Cum vad eu o minima reforma a planului social

July 12, 20070 comentarii

Cea mai noua carte scrisa de mine se numeste "Starpirea vampirilor: proiect pentru ferorma socială şi politică" su particularizeaza probleme mai generale tratate mai inainte in Dinamica psihologiei abisale . Diferiti oameni care au aruncat geana pe text mi-au spus ca inclusiv acest ultim text are un grad mare de generalitate si ca oricum nu poate fi aplicat. Normal ca de aplicat trebuie sa le aplice cei ce sunt platiti pentru asta. Asupra lor trebuie facute presiuni. Eu m-am gandit la cateva masuri concrete ce pot schimba radical aspectul pestilential al civilizatiei actuale in lumina principiilor din celelalte doua texte:

A. Reforma cadrului politic:
  • 1. Interzicerea activitatilor economice ale politicienilor si rudelor lor.
  • 2. Interzicerea sau suspendarea prieteniilor si intalnirilor cu oamenii de afaceri in afara agendei functiei pe care o ocupa. Obligativitatea ca la respectivele intalniri sa participe neconditionat si presa.
  • 3. Finantarea de la bugetul de stat a presei politice indiferent de orientarea ei pro sau antiputere (nu doar a unui singur post care este obedient puterii)
  • 4. Interzicerea surselor de venituri din publicitate pentru presa politica.

B. Reforma sitemului de invatamant

  • 1.Introducerea in programa scolara a dreptului , sociologiei si politologiei. (Studiul constitutiei, drepturile omului etc.)
  • 2. Oferta educationala diversa (cu stupoare am vazut ca inclusiv in Germania o eleva a ajuns la inchisoare pentru absente, e inadmisibil)
  • 3. Discriminare pozitiva reala (adica, pentru cei care nu stiu, "pile" pentru cei defavorizati si marginali)
  • 4. Invatamant deschis tuturor varstelor. Adica sa existe clase si penrtu cei care vor sa invete ceva ce n-au invata "la timpul lor"!

De aici pleaca totul. Reformele se pot face in mod analog si in restul domeniilor. Fireste ca asta e scop. Mai e nevoie de cativa pasi pentru a se ajunge acolo. De exemplu reevaluarea celor care evalueaza. Acei borfasi care s-au cocotat in varfetele universitatilor pe criterii politice trebuie reevaluati pe la universitatile straine de prestigiu. Nu vreau sa spun ca toti au promovat astfel. Exista destui acei care sunt invitati la conferinte, scriu articole pentru reviste importante, sunt preocupati de domeniul lor etc. Dar cei care au limba ascutita trebuie sa treaca printr-un soi de lustratie. Una blanda: reevaluarea. Aceasta trebuie facuta si in justitie . Degeaba ne facem cadrul procedural. Justititia nu se poate reforma daca nu punem oameni care inteleg mecanismele democratiei. Daca punem niste absolventi de drept care si-au platit examenele si care au terminat cu pile putem sa facem orice si tot nu vom schimba nimic. Sunt adeptul lustratiei radicale. Ne trebuie nu doar lustratie politica ci si cea vocationala sau profesionala. Trebuie luat de la 0 pentru ca s-a ajuns intr-un punct mort in aceasta tara.

Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved