2.2. Din nou despre obsesia bandei … aaa bancii … aaa banzii. Hop: ben zei… Pardon: Beeennziii!

June 16, 20160 comentarii

Cu Garcea la luat permisul auto.


2.2. Din nou despre obsesia bandei … aaa bancii … aaa banzii. Hop: ben zei… Pardon: Beeennziii!



Acest articol este parte dintr-un text mai amplu

Conform codului rutier, art. 101 –

„Cand drumul are doua sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situata langa acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stanga, daca banda de circulatie utilizata este ocupata, cu obligatia de a reveni pe banda din dreapta atunci cand acest lucru este posibil.”

Problema cu aceasta obligativitate cuprinsa in acest text de lege este ca nu ne dam seama cat e obligativitate si cat e libera alegere. In prima parte a textului se mentioneaza cu jumatate de gura ca trebuie sa mergem pe stanga. Ulterior ni se spune ca putem sa mergem si pe celelalte benzi. Imi vine in minte un banc: vine un reporter la un cioban si il intreaba :

„– Care oi dau mai mult lapte, bade?
– Alie niegre.
– Da’ ale albe?
– D’apai dau s-alie albe”

Ca de obicei, Garcea legislatorul are ceva in minte cu acest text de lege insa nu stie cum s-o spuna. Ce vrea de fapt el sa spuna cu aceasta formulare din lege este ca e bine ca banda/benzile din stanga sa fie lasate cat mai libere posibil pentru masinile cu viteza mai mare decat celelalte. Unii se grabesc si nu e normal sa astepte in spatele altora mai lenti. Acestia pot intra pe banda din dreapta si pot circula in coloana. Desigur, ideal ar fi fost ca Garcea guvernantul sa organizeze in asa fel societatea incat sa faca drumuri in acord cu noile conditii ale civilizatiei si soferii sa nu se mai inghesuie ca oile in tarc pe benzile din dreapta pentru a le face loc la cei grabiti.

O sa revin la aceasta chestiune in ultima sectiune a acestui text. Deocamdata ma opresc la analiza acestor 4 linii de text contradictoriu. In locul lor, Garcea legislatorul poate sa precizeze simplu faptul ca impartirea sensului de mers pe mai multe benzi se datoreaza diferentei de viteza cu care circula participantii la trafic. Oricine isi da seama de asta mai devreme sau mai tarziu. Ordinea incadrarii pe una dintre ele este direct proportionala cu viteza. Eventual se poate preciza prin indicatoare faptul ca, pe autostrada, pe banda 1 se va circula cu 50-80 km/h, pe banda 2 cu 80-100 km/h, iar pe banda 3 cu 100-130 km/h. Daca autostrada e goala e absurd sa-i spui unui sofer ce merge cu 130 km/h sa intre pe banda 1 si sa lase libera banda 3. Care e logica unei astfel de obligatii? Aterizeaza vreun avion pe acea banda si il incomodeaza acel sofer? Dimpotriva, a intra pe o banda inferioara cu o astfel de viteza poate fi incomod in cazul in care soferul nostru ar prinde un vehicul mai lent din urma si ar fi nevoit sa-l depaseasca. Iata ca legea, asa cum este acum, complica in mod nejustificat circulatia. Ea forteaza o manevra in plus acolo unde ar putea fi evitata daca mintea creata a lui Garcea legislatorul ar fi un pic mai intuitiva si mai percutanta.

Aaa, si sa nu uit: daca se gandeste cumva sa tina cont de cele de mai sus, Garcea ar fi bine sa tina minte ca o astfel de clasificare a benzilor autostrazii (si nu numai) e indicata doar atunci cand drumul nu este foarte aglomerat. Nu de alta, dar, la cum ii scartaie lui mintea, Garcea legislatorul ar fi in stare sa ii comande lui Garcea politistul sa ii amendeze pe toti care nu merg cu viteze intre 100 si 130 km/h pe drum aglomerat.

Si, cum era de asteptat, cum a vazut o prostie debitata de Garcea legislatorul, Garcea chestionatorul a sarit repede sa o scoata in fata, sa se faleasca cu ea si sa o dubleze la aplicabilitate conform aportului propriu. Sa privim urmatorul chestionar:




Ei na bravo! Si daca nu circul pe banda 1 ai vreo prevedere legala cu care sa ma penalizezi? Ca aici nu este deloc precizat asa ceva. Si stii de ce nu ai cum? Pentru ca nu e constitutional, Garcea. D-aia. Incordati-va mintile crete si schimbati legea in asa fel incat sa devina constitutionala, Garcilor!




Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved