Multi am fost suparati pentru ca a trebuit sa ne schimbam planurile odata cu acest cod galben de furtuna de ieri. A fost neplacut. Astazi voiam sa-i dedic si o lucrare digitala primarizzei, dupa pamfletul de ieri prin care faceam haz de necaz fata de situatia creata. Insa, dupa ce m-am uitat mai atent la datele meteo, mi-am schimbat ideile. De jos dintre blocuri s-a vazut cer senin in Bucuresti la ora anuntatei furtuni. Dar realitatea vazuta din satelit arata ca deasupra zonei Bucurestiului a fost prezenta o formatiune noroasa consistenta, comparabila cu cea a furtunii din zona vestica de pe 17 septembrie, in urma careia au murit mai multi oameni.
La ora 9 (8 la ei) ea era pe teritoriile Sloveniei, Croatiei si nordul Serbiei, indreptandu-se spre sudul Romaniei.
La ora 14 ( 13 la ei) deja intrase pe teritoriul Romaniei si chiar s-a comportat ca o furtuna de cod galben. La mine la Gorj a smuls un acoperis care a avariat apoi mai multe masini.
La ora 16 (15 la ei) deja acoperise jumatatea de vest a tarii
Remarc aici similitudinea formatiunii noroase de ieri cu cea a furtunii de pe 17 septembrie:
Asadar meteorologii nu doar ca nu ar putea fi invinuiti pentru false informatii ci mai curand laudati pentru o prevedere destul de apropiata a evolutiei aceste mase noroase. Intre timp, furtuna s-a descarcat in zona vestica si centrala si n-a mai ajuns la Bucuresti. La ora 17 (16 la ei) deja formatiunea noroasa se stabilizase.
Faptul ca in 7 ore ea a venit dinspre Slovenia si s-a oprit la cateva ore de atingerea Bucurestiului e destul de greu de prevazut.
Cei mai multi am crezut ca nu era nici un fel de iminenta a vreunei furtuni, si ca politicienii doar au vrut sa atraga atentia asupra lor, falsificand astfel datele meteo. Cu siguranta ca au vrut si asta. Astfel de mizerii se practica pe scara larga de presa corupta din Romania, la presiunea companiilor de turism. De obicei se anunta vreme caniculara in septembrie si octombrie sau temperaturi sub 0 grade de Craciun si Revelion sau alte perioade din iarna pentru ca lumea sa se inghesuie in a face rezervari si plati avans la statiunile aferente, sau a achizitiona un anumit pachet turistic la pret redus. Aceasta adevarata escrocherie ii pune pe multi in situatia de a regreta ca nu si-au luat hainele groase cu ei la mare in final de septembrie, sau ca au carat degeaba schiurile cu ei in februarie, la munte. Pretul este injumatatit sau chiar la sfert, si pare un chilipir. Dar, dupa recrearea promisa, care se dovedeste in final a fi o vacanţă ratata, el e mai mult o jecmanire. Cei mai multi pleaca mai devreme acasa, uneori dupa o zi sau dou. Asa ca reducerea e mai mult o scumpire.
Desigur ca presa a avut nevoie de asocierea cu uraganele care au lovit continentul American in ultimele luni, pentru a-si face audienta. Dupa ce ieri dadeau stiri care mai de care mai panicoase despre dezastru, astazi au dat-o in mistocareala fata de eroarea autoritatilor, pe fundul unei mistocareli generale justificabile fata de prestatia politicienilor.
Dar totusi realitatea e ca o astfel de furtuna putea ajunge aici si putea aduce noi victime. Nu o simpatizez deloc pe „duamna”, dar cred ca asa ceva trebuie facut cand exista iminenta unui astfel de eveniment meteo. Cred ca numarul victimelor ar fi fost mai mic daca la stiri s-ar fi repetat obsesiv, si chiar panicos in stilul caracteristic, si pe 17 septembrie despre pericolul unei furtuni, la fel ca ieri in Bucuresti. In tarile civilizate se opreste constant activitatea outdoor atunci cand exista astfel de amenintari meteo. E normal sa se intample la fel si la noi. Si sper sa se intample la fel si de acum incolo. Din copaci oricand pot sari crengi care sa loveasca pe cineva si sa provoace nenorociri. E neplacut sa-ti vezi planurile ruinate pentru acea zi. Dar eu as prefera o astfel de zi ratata pe fiecare saptamana daca prin asta se evita alte victime pe viitor.