Am trait s-o vad si pe asta: fostul PCR, FSN si PSDR a ajuns cel mai progresiv partid din Romania. O lovitura economica puternica cu bataie pe cel putin 15 ani de acum incolo. Parerea mea e ca o astfel de decizie este la fel de importanta precum scaderea salariilor in 2009. Doar sensul este schimbat: daca taierea salariilor era o decizie negativa, de frustrare, dimpotriva aceasta este una pozitiva, de ademenire intr-un nou ciclu economic al frustratilor din acesti ani. Credeti ca punerea unui prim-ministru musulman este dorinta electoratului PSD? Daca raspunsul dvs. este „da”, atunci va recomand sa nu va mai pierdeti timpul cu articolul meu. N-o sa rezonati la el pentru ca de la raspunsul „nu” pleaca toata argumentarea mea ulterioara.
Pentru cei ce nu aveti inca o parere in privinta asta va invit sa facem un exercitiu de judecata! Plecam de la premisa ca numirea unei femei in functia de prim-ministru este din start ciudata. Ca sa pui o femeie intr-o asemenea functie iti trebuie mentalitate occidentala puternic inradacinata in traditie. Nici macar in tarile cu mare traditie democratica femeile nu sunt suficient reprezentate. In Romania cei care au o astfel de mentalitate sunt atat de putini! Nimeni n-a mai facut o astfel de miscare politica in cei 27 de ani de postdictatura. Nici macar partidele proeuropene care au fost la putere. Si cine face asta? Tocmai PSD-ul? Urmasul lui PDSR-FSN-PCR? Partidul baronilor locali cu mentalitati medievale. Partidul dacolog care acuza pro-europenii ca ar fi cumparati de Soros. Partidul moastelor si a transformarii spitalelor in biserici. Partidul panselutelor cu care sunt decorate statuile voievozilor? E ciudat , ciudat.
Ce-a de-a doua ciudatenie e ca femeia in cauza e si musulmana. Pardoooooooon! Pai aici iti trebuie de 10 ori mai multa deschidere pro-europeana. Exista vreun interes economic cu Turcia pentru a ne da bine pe langa minoritatea turca? Eu zic ca nu. Blugii ii luam fie noi de la Mall fie second hand via Germania, Italia sau Anglia. Nu mai mestecam nici guma Turbo. Turcia e si ea de vreo 10 ani in recesiune continua. Ce treaba avem noi cu mica comunitate turca? In mentalitatea omului simplu inca sunt active fricile fata de invaziile de pana acum cateva sute de ani. Musulmanii sunt mai rau vazuti chiar si decat femeile puse la putere. Are PSD-ul asa de mare incredere din partea cetatenilor incat sa-si propuna o astfel de persiflare? Hai sa fim seriosi! O astfel de masura pare a fi mai curand o taiere a crengii de sub picioare.
Colegii mei de proteste simpatizanti ai USR intrasera in depresie vazand cum PSD-ul a castigat alegerile. Dar trebuie sa recunoasca faptul ca nici prin cele mai optimiste vise nu s-ar fi asteptat la asa ceva. Nici macar USR nu avea curajul sa faca o astfel de dezlegare subita la multiculturalism.
In aceasta decizie insa trebuie vazute cateva lucruri ce par a fi total lipsite de legatura cu aceasta decizie. Ele pleaca de la un singur fapt si acela este prezenta scazuta la vot la ultimul scrutin, de 40%. De aici se trag cateva concluzii. Mai intai, fiind vorba de o minoritate, se pulverizeaza ideea de democratie, ceea ce ii provoaca omului simplu un sentiment de deznadejde, de robie. Asa ceva este neproductiv la nivelul economiei globale. Practic in Romania s-a ajuns la fund cu increderea cetateanului in sistem, dupa refluxul economic din 2009 incoace. E timpul pentru un nou ciclu economic.
Acest ciclu nu vine in urma nu stiu carei interventii miraculoase a vreunui politician, ci vine de la nivel inalt, dincolo de politicieni. De fapt lucrurile sunt foarte atent gandite de papusarii lor din umbra. Cetateanul simplu nu are nimic de spus in privinta lui. El este doar subiectul de studiu. Acest nivel de conducere a societatii nu se da la televizor. El se studiaza atent conform unor sondaje minutios elaborate. Un astfel de sondaj este chiar ultimul vot. Dar nu rezultatul votului in sine e luat in calcul ci insasi aceasta prezenta redusa la vot care comunica apatia sociala. Romanii nu mai au chef sa mai lucreze in Occident chiar daca sunt mai bine platiti. Multi s-au intors in Romania plini de frustrari. De aici incolo doar lucruri proaste ar putea veni, precum o revolta sociala mult mai mare decat cele din 2012-2014. Pur si simplu e nevoie de o noua perioada de hedonism economic. Implementarea ei de catre inginerii sociali este menita atat pentru a contracara aceste tendinte antioficialiste ale omului simplu dar si pentru a-i atrage pe ceilalti in noua bula de sapun a prosperitatii. Scopul ei este de a scoate profit de pe urma naivitatii lor in renasterea „Visului American” in varianta mioritica.
Asa ca, dupa 8 ani de austeritate, in societatea romaneasca se va pompa iarasi capital. Firmele iar vor rasari precum ciupercile ca inainte de 2009. Frustrarile acestor ani vor fi uitate in scurt timp odata cu perioada de hedonism ce urmeaza. Dupa cum am aratat in acel articol linkat mai sus, in aceasta perioada multi vor da totul pentru a profita de momentul favorabil specific noii etape. Saracia iar va fi uitata si iar ne vom bucura de bunastarea capitalismului. Tinerii tocmai iesiti de pe bancile scolii care au papat restul de la paine al parintilor si au frecat menta in acesti ani sunt atat de dornici de afirmare! E momentul lor sa-si arate valoarea. Sistemul va stoarce in urmatorul ciclu de pe ei entuziasmul asa cum l-a stors si de pe noi odata cu prima bula a anilor 2010. Peste 10 ani, cand se va termina si acest ciclu hedonist si ei vor scrie astfel de texte. Intre timp o noua generatie va astepta sa intre in masina de tocat carne a capitalismului ciclic.
Ei bine, prin aceasta numire a unui musulman in aceasta functie declarata importanta in stat noii securisti s-au gandit sa asocieze bunastarea cu aceasta femeie „miraculoasa”. Imaginea ei va fi de femeie musulmana care a reusit sa ridice, chipurile, societatea romaneasca din mocirla si sa produca un nou „miracol economic” de sapun. La sfarsitul mandatului ei romanii de rand ii vor face statuie si-si vor schimba parerea despre musulmani. Vor accepta atat moscheea dar si importul de refugiati din zonele razboinice ale Orientului Mijlociu. In 10-15 ani ei vor fi exploatati la sange in Romania si in toata Europa. Am descris detaliat aceasta manevra metasociala aici . Asa ca ne putem bucura ca s-a terminat criza. Dar implicatiile acestui nou imprumut pe termen lung va fi dramatic, dupa cum am spus aici. Nu stiu daca sa sarbatorim sau nu. Macar ne putem bucura de ceva mai multa libertate economica in urmatorii ani. Oricum, ca tot se apropie sarbatorile, va doresc tuturor sa le sarbatoriti macar pe ele. La multi ani!
Actualizare 27 12 2016 . A cazut planul cu prim-ministrei musulmane. In presa se spune ca presedintele ar fi refuzat-o. Eu cred ca reactiile negative din partea votantilor PSD si-au pus amprenta asupra acestei decizii, luata de la un nivel mai ridicat decat cel al PSD-ului sau presedintiei. Sa speram ca fluxul prosperitatii sub umbra caruia a fost acoperita aceasta nominalizare nu se va amana. Oricum urarea mea de mai bine si „La multi ani!” ramane cu siguranta