Primera Division – mai tare decat UEFA Champions League

May 8, 20140 comentarii




Am fost suparat aseara cand Real Madrid a remizat 1-1 pe terenul celor de la Real Valladolid, pierzand astfel, in proportie de 90 % , sansa de a castiga campionatul in Spania. Pe de alta parte insa, sunt bucuros ca sunt martor la o situatie unica, la un campionat national ce nu s-a mai vazut. Sau, cel putin, eu nu am mai vazut asa ceva pana acum. Campionatul de fotbal al Spaniei, Primera Division este mai puternic decat competitia (considerata pana acum) suprema a Europei, adica UEFA Champions League, competitia care reuneste echipele de top din toate campionatele puternice ale Europei. Am fac apel la statistici pentru a-mi sustine punctul de vedere.

Intr-un total de 35 de meciuri in Primera Division, Real Madrid a facut 6 rezultate de egalitate si a pierdut 4 meciuri. Rezultatele de egalitate s-au inregistrat doar in deplasare pe 14 septembrie 2013 la Villarreal (1-1), pe 14 decembrie 2013 la Osasuna (2-2), pe 2 februarie la Athletic Bilbao (1-1), pe 2 martie la Atletico Madrid (2-2), pe 4 mai la Valencia (2-2) și aseara, pe 6 mai, la Real Valladolid 1-1). Realul a pierdut pe 28 septembrie pe teren propriu cu Atletico Madrid (0-1), pe 28 octombrie 2013 in deplasare (2-1), si pe 23 martie 2014 pe teren propriu cu Barcelona (3-4) și pe 26 martie in deplasare la FC Sevilla (2-1).

In ceea ce priveste UEFA Champions League, Real Madrid a jucat in acest sezon,12 meciuri in care a avut un rezultat de egalitate, pe 5 noiembrie 2013 in deplasare la Juventus Torino (2-2), si o infrangere, tot in deplasare, pe 8 aprilie 2014 la Borussia Dortmund (2-0). Aici trebuie mentionat ca infrangerea cu Borussia a venit dupa ce in tur galacticii castigasera cu 3-0, jucand astfel mai relaxati returul. Nu e nevoie de calcule foarte precise pentru a vedea ca pentru Real Madrid a fost mai usor cu primele echipe din alte campionate decat cu cele din Primera Division.



Pe de alta parte, Atletico Madrid, liderul la zi in Primera Division, a pierdut tot 4 meciuri ca si Real, toate in deplasare, pe 19 octombrie 2013 la Espanyol (1-0) , pe 8 februarie 2014 la Almeria (2-0), pe 23 februarie 2014 la Osasuna (3-0) si pe 4 mai la Levante (2-0). Atletico a facut 3 remize, una in deplasare pe 10 noiembrie 2013 la Villarreal (1-1), si urmatoarele pe teren propriu pe 11 ianuarie 2014 cu Barcelona (0-0), pe 19 ianuarie 2014 cu FC Sevilla (1-1) si, dupa cum am mentionat, pe 2 martie 2014 cu Real Madrid (2-2).

Atletico Madrid este neinvinsa in actualul sezon de UEFA Champions League, inregistrand 3 rezultate de egalitate, pe 26 noiembrie 2013 in deplasare la Zenit St Petersburg (1-1), pe 1 aprilie 2014 in deplasare la Barcelona (1-1) si pe 30 aprilie 2014 pe teren propriu cu Chelsea. Prin urmare, comparatia intre UEFA Champions League si Primera Division este aproape inutila in cazul Atletico Madrid.

Aproximativ aceeasi situatie se poate intalni si in cazul celeilalte mare echipa spaniola, FC Barcelona, care a avut in actualul sezon de UEFA Champions League o infrangere, pe 9 aprilie 2014 in deplasare la Atletico Madrid (1-0) si 2 remize, un in deplasare pe 22 octombrie 2013 la AC Milan (1-1) si, dupa cum am spus, cealalta pe teren propriu pe 1 aprilie 2014 cu Atletico Madrid (1-1). Avand in vedere ca acum este pe locul 2, parcursul Barcelonei in Primera Division este destul de asemanator cu cel al celelalte 2. Asadar, si Barcelona are rezultate mai bune in UCL decat in Primera Division.

Exista de-a lungul anilor cazuri de echipe care s-au concentrat mai mult pe castigarea UCL, lasand pe planul secund competitia interna. In cazul de fata este exact invers, si acest lucru nu este nou. Spania a investit mult in ultimii 10 -15 ani in fotbal, aducand jucatori pe sume exorbitante dar si crescand proprii jucatori si pastrandu-i acolo. In acest sezon, finala UCL se va disputa intre Atletico Madrid si Real Madrid, un astfel de eveniment marcand si o premiera: prima finala de UCL cu ecipe din acelasi oras. In urma cu 2 ani, finala UEFA Europa League se desfasura intre Atletico Madrid si Athletic Bilbao, la Bucuresti. In acelasi an se putea realiza o premiera inedita, cu cele 2 echipe fanion ale Spaniei si in finala UEFA Champions League. Din pacate, inainte de returul cu Bayern Munchen, respectiv Borussia Dortmund, Real Madrid si Barcelona au jucat celebrul El Clasico, decisiv pentru castigarea titlului in Spania. Cele 2 superforte ale fotbalului mondial nu s-au menajat, punand mai presus titlul in Primera decat trofeul UCL. Ambele au pierdut apoi, la cateva zile distanta, calificarea in retur in fata echipelor nemtesti dupa ce in meciurile tur facusera rezultate bune. Si Realul si Barcelona au jucat in acel retur sub nivelul aratat in El Clasico, ceea ce arata faptul ca implicarea in Primera Division a fost mult mai mare decat in UEFA Champions League. In acelasi fel, si in acest an se putea realiza o astfel de premiera cu monopolizarea spaniola a finalelor cele doua competitii continentale daca Valencia si FC Sevilla nu s-ar fi intalnit intr-una din semifinalele UEFA Europa League, oferind un spectacol de calitate in dubla mansa, mult superior celui oferit de cealalta semifinala.

Infruntarea totala pentru castigarea Primera Division (dusa in 3) este dublata de lupta pentru evitarea retrogradarii. In acest moment nu mai conteaza foarte mult locul ocupat in clasament. Dorinta codaselor de a ramane in primul esalon spaniol este la fel de mare ca si cea fruntaselor de a castiga aceasta competitie. Getafe si Valladolid au incurcat recent pe Barcelona si Real Madrid, jucand de la egal la egal cu acestea in conditii de motivare maxima a granzilor pentru castigarea campionatului. In acest moment, in Primera Division, cand joaca prima clasata cu ultima (ce are sanse de a se salva de la retrogradare) meciul ia alura de derbi. Situatia e una absolut inedita.

Desigur, scepticii au dreptatea lor, banii investiti in Primera Division si datoriile cluburilor spaniole pun mari semne de intrebare despre onestitatea pe fond a unei astfel de competitii sportive. Insa, dincolo de asta ramane spectacolul. Urmeaza ultimele doua etape absolut de poveste in Primera Division, culminand cu chiar ultima etapa ce va fi si finala campionatului, meciul direct dintre Barcelona si Atletico Madrid, pe Camp Nou. Cine castiga acest campionat merita cu prisosinta felicitarile sustinatorilor celorlalte doua. A fost un campionat cum nu vom mai vedea prea curand.


Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved