatea initiala insa nici o scunda nu am avut impresia ca este indreptata si spre noi ci mai curand ca o pastreaza pentru o viitoare discutie cu terta parte. Mi-au venit in minte figurile diferitilor mei schiefi care in astfel de momente isi revarsau naduful pe angajati. Sentimentul care il aveam in acele momente era unul de dispret. Dimpotriva frustrarea care se citea pe ochii americanului ma facea parca sa il ajut si sa il respect pentru capacitatea lui de a cerne si distinge clar lucrurile.

Seful/patronul roman tipa, ameninta si dispretuieste subit pentru ca pana acum cateva zeci de ani majoritatea romanilor insisi traia in spirit semiprimitiv ca ciobani sau crescatori de animale. Si asta cam de pste 2000 de ani. Romanul sef/patron nu s-a putut desprinde de acest lucru. Cu toata cultura lui care graviteaza in jurul lui Paolo Cohelio, romanul ramane in continuare prizonierul mentalitatii ciobanului amenintat de lupi si de furtunile din munti exilat in conditiile capitalismului extrem.



As vrea sa fiu bine inteles; am respect profund pentru ciobanul mioritic ca si pentru cultura primitiva in general cu fatalismul ei religios si cu impacarea sa cu lumea. Problema e cu ciobanul capitalist care traieste in fiecare secunda comploturi si lovituri de stat reale si imaginare. Ciobanul postmodern are experienta burgheziei comuniste, stie ca trebuie sa invete pe rupte cultura clasica sau ramurile cele mai extravagante ale matematicii pentru a intra la facultate pentru a primi un loc aristocratoid in sistemul ermetic totalitar. Stie ca trebuie sa si corupa. Altfel ramane la coada vacii.

Toate acestea se resimt in modul romanesc de a fi sef/patron. Romanul nu se simte bine daca nu are acolo animalul sau pe care sa il injure si cainele care sa se bucure si sa dea din coada pe langa el. Ei bine, in momentul in care un sef/patron roman e suparat trebuie sa se descarce pe vreaun mascul omega prin firma asemenea masculuilui hiena care goneste un alt masacul cand femela il fugareste. Seful/patronul roman face pe filosoful si sfantul combinat cu succesul lui Bill Gates. Se comporta ca stapanul sau ca zeulpe pamant si are pretentia sa ii fondezi o religie cu numele lui. Tocmai aceasta mentalitate dualista si ermetica a unei clase aristocratoide care trebuie sa se diferentieze de alta, cea ploretaroida, se simte in fiecare fibra a comportamentului lui. Iata ca la 19 ani de la schimbarea din '89 sunt destui astfel de patroni care nu inteleg ce inseamna a face o echipa si care cauta (cu destul succes tinand cont de rateurile politicienilor in a face un sistem social uman) o "echipa" de sclavi pe plantatii.

In momentul in care sesizezi o neregula in gandirea sefului/patronului roman ti-ai dt foc la valiza chiar daca sau tocmai pentru ca ai dreptate. Te vei trezi din cu din ce mai multe si mai complexe sarcini sau cu mai multa presiune drept pedeapsa. Am facut acelasi lucru cu americanii fata de anumite lucruri care nu mergeau bine. Daca au vazut ca m-am descurcat am primit laude reale si sincere pentru ca ei au vrut sa vada daca ma descurc asa cum am aratat la observatia mea. Am ramas pur si simplu socat cand seful meu mi-a declarat ca e fericit pentru ca am realizat un anume lucru la care nu se astepta. Seful/patronul roman probabil ca se bosumfla si mai imi punea ceva in carca. Pentru ca seful/patronul roman nu are nevoie de oameni care gandesc liber ci are nevoie de niste masini care sa execute comenzile fara sa comenteze. Poate ca unul ca mine care nu se lasa calcat in picioare cu una cu doua s-ar putea sa comenteze cand pe cartea mea de munca salariul e doar de 2/3 ori mai mic decat cel pe care il iau in mod real. Sau pentru ca unul ca mine refuza sa stea peste program la lucru. Sau pentru ca unul ca mine tine minte ca un alt angajat a izbucnit in plans din cauza stresului. Unul ca mine nu e bun pentr7u capitalismul salbatic din Romania.

Nu am gasit pe nicaieri pe unde am lucrat la diverse firme romanesti sentimentul ca fac parte dintr-o echipa ca in aceasta companie la care lucrez acum. Peste tot am avut sentimentul ca fac parte dintr-o clasa damnata. Asteptati-ma sa mai lucrez vreodata la vreo companie romanesca! Mai bine vand tot si imi iau o casa la tara intr-o tara civilizata decat sa mai lucrez la vreun sef/patron roman. Faceti din Romania o tara minunata cu chinezi nu cu neamul meu!




December 8, 2008

Politia raspunde revoltei

Un copil de 16 ani a fost ucis sambata in Atena de catre o patrula de politie. Politia sustine ca a fost atacata de acesta si ca au tras mai intai un foc de avertisment in aer dar gluntul a ricosat dintr-un acoperis exact in pieptul tanarului. De ce nu spun ca a ricosat din cer ? Pare mai plauzibil. Exista martori care spun ca tinarul nu i-a atacat pe politisti.

In urma acestei tragedii in orasele din Grecia s-a dezlantuit proteste de strada violente. Un motiv numai bun pentru a arata ca "golanii" sunt de vina. Mie un astfel de film imi pare ca trebuiau ucisi mai multi protestatari. Sa se'nvete minte lichelele sa munceasca nu sa iasa gura casca in strada. Nu asa ca asta e sentimentul?

Autoritatile (represive) chiar si-au si cerut scuze si au facut demiteri la varf in ministerul cu pricina. Intr-adevar, pe timpul sclavilor clasici nimeni nu le mai cerea scuze pentru ca le-au inabusit rascoala. Si in zilele noastre a murit doar unul. Va dati seama cat de departe suntm fata de acele vremuri negre ale istoriei! Ma simt cu adevarat mai liber cand aud scuze din partea autoritatilor (represive) pentru ca au ucis pe cineva pentru ca a protestat. De fapt avea voie, nu? Scrie in constitutie.

December 5, 2008

Sunteti patetici

Aseara, inainte sa ma culc am deschis televizorul perntru un tur. Posturile mele preferate dadeau reluari de emisiuni asa ca am stat cateva minute pe la celelalte. Majoritatea aveau pretentia ca faceau emisiuni politice. Toti au intrat intr-o ciudata cursa de anticipare a viitorului guvern si a combinatiilor politice. S-a gasit noul tip de telenovela care se pare ca prinde bine la gospodinele/gospodinoii cu aer intelectual. Toti au intrat mai nou in febra lui cine cu cine, care cu care, care cu cine, care pe unde, ala cu aia, aia cu astia, astia cu ailalti etc. Oare exista telespectatori pentru asa ceva sau emisiunile sunt dictate de sus ca sa il convinga pe Dorel sa se creada intelectual si sa mearga la vot macar in viitor. Mi se parte mie sau o parte din conecetatenii mei s-au tampit? Daca exista public pentru asa ceva atunci mi-e cu adevarat rusine. Chiar sa nu inteleaga unii ca nu are importanta daca te fura unii de la PSD, PNL sau PLD? Oare nu inteleg unii ca daca un guvern face taxa unica de impozitare (ceea ce e menit sa aduca ceva bun) aceasta "cucerire" democratica e dublata de pasi inapoi, de alte taxe care atenueaza o astfel de masura? Oare nu inteleg unii oameni ca votul cel atat de dorit in epocile trecute a suferit o inflatie profunda si ca o astfel de"cucerire" democratica superficiala e atenuata de mecanisme perverse mai profunde de luare a deciziilor in asa fel incat practic nu s-a schimbat nimic? Pentru ce sa iti umpli memoria cu scenete lacrimogeno-cinice pe care aparatul de manipulare al sistemului, cel supranumit "stat de drept" si "pluripartitism" le foloseste nonsalant pentru a mentine o ordine clasica a lucrurilor?
Nu stiu pe cine ar trebui sa fiu suparat mai tare. Pe cateva sute de mii de gura casca care merg la vot, care belesc ochii la astfel de mojicii si care sunt folositi ca masa de manevra pentru a da impresia ca guvernarea este aleasa democratic de "popor"? Sau la prostituatii si mercenarii din presa care fie accepta tacit mizeria sitemului fie sunt atat de stupzi incat sa nu inteleaga manipularea implementata de agentii serviciilor secrete infiltrati prin sediile ziarelor si televiziunilor? Nu iti trebuie cine stie ce inteligenta sa iti dai seama ca ceea ce se practica la televiziuni zilele astea este un circ ordinar si nu politica. Politica inseamna sa decizi unde merg fondurile comunitatii si nu sa anticipezi combinatii artificiale si nesemnificative practicate de partidele politice. Politica nu e loto prono ba neghiobilor! Mai bine apucati-va de curse de cai! Chiar atat v-ati schimonosit de tare la minte! Ca stiu ca la jurnalism sunt cateva carti bune de filosofie si psihologie. Ce dracu' a facut sistemul din voi ba ZARistilor ca semanati toti cu niste babe schimonosite ce barfesc intre o fiertura de ciorba si urmatoare telenovela. Sunteti patetici.

November 29, 2008

Balada cetateanului turmentat

Am citit un articol pe blogul lui A. Ciubotaru in care cei care refuza sa mearga la vot sunt numiti "mucosi". Probabil ca o sa stearga acest comentariu asa cum o sa fac eu cu linkul catre blogul lui asa ca il postez si pe propriul meu blog.

Colegu'... nu inteleg de ce folosesti cuvantul "mucosi". Spune-le amice direct prostime, fraieri sau chiar sclavi ceea ce de fapt sunt. Sunt dezinformati? Desigur. Scoala are grija sa te invete tehnologia anilor 1950 si filosofia panzelor doar doar te-o epuiza mental pentru a-ti pierde apetitul pentru modul in care functioneaza mafia... pardon... statul. A scapa de acest gen de mutilare aproape ca e o problema de viata si de moarte. Daca tinerii de astazi nu mai pun botul ca si cei de altadata poate ca stiu ei ceva... Si eu sunt un mucos. Prefer sa imi pun mainile la urechi cand trece pe langa mine pe strada o masina electorala din care se aude "we are the champions".
Tu crezi ca daca belesti ochii la talckshowuri si daca citesti ziarele faci politica? Te inseli. Politica inseamna mai mult decat sa decizi cine e inger si cine e diavol intre politicieni. Politica inseamna sa decizi daca cu cutare fonduri faci cutare pod sau cutare strada. Ai decis tu vreodata ceva de genul asta in mod direct? Politica se face altundeva. Nici macar papagalii care candideaza si ingtra in parlament nu sunt decat niste pioni care executa ordinele de partid.
Votul din "democratia" actuala nu inseamna alegere sau schimbare. Votul inseamna o semnatura de genul celeia pe care o faci la banca cand iei un credit si apoi ti se dubleaza rata pentru ca nu "ai inteles" limbajul artificial incurcat si premeditat inselator al bancii. Votul este o institutie care sa te convinga ca tu esti vinovat pentru ca politicienii te fura ca in codru. Tu i-ai votat; de ce nu te-ai uitat?
Eu vreau sa votez. Dar nu vreau sa fiu prostit ca votez. Vreau ca votul meu sa conteze cu adevat intr-o dezbatere politica si nu una cancanista. Vreau democratie participativa. Vreau transparenta si nu secrete de stat care corespun la nivel macrosicial cu simptomele nevrotice la nivel individual. Politicienii au obligatia sa invete sa renunte dea inapoi poporului puterea politica luata cu mii de ani in urma si nu sa paraziteze societatea. Daca nu o fac inseamna ca nu isi fac meseria si pentru mine sunt niste infractori. Toti. Sistemul actual este un OTV la nivel general facut sa ascunda afacerile dubioase ale corporatiilor.
Fireste, tu esti filosof si astepti un post la Universitate acolo unde sa slujesti un sistem muribund. Adica sa produci alti profesori de filosofie care vor fi bagati cu forta in orarul liceelor sa incurce mintile tinerilor care nu pot evita materia asta pentru ca sistemul e in asa facut incat sa nu poti inghiti decat ceea ce ti se serveste. Ai tot interesul sa vezi ca prostii si mucosii vor ramane mucosi.
Om fi noi mucosi da' botu' ni-e curat... Nu-l mai punem...
Nu cred ca pentru asta au mutit acei oameni in '89.

November 15, 2008

Voteaza cu mine. Voteaza cu tine

Acum cateva zile faceam ce fac din ce in ce mai putin in ultimul timp – un tur de canale la TV pana cand am ajuns la un talksciowk electoral in care unul dintre candidati propunea injumatatirea numarului de parlamentari daca va fi ales. Nu mai stiu ce sa faca baietii pentru a primi puterea! Ba vot uninominal, ba injumatatire, ba nus’ ce alte pomeni electorale… Te pomenesti ca o sa vina unu' mai nou sa propuna drept de vot in camere pentru omul de rand care are 10,15 sau 20 de prezente la sedintele parlamentului! Ei na! Ai vazut cum se democratizeaza societatea asa treptat, odata cu pierderea increderii prostimii in paraziti si absenta de la vot!? Ca de… daca politicienii nu sunt alesi de majoritatea celor cu drept de vot atunci sistemul nu mai pare unul democratic si scopul votului din societatea contemporana isi pierde esenta. El pare mai mult ceea ce este la baza, adica o dictatura, o tiranie menita sa primeasca taxe de pe spinarea cetateanului pentru „servicii” pe care de fapt el nu le doreste si asta este demonstrata de insasi absenta lui de la vot.
Insa treaba cu injumatatirea numarului de parlamentari e o chestie … buna! Parca imi vine sa merg sa-l votez pe candidozat asa cum am votat anticomunistii pana acum cativa ani in speranta CA CApitalismul ne va scapa de ramasitele totalitariste ale sistemului… Numai ca eu is cam departe acum de acele iluzii. Imi vine in minte bancul cu soba care economiseste jumatate de combustibil pe care nea Gheorghe o cumpara in dublu exemplar ca sa il economiseasca pe tot :) . Hai ca fac si eu o propunere! Mai ale(r)gatorule mai! Nu-l vota ma pe acela care propune injumatatirea. Voteaza-ma ma pe mine ca eu propun eliminarea lor de tot ma! 100%. Stersi. Dati afara. Scapat de ei. Si nici macar nu trebuie sa te deplasezi la sectiile de votare. E suficient sa stai acasa. Asa ca voteaza cu mine. Voteaza cu tine! Nu-ti ceda puterea politica celor care o vor intoarce mai devreme sau mai tarziu impotriva ta!

November 5, 2008

Credo quia "Avocatul Poporului" absurdum est

Am facut o petitie trimisa catre "Avocatul Poporului" in legatura cu problema din postul precedent si am primit urmatorul raspuns:




Le-am raspuns si eu de adio:

"Am citit cele doua scanari de documente in format .jpg.
Ma intreb oare de ce va mai numiti "Avocatul Poporului" daca "institutia Avocatul Poporului nu este abilitata prin lege sa intervina in cazurile in competenta de solutinoare a organelor autoritatii judecatoresti..." Avocatul nu este el o piesa in acest ansamblu numit Ju$titie? Cum de avocatul nu are nimic de spus intr-o astfel de chestiune? Sau probabil ca institutia pe care o "patronati" a fost facuta pentru a da telefon, sofer si un salariu cu 3 sau 4 zerouri in euro si deplasari prin strainatate? Nu va mai numiti atunci "Avocatul Poporului" daca nu sunteti competenti sa aparati poporul. Poate "Avocatul Diavolului" suna mai bine..."

October 12, 2008

Credo quia Romania absurdum est

Un post de autoritate publica in Romania le da unora sentimentul de putere absoluta. O tara unde increderea in armata ajunge pe la 90 % este un teren propice pentru instaurarea statului politienesc. Aici in Bucuresti e presa, se mai aude autoritatile incearca pe cat posibil sa n u iasa in evidenta cu abuzuri. In provincie insa mentalitatile medievale sunt pur si simplu de neoprit. E democratie acum; putem sa instauram sclavgismul!
In 2002 parintii mei la fel ca majoritatea vecinilor au primit titluri de proprietate asupra unei suprafete de padure mostenita din tata in fiu. S-a intrunit o comisie, au venit reprezentantii primariei, au masurat s-au inteles cu batranii fata de vechile locatii ale padurilor pe care fiecare le avea inainte de venirea comunistilor, etc. etc. Numai ca probabil angajati pe pile, asa cum se face curent in Romania, angajatii ocolului silvic (sau cum se numeste mai nou) au gresit actele si datele titlului de proprietate. Cand a fost sa taie lemne pentru iarna padurarul nu a putut marca nici un copac deoarece datele de pe hartie nu corespondeau cu realitatea de la fata locului.
Tata a mers la sediul lor, a semnalat cazul, ei s-au uitat prin acte, si-au dat seama ca e gresit insa actul nu putea fi anulat decat prin hotarare judecatoreasca. Ei i-au sugerat se deschida actiune in insanta, au acceptat ca e greseala lor si ca nu se vor prezenta la proces. Oamenii s-au tinut de cuvant. La proces insa tata a dat peste o judecatoare care voia cu tot dinadinsul sa sa le dea dreptate celorlalti desi acestia nu se prezentasera si nu aveau nici un interes sa o faca. Nu stiu la ce se astepta judecatoarea respectiva sa primeasca de la tata ca mita sau ce s-a intamplat acolo insa cert este ca ea a dorit cu totdinadinsul sa le dea „dreptatea” celorlalti desi acestia nu si-o doreau. Cum ceilalti nu erau reprezentati la proces ea a inventat o scuza pentru a respinge actiunea. L-a trimis dupa nu stiu ce acte si a declarat actiunea respinsa pe motiv ca partile nu au fost prezente la proces. Cand s-a intors in sala de judecata judecatoarea l-a informat cinic ca procesul s-a incheiat. Auzand asta probabil ca tata s-a infuriat. A avut o copilarie destul de agitata, cu parinti despartiti, cu mama vitrega ce punea masa doar pentru copiii ei din casatoria precedenta, cu un tata boem si cam betiv. Judecatoarea a chemat jandarmii si l-au scos cu forta din sala.
Absurditatile insa nu se opresc aici. In urma incidentului tata a declarat pentru cateva zile greva foamei pe scarile judecatoriei din Tg. Carbunesti. Se pare ca tatal meu a fost batut cu bestialitate de jandarmi si in urma acestor incidente a tatal meu a dat jandarmneria in judecata. Nu stiu daca are dreptate sau nu insa pricina celui de-al doilea proces face obiectul absurditatii sentintei primului proces. Tatal meu nu putea sa lipseasca de la procesul unde sentinta i-a fost nefavorabila pentru neprezentare deoarece acolo s-au intamplat incidentele din care a urmat un alt proces. In Romania insa se poate intampla orice.
Eu il stiu foarte bine pe tata, stiu ca si el este un om recalcitrant. Dar asta nu inseamna ca tu ca autoritate publica trebuie sa faci acelasi lucru si sa nu iti faci treaba. Indiferent de cum s-ar fi purtat tatal meu in acea sala de judecata a da un astfel de verdict este pur si simplu o nemernicie, un abuz. Este o bataie de joc.
Și iata cum un om de rand se trezeste in tara hotilor si a apucatilor fara posibilitatea de a se incalzi iarna, fara posibilitatea de a trai asa cum din tata in fiu strabunii mei au trait. Culmea ar fi sa ajunga sa fie prins de catre autoritati (represive) ca fura lemne si sa se aleaga cu dosar penal pentru furt.

September 28, 2008

"Balada sclavului": noua mea piesa muzicala

I-am facut 2 variante, am lucrat cam o luna la ea, si probabil ca ar mai fi trebuit lucrat ceva la ea. Probabil altadata.

http://www.myspace.com/gabrielbaldovin

Balada sclavului

Te crezi om liber frate dar esti un caine-n lesa
Iluzie’ntretinuta de mercenari si presa.

Muncesti etern ca boul, hranesti antropofagi
Ce-ti spun pe voci multiple ca trebuie sa tragi

Esti sclavul lor util si ti se spune „domn”
Dar dupa cum tu dormi numele tau e somn.

Imperii, piramide se fac cu neamul tau
De cei ce vor s-ajunga de jos pe Dumnezeu



Daca cumva dai semne vitale de trezire
Ti se mai baga o doza mica de nemurire.

Tu crezi c-ajungi in rai si fericit pe veci
Dar pe pamant esti varza, esti transformat in terci

Nu sti ca mai intai, ca s-ajungi in rai,
In buzunarul lor sufletul trebuie sa ti-l dai

De nu stii - te invata; la scoala cred c-ai fost.
De nu vrei - te obliga; armata intra-n post.



Lor le convine sa crezi ca vecinii te urasc
In timp ce ei prin spate subtil te jecmanesc

Caci banul nu-i valoare, el e doar noul jug,
E munca ta de rob pe care ei o sug

Naiv crezi ca armata iti apara saracia
De fapt ea le pazeste de tine bogatia.

Tu o platesti cinstit si greu cu munca ta
Dar daca te revolti nu sti ce ar apara?



Si mortii din razboaie nu-s generali nici ministri
Ci tu si toti cei care ii ascultati ca prostii.

Abil stiu sa-ti intoarca ura ta de sclav tont
Catre alte popoare si te trezesti pe front.

De-acolo vei veni si mai umil si ciung
In stare sa accepti si mai puternic jug

Ei sunt paianjeni frate, te prind in a lor in plasa
Esti goanga disperata ce vrea afar’ sa iasa

Crezi ca dusmanul tau se afla-n alta parte
Pe cand te sug de viu tu fugi mereu de moarte.



Iti inventeaza temeri, angoase si nevoi
Pentru ca apoi sa para ca le rezolva ei

Se prefac ca se cearta si-o dau mereu in glume
Tu te distrugi muncind si asta e pe bune

Esti sclavul lor amice, esti carnea lor de tun
Traiesti doar in iluzii, frizezi spre om nebun

Minciunile cu care ei se imbogatesc
Iti intra tie in suflet si te imbolnavesc.

Ii slugaresti la munca, te umilesti ca o javra
Te dai bengos in week-end catand un loc sub iarba.




Se fac averi imense din viata ta de vierme
De-accepti sa te tarasti la ce-ti mai trebuie vene?

Mai bine ia-ti o funie, mai bine zboara-ti crerii
Decat sa-t’ ingropi viata in ale lor imperii

Caci nu-i doar viata ta de care iti bati joc
Ci si a celor care iti vor ramane in loc.

Te duci acasa frant si-ti rupi in pumni sotia
Injuri televizorul ca sa-ti refaci mandria

De-ti place sex-oral asta se datoreaza
Copiilor tai care nu vor sa se mai nasca.

Copiii tai te roaga sa-i lasi ca nenascuti
Decat puiet de sclav mai bine sa-i arunci.

Ger in septembrie desi se anunta o toamna caniculara

Mi-aduc perfect de bine aminte cum cei de la Institutul de meteorologie – prognoza meteo spuneau ca vom avea parte de o toamna caniculara incurajand astfel ouml de rand care nu isi poate permite un sejur in sezon sa isi cumpere bilete la mare in toamna la pret … redus. Evident ca daca nimeresti vreme de 7 grade Celsius pretul de sfert din cat ar costa un sejur la mare in sezon este nu scump ci exorbitant. Practic stai in camera si te incalzesti la calorifer.

Sa nu-mi spuna nimeni ca o perioada de aproape o luna de temperaturi polare in care a si nins nu putea fi prevazuta de prin august sau iulie. Pot intelege ca nu poate fi prevazuta o perioada de o zi doua. E clar ca cineva si-a bagat coada pentru a distorsiona informatiile in asa fel incat sa fraiereasca omul de rand.

Dar chiar acest weekend se anunta insorit, cu temperaturi de 20 de grade. Iata cum institutiile de genul celei care se ocupa cu prognoza meteo raspund intereselor (deja) corporatiste ale agentiilor de turism!

Societatea romaneasca a devenit un capitalism salbatic orb care seamana din ce in ce mai mult cu cel din tarile latino-americane. Vechii securisti si-au aratat talentul capitalist pe fata au acaparat mass-media si tot ce inseamna sector privat. Exista si exceptii insa sunt atat de rare incat chiar nu conteaza. A trai intr-o tara ca Romania devine un risc in sine destul de ridicat. Se pare ca nu poti trai in ea decat daca esti fie hotz fie prost. Ma gandesc din ce in ce ai mult la emigrare…

September 24, 2008

Armata e gunoi in viziunea a 14 intelectuali



Editura Humanitas a publicat marturiile a 14 intelectuali despre amintirile din lagarul unitatilor militare.

Sursa: adevarul

September 1, 2008

Un alt soldat roman a murit in Afganistan

Niste oameni care isi risca viata pentru 1000- 2000 -3 0000 sau cate ar fi nu fac parte din spiritul contemporan. Ei traiesc in Evul Mediu. Ei nu isi respecta nici viata lor si nici pe a altora. Din punctul asta de vedere acest tip de oameni este periculos pentru restul. Ma gandesc daca nu ar fi mai bine sa se duca toti in Irak si Afganistan si sa ne lase in pace pe cei care consideram ca propria viata si a celor din jurul nostru este inestimabila.

Sa isi faca razboaie in astfel de zone si sa se macelareasca cat vor ei numai sa ne lase pe noi restul in pace! Acesti oameni nu merita mila pentru ca nu vor sa se ridice din conditia de care de tun sau de abator corporatist. Pentru animalele de abator nu exista “imperativ categoric”! Ele sunt facute pentru consum, pentru sacrificiu! Numai acel tip de eroism de a putea iesi din aceasta sfera, de a spune NU si de a-ti manifesta spiritul omenesc in fata batjocurii celor care te-au destinat a fi animal de abator te poate cu adevarat ridica din starea de animal in cea de om.

Dar vreau sa precizez ceva: nu vreau sa dau impresia ca animalul e raul si omul e bunul. Nu agreez tipul asta clasic de dualism. Chiar cred cu tarie ca omul e destinat sa salveze viata in intregul ei, sa fertilizeze deserturile, sa apere pamantul de meteoriti si sa protejeze speciile pe cale de diparitie. Viata animala nu este ceva de exterminat asa cum Hitler voia sa faca cu noneuropenii.

Animalul ucide si el insa natura isi impune siesi limite pe cand societatea umana este in acest moment incapabila sa impuna limite lacomiei unrora. Salbaticia civilizata este insa raul cu adevarat. Armata este astazi un adevarat comert cu organe. La fel cum unii isi vand organele pe cateva mii de euro si soldatul isi vinde viata. Educatia cea frumos impodobita cu minciuni si pseudodemocratia mincinoasa de azi sunt parte unei astfel de marsave situatii.

Evident ca vina nu este doar a militarilor care accepta acest statut de donatori de organe. Mai mare este cea a autoritatilor (represive) care ii educa in spiritul animalului de abator. Insa daca tu ca individ nu ai acea putere de a iesi din pestera nimeni nu te mai poate repara si si esti bagat la reasamblare !

August 22, 2008

Tortura si civilizatie

Inainte sa adorm am zis sa fac un tur la tv sa vad daca e ceva interesant. Si am dat peste acest documentar prezentat de Explorer, facut ireprosabil despre recursul la tortura pe care autoritatile (represive) il adopta printre zambete si figuri inocente.

Pana si teroristii care rapesc persoane se poarta mai frumos cu victimele lor. Se pune cu adevarat intrebarea care sunt mai mari terorizatori: teroristii sau contrateroristii? Eu personal as prefera sa mor in atacuri teroriste decat torturat de CIA sau alte (de)servicii secrete.


Cred ca pactul tacit intre tzarile mai putin civilizate si autoritatile celor "civilizate" pentru a scoate informatii "utile" prin tortura de la suspecti e definitoriu pentru modul in care statul "civilizat" functioneaza azi. A face treaba murdara (dar utila, "necesara") cu mainile altora si a-i plati pentru a-si asuma responsabilitatea face parte din perversitatea societatii contemporane. Tu obtii profitul iar responsabilitatea este a altuia. Chiar daca faci declaratii si fapte care sa iti arate omenia si generozitatea de fapt tu esti autorul acelor acte din care iti obtii si profitul si statutul de a face astfel de declaratii si fapte.

Respect pentru canalul Explorer pentru curajul de a face un astfel de documentar. Din pacate nu am reusit sa vad decat 20 minute iar sa captez decat ultimele 10. Inca nu am aflat cum se numeste documentarul in ideea ca poate ar fi gasit pe net.



August 18, 2008

2. Este violenta de strada cheia progresului? Pozitia lui Sartre si a marxismului in general.





Din pacate trebuie sa recunosc ca bruma de libertati acordate omului de rand se datoreaza in mare parte puterii omului de rand de a se revolta. In Evul Mediu nu oricine putea avea o armura sau un cal. Fierul era extrem de scump. Apoi ca sa ridici o sabie de vreo 7-8 Kg iti trebuia forta serioasa. Armura avea si ea vreo 40. Daca nu erai hranit bine de mic si daca nu aveai herghelii intregi din care sa iti alegi caii cei mai buni nu puteai fi un bun razboinic. Omul de rand cu frustrarile si mizeria in care traia nu putea aspira la a fi razboinic. Eventual i se punea o sulita in mana si luat la oaste pe post de carne de tun. Astazi situatia e radical diferita. Oricine poate face rost de o arma letala. Daca e pasionat oricine poate construi o bomba artizanala si detona. Adevarul este ca pana acum toti pasii inainte pe care democratia i-a facut s-au datorat violentei. Fireste, primul lucru ce vine in minte este cel al Revolutiei Franceze care a convins pe restul de „Louis XVI” ai Europei sa cedeze o parte din putere daca vor sa isi pastreze capul.
In izolarea lor de restul comunitatii, politicienii sunt incapabili sa schimbe lucrurile in favoarea cetateanului. Scaunul caldut (pe care il au ei) te face mai conservator si mai putin deschis pentru improuvment. Din cand in cand imi trece si mie prin minte faptul ca numai violenta ii mai poate trezi din somnul lor conservator. Din pacate violenta conduce la regresiuni ale valorilor societatii civilizate la cele ale razboiului si armatei. In acest moment exista solutii pasnice pentru schimbare. Care? Demonstratiile prelungite in strada. Pentru ce? Pentru legea lustratiei. Pentru „discriminarea pozitiva” si a omului de rand in a ajunge acolo (eventual impiedicarea ocuparii unor functii ca aceea de parlamentar mai mult de cateva mandate in asa fel incat si omul de rand sa aiba sanse de a intra in sistem). Pentru liberul acces al omului de rand la sedintele parlamentului (eventual cand parlamentarii lipsesc ar putea sa le ridice inclusiv banii pe acea zi din salariu).
Pentru introducerea in scoala a unor discipline menite sa explice in amanunt functionarea statului si nu obosirea mintilor copiilor cu tot felul de discipline in asa fel incat sa ii inlature de la participarea politica si sa ii pregateasca pentru viitori sclavi. Pentru curatirea presei de implicarea ei in politica si afaceri care o face vulnerabila la comenzi politice si ii tulbura analiza independenta si impartiala e evenimentelor. Pentru separatia certa intre factorul politic si cel economic.
Dar sistemul e in asa masura facut incat cei multi sa ramana sa faca cam aceleasi lucruri toata viata si sa se lupte mereu cu supravietuirea in timp ce altii se imbogatesc mereu. Pana la urma sistemul actual este o carpire si „imbunatatire” a sistemului legii celui mai puternic asa cum el s-a consolidat de mii de ani. Eu cred ca in secolul 21 balanta dintre puternic si slab trebuie echilibrata mai mult.
Fireste, asta ar insemna cedarea de drepturi cetateanului si imbogatirea mai lenta a unora. Cine sa iasa in strada? Cei care au mentalitate medievala? Ceilalti, ceva mai rasariti la minte si-au facut firme au ajuns patroni si vor sa il ajunga cat mai repede pe Bill Gates. Ei au de profitat de pe urma prostiei celorlalti pe care ii tin fara carte de munca in firmele lor, ii obliga sa faca overtime si ii trateaza ca pe sclavi.

1. Democratia si drepturile cetatenilor. Comentariu la o maxima a lui Thomas Jefferson

Alex m-a inspirat in scrierea acestor 2 articole cu un citat din fosilatul presedinte american Thomas Jefferson si un filmulet cu Jean Paul Sartre care face apologia violentei pentru progresul social.

Am sa incep cu citatul din Jefferson: „Democratia nu este nimic mai mult decat dictatura multimii, in care 51% din oameni iau drepturile celorlalti 49.”
Nu stiu daca unul ca el ar trebui sa spuna ce e democratia tinand cont ca in lume nu prea a fost si nu prea este democratie in general. Daca acceptam distinctia facuta de Aristotel in „Politica” putem observa ca in toate sistemele contemporane exista doar anumite grade de democratie pe langa republica si multa, multa oligarhie. Inclusiv atat de fragila democratie ateniana se baza pe un numar mai mic de cetateni decat cei care nu erau considerati cetateni: sclavii. In Atena doar „cetatenii” aveau voie sa mearga in agora si sa voteze, nu si sclavii… Iata ca povestea cu “majoritatea” de 51 % e o simpla vorba menita sa ii convinga pe muncitori (sclavii contemporani) sa creada ca au putere sa schimbe ceva. In realitate, stim ca deciziile se iau la nivel de minoritate politica si ca cetateanul de rand nu ia parte la ele dupa cum nici sclavul atenian nu o facea acum peste 2 000 de ani. Din pacate democratia actuala este o imensa “Casa a poporului” asa cum a facut-o Ceausescu pentru reprezentantii poporului: dupa cum poporul insusi nu locuieste si nu a locuit vreodata in ea la fel si cetateanul international nu locuieste in oligarhia vopsita in democratie ce i se prezinta in focuri de artificii.
Cum era de asteptat, figura clasica a lui Jefferson cu alura hegeliana e menita sa dispretuiasca inca din start cetateanul dupa cum o face seniorul insusi. Ce se doreste implementat in mintea sclavului prin citatul lui e urmatorul lucru: „fereste-te tu omule de rand de semenii tai care vor sa instaureze democratia pentru ca ei sunt chiar 51% si mai bine accepta o oligarhie care e de doar maxim 10 %”. Pot vedea aici amenintarea pe care autoritatile (reprsive) o sadesc in mintea omului inca din frageda educatie. Omul este educat sa debina lup pentru semenul sau si sa il vada astfel. Uite ce bine da astfel de citat! Fereste-te cetateanule de tine insuti si accepta sclavia fata de cei care iti spun povesti frumoase si te adorm! Si iata cum prin cateva vorbe mestesugite urmatoarea idee pare mai umana: „decat 51% din cetateni sa ia drepturile celor 49% mai bine 10% sa le ia celor 90% in virtutea traditiei…”.
Fireste ca daca concepi „multimea” ca pe oligarhia politica parazitara care nu se mai opreste cu lacomia si cu luxul e clar ca cei 49% sunt total defavorizati. Daca insa concepem o comunitate unde fiecare isi aduce aportul in functie de puterile sale, unde fiecare face un serviciu celorlalti atunci ideea cu parazitarea minoritatii nu mai are nici un suport.
Daca o parte din cetateni sunt in masura ca prin diferite stratageme si inginerii politico-legislative sa impiedice cealalta parte sa aiba acces la resursele brute sau prelucrate industrial ale comunitatii atunci nu mai putem avea nici un fel de democratie. Democratia nu inseamna libertatea si traiul decent doar al unora. Cu cat comunitatea e mai polarizanta, cu cat exista contrast mai mare intre bogati si saraci cu atat pattenul clasic „sclav – stapan” este mai vizibil si mai functional la nivelul profunzimii societatii dincolo de vopseaua democratica cu care ea este poleita.
Dar ca sa intelegem direct mizeria afirmatiei lui Jefferson hai sa analizam putin conceptul de „drepturi”. Sintagma „drepturile omului” care pare asa cam ca un rasarit de soare, ca o mangaiere din partea unei zane care vine sa a alinte suferintele omului are de fapt in ea ipocrizia realitatii concrete. De fapt acest termen se afla intr-o teribila concurenta de semnificatie cu acela de „libertate”. Si aici nu am in vedere visele metafizice ale acestui concept ornamentat de filosofii idealisti care au cecitate politica si vad o ireala libertate ontologica. Nu exista decat libertate politica! Iata ca in loc sa primesti libertatea politica sistemul iti ofera „drepturi” adica surogate limitate de astfel de libertate politica. Propozitia: „politicienii isi cer drepturile in strada…” are un umor negru, nu? Asta pentru ca ei isi acorda singuri drepturi fara sa le mai ceara de la cineva. Iata cum „drepturile” sunt specifice doar omului de rand. Politicienii au depasit momentul… Nu mai au nevoie de drepturi. Drepturile se acorda sclavului; dreptul la casatorie, dreptul la viata, dreptul la libera circulatie etc. Politicienii s-au nascut cu astea, nu le simt lipsa. Asa de multe sunt drepturile omului incat totul pare o minunatie. Si totusi in multitudinea lor ele tot nu reusesc sa acopere valoarea libertatii. Faptul ca ti se pune arma la tampla si ti se fura produsele pe post de impozit din care tu nu profiti mai nimic la reimpartirea bugetara este principalul dusman al libertatii. De la acest nivel au pornit oamenii de rand in timp ce politicienii sunt urmasii celor care „colectau” produsele sclavilor cu ajutorul armelor. Dar sclavului contemporan i se par in regula si aceste „drepturi”. Poti sa te bucuri un pic de surogate de libertate oferite in forma de „drepturile omului”.
Iata ca de fapt anxietatea lui Jefferson fata de acordarea sau luarea de drepturi nu se refera fundamental la bietii sclavi care azi se pot casatori sau bucura de ceva praf in ochi din partea autoritatilor (represive) iar maine aceste „drepturi” le pot fi luate. Anxietatea lui vizeaza tocmai la acele „drepturi divine” de parazitare a claselor favorizate care pot fi profund afectate de faptul ca „dobitocul” are libertatea de a-si consuma produsele pentru care a muncit si poate ca nu mai accepta asa de usor sa vina cineva si sa ii ia produsele.
Asa ca adevarata forma a maximei lui Jefferson este urmatoarea: „democratia este «dictatura» majoritatii adica dreptul celor 51 % de a nu se mai lasa jefuiti sistematic de cei 10%”. Daca te afli printre cei 10 % asta e intr-adevar o mare problema. Viata era asa de frumoasa inainte; dobitocii cadeau pe branci muncind ca sa iti asigure tie ciripitul de pasarele si fantanile arteziene… Numai ca in momentul in care pierzi o astfel de pozitie NU ti se iau „drepturile”. Nu. Pur si simplu se face o restauratie. Se face „dreptate”. Se repara o diabolica forma de guvernamant. E o oarecare diferenta; una e sa te trezesti sclav asa cum se intampla cu societatea clasica (careia Jefferson ii face apologia) si alta este sa ti se inchida robinetul si astfel tu trebuie sa iti misti fundul un pic pentru a-ti castiga existenta, pentru a face ceva util pentru comunitate si de nu mai parazita, paraliza si mutila cultural pe ceilalti.
Ideea uzurparii de drepturi a minoritatii de 49% de catre majoritatea de 51% este absurda. Jefferson vedea democratia prin ochelarii oligarhiei si citatul cu pricina este menit sa faca lobby formei de guvernamant in care el de fapt credea. Daca gandim un sistem social in care fiecare isi aduce aportul, unde fiecare aduce diferite servicii comunitatii si nu i se baga fortat pe gat acesteia atunci lumea nu va mai parea o tiranie care paraziteaza cetateanul clasic (sclavul). Daca nu poti gandi sistemul social in afara tiraniei fireste ca pe langa tirania clasica o astfel de tiranie a majoritatii pare cu adevarat cea mai teribila dintre dictaturi. Daca insa excludem oligarhia (minoritara) din rolul de factor unilateral in luarea deciziilor politice si daca imaginam fondurile publice stranse din impozite nu ca un sac fara fund din care aceasta oligarhie sa se infrupte pe nerasuflate fara sa aduca nimic bun inapoi comunitatii atunci s-ar putea ca Jefferson sa aiba surpriza sa constate ca democratia e altceva decat un sistem de 2 sau mai multe clase subordonate unele fata de altele. Dar acest lucru e destul de greu de vazut de catre un Jefferson care s-a nascut si s-a format intr-un astfel de sistem parazitar. O democratie autentica nu inseamna luarea drepturilor unei parti din comunitate. O democratie autentica presupune cedarea drepturilor oligarhiei catre cetateanul de rand si echilibrarea si detensionarea tensiunilor dintre clasele sociale.
Dimpotriva, inscenarea de dezastre si atacuri teroriste care sa convinga cetatenii sa accepte un trai mai greu si intretinerea de armate care, sub pretextul apararii in fata atacurilor „teroristilor” se gaseste scopul de a impiedica prin forta cererea de drepturi ale omului de rand si impartirea echitabila a resurselor comunitatii atunci pielita democratica a unei astfel de comunitati devine din ce in ce mai subtire.

August 14, 2008

Rezumat la cele 6 articole despre filmul documentar „Zeitgeist: the movie” publicate pe blogul Concept

Am vazut in totalitate controversatul documentar "Zeitgeist: the movie” şi dupa aceea am şi inceput sa il analizez. Analizand filmul şi construind argumentele am observat ca textul s-a cam marit, a ajuns la 6 articole şi ca el s-ar potrivi mai mult pentru blogul concept. Am stat mult şi m-am gandit daca sa public cele 6 articole pe blogul acesta de teme cotidiene sau pe blogul concept. O astfel de dilema este una dintre multele in care am regretat ca am imparţit blogul meu in 3 pentru ca se pare ca tema e atat de analiza sociologica ceva mai detaliata (in care omul de rand şi chiar bloggerul comun nu se prea baga) cat şi de interes cotidian care il priveşte direct. El nu are timp sa judece in amanunt argumentele şi are nevoie de alte explicaţii mai simple faţa de cele oficiale in ceea ce priveşte tragedia de la 11 septembrie. Dar textul final e posibil ca el sa nu fie parcurs de cititor doar dupa o singura lectura şi e posibil sa nici nu mai revina pe blog. De aceea am decis sa public cele 6 articole pe blogul concept şi sa fac un rezumat aici in cele ce urmeaza.
Dupa ce l-am vazut in sfarsit m-am bucurat sa vad ca majoritatea ideilor din textul meu „Starpirea vampirilor” se afla in acest film si ca cei care au alte idei decat cele sustinute de oficialitati pot avea foarte multe puncte comune. Filmul are foarte multe parti bune dar si foarte multe parti pe care eu le consider neinspirate, cea despre religie fiind una dintre ele dupa cum am zis. Diabolizarea politicienilor este o problema pe care nu am rezolvat-o nici eu dar care totusi este eronata deoarece sistemul social actual are asemenea abilitati de a scuti politicianul de actele diabolice asa cum le vedem in filmele de groaza si chiar de a le curati constiintele. Diferenta dintre un sadic care ucide din placere si un politician care poate ucide si de 10, 100, 1000 sau 1 000 000 de ori mai multi oameni prin actiunile sale difuzate in interiorul sistemului este esentiala totusi chiar daca la nivel metasocial raul produs de politicieni este mult mai mare fata de cel produs de sadici. Este un paradox destul de greu de explicat. De aceea Zietgeist are probleme in demonstrarea fara dubii a teoriilor sale centrate pe viziunea conspirationista dupa care „masonii puterii” ar organiza evenimente anticetateni fie pentru a controla numarul de oameni in continua crestere, fie pentru simpla lor placere, fie pentru diferite castiguri ale castei lor. Insa aceasta a treia varianta pare destul de probabila si Zietgeist o are in vedere. Problema este in a pune cap la cap aceasta intentie lacoma cu crearea religiei. Nu doar a religiei crestine ci si a celor orientale si chiar primitive unde lacomia nu ar cotele corporatismului contemporan.
Cea mai mare asemanare intre ideile expuse de mine din „Starpirea vampirilor” si teoriile din Zietgeist cred ca constau in teoria asupra monedei care este aproape identica cu cea exprimata de mine. Abordarea este un pic diferita: eu fac o analiza principal sociologica iar autorii vin cu o analiza strict financiara, din interiorul sistemului. Consider insa ca filmul are destule exagerari si cu privire la asta am facut precizarile necesare in cele 6 articole din blogul concept.





August 10, 2008

Eroul care se ascunde în noi

Probabil ca in crize de subiecte M. Badea a luat la ironizat asanumitele „Chuck Norris fatcs” in emisiunea ”In gura presei”. cu pe care El le-a cataloga drept a lui „bancuri imbecile” . Orice banc poate fi imbecil pana la urma chiar si cele mai bune daca sunt spuse la infinit. Din pacate el ori nu a inteles ori s-a facut ca nu intelege ce e cu ele. Ele nu sunt de fapt bancuri, cel putin in sensul clasic al bancului. Adica ce se numeste in folclorul contemporan „caterinca”. Sunt niste simple parodii fata dupa filmele lui. Scopul lor e in principal de a le lua la misto pur si simplu. S-ar putea ca asta sa il deranjeze pe Badea tinand cont ca lui ii place boxul si, prin urmare si filmele cu cafteala. Dar s-ar putea sa nu le stie deoarece sunt chiar naspa desi, fiind om de televiziune, e putin probabil sa nu fi auzit de ele si vazut macar in treacat la ProTv asa cum am facut si eu cand eram student.
Chuck Norris a fost vizat de aceste mistouri pentru ca el nu arata a bataus notoriu. Pe fata lui Bruce Lee se vedea din start agresivitatea. Jet Lee sau cum il cheama pe asta care a facut coregrafia de bataie din „Matrix” are abilitati iesite din comun de miscare. Arnold a iesit campion la culturism. Ei bine, dintre totii batausii lumii cel mai fraier pare cu adevarat Chuck Norris. Ar mai fi Van Damme dar macar asta e cat de cat dragut la figura, mai face un spagat, mai da cu piciorul, mai una alta. Parca mai merge. Parca il intelegi ca se lupta pentru o femeie, ca e indragostit sau un mascul feroce. Dar Chuck Norris este cu adevarat o gaina karatista. Nici dragut nu e, nici musculos, nici foarte rapid in miscari si parca nu se suprapune peste tiparul hollywoodian de luptator erou. Numai acei blugi stramti pe corp parca il opresc sa ridice piciorul asa cum o face Van Damme. El in film e de fapt un biet functionar public care a avut vise de erou dar care a ramas un provincial ce se vrea fi discret si misterios. Insa dincolo de ambitiile si sperantele copilariei a ramas acel om banal. Viata lui apare doar fortat misterioasa pentru ca in oraselul lui de provincie nu se intampla nimic. Multi dintre acesti intarziati fac exercitii pe cersetori sau pe amarati crezand ca se bat cu Al Capone. De asta filmele lui Chuck Norris a avut succes la omul de rand care arata modest dar crede ca in rucsacul sau poseda bastonul de maresal.
Imi vin in minte o gramada de vecini sau colegi de camera la camin care trageau de fiare ca disperatii si tot constitutie de gaina schiopa aveau. Mi se pareau extrem de amuzanti sa ii vezi ca desi se chinuie totusi „trapezul” toracelui lor avea baza mare tot jos. Ca fapt divers, imi vine in minte ca ei numeau trapezul acel ansamblu de muschi din lateralul trunchiului care se numesc de fapt „rotunzi” si care, dupa exercitii specifice pot da forma de trapez (cu baza mare sus fireste) trunchiului. Am aflat si eu la anatomie in facultate ca de fapt muschiul trapez pare mai mult un romb si are insertia superioara undeva in vertebrele coloanei cervicale iar cea inferioara in cele ale coloanei lombare. Insertiile laterale se fac pe coaste si fibrele lui trec exact pe langa rotunzii pe care colegii mei ii numeau atunci gresit „trapez”.
Fiecare dintre noi adultii am avut o perioada de eroism in adolescenta iar aceste parodii vin de fapt sa ironizeze acea perioada in care ne credeam superman. Cam toti paream un Chuck Norris modesti dar care asteptam momentul sa salvam lumea. Ironizarea unei astfel de mentalitati poate fi perceputa ca lipsita de umor daca cumva inca mai esti prizonierul ei. Fireste cele mai multe sunt proaste, in special cele adaugate de „poetii autohtoni” in care apare si Elodia. Dar unele dintre astfel de „bancuri” sunt cu adevarat savuroase:
„ Chuck Norris a fost primul om care a reusit sa invinga zidul la tenis”
sau:
„ Chuck Norris nu doarme niciodata: el asteapta”
sau:
„Chuck Norris nu va fi niciodata clonat. Daca s-ar lupta cu propria clona asta ar insemna sfarsitul uniersului”.
„ Chuck Norris nu are tata. El se intoarce in timp pentru a se inpaterna. ”
Asta arata abilitati si ambitii personale adolescentine ale unui om care a ramas inca la acele „vise” ale copilariei unde el bat pe toata lumea si ramane in final cu gagica :)).
E posibil ca insusi Badea sa fi fost vizat. El se lauda el ca s-a luptat cu Doroftei ca nu stiu ce dar el nu are fata de boxeur. Cand aveam 9 -10 ani si voiam sa bat pe toata lumea pentru ca toata lumea ma putea bate as fi vrut sa merg si eu la box la fel cum unii dintre colegii mei (cu aceeasi problema) s-au dus. Unii au fost acceptati altii nu tocmai pentru ca aveau fata ascutita exact cum o are si M. Badea. Capetele rotunde si cu pometii iesiti mult in afara capabile sa absoarba din socurile pumnilor adversarului sunt indicate pentru box. Pai la ce arcade cerebrale are Badea se poate sa isi mai faca o a doua pereche de ochi in dreptul sprancenelor la o partida de box adevarata si nu la una unde pumnii sa vina doar in dreptul toracelui asa cum a fost cu Doroftei. Nasurile lungi si mai ales, acviline nu sunt bune pentru box. Ele oricum se acvilinizeaza ulterior. Daca mai au si nesansa sa plece ca acviline din start risca sa devina in timp cochilie de melc.
Ca de-a lungul emisiunilor tot face misto de oamenii „ceafa de porc” si totusi se declara fan al boxului asta e una dintre problemele lui personale. In fond boxeurii daca nu sunt „cefe de porc” pana la urma tot ajung astfel. Iata de ce el a luat in discutie acele „bancuri”.
Pana si Chuck Norris a inteles ca filmele sale sunt cam absurde si tocmai de asta a si pus pe site-ul personal cateva din astfel de parodii. Fireste asta nu inseamna ca vrea renunta sa mai fie Chuck Norris ... ce sa-i faci, trebuie sa isi castige si el painea cumva. Iata ca perceptia umorului nu depinde doar de inteligenta ci si de predispozitia psihica pentru un subiect sau altul. Poate ca cineva ar trebui sa ii spuna lui Badea ca ar trebui sa o lase mai moale cu bataia. Nu-i sta bine.

July 31, 2008

Karadzic at Hague

I was too young to remember the horrible crimes that happened in the former Jugoslavia in ‘90-s. I still remember when the crowed protested against the perspective of war between certain ethnics. It happened in a big city, Sarajevo I guess. It was clear that the majority wanted peace. But the soldiers with guns just wanted blood. They opened fire bringing terror on the people. I’ll never forget that images. It was the moment when I realized that the decisions of communities are not the decisions of majority but the decisions of the ones that have guns. That was the moment when I started to fight against army with pure hands and thoughts.
Unfortunately many people believed that the enemies war the other ethnic instead of seeing that the real enemy was the armies that started or degenerated the whole conflict. The armies pretended to protect their civilians but somehow the civilians were trapped between they hunger for power, glory and blood. You might think that your army protect you but finally destroys you. That is what happened with Yugoslavia. In 1990 when the communism was over this country was above the other countries in the region as regarding the wealth. Now it is much behind them and hardly tries to catch up. What the honest people build with their work until 1990 was destroyed by the armies and the war mentality.
Some years ago I trusted ju$tice as institution and would be glad to see Karadzic beyond the bars as I was gad to see Milosevic too. Now it seems to me a very big masquerade. What to judge him for any more? Is there any punishments in order to restore the monstrous murder that he or his undercomanders have been made? It is possible to see his human face after that of human butcher and see that monsters have feeling also.
The problem is that Karadzic and other politicians/generals are not the only ones guilty for the crimes war. They could have the biggest guilt because they organized the whole scenario. But there are a lot of people that would do the same today after the ending of war. They would never be convicted. The fact is that Hague’s tribunal can’t convict the whole army for war crimes because that would be the majority of people which technically is impossible. On the other hand Europe needs the people from former Yugoslavia, this country might be a good market and its army could be sent in certain missions among the others.
The fact is that EU politicians want to delimitate themselves from being perceived as murderers as are perceived the serbian ex leaders or others among the world. Their interest is to be percieved as the good guys. They look like good guys compared to those bad guys as Hitler, Stalin or Milosevic. But something tells me that they are somehow the same. They all are pieces of a nicer or poorer wrapped slavery system that use guns and death threatening for increasing production.
Of course the EU system is better than that of barbarian of Eastern Europe but it is not as different as one might think seeing this disapproval attitude among the EU politicians. What we learn from old Europe? That instead of killing the neighbor it is much profitable making peace with it or convincing her/him to work for us eventually?
Spear me with that. Human rights end up where the profitability ends up. It is not big difference of dying by the hand of somebody that hates me for belonging to another race or of dying because of the hard work and modern stress. Of course, I know the reason, there is a smaller number of stress dead people than that of interreligios and ethnical one. I heard that for thousands of times. But the reduction of the inestimable value of human life to numbers makes no big difference of principles between these two cases. As pointed out above, the western civilization is a little bit better then the Eastern European but the difference between them is not that of white and black. That is what Europe let us believe when is about to convict in their tribunal people that are perceived as heroes in their country. It is just an image strategy meant to make the western worker believe that her/he live protected by ju$tice. Well, I don’t buy that, sorry! I believe that the worker is not protected but tended by ju$tice.

July 30, 2008

Armata se justifica; in loc de "teroristi" se va citi "securisti"

La fel ca si institutiile statului si politicienii mai nou armata urmeaza un trend de transformare si „democratizare". Lucrul cu slefuirea iluziilor si cu credibilizarea minciunilor este o institutie foarte importanta in statul actual.

Dupa ce diversiunea cu teroristii a avut picioare scurte iata ca armata si autoritatile au introdus o alta cu picioare ceva mai lungi care sa acopere mizeria facuta in 1989 cand tapii inarmati au impuscat cu nerusinare demonstrantii antidictatura. Cum o armata este absolut necesara sistemului pentru a pazi sclavii de la revolta fireste ca li s-a creat o noua imagine slefuita in photoshop pentru „noile cerinte" ale societatii actuale.

Iata ce ni se serveste mai nou la stiri: cica nu teroristii au fost cei care au tras in oameni ci, mai nou, securistii infiltrati. „Respectul" si „dragostea" militarului pentru civili suferea enorm cand securistii deghizati trageau inspre demonstranti. Cu fiecare civil rapus militarul simtea empatic o tresarire in propriul trup. Aiurea! Stiti ceva: eu prefer sa cred ca vanatorii de oameni din timpul demonstratiei au fost tot teroristi. Doar ca nu erau arabi asa cum s-a vehiculat ci, surpriza, chiar romani.

Ce nu isi mai aduc aminte PR-istii de azi este faptul ca societatea „revolutionara" de dinainte de 1989. Elanul revolutionar comunist a fost identic in toate tarile. Dupa ce au terminat cu bogatii, dupa ce le-au furat averile si i-au infundat in inchisori si lagare de munca fortata revolutia nu s-a terminat. Ea a continuat sa caute tradatori, imperialisti si mici burghezi ce trebuiau exterminati in randurile celor care de fapt le erau parteneri de „revolutie". In China a fost cel mai vizibil acest fenomen unde niste amarati si vesnic infometati ajunsesera victimele „revolutionarismului". Niste oameni ceva mai rasariti la minte asa cum au fost in tarile centrale s-au prins repede de minciuna basesciana a revolutionarismului si ca asta era o gargara a noilor burghezi si au incercat cu mai mare sau mai mic succes sa il inlature.

In Romania oamenii nu prea s-au prins si „revolutionarismul" a ajuns bine intiparit in mentalitate iar modul in care erai tratat sau tratai si tu semenii in armata este definitoriu pentru o astfel de stare de lucruri. Cand ajungeai si tu veteran aveai in sfarsit ocazia sa schimbi macazul, sa scoti ce e mai rau in tine si sa stresezi pe bietii „pufani" veniti de cele mai multe ori din bratele materne. Atunci aveai ocazia sa te dai si tu mare, sa ai sclavii tai! Parca conditia ta de sclav dispare atunci cand nu esti printre sclavi si da destul de bine.

Multi dintre ei sunt atat de umili la serviciu incat armata li se pare singura cale de evadare prin razbunare asupra semenului. Nu mai conteaza care. Importanta e descarcarea aceea a agresivitatii si a dispretului pe oricine pica in cale. Pentru organele militare asta inseamna maturizare. A te maturiza inseamna sa renunti la candoarea copilariei in favoarea cinismului.

Cineva incearca sa ne orbeasca despre caracterul malefic al armatei. Si a cam reusit. Armata e pe primul loc in popularitate in mintile mutilate ale sclavilor actuali. Ei sunt atat de speriati de moarte incat armata le pare singura salvare desi mutilarea lor se datoreaza tocmai ei si a rolului pe care il are in societate. Multi dintre ei si-au gasit respectul tocmai in ultimele luni de armata unde si-au putut si ei bate joc de pufani la fel cum altii si-au batut joc de ei. Doar copiii si sotia le mai poate satisface aceasta pofta malefica de batjocura! Intr-adevar la cat de grea este viata astazi nostalgia pentru acele clipe din armata in care puteai sa-ti bati joc de aproape este la mare rang!

Armata este principala institutie care mentine polarizarea sociala. Armata te invata sa iti urasti aproapele si vecinul. Armata te educa in spiritul fricii de vecin ca urmare a acestei proiectii in el. Armata te educa in spiritul relatiei tiranice sau umile cu cel de langa tine. Gradul de civilizatie al unui popor in zilele noastre este invers proportional cu cel al implicarii armatei si celorlalte institutii surogat (politie/jandarmerie) in corpul societatii.

Respectul absolut incredibil pe care acest popor il are pentru armata este parte din simptomatologia lui politica de astazi. Prin institutia armatei sunt sublimate toate pulsiunile antisociale ale sclavului roman. Nevoia de „rigurozitate" specifica armatei este amestecata antinomic cu nevoia de hotie care este insasi principiul functionarii armatei respectiv jefuirea altor comunitati. Pare sa fie destinul acestui popor sa joace alba-neagra. Te revolti impotriva dictaturii dar continui sa votezi oamenii de baza cu care a functionat dictatura. Vrei anticoruptie si alegi in fruntea statului pe cei mai dubiosi politicieni. Totul pentru ca alba-neagra este parte a spiritului duplicitar, ambivalent al majoritati cetatenilor numite generic popor. Sa speram insa ca viitoarele generatii nu au sa mai fie legati de copac in mijlocul padurii si lasati fara mancare si apa pentru ca au pierdut cireada. Sa speram ca nu vor mai creste doar cu buruieni fierte si ca beneficiile progresului tehnologic ii va ajuta sa isi pastreze mintea ceva mai limpede. Eu sunt optimist si cred ca gogosile despre binefacerile parazitarii nu vor mai fi inghitite cu orice pret doar pentru ca unii vor sa impuste legal niste semeni.

Asa ca va dau un sfat voi PR-isti ai imaginii armatei si politicienilor pe care aceasta institutie ii apara. Mai vanatori de oameni! Nu mai irositi banii pe stiri reclama in presa ca oricum generatiile care vin vor intelege ca armata e gunoi si nu ceva care sa apere poporul. Mai bine puneti mana si faceti-va vilele alea cu banii astia cat mai aveti timp poate va veti satura odata! S-ar putea astfel sa faceti mai putin rau poporului pe care il parazitati cu nonsalanta.


July 4, 2008

De cateva zile pisica-mea Safi are un partener de ascutit ghearele si instinctele. Chiri. E papagal.





Dupa cum se vede se cam dusmanesc mai ales Chiri pe Safi da' se pare ca se vor impaca pana la urma, mai ales Safi cu Chiri

July 3, 2008

CoRuptie la bac

Zilele astea a explodat o alta stire. La bac se copiaza. Vai. Scoala noastra in care investim o gramada de bani de la bugetul de stat produce exact ceea ce in Romania este litera de lege: hotia. Copiii copiaza si astfel se antreneaza temeinic pentru a la locul parintilor lor. Fireste ca principalul gand ar fi acela ca mai curand ar trebui umblat la parinti. Sau la profesori. Scandalul de anul acesta a pornit de la un profesor care e de peste 30 de ani in sistem si care si-a demonstrat subit sfintenia scotand in vileag faptul ca unele lucrari erau identice, mai mult chiar, ca erau copiate din niste culegeri special facute pentru bac.
Cum? Culegeri special facute pentru bac? Iata ca aici se poate vedea o ecuatie foarte interesanta. Cine face subiectele la bac isi publica si cu succes cartile de pe care se va copia la sfarsit. M-am lovit si eu (si) de chestia asta cand eram profesor dar nu as fi putut face asa ceva. Cazul meu era un pic altfel si viza studentii de la un colegiu universitar. Prefer sa nu imi mai public vreodata altceva (Contradictiile, iluziile si virtutile postmodernismului” fiind singura mea lucrare tiparita) decat sa stresez oamenii pentru a-mi cumpara cartile asa cum se face frecvent in invatamantul particular in special.
Iata ca deodata se intrevede o explicatie pentru faptul ca mica coruptie cea bine cunoscuta de la examene a iesit deodata ca bomba de presa si ca cineva din interiorul sistemului a vorbit. As putea paria ca sfantul nostru profesor nu a fost primit in acea comisie de alcatuire de subiecte. Adica el nu isi poate vinde cartile… Si atunci concurenta ii ia toti clientii. Iata cum se face ca abia acum domnia sa a indraznit sa se eroizeze.
Nu am de gand sa uit pe cei ce au dat bani pentru a copia si sa le trec cu vederea faradelegea. Pentru ei e de fapt facut sistemul si pentru a-i pacali pe cei cu principii sau pe cei fara parale. Doar ca eu nu cred ca unii is trimisi de diavol si alti sunt ingeri intr-un astfel de scandal. Toti sunt bagati in rahat. Rahatul sistemului. Pe langa mutilarea originara copiii ajung astfel si victimele razboiului si rivalitatii dintre profesori: cartile lui X-ulescu nu au intrat in programa de bac si deci nu se vor vinde in timp ce ale lui Y-ulescu au intrat si tipul a dat lovitura. Ce imi ramane sa fac este anume sa ma apuc sa fac conferinte de presa si sa castig credibilitate cu capacitatea mea de a ma opune sistemului, de a fi un martir dar si a beneficia din plin de pe urma slabiciunilor lui . Din pacate sistemul e plin de bube inca din constructie. Niciodata scoala din sistemul obligatoriu de azi nu da informatiile care trebuie. Ori da informatii prea complicate si prea stufoase pentru a-l prosti pe boul din banca ori da infirmatii lipsite de importanta, inutile. Oare daca omul de rand ar cunoaste mecanismele functionarii statului s-ar mai putea face de cap ai de Mitrea, Nastase, videanu si restul?
Atata timp cat scopul principal al scolii este acela de a selecta pe viitorii functionari ea este si va ramane in continuare corupta in esenta ei. Rolul ei aproape ca nu mai este acela de educatie cat de a-i deprinde pe viitori sclavi cu starea lor, de a-i face sa se simta vinovati. Daca mai apuca sa ii invete cate ceva pe ceilalti asta e partea a doua, secundara. Princiarul sau scop este unul negativ, restrictiv si abia apoi scoala poate deveni pozitiva. Nu ma mira nimic. In fond distanta de evul mediu este abia de cateva sute de ani. Insuficient pentru a crea o mentalitate si o morala noua. Societatea functioneaza dupa aceleasi reguli ambalate frumos. Atata timp cat armata, politia si alte institutii represive isi fac treaba ca in Dark Edge, de ce nu ar fi la fel si cu scoala?
Ca pe langa aceasta coruptie originara si principiala a insusi scopului ei principal mai apar si maruntisuri de genul micilor atentii sau deturnarii de fonduri nu e chiar nimic de mirare. Din pacate astea sunt aproape nimicuri pe langa mutilarea pe care scoala o face noilor generatii. Afirm cu tarie ca adevarata maturizare a omului incepe de acolo de unde iese sub influenta scolii fie ca termina studiile fie ca nu o ia n serios. Ferice de mine ca am ales invatamantul de arta si ca m-am mai putut fofila de influenta nefasta a sistemului.
J. St. Mill sau K. Popper se gasesc foarte greu. Statul roman nu s-a chinuit rea tare sa ii promoveze si sa le deschida mintile sclavilor. In fond pe nicaieri nu sunt destul de promovati. Daca cineva este curios sa afle cum functioneaza statul, sa citeasca legislatie nu o poate face decat la marile biblioteci. In loc sa avem un invatamant la care sa aiba acces si omul trecut de perioada copilariei si care e chiar interesat de ceva anume noi avem un invatamant prostesc obligatoriu. Sistemul e destul de diabolic sa te intrebe „ hei! Ce-ai facut cand erai elev? De ce nu ai invatat atunci?”.. Uite ca am batut mingea atunci, e bine? Acum vreau sa vad cum functioneaza statul pentru ca am mai crescut, m-am mai desteptat. Evident ca nimeni nu o sa te omoare sau sa te impiedice pentru asta. Insa sistemul este astfel facut incat doar o mica marja din cei ce ar fi interesati de subiect ajung in biblioteca. Pana la urma poti ajunge la biblioteca sa citesti o carte sau alta insa scoala are grija sa faca omul sa deteste biblioteca si astfel sa fie evitata. Oare nu ar trebui ca scoala care este platita de la buget sa faca un astfel de serviciu omului de rand in loc sa faca triere pentru joburi din administratie pe capacitatea de memorare sau de spagare?. Si iata cum fraierii se impaca cu ideea ca nu au invatat carte la timp si astfel accepta si anatemizarea generala de a fi sclavii altora. Merge sistemul pe spinarea prostilor, nu? Pai de ce sa investim noi in scoala daca nu pentru asta?
Adevarul este ca la o cafea si o tigara dintr-un birou de pe la minister sau de oriunde se cere un strop de exigenta si intransigenta. Vorbele despre scoala care trebuie sa educe si sa formeze caractere, despre cum trebuie sa motiveze si sa selecteze pe cei mai buni dintre cei buni justifica frunzele la caini taiate din aceste pozitii privilegiate. E foarte usor sa stai cu mainile in san si sa dai indicatii la prostime sa faca ce vrei tu! E foarte simplu sa alergi copiii prin scoala si sa le inoculez din cea mai frageda varsta cultura eficientei maxime si a muncii oarbe in timp ce tu o freci maiestuos prin nu stiu ce posturi create special pentru tine, tu care nu poti sa faci altceva decat sa te bagi in seama. E foarte usor sa fii intransigent de pe pozitia in care nu te trage nimeni la raspundere pentru ca ai propte solide la nivel inalt! Viata e frumoasa astfel. Doar niste fite aristocratoide cu aroma de rutinare si anestezie te mai poate imbufna din cand in cand.
Asemenea militarilor de rang inalt care simt o satisfactie sadica atunci cand pufanii sunt stresati si cei care au terminat scoala au aceasta ipocrita pretentie ca noile generatii sa treaca prin conditii grele si severe de selectare. Mai stii, s-ar putea sa te intreaca in competenta si sa iti ia locul daca au mintea libera si nemutilata. Doar o mita bine plasata si la timpul ei poate tempera asemenea elanuri inchizitoedcationale. Pot sa vad cu cata fervoare realist-socialista vechii chiulangii si masluitori de examene cer „sa se faca dreptate”.
Asa sunt de satul de „culmile de progres si civilizatie” pe care vor sa ajunga uni cu picioarele altora incat mi-e o sila teribila de sistem.

June 27, 2008

Cinismul si/sau ipocrizia distruge Romania

Mai nou am aflat ca o profesoara face sex. Bai ce crima oribila! Au sarit în sus spiritele pudice cu solida traditie aristocratica din Romania! Colegii au dat declaratii de sustinere; „sunt imagini trucate” , „nu credem”, „eu garantez pentru onestitatea ei” etc. Parca a avea raporturi sexuale sau a le filma este nu stiu ce pacat! Evident ca acele filme scapate pe net constituie o neatentie din partea profei tinand cont de contextul în care s-a întamplat.

Si stiu atatea cazuri de fosti colegi de ai mei profesori cu preocupari erotice excentrice încat sunt sigur ca sistemul e plin de astfel de ipocriti. Am primit mustrari de la unul dintre ei relativ la niste texte psihanalitice de ale mele pe care le redactam la cabinetul de informatica si pe care niste pusti ajunsesera sa le citeasca si sa se amuze pe seama lor. Ipocritul în cauza ne povestea în particular cu nonsalanta dezarmanta despre aventurile lui pornofilice. Îl consider reprezentativ pentru ceea ce se întampla.

Interesant e faptul ca consumul intensiv de pornografie are la baza un stil de viata stresant care se converteste în cresterea energiei libidinale. Scoala romaneasca este construita pentru o societate traditionalist-totalitarista unde stresul aplicat sistematic individului este parte din functionarea ei pe mai departe. În loc sa îsi puna problema relaxarii sistemului de educatie care prin excelenta conduce la explozia artificiala a libidoului si la consumul de pornografie, sistemul cauta sa stearga aparentele. O mentalitate ipocrita modeleaza implacabil noile generatii.

Dar pana la urma care este problema? S-a dezbracat profesoara în fata elevilor? Nu. Dar, se poate spune ca au vazut copiii si s-au oripilat. Poate ca s-au oripilat dar despre faptul ca ajung sa ia contact cu pornografia nu se spune nimic? Pai nu pentru ca pornografia se vinde bine… Ei… aici e mare problema. Suntem niste educatori cu obstinatie, suntem niste perfectionisti dar pana la bani. Daca în joc intervin banii si castigurile de pe urma pornografiei de pe majoritatea ziarelor si zi si noapte atunci nu mai suntem asa de oripilati. Nimeni nu se mai gandeste ca minorii pot intra în contact cu ele. Nimeni nu îsi pune problema ca o astfel de agitatie incredibila în presa mai mult îi îndeamna pe copii sa devina curiosi fata de pornografie.

Deci care este problema? Problema este ca relatia noastra a romanilor cu seful este cam aceeasi cu cea a parintilor. Ne place sa fim ipocriti si sa ne dam semizei pe langa copiii si subalternii nostri. Ne place sa fim un fel de entitati nonsexuale care sa fie divinizate la fel cum sclavii îsi divinizeaza stapanii. Copiii nostri nu trebuie sa cunoasca asa ceva. Nu mai conteaza ca un minor a intrat pe siteuri interzise minorilor. Asta a devenit o chestiune secundara. Conteaza ca sclavii trebuie sa ramana sclai si sa divinizeze pe stapani.

Scoala romaneasca îsi arata tiparele traditionale, total inutila atat ca informatii cat si ca educatie pentru noile generatii. În loc sa vedem adevaratele bube ale sistemului, în loc sa vedem faptul ca o clasa de 30 de elevi este menita sa faca din 20 niste sclavi pentru ca profesorul nu are timp pentru toti, în loc sa vedem ca cei zece vor emigra si astfel ca scoala si-a pierdut menirea noi vedem ca o profesoara face sex. Mama! Un sef are si el sex! Daca Dumnezeu are si el sex? La urma urmei exista destule femei care vor sa se convinga ca si seful are sex si scoala le pregateste pentru asta.

Ce afaceri bune se pot face in Romania pe spatele atat de multor idei traditionale cu alura de primitivism. Sunt atat de multi fraieri în tara asta ce pot fi tinuti peste program si munciti ca sclavii încat pentru unii Romania este un taram al fagaduintei. Ce se mai vinde presa domnule odata cu un astfel de subiect!

June 20, 2008

Romania eliminata la Eoro

Vreau sa comentez doua evenimente legate de eliminarea echipei Romaniei la euro. Primul e ca doua grupuri de suporteri s-au luat la bataie in Piata Constitutiei pe motiv ca nu se canta destul de tare imnul si nu se incurajeaza destul echipa.
Al doilea e ca a sarit domn’e toata presa in sus si toata natiunea romana moare de rusine ca a fost echipa nationala de fotbal s-a facut de ras la Euro si a pierdut cu 2-0 in fata rezervelor olandeze. Cica si rezervele Olandei si-au dorit ca Romania sa inscrie, au dat cu mingile pe langa poarta noastra doar doar ne-om califica noi si ne-am fi intalnit in semifinala unde, fireste am fi fost un adversar mai comod decat Italia, favorita in meciul cu Spania din sferturi. E normal ca Olanda sa fi gandit pragmatic la modul acesta si e posibil ca si Romania sa fi mers pe varianta asta si de asta au venit la meci ca la sauna, pentru relaxare. Probabil insa ca olandezii si-au dat seama ca s-ar putea Spania sa se relaxeze in fata noasta in sferturi si sa aiba ei viata grea in semifinala. Nu trebuie neglijat nici faptul ca o umbra de blat s-ar fi asezat pe fata unei Olande care pare ca matura pe jos cu toti la aceasta editie de Euro si poate ca nu are nevoie de astfel de calcule meschine. Plus de asta si-ar fi lat si o frumusica revansa fata de meciul de la Constanta.
Ma rog. Cert e ca ne-au dat doua boabe. Si acum toata Romania moare de rusine…

Unii. Ca altii au sarit la bataie fata de primii pentru ca nu ar fi suficient de patrioti. Cei un pic cunoscatori in ale psihologiei stiu ca stadionul induce spiritul de turma ale vechilor armate si ca acesta canta la fel ca si ele. Cumva sportul reuseste sa absoarba frustrarile muncitorului contemporan umil si sa il faca sa se creada un otravitor de femei si violator de fantani (;) contemporan. Ei bine atunci cand comunitatea jefuita e saraca sau cand atacul nu da roade in interiorul armatei incep sa apara schismele; ca flancul cutare nu a facut ce trebuia, ca conducatorul a planificat prost atacul etc. Iata ca asta s-a intamplat in Piata Constitutiei. Si Piturca risca sa o ia in barba daca era acolo si nu-l baga pe rezerva in teren.
Daca Romania era in sferturi echipa de fotbal ajunge intre primele 8 din Europa. Mai natiune in ce domeniu esti tu printre primele 8 din Europa? Nu cumva te spraestimezi ca sa nu vin sa spun direct care sunt domeniile unde esti fruntasa …Pai zii mersi ca a ajuns si in astea 16 de natiuni pentru ca sunt putinele domeniile (pozitive) unde te califici. Iata ca echipa nationala este cu mult deasupra poporului pe care, cica, il reprezinta.
Mai natiune nu cuva esti tu asa un pic cam ipocrita? Nu cumva tunurile puse pe jucatori in toata presa vor sa ateste dezicerea ultimativista a mandriei noastre nationale fata de „carpele” care stiu doar sa tipe imnul national.
Natiune, imi pare rau pentru tine! Habar nu ai pe ce lume te afli. Dai sfaturi de mare antrenor unei fotografii pe holul restaurantului si te crezi Jose Mourinho cel Mare si sfant.. Esti incapabila sa intelegi si sa iti incorporezi in tine civilizatia, resimti dureros o astfel de neputinta si ti-o convertesti eroic intr-un complex de superioritate tiranica fata de reusitele nationalei. Ai viata plina de matrapazlacuri si umilinte in fata superiorilor carora le pupi umil dosul si apoi te crezi buricul pamantului intr-o incercare de refacere a moralului. Cica Adam era roman, nu? Normal. Daca nu ajunge echipa nationala in finala nu te reprezinta. Asa e ziaristule care esti tu ziarist si care lansezi zvonul cum ca Romania stoarce portocala ca sa-l faci pe Dorel sa-ti cumpere mizeria de ziar? Acum hai sa-i impuscam pe jucatori ca sa facem pe plac lui Dorel dezamagitul.
Trezeste-te natiune. Deci trezestete!