2. Este violenta de strada cheia progresului? Pozitia lui Sartre si a marxismului in general.

August 18, 20080 comentarii





Din pacate trebuie sa recunosc ca bruma de libertati acordate omului de rand se datoreaza in mare parte puterii omului de rand de a se revolta. In Evul Mediu nu oricine putea avea o armura sau un cal. Fierul era extrem de scump. Apoi ca sa ridici o sabie de vreo 7-8 Kg iti trebuia forta serioasa. Armura avea si ea vreo 40. Daca nu erai hranit bine de mic si daca nu aveai herghelii intregi din care sa iti alegi caii cei mai buni nu puteai fi un bun razboinic. Omul de rand cu frustrarile si mizeria in care traia nu putea aspira la a fi razboinic. Eventual i se punea o sulita in mana si luat la oaste pe post de carne de tun. Astazi situatia e radical diferita. Oricine poate face rost de o arma letala. Daca e pasionat oricine poate construi o bomba artizanala si detona. Adevarul este ca pana acum toti pasii inainte pe care democratia i-a facut s-au datorat violentei. Fireste, primul lucru ce vine in minte este cel al Revolutiei Franceze care a convins pe restul de „Louis XVI” ai Europei sa cedeze o parte din putere daca vor sa isi pastreze capul.
In izolarea lor de restul comunitatii, politicienii sunt incapabili sa schimbe lucrurile in favoarea cetateanului. Scaunul caldut (pe care il au ei) te face mai conservator si mai putin deschis pentru improuvment. Din cand in cand imi trece si mie prin minte faptul ca numai violenta ii mai poate trezi din somnul lor conservator. Din pacate violenta conduce la regresiuni ale valorilor societatii civilizate la cele ale razboiului si armatei. In acest moment exista solutii pasnice pentru schimbare. Care? Demonstratiile prelungite in strada. Pentru ce? Pentru legea lustratiei. Pentru „discriminarea pozitiva” si a omului de rand in a ajunge acolo (eventual impiedicarea ocuparii unor functii ca aceea de parlamentar mai mult de cateva mandate in asa fel incat si omul de rand sa aiba sanse de a intra in sistem). Pentru liberul acces al omului de rand la sedintele parlamentului (eventual cand parlamentarii lipsesc ar putea sa le ridice inclusiv banii pe acea zi din salariu).
Pentru introducerea in scoala a unor discipline menite sa explice in amanunt functionarea statului si nu obosirea mintilor copiilor cu tot felul de discipline in asa fel incat sa ii inlature de la participarea politica si sa ii pregateasca pentru viitori sclavi. Pentru curatirea presei de implicarea ei in politica si afaceri care o face vulnerabila la comenzi politice si ii tulbura analiza independenta si impartiala e evenimentelor. Pentru separatia certa intre factorul politic si cel economic.
Dar sistemul e in asa masura facut incat cei multi sa ramana sa faca cam aceleasi lucruri toata viata si sa se lupte mereu cu supravietuirea in timp ce altii se imbogatesc mereu. Pana la urma sistemul actual este o carpire si „imbunatatire” a sistemului legii celui mai puternic asa cum el s-a consolidat de mii de ani. Eu cred ca in secolul 21 balanta dintre puternic si slab trebuie echilibrata mai mult.
Fireste, asta ar insemna cedarea de drepturi cetateanului si imbogatirea mai lenta a unora. Cine sa iasa in strada? Cei care au mentalitate medievala? Ceilalti, ceva mai rasariti la minte si-au facut firme au ajuns patroni si vor sa il ajunga cat mai repede pe Bill Gates. Ei au de profitat de pe urma prostiei celorlalti pe care ii tin fara carte de munca in firmele lor, ii obliga sa faca overtime si ii trateaza ca pe sclavi.
Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved