Remus Cernea judecat

April 5, 20130 comentarii






05 04 2013

Ieri 4 aprilie 2013 a avut loc probabil cel mai amplu protest la nivel national împotriva exploatarii prin fracturare hidraulica a gazelor de sist, metoda tehnologica ce implica adevarate dezastre ecologice. La protest si-a facut aparitia si Remus Cernea lider al Partidului Verde si membru în Parlament. Cernea este o mai veche cunostinta a fenomenului Piata Universitatii. În primele zile ale protestelor din ianuarie 2013 el era cocotat pe unii dintre stalpii de La Fantana cu portavocea însa, din pacate, ulterior a cam cedat la "ochii verzi" ai celor care si-au dorit insitutionalizarea protestelor, acceptand cumva nemeritat un fotoliu de parlamentar. Spun "cumva" deoarece Partidul Verde nu are atata popularitate pentru a intra în Parlament dar totusi, pe langa aceste subterfugii oligarhice specifice democratiei contemporane, cred ca fiecare are dreptul de a fi o voce în parlamentul tarii sale în aceeasi maniera în care fiecare are dreptul de a fi o voce în deciziile luate de comunitatea în care traieste.



Atat de nereprezentativ a ajuns Parlamentul pentru vocile celor din Piata Universitatii si, evident, pentru cetatenii simpli ai acestei tari încat numai statutul de parlamentar a atras de la început stigma (sic!) celor prezenti. Dupa cum se vede în filmul asta, el si-a cam luat-o de la protestatari si a cam ramas fara cuvinte:

Remus Cernea interpelat de cetateni la protestul impotriva exploatarii gazelor de sist | Bucuresti, 4 aprilie, 2013 from veioza arte

Atatea matrapazlacuri, atatea escrocherii, atatea mojicii în peste 20 de ani au dus omul simplu la desconsiderarea pe buna dreptate a Parlamentului si a politicienilor în general. Pentru ca adevarul asta este; din reprezentanti ai vocii poporului, politicienii au ajuns niste obturatori si corupatori ai vocii sale.
As fi vrut sa-i zic si eu vreo doua însa, stiindu-l ecologist si gandindu-ma la tema protestului (interzicerea extragerii gazelor prin fracturare în Romania), m-am abtinut. Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca, oricat de mult as urî parlamentarii, totusi fara Parlament nu se poate. Chiar daca un astfel de Parlament e unul închis (asa cum e cel de astazi unde membrii lui sunt selectati în urma unui proces complicat) sau deschis (ca intr-un viitor probabil unde fiecare poate sa vina si sa se implice în treburile publice) el totusi e inima societatii organizate (civilizate). Daca unul sau altul dintre noi intra într-un astfel de parlament asta nu e o crima în sine. Crima e atunci cand uiti sa mai iesi si pe strada asa cum a facut Cernea pana acum. Si asta i-as fi spus si eu alaturi de altii (se vede în fim cum cineva îi reproseaza ca a luat fotoliul de parlamentar pe spinarea protestatarilor) daca as fi ramas pana la final la manifestatie. Caci prin cooptarea lui Cernea în Parlament "sistemul ticalosit" a vrut de fapt sa dezmembreze vocea Pietii Universitatii si sa îi strice imaginea în ochii majoritatii din fata televizoarelor. Pe langa actiunile de intimidare la adresa protestatarilor din partea jandarmeriei si pe langa cea a mass-media care alegea deliberat persoane în stare de ebrietate sau homelessi pentru interviuri si pe langa multe altele o astfel de decizie a condus în final la sufocarea vocii strazii si a fenomenului Piata Universitatii 2012. Astia au ajuns politicienii la început de secol 21: niste calai ai libertatii cetatenilor. Din punctul meu de vedere lui Cernea i se poate reprosa direct faptul ca a încetat sa mai iasa în strada dupa ce "sistemul" i-a oferit un loc caldut în Parlament. De fapt acesta este "mersul lucrurilor" specific afacerilor murdare care se fac la toate nivelurile în aceasta tara. Cu alte cuvinte „sistemul ticalosit” a venit cu urmatorul targ tacit pentru Cernea: "noi iti oferim un cadou (hai sa-i zicem mai bine mita) iar tu condamni sau te desolidarizezi de Piata Universitatii" chit ca aici este de fapt vocea nuda a cetatenilor. Daca sistemul ar fi fost onest ar fi invitat pur si simplu cativa dintre protestatarii cei mai articulati din iarna lui 2012 sa faca parte din Parlament în virtutea democratiei însasi fara sa faca un astfel de targ dubios cu un Cernea. Cum el a încetat sa mai apara în Piata Universitatii rezulta ca a participat la acest targ meschin.
Dar Remus Cernea e tanar, un copil, ar zice unii. E un copil ca noi toti care ne încapatanam sa credem într-o societate onesta si nu intr-o societate de tip labirint presarata de capcane si deziluzii asa cum e cea actuala. Toti putem cadea în capcanele acestui labirint odios si toti puteam avea momente de slabiciune. Toti putem calca gresit la un moment dat si, la fel ca si el, toti avem dreptul de a primi clementa pentru greseala noastra. E bine ca s-a desteptat chiar si mai tarziu si ca s-a întors în Piata Universitatii. Sper sa fi învatat ceva din aceasta experienta. Si sper foarte mult sa nu se fi întors aici pentru ca ochii de la nasii sistemului nu mai sunt asa de verzi ca acum un an dupa ce vocea Pietii Universitatii s-a înecat în dezamagire si sistemul nu mai are nevoie de serviciile sale. Poate sa fie o lectie pentru toti care, la un moment dat, am putea cadea prada unor astfel de capcane.
Totusi cred ca unii au fost cam duri cu el ieri desi atata timp cat s-a angajat intr-o astfel de conjunctura cam asta ar trebui sa suporte. Romania ar arata mult mai bine daca toti parlamentarii ar avea atitudinea lui Cernea desi, cu siguranta, insuficient de bine tocmai din motivele mai sus. Oricum, daca la fiecare astfel de protest politicienii ar iesi sa discute cu cetatenii si nu s-ar ascunde dupa masini blindate si jandarmi costumati SF poate ca tara asta ar fi un spatiu mai onest de locuit. Remarc deci ca, dintre toti politicienii recunoscuti de cetateni în timpul unui protest în Piata Universitatii din ianuarie 2013 încoace, probabil ca Remus Cernea a fost tratat cel mai bine ceea ce spune pana la urma destule despre el.






Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved