Bucharest international marathon 2017

October 14, 20171comentarii


Tocmai am ridicat kitul din Piata Constitutiei. M-am inscris la 10 km, un pas inapoi tinand cont ca anul trecut pe vremea asta alergam primul meu full maraton. Dar n-am putut sa ma antrenez pe vara din cauza caldurii. Temperatura ridicata e motivul ce m-ar determina sa alerg doar 10 km, totusi. Sint decis sa alerg un semimaraton daca va fi suficient de racoare incat sa nu simt ca ma sufoc, precum in anii anteriori.



Asta e kitul, movul asta inchis e cam bizar, dar, in fine... Revin cu completari dupa cursa

Actualizare

Asadar cursa mea de 10 km a fost la 8 dimineata. N-am ajuns la ora aia desi m-am trezit la timp. Am avut o suspriza cand am iesit din bloc; am dat de un pui de mierla (sau nu siu ce a fost) care iesise pe aleee din parculetul din fata blocului. Era ranit la cioc, si nu putea sa sustina zbor ascendent. Amintiri similare imi veneau in minte in flash-back. Instinctiv am luat pasarea cu intentia sa am grija de ea pe viitor. Eram inca somnoros. In timp ce ma intorceam cu ea acasa, mi-a veit in minte pisica. Ce fac cu pisica? Insanatosesc mierla dar frustrez pisica. Nu-i bine. Ma intorc sa las puiul la locul in care l-am gasit, cu intentia de a nu interveni de data asta in natura. Tocmai trecea o pisica pe acolo. Mai sa fie! Nu-l puteam lasa aolo. Iar ma intorc cu el acasa. Iar ma razgandesc. Decid sa-l las pe o creanga mai subtire in ideeea ca vin parintii lui dupa el si o pisica nu are tupeul sa se duca dupa el sa cada.

Am ajuns la Start pe la 8 .05. Tomai plecau ultimii inscrisi. Am zis sa mai stau un pic pentru a nu fi nevoit sa astept dupa lenti, asa cum am mai patit-o in trecut. Mi-am instalat telefonul pe stick, mi-am pornit aplicatiile de tracking pe ambele telefoane si am plecat si eu pe la 8 . 20. De data asta am alergat fara vreun obiectiv. In primul rand pentru ca eram isuficient trezit la ora aia. Apoi pentu ca nu am mi alergat 10 km la oficial si nu aveam vreun record personal de batut. Apoi la 100 m dupa start mi-a mai si cazut tipla cu carduri/abonamente din buzunarul de la colanti. A trebuit sa pierd un minut adunandu-le si punandu-le inapoi in buzunar. 

Temperatura era buna pentru alergare la inceput. Dar erau semne ca intr-o ora se va incalzi si ca nu voi putea sa-mi bat recordul la semimaraton. Oricum era putin probabil asa ceva chiar si pe o temperatura favorabila. Asa ca am perferat sa fac poze cu alergatorii si sa ma bucur de ziua frumoasa de afara si de un Bucuresti aerisit de traficul de masini.





Am termint cursa in 51, 51 minute. Am pus trackerele pe pauza pentru 10 minute si apoi am continuat in cursa de semimaraton. Dupa cum am scris sambata, intenta mea a fost de a alerga pana cand se incalzeste, indiferent de kilometrii ramasi pana la atingerea sememartonului. Mi-am pastrat spiritul necompetitv de la cursa de 10 km facuta anterior. Pe traseu m-am si oprit de 2 ori sa vorbescc cu cei revoltati de faptul ca nu puteau trece dincolo. Majoritatea ne incurajau si aplaudau, dar au existat si cativa care vociferau zgomotos. Cel mai vehement dintre ei a fost un domn la vreo 60-65 de ani, la Piata Unirii. Parca tocmai coborase din studiorile Antena 3. M-am oprit sa vorbsc cu el cam 2 minute iar discutia a decurs in felul urmtor:

- Astazi e duminica. Relaxati-va!
- Ce vorbesti! Cnseamna babilonia asta?
- E normalitate. Se intampla in toate capitalele europene.
- Nu ma intereseaza ce fac strainii. Eu vreau normalitate in tara mea.
- E normal sa faci sport duminica. Haideti si dvs. cu noi!
- Ba baiatule eu am alergat la viata mea… Nu erai tu nascut…
- De ce sinteti suparat?
- Cum de ce? Ati blocat strada, huliganilor!
- In 10 minute veti putea trece.
- Ce 10 minute? Ca vreti voi?
- Unde va grabiti?
- Sa mananc.
- V-ar prinde bine un pic de cura alimentara. Traiti mai sanatos...
M-am mai oprit de 2 ori pentru a vorbi cu alti sarmani revoltati pentru ca nu puteau ajunge la munca. Am incercat sa-i conving sa reinvete week-endul, si sa nu mai accepte sa lucreze atunci. Muncim pentru a a trai si nu traim pentru a munci. Iata o maxima care ne poate elibera de sclavie!

Editia de anul acesta a maratonului Bucuresti a marcat suspedarea pentru o zi a jumatate de trafic in Bucuresti. Traseele adunate in acest an a continut Bulevardul Basarabia, Unirii, Natiunilor Unite , Kiseleff, Calea Vitoriei, Strada Berzei etc. Multa lume nu a vazut cu ochi buniacest lucru. Inclusiv unii alergatori au considerat un pic exagerata aceasta masura. Sint convins ca decizia de a mari numarul drumurilor inchise pentru acest eveniment a fost luata de intentia unei anumite banci si companii auto de a-si face reclama. Nu sint de acord cu asa ceva. Insa duminica e bine ca lumea sa iasa in aer liber si sa faca miscare. Macar o data la 6 luni, cand se intampla acest eveiment. Am discutat cu persoane destul de plinute are se plangeau ca merg la servciu duminica pentru ca n-ar avea ce manca. Sa fim seiosi!

Ca aspect negativ, remarc spatiul prea ingust in anumite zone, fapt ce a creat momente neplacute pentru multi alergatori, care nu-i puteau depasi pe cei lenti din fata din lipsa de spatiu. Am experimentat si eu situatia asta si stiu cat de frustranta e. De la Kogalnicenu pana la Piata Victoriei s-a alergat doar pe o singura banda de drum. Mi s-a parut iarasi ciudat cotirea traseului prin parcul Cismigiu, in conditiile in care aleile sale sint foarte inguste si parcul e plin de copii. Pot aparea accidente. Imi place ideea alergarii in natura dar nu cred ca vreun parc din Bucuresti poate prelua 15 000 de oameni. In ceea ce priveste data la care e programat, dupa cum am mai spus, cred ca ar fi ideal daca acest eveniment s-ar face mai spre sfarsitul lunii cand e mai racoare.




Share this article :

+ comentarii + 1 comentarii

Anonymous
4:16 PM

This site was... how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that
helped me. Kudos!

Post a Comment

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved