Sa nu ne lasam prada xenofobiei!

September 4, 20170 comentarii

Ultranationalismul a luat o turnura ascendenta dupa 1989. Se poate vedea ca astazi a atins un apogeu, pe fondul scaderii nivelului de trai, pentru care e blamat, pe buna dreptate, Occidentul. Petrecerile din care lipseste muzica occidentala sint din ce in ce mai multe. Euroscepticismul devine tot mai puternic, icepand de la hamalul de jos pana la patronul jecmanit de ANAF sau de raporturile incorecte cu partenerii occidentali de afaceri. Strainii insisi traiesc acelasi fenomen, ecourile BREXIT nu s-au stins inca. Pe acest fond social, isi face loc din ce in ce mai periculos mentalitatea ultranationalista.

Eu sint unul dintre multi altii care au refuzat scandalul cu vanzatoarea maghiara. Inteleg ca totul a pornit de la un nationalist cu iz de extremist care, banuiesc ca a cautat un caz de refuz, adica tot un ultrationalist, cu care sa-si justifice ura fata de semenii si, pana la urma, fratii nostrii intru umanitate, ungurii. N-am sa iau farsa asta nerumegata, fara sa-i indic "barna" xenofoba din ochii lui. Am analizat ceva mai detaliat aici acest fenomen. Personal, am folosit semnele cu un vanzator care nu vorbea engleza, cand am mers in strainatate. Se poate, daca chiar vrei sa cumperi ceva, si nu scandal.


Cat despre faptul ca unii maghiari nu vorbesc romana, eu as pune altfel problema: cati dintre noi stiu tiganeste? Cam acelasi raport dintre tigani si romani e in Harghita-- Covasna. Ne deranjeaza ca acei maghiari care au crescut cu cativa romani in comunitate nu stiu romana, dar e ok ca romanii care au crescut cu cativa tigani in comunitate sa nu vorbeasca tiganeste. Adica "noi vrem egalitate, dar nu pentru catei", dupa cum spune fabula. Cum sa invatam noi o limba inferioara, nu?

Inteleg ca politicienii/statul pe care il reprezinta vor sa abata ura cetateanului de la ei insisi catre minoritari, fie ei unguri, homosexuali, imigranti sirieni sau altceva. Dar poate ca ar trebui sa ne mai folosim si capul si propria experienta cu "enclava" maghiara de la curbura Carpatilor. Am fost de cateva ori in zona si am fost impresionat de amabilitatea unor secui care nu vorbeau bine romana. Mi se par mult mai grave erorile de exprimare facute de nativi precum si cuvintele corect pronuntate dar urate aruncate cu nemiluita in orasele romanesti "pur-sange".




Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved