Pages

January 10, 2021

Invatamantul romanesc descris din interior



Contextul general al invatamantului din Romania

Situatia invatamantului romanesc reflecta situatia Romaniei de dupa 1989. Suparati pe continuele rotiri de cadre si pe faptul ca institutia lor e vazuta ca bau-bau-ul sistemului, securistii de dinainte de 1989 au batut palma cu CIA in ceea ce a devenit dezastrul anilor 1990 pentru tot spatiul cortinei de fier. Romania a fost un episod. Au ales colaborarea dupa modelul securistului Haiducu trimis sa-i asasineze pe Virgil Tanase si Paul Goma. Decat sa isi pateze „cariera” cu un job de lopatar de rand, acest securist cu grad mediu s-a dus la spionajul francez si a marturisit totul, devenind astfel un dublu agent. Pacepa e posibil sa fi fost si el agent dublu inainte sa fuga in SUA. Multi astfel de agenti dubli au facut astfel de joc, observand ca in Occident agentii de informatii au un job mult mai fin decat cei de tortionari de duzina sau asasini de maidan ca in comunism. O sa fac un alt documentar pe aceasta tema, sper chiar anul asta.

Securistii lui Ceausescu au organizat astfel evenimentele tragice din 1989 la comanda sefilor lor din CIA, care aveau interesul de a stopa comunismul. Pentru cine nu cunoaste efectele nocive ale capitalismului in aceasta tara, acest fapt poate parea de bun simt. Protocapitalistii ascunsi in Securitatea lui Ceausescu au avut ceva patriotism in ei. Ei chiar au sperat ca o Romanie capitalista va fi o tara a bunastarii. Nu prea i-a dus capul sa-si dea seama ca vor fi trasi pe sfoara si ca in 50-60 de ani in ritmul asta riscam sa disparem ca natiune. Dar, promisiunea de extindere a bunastarii i-a convins sa tradeze.

De aceea, la 30 de ani dupa acel eveniment Romania are o economie distrusa si traieste pe imprumuturi occidentale. Probabil ca atunci cand o sa ni se ceara banii imprumutati inapoi va trebui sa vindem insasi pamantul tarii. Ca n-avem cu ce plati… Deocamdata platim cu forta de munca ieftina. Dar prabusirea ratei natalitatii va duce la secarea acestor „resurse umane”. Incet incet afacerile particulare sunt sufocate de institutii precum ANAF si cele de „protectie a consumatorului”. Prapadul economic e urmat de exodul fortei de munca, cu dezbinare familiilor si sute de mii de copii ce sunt crescuti de bunici. Acesti copii sunt adevarati orfani de separare de parinti. In cateva decenii vor devenii drogati, prostituate si infractori, conform cu statistica celor care au crescut fara parinti.

Nepotii securistilor de atunci, actualii neosecuristi, cei care trag sforile politicii romanesti de dupa decembrie 1989 , n-au asemenea patriotism sa se gandeasca la ce se va intampla cu acest popor. Ei l-au scos efectiv la vanzare in Occident , ca mana de lucru ieftina sau aplicanti de munci periculoase sau umilitoare pe care nativii occidentali nu le doresc. Deportarea economica a fost principala miza a acelui spectacol dizgratios al anilor 80-90 din Estul Europei, in urma caruia au ramas in urma zeci de mii de morti.

Nepotii tortionarilor emancipati ca dublii agenti ce au orchestrat crimele din 1989 au uitat de promisiunile facute unchilor si bunicilor lor. Scaderea constanta a nivelului de trai, cresterea dramatica a stresului la locul de munca, (care se va vedea in scurt timp in explozia bolilor terminale – conditionate psihosomatic), au fost platite cu salarii babane pentru institutiile represive. Bruma lor de patriotism s-a vanturat in urma unor vile pe la marginile oraselor si cateva vacante in locatii exotice. Pentru ei Romania a devenit un blestem asemenea agentilor din Matrix care trebuiau sa coboare in lumea reala ca intr-o hazna pentru a se lupta cu Neo. Sefii lor, agentii de informatii si-au tras firme conectate pe la bugetul de stat (ca de, in afara de diversiuni, neosecuristii nu se pricep la a aduce bani din Occident prin afaceri naturale). In 30 de ani de haos social, in Romania au aparut milionari care in tarile cu traditie capitalista au aparut in 300 de ani. Pe ce? Pe vanzarea romanilor. Politicienii si institutiile represive fac parte din casta noilor traficanti de sclavi ai perioadei moderne.

Pe langa padurile rase de austriecii de la Schweighofer si resursele naturale exploatate (cu redeventa 0) de OMV, Romania produce carne vie spre export in forma de oameni. Din cand in cand cate un turist sexual dereglat vine prin Romania sa mai omoare cate-o fetita  pentru a-si satisface poftele morbide… Totul sub atenta protectie a politiei romane  , desigur . In definitiv, din vanzarea acestor produse traiesc si ei, nu?

Invatamantul reflecta situatia tarii

Scoala romaneasca se afla in acelasi trend. Sistemul de invatamant a fost si inca este slab finantat, atat ca dotari cat si ca salarii, chiar daca in ultimul timp ele au crescut. Am intalnit exceptii, cu scoli dotate cu computere si retroproiectoare cu care lectia sa poata atrage elevul din tentatiile specifice varste fata de telefon si sa-l faca atent la lectii. Dar, repet, astea sunt exceptii. Regula e slaba finantare. Chiar si aici in Bucuresti – „in gura targului”, dupa cum se zice – majoritatea scolilor nu sunt dotate cu computere. Iar acolo unde sunt computere exista un procent oarecare cu profesori care nu stiu sa le foloseasca. Am predat la cateva scoli de top din Bucuresti unde am vazut asa ceva. Aceasta situatie se datoreaza tocmai salariilor mici. Subfinantarea a condus la plecarea profesorilor de calitate din sistem. Un profesor care stie sa foloseasca computerul isi gaseste un job mai banos. Mi-aduc aminte ca primul meu salariu ca profesor debutant era de sub 50 E. Dupa 2 ani a trebuit sa-mi gasesc un al doilea job pentru ca cu banii de la primul nu puteam nici sa-mi platesc chiria. Dupa alti 2 ani mi-am dat demisia cu totul din invatamant. Odata cu experienta la privat mi-a crescut si salariul si a fost mai profitabil sa lucrez full time acolo. Am revenit in invatamant dupa criza din 2009 cand salariile din privat au scazut dramatic  si in intentia de downshifting. In invatamant lucreaza fie downshiferi ca mine, fie cei care nu au reusit sa castige un concurs sau interviu in privat.

Inca se preda cu creta pe table de 50 de ani si cu hati imputite de grasime de pe maini dupa atatea atingeri. A concura ca profesor cu astfel de materiale didactice cu telefoanele copiilor e defavorabila invatamantului. Si exact asta s-a dorit: copiii sa se joace pe telefoane mai curand decat sa faca lectii. Mai tarziu, cand vor concura cu cei de varsta lor din alte tari, unde nu exista semnal de telefon in scoala (Franta, de exemplu), romanii vor pierde. Pentru ei exista joburi gunoieri, ingrijitori de batrani, constructori sau capsunari. Mirosul unor scoli deparazitate sau curatite cu motorina dau adevarat aspect de puscarie. Copiii nu stiu cum sa faca sa plece cat mai repede de acolo. Profesorii la fel. Punct ochit punct lovit: este exact ce se doreste de la ei. Scoala e menita sa ramana „cimitir al tineretii” copiilor, precum zicea Bacovia la inceput de secol.

Vloggerul Selly, si mai recent Cumpanasu, au atras atentia asupra neajunsurilor din scoli si a nemultumirii copiilor. Raspunsul departamentului de dezinformare din SRI a fost crearea de conturi false si raspandirea de „ura” impotriva lor in retelele de socializare unde ei activeaza. Ingineria informatiilor false comandate catre mass-media a explodat saptamanile astea de cand subiectul haosului din scoli a iesit la lumina. Acest conturi false sau de infonomatele din presa repeta obsesiv ca Alexandru Cumpanasu incita la abandon scolar. Dar, de fapt acesta e planul lor insisi pus in practica de 30 de ani. 


Promovarea culturii infractionale in mass-media pentru tineri

In paralel cu distrugerea sistematica a scolii, in aceste decade inginerii informatiei au cultivat imaginea mafiotilor de duzina, fosti bisnitari ai anilor 1990, inculti si agramati, ajunsi astazi sa faca matrapazlacuri de lux. Ei sunt imaginea succesului in perceptia adolescentilor de nivel mediu. A fi mafiot a ajuns scopul existentei noilor generatii. Mass-media a difuzat constant imaginea de succes a unor infractori precum Becali, Borcea, Columbeanu si a mimozelor lor. Media i-au transformat pe acestia in idealuri de urmat. Multi dintre tineri spera ca la un moment dat sa dea lovitura intr-un jaf sau o astfel de „combinatie” pentru ca apoi sa se ridice la „inaltimea” lor.

Acesti tineri au intrat intr-o falsa loterie a succesului infractional. Nu si-au dat seama ca, fiind majoritari in aceste idealuri prozaice, n-au cum sa reuseasca toti. Cineva trebuie sa si creeze marfa care e apoi furata. Dar cine sa le spuna asta? Parintii, care probabil ca se ocupa si ei de gainarii minore pentru a supravietui, in lipsa de locuri de munca decente? Profesorii, care se grabesc sa termine lectia cat mai repede si sa plece la al doilea job? Eu unul le-am mai citit elevilor de prin codul penal, codul muncii si codul consumului, probabil cele mai importante texte de lege pe care un om demn trebuie sa le stie. Sper sa le si tina minte. Dar am intalnit elevi care luau atitudinea dracului in fata tamaiei cand auzeau de legi. Se vedea pe ei ca planul lor pentru viata era altul.

A freca menta ziua intreaga pe jocuri video si clipuri cu glumite  e un mod comod de a-ti ucide timpul atat de pretios de la aceasta varsta. Si nu-ti dai seama de asta, fiind copil. Fiecare am trecut prin asa ceva si ne aducem aminte cum e. Faptul ca ajung sa deteste scoala, facand elogiul inculturii si prostiei le va aduce multe deservicii atat lor ca viitori adulti cat si natiunii noastre. Nefiind pregatiti, dupa 18 ani vor trebui sa munceasca ca gunoieri, ingrijitori de batrani, constructori sau capsunari. Asta s-a dorit inca de dinainte de 1989. Capitalismul de cumetrie, ce functioneaza ca dictatura militara a serViciilor secrete, isi doreste asa ceva. O tara plina de infractori poate fi guvernata dictatorial cu aspect de democratie prin santajul dosarelor, precum sunt aceste marionete ce s-au perindat pe la conducerea tarii in aceste 3 decenii. 

 

 Dublul standard la evaluare si presiunea pe profesori pentru o evaluare prea optimista

Multi dintre ei ar depune un efort ceva mai mare sa se pregateasca mai bine daca profesorii ar fi lasati sa le arate nivelul real la care ei se afla. Insa la presiunea inspectoratelor scolare (care au si ele presiune de mai sus), profesorii sunt discret santajati de conducerea scolii sa ii treaca clasa desi multi dintre ei nu stiu sa scrie si sunt incapabili sa inteleaga un text mediu. O nota mica se traduce prin incapacitatea personala a profesorului de a-i face sa invete. Daca profesorul e suplinitor, nu da bine la calificativul anual sa ai corijenti; un calificativ mic poate sa aduca pierderea locului in acea scoala pentru anul urmator. Daca profesorul e titular atunci i se aduce argumentul emotional cu natalitatea mica, elevii putini, riscul de desfiintare a clasei, colegii care isi pierd orele etc., etc.… Plus argumentul sociologic: daca nu e trecut si ramane repetent atunci parintii nu-l mai trimit la scoala; „vreti sa ramana pe strazi?” Daca adaugam si birocratia hartiilor ce trebuie completate la examenul din toamna, deja avem ingredientele manipularii de sus a evaluarilor… Asa ca profesorul scoate din burta un 5 chiar daca elevul nici macar nu stie sa citeasca.

Ulterior acel 5 scos cu forta prin presiuni se traduce la Bacalaureat cu note de 2 si 3. Daca ar fi fost invers, cu 2 si 3 in timpul liceului poate ca la Bac ei ar lua mai multe note de 5 sau chiar mai mari. Astfel ca, fara acest examen final, pe absolvent nu ii asteapta un job decent dupa ce termina scoala. Asa ca ei trebuie sa emigreze sau sa faca infractiuni pentru a-si face o familie.

Dublul standard la evaluare este o strategie parsiva practicata de vectorii superiori de putere din societatea romaneasca pentru a-si bate joc de acesti copii si de a-i transforma in carne de trafic international de forta de munca. Asa ceva este acelasi lucru cu costurile ascunse pentru pretul produselor, fapt practicat si astazi (vedeti cum arata preturile la piata la Obor!) desi e combatut de Legea nr. 296 din 2004 ( Codul consumului) si altele. Ceea ce este ilegal de drept se practica totusi la nivel institutional. Noi profesorii am tacut din diferite motive dar asta se intooarce si impotriva noastra mai devreme sau mai tarziu. Eu personal m-am lovit de problema dublului standard in situatia examenului de obtinere a permisului de conducere; desi am promovat examenul de evaluare de la finalul ciclului de pregatire, cerintele de la examenul final au fost altele .

Intr-adevar unii elevi n-ar putea face prea multe nici cu efort. Sunt unii copii pe care nu-i duce capul pur si simplu. Dar sunt altii care au potential si sunt directionati discret spre a deveni gunoierii Europei. Un pic de efort in copilarie i-ar ajuta mai tarziu. Din pacate, in aceste conditii, ulterior ca adulti ei nu pot lucra decat ca unelte vii carora trebuie sa le spui ce sa faca pentru ca ei nu pot lua initiativa. Decat sa ajunga hamalii Europei, mai bine si-ar face o gospodarie in Romania unde sa traiasca traditional. Din pacate intelegerea dintre securistii care au vandut Romania la fier vechi este alta. Asa ca, in ciuda textelor frumoase, neo-scolastice despre performanta, itemi si competente, rolul principal al scolii romanesti este sa produca aceasta „marfa de export”. Pentru asta isi iau institutiile represive banii.

Privatizarea invatamantului superior

Unul dintre cei mai importanti factori motivationali de progres scolar pentru elev a fost admiterea in invatamantul superior. Accederea acolo conferea in trecut un anumit statut social. Insa angajarea pe baza unei diplome de invatamant superior a adus in aceste decade salarii de mizerie. Un cunoscut de-al meu, doctor in robotica a plecat si s-a angajat tamplar in Anglia datorita salariului din Romania. Asta este suprema umilinta in care Occidentul ne-a trimis ca tara. Si atunci elevul obisnuit isi pune intrebarea de ce sa mai se straduiasca sa invete daca in urma unui astfel de efort se alege cu un salariu de mizerie dupa alti 3-4 ani de invatamant superior?

Pe langa subfinantarea locurilor de munca la care se accede cu diploma de studii superioare s-a creat o alta anomalie: subfinantarea invatamantului superior. Amenintati cu intarzierea salariilor si ramanerea pe strazi, profesorii ce decid admiterea pentru studiile superioare ii accepta pe cei care isi platesc studiile in detrimentul celorlalti, care nu au bani. Ei au facut ce face orice om intr-o situatie disperata: au gasit mijloace de supravietuire. Studentii le finanteaza astfel salariile prin taxele lor. De zeci de ani admiterea s-a facut mai mult dupa criteriile platii taxei si mai putin dupa cele ale potentialului uman. Admiterea la facultate se face mai nou in majoritate cu bani. Locurile „cu taxa” au fost initiat introduse discret sa nu bata la ochi, acum 20 de ani iar astazi au ajuns majoritare, desi Constitutia Romaniei spune la articolul 32, alin (4) ca invatamantul de stat e gratuit. Gratuit e prea scump, ar zice Caragiale…

Universitatile au ramas „de stat” doar cu numele, pentru ca ele sunt deja particulare. Regula este „studentul nostru – stapanul nostru”. Mi-a spus-o mie un rector adjunct de la o universitate la care am predat la un moment dat. Adica, universitatile sunt niste SRL-uri care vand un fel de loz in plic tinerilor ce spera ca cu diploma vor face candva ceva.

Asadar la 30 de ani de „democratie si libertate” vedem ca de fapt nu mai exista „universitati de Stat”. Adica nu mai exista invatamant superior de stat pentru ca acesta s-a … privatizat. Au existat pana acum cativa ani universitati particulare cu sediul prin demisoluri care practicau comert cu diplome. Ele erau necesare unor politruci spre a-si completa CV-ul. Nu mai era nevoie nici sa treci pe acolo, plateai diploma si o aveai la comanda. O pozitie vacanta intr-o institutie se da pe nepotisme si examene formale, nu pe anuntarea ei in ziare de circulatie. Degeaba ai o facultate luata pe studiu daca nu sti ca ai putea aplica la un concurs public, la care participa si il castiga „cine trebuie”. In aceste conditii apetitul elevilor spre pregatire a scazut si el. Majoritatea lor provin din familii sarace, lipsiti de putere financiara pentru a urma o facultate, fara o perspectiva sigura de a scoate un folos in urma efortului lor. Prin urmare ei nu s-au mai straduit sa invete deloc pentru ca viitorul parea al analfabetilor. Aceasta realitate sociala a demotivat pe elevii din licee sa se mai pregateasca pentru facultate: taxa de scolarizare.

Dupa cum „privatizarea” anilor 1990 a fost de fapt o distrugere mascata a economiei, la fel a ajuns si aceasta privatizare a invatamantului. Multi studenti nu trec pe la cursuri pentru ca trebuie sa lucreze pentru a le plati. Stresul de la job si nevoia de distractie de dupa ii face incapabili pentru pregatire eficienta. E un fel de coruptie generalizata legalizata; daca in trecut unii (in proportie mica) mituiau profesorii pentru trecerea examenelor, acum situatia asta a ajuns majoritara si legala. Practic invatamantul e distrus, tara noastra intorcandu-se cu peste 100 de ani in urma cand tinerii studiau in strainatate. A ramas 10% din el, cam atat cat a mai ramas din insasi Romania in acesti 30 de ani… 




Concurenta pe procentul de 10% de invatamant superior gratuit si stresul elevilor din liceele „cu renume”

La polul opus se afla scoala hipercompetitiva. Lupta pe acest procent de 10 % de studenti la „fara taxa” in universitati are ecou in viata unor elevi din liceele renumite. Daca in liceele „de duzina” elevii sunt lasati de izbeliste, riscandu-li-se posibilitatea de angajare intr-un job decent in Occident, in acestea se „scoate untul” din ei. Lupta pentru admiterea in acest procent de invatamant gratuit a creat o duplicitate periculoasa a sistemului de invatamant fata de elevi. Aceste licee chiar devin adevarate „cimitire ale tineretilor” multora. Elevii din ele invata cu mult peste 8 ore pe zi, anormal pentru niste copii, totusi. Profesorii sunt exigenti si temele multe si grele. Ei au interesul sa fie cat mai exigenti pentru ca rezultatele elevilor lor le creste renumele si, odata cu el, creste insusi pretul pentru orele particulare... Decat sa plateasca 3-4000 de euro pentru facultate, parintele prefera sa dea 1-2000 de Euro la profesorii cu renume, care il ajuta pe copil sa intre la „fara taxe”. Ei creeaza astfel o piata a „meditatiilor” care se reflecta in munca acerba a elevilor din scolile unde ei sunt profesori. Si de aici cercul vicios.

Concurenta e mare pentru ca in joc e tocmai salvarea „taxei” ulterioare pentru facultate. Un corigent aici poate fi premiant la liceele rau famate. Este una dintre anomaliile incredibile ale societatii romanesti postdecembriste. Si la ea contribuie ambitia uneori maniaca a unor parinti beti inca de mirajul „Visului American” care isi ingroapa copiii in mentalitatea muncii pana la epuizare. Abia cand o sa experimenteze bolile cauzate de stresul acumulat ei vor regreta aceasta decizie. Pana atunci ei fac aceste compromisuri, strang din dinti si suporta umilintele de zi cu zi ale joburilor din corporatii.

Aceasta extrema e la fel de nociva pentru viitorul copiilor precum cealalta, cu falsa evaluare de 5. Desi e mai rara, ea este data ca exemplu pentru „performanta” invatamantului romanesc. Si, pentru cei neatenti la detalii acest lucru ar putea parea justificat. Elevii romani care se muta la scoala in strainatate stiu mult mai multe decat colegii lor nativi. Numai ca astfel de constatare e o falsa impresie. Ea seamana cu sprintul pe care cineva il ia la un maraton. Acea persoana ajunge printre primii insa dupa o perioada e ajuns si intrecut de majoritatea alergatorilor. Oboseala si stresul din timpul copilariei se vor regasi in constitutie psihopatologica de tip depresiv mai tarziu.

Odata cu inchiderea scolilor si trecerea la cursurile online aceasta situatie a devenit mai acuta. Copiii supusi stresului au explodat intr-o furie generala fata de aceasta presiune, blamand in general scoala si scoala online in special. Nefiind familiarizati cu tehnologia muti dintre profesori si-au manifestat frustrarile pe copii. Si eu am gresit fata de elevi tipand la ei (le cer scuze tuturor) atunci cand aveam stres la celalalt job si stiu ce inseamna. Asa ca nu pot sa-i blamez. Altii nu au rabdarea necesara pentru a lucra cu copiii. Pe fundul subfinantarii sistemului s-au convertit in profesori fosti ingineri de prin fabricile care au dat faliment si n-au reusit sa isi gaseasca un loc de munca in alta parte. Un astfel de om care a stat 10-15 ani in fabrica nu stie cum sa aiba rabdare si sa repete de 10 ori o informatie pana ii intra copilului in cap.

Cateva mii de conturi false cu care e denigrat Cumpanasu nu rezolva problema sutelor de mii de copii care nu vin de placere la scoala. Nu mai putem continua asa la infinit. Trebuie facuta o scoala prietenoasa pentru copii care sa se regaseasca apoi intr-o tara prietenoasa pentru viitoarele generatii de adulti. Aceste extreme trebuie sa dispara! Nu trebuie sa mai existe nici stres prea mare cu care sa ne laudam apoi cum e de „buna” scoala romaneasca, dar nici abandonarea celor cu posibilitati intelectuale mai reduse. Acestia din urma, jucandu-se pe telefoane sau tablete vor sa ramana in continuare in sistemul online. Notele si „caterinca” sunt pe masura. Nedandu-se dispozitive pentru conectare la internet decat la unele scoli, multi profesori doar n-o sa consume propriile resurse pentru a face scoala online. Copiii de pana la 14-15 ani pusi in fata dispozitivelor de comunicare prefera sa se joace pe ele sau sa faca alte activitati mai curand decat sa invete. Si e normal sa fie asa: sunt doar copii. Iar rezultatul este scoala OLAE… Adica doar o alta presiune de a duce invatamantul intr-un hau si mai adanc.

Am mai multe cunostinte in Franta si stiu ca copiii lor merg la scoala. In Germania Merkel a declarat ca scolile trebuie sa ramana deschise pentru ca s-au inmultit cazurile de violenta in familie si asta ar afecta copiii. In Anglia se merge la scoala. In toate tarile Europei civilizate copiii de pana la 10 ani si cei din clasele terminale merg in bloc la scoala. In Romania nu se poate, pentru ca viitorii adulti trebuie sa mearga la hamalit pe cei ce in tarile lor merg.

January 9, 2021

Confirmarea planului de inchidere a cazului Caracal prin acuzarea lui Cumpanasu in presa de rapirea Alexandrei



Scoaterea temei Caracal din asocierea cu mentalitatea retrograda

Directionarea temei rapirilor fetelor de la Caracal catre televiziunile cu public de pensionari, precum Antena 3 si Romania TV, a fost o metoda dibace a inginerilor dezinformarii de a ingropa cazul fara o solutionare credibila. Prima lor intentie a fost aceea de a duce cat mai repede in mormant subiectul Caracal, odata cu insusi publicul catre care el a fost directionat. Apoi, prin actiuni specifice, s-a stimulat lehamitea naturala a tinerilor si educatilor fata de mentalitatea si preocuparile batranilor, prin urmare si fata de tema Caracal. Cazul Caracal a fost directionat catre elodizarea OTV-ista, dupa cum am aratat in acest articol in 2019  . Interesul acestei manevre dezinformationale a fost atragerea lehamitei opiniei publice fata de mahalagisismele legate de familia Luizei Melencu. Fiind o familie dezavantajata ea a fost parsiv atrasa in conflicte cu vecinii, precum (deja celebrul) Arete (uite scrisoarea-nu e scrisoarea!), sau cu alte rude, precum conflictul intre sora bunicului fetei si acesta si multe alte astfel de can-canisme ieftine.

Recent insa Cumpanasu a realizat fie constient fie intamplator o contracarare a acestei diversiuni informationale. El s-a orientat atentia catre tinerii de pe Tic-Tok si a intrat in problemele lor. Constientizarea drepturilor elevilor l-a facut extrem de popular in randul lor. In felul acesta el a declansat o reactie cu dublu efect in ceea ce-i priveste. Mai intai i-a invatat sa-si ceara drepturile si sa primeasca o educatie mai eficienta si mai placuta, pentru a concura in viitor de la egal la egal cu colegii lor din Occident. In felul acesta noile generatii se dovedesc a nu mai fi dispuse sa continue aceste decenii negre de depopulare din istoria Romaniei, situatie aparuta atat in urma migratiei cat si datorita scaderii dramatice a natalitatii. Apoi, cazul Caracal a fost astfel sadit si in mintile tinere, spre deosebire de intentia inginerilor dezinformarii care il exilase la televiziunile pensionarilor. Nu stiu daca Cumpanasu si-a dorit asa ceva sau a fost o simpla coincidenta legata de problemele fiicelor sale cu scoala online. Dar rezultatul este exact acesta. Toata munca de 30 de ani a castei represivilor se vede dusa pe apa sambetei datorita trezirii constiintei nationale in fata capitalismului salbatic instituit aici dupa 1989  .


Acuzarea lui Cumpanasu de corupere de minore fara o baza legala

Pentru a contracara aceasta mutatie informationala geniala de a scoate cazul Caracal din atentia opiniei publice, baietii de la departamentul de dezinformare au reactionat pe piata informationala prin 2 produse dezinfrmationale pentru a-i stopa lui Cumpanasu popularitatea in randul tinerilor. Prima se refera la o conversatie pe Whazzup avuta cu o tanara de 17 ani pe teme sexuale. Cea de-a doua este o incercare destul de nereusita de a scoate replici sexuale pe reteaua de socializare Tic-Tok. Scopul lor principal este inchiderea cazului Caracal cu sentinta cum ca Alexandru Cumpanasu si-ar fi rapit nepoata, asa cum am anticipat acum 3 luni in acest articol  . Din pacate, imaginate de beizadele de vechi tortionari, aceste denigrari patetice pot fi foarte usor combatute de o minte lucida, neafectata de ingineriile dezinformationale comandate catre presa in ceea ce-l priveste pe Cumpanasu, pe care le-am descris in acest articol de acum 6 luni https://baldovin.blogspot.com/2020/06/razboiul-informational-impotriva-lui.html .

Primul produs denigrator cu discutia de Whatzaap pe teme intime cu o tanara 17 a inceput prin emisiunea lui Razvan Dumitrescu de difuzata de Antena 3 in data de 5 01 2021  , pe care am pus-o mai jos si in player spre a fi vazuta in aceeasi fereastra. In urma ei, alte televiziuni, presa scrisa (cu exceptia unui articol din Cotidianul) si majoriatatea influencerilor din mediul online, au tabarat pe Cumpanasu cu dezinformari si exagerari cum ca ar fi corupator de minore, ar face pornografie infantila etc. De exemplu asa ceva poate fi vazut la minutul 5.45 din emisiunea lui Ciutacu de la Romania Tv  . Iar la minutul 16 un italian cu nu-stiu ce treaba in cazul Caracal afirma ca Alexandru Cumpanasu ar fi trimis poze cu el dezbracat unor minore. In loc sa ceara dovezi, Ciutacu isi face cruce ca si cum asta ar fi adevarat.

Mai intai, se vede chiar din continutul ei, intre Cumpanasu si aceasta tanara nu a existat vreun raport sexual, dupa cum a spus chiar ea in acea emisiune. Apoi, chiar daca ar fi existat astfel de relatii intime cu ea ca minora de 17 ani, asa ceva nu inseamna automat fapta penala. Opinia publica nu stie, fiind ramasa cu prevederile de Codul Penal de dinainte de 1989. Insa de cele mai multe ori astazi relatiile sexuale cu minori de peste 15 ani nu sunt incriminate deloc. Codul Penal s-a schimbat in ceea ce priveste acest subiect fata de cum era pe timpul dictaturii. Au ramas doar cateva exceptii existente in aliniatul (3) al articolului 220 din Legea 286/2009 actualizata (Noul Cod Penal) 

Acesta mentioneaza clar ca nu toate raporturile sexuale cu un minor sunt o fapta penala daca acesta are 15 ani impliniti. Actul sexual cu un minor este fapta penala in toate cazurile doar daca el are sub 15 ani. Dar nu orice relatie intima cu un minor mai mare de 15 ani este fapta penala. Daca minorul are varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani, atunci pedeapsa e mai blanda, dupa cum spune aliniatul (1) al acestui articol:

„(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum si orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise cu un minor cu varsta intre 13 si 15 ani se pedepsesc cu inchisoarea de la unu la 5 ani.”


Daca minorul e mai mic de 13 ani atunci pedeapsa se inaspreste, dupa cum spune aliniatul (2) din acelasi articol:

„(2) Fapta prevazuta in alin. (1), savarsita asupra unui minor care nu a implinit varsta de 13 ani, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.”


Daca miorul e mai mare de 15 ani atunci intervine o situatie noua. Sunt multe cazuri de adolescente care au iubiti majori. De exemplu el e in clasa a 12-a si ea e intr-a 9-a sau mai mica. Dupa un timp el devine major si cativa ani ea ramane tot minora. Statul nu are nici un drept sa intervina intre ceste persoane care se iubesc. Relatiile sunt serioase si ajung de multe la casatorie. Dreptul din timpul dictaturii interzicea in general astfel de relatii insa nimeni n-a fost cu adevarat condamnat pentru ca a avut o iubita minora.

Dupa 1989 minorilor de peste 15 ani le-a fost permisa oficial o relatie sexuala cu un major iar textul de lege interzice relatia cu ei doar in urmatoarele conditii stipulate de aliniatul (3) :

„(3) Fapta prevazuta in alin. (1), comisa de un major cu un minor cu varsta intre 15 si 18 ani, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi daca:
a) minorul este membru de familie al majorului;
b) minorul se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului sau acesta a abuzat de pozitia sa recunoscuta de incredere sau de autoritate asupra minorului ori de situatia deosebit de vulnerabila a acestuia, ca urmare a unui handicap psihic sau fizic ori ca urmare a unei situatii de dependenta;
c) fapta a pus in pericol viata minorului;
d) a fost comisa in scopul producerii de materiale pornografice.”


Chiar daca facea sex cu acea minora de 17 ani, fapta nu era penala pentru actualul Cod Penal. Mai intai punctul c) si d) se exclud pentru ca, neavand loc vreun raport sexual, nu a fost amenintata viata minorului si nu s-au facut materiale pornografice. Apoi respectiva adolescenta nu-i era ruda si nu se afla nici in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul sau, si nici intr-o pozitie specifica punctului b). Prin urmare nici pe departe Cumpanasu nu se afla in situatia coruperii de minore sau propunerilor indecente fata de ele, asa cum mass-media a repetat obsesiv in aceste zile.

Unele emisiuni denigratoare au evitat cu buna stiinta prezenta unui avocat pentru a explica ce este coruperea de minori si faptul ca relatiile sexuale cu un minor mai mare de 15 ani NU sunt incriminate in general, desi Cumpanasu n-a avut relatii sexuale cu acea tanara. Dar n-a existat nicio emisiune care macar sa precizeze acest lucru cu subiect si predicat. Altele, cum este cazul celei a lui Razvan Dumitrescu, au avut in direct sau in platou un avocat ce putea da lamuriri. Dar au evitat strategic textul de lege citat de mine mai sus. De exemplu, la minutul 36 se Cumpanasu este acuzat direct de Razvan Dumitrescu de corupere de minore:



Marele infiltrat al inginerilor dezinformarii in cazul Caracal, Tonel Pop ar fi trebuit sa faca aceste precizari. Dar el se face ca nu cunoaste aceasta prevedere clara a Codului Penal. Asa a fost ordinul „pe unitate”.

La fel au facut diversi avocati cu agende bine conturate in alte emisiuni, dupa cum putem vedea la minutul 28 din interventia la postul Romania TV din data 8.01.2021  , difuzata in reluare la ora 01 44. In emisiune exista un avocat si fostul purtator de cuvant al Politiei Romane, ce a indeplinit si el rol de avocat. Ambii se fac ca ploua si nu zic nimic despre aceasta prevedere legala. Putem vedea cine e impartial si cine e infiltrat si platit de neo-secu din tacerea lor privind acele prevederi din Noul Cod Penal pe care publicul larg nu e cunoaste.

Instigarea lui Cumpanasu spre a discuta teme sexuale

Cea de-a doua stratagema de denigrare vizeaza o diversiune facuta in reteaua Tic-Tok. Ea a incercat fara succes sa exploateze apetitul sau sexual ridicat in sensul asocierii cu nepoata sa , Alexandra. Stiindu-i slabiciunea pentru femei, inginerii profesionisti ai dezinformarii au conceput minutios o diversiune pentru a-i face imagine de pedofil si violator in randul opiniei publice, canal de manipulare spre inchidere a cazului Caracal.

A existat un prim video in care Cumpanasu a fost invitat la dans de o studenta printr-un video de duet de pe Tic-Tok , dupa cum se vede in acest video:



Sute de conturi false controlate probabil de cateva zeci de postaci au inceput sa posteze apoi comentarii malitioase in acest video despre organele sale genitale. Se remarca in special conturile false care aveau in comentarii cuvantul „ciocan”, „ciocanas”. Eu am contact direct cu tinerii de aceasta varsta si pot confirma ca termenii argotici folositi de ei pentru organul sexual masculin sunt altii. Cuvantul „ciocan” se folosea in bancurile de acum 40-50 de ani. Probabil ca cei din departamentul de dezinformare care le-au cerut postacilor sa foloseasca acest cuvant au varsta asta sau subiectul se adreseaza direct pesionarilor de la Antena 3 si Romania TV.

 

 





 



 


 





Numarul de astfel de conturi false e de ordinul sutelor. Puteti sa intrati pe linkul de mai sus de Tic-tok si sa le vedeti. Vazand avalansa de comentarii pe tema si cei cu conturi reale s-au antrenat in acest tavalug.

Anormalitatea acestei situatii si faptul ca a fost amplificata artificial se poate vedea din comparatia cu o situatie similara. In turneul mondial „History” , Michael Jackson a purtat niste pantaloni aurii foarte mulati, in care forma specifica a organelor sale intime s-a vazut foarte bine. In aceste video-uri in care nu s-a pompat material dezinformator exista doar cateva comentarii pe aceasta tema.



Neavand inhibitii pe tema asta, cum s-au asteptat si inginerii dezinformarii, Cumpanasu a cazut in aceasta plasa si a discutat public despre organele sale, dupa cum se vede in acest video:



Crearea artificiala imaginii lui Cumpanasu de „dezaxat sexual”: un esec dezinformational de incepatori

Apoi media a explodat cu tema despre cum Cumpanasu face propuneri indecente minorelor, creand astfel sugestia cum ca e un fel de dezaxat sexual. La Realitatea TV  se putea citi titlul „Cumpanasu le spune elevelor cum facea sex cu profesoarele” . In emisiunea de mai sus a lui Razvan Dumitrescu de pe Antena 3 din 5 01 2021, ziaristul Ursu il intreaba retoric la minutul 10 pe Cumpanasu daca e frustrat sexual. Mai departe acest ziarist continua sa-i faca lui Cumpanasu imagine de om cu tulburari libidinale, acuzandu-l voalat ca si-a educat sexual fetita cu destainuirile din viata sa amoroasa Observam cum el se foloseste de scepticismul romanilor cu privire la acest subiect pentru a da aspect plauzibil minciuni anticipate de mine in articolul de acum 3 luni linkat mai sus. Partea proasta e ca marsavia asta merge doar la spiritele conservatoare…

Incepand de la minutul 47 din aceasta emisiune Mircea Badea, una (sic!) dintre tonomatele preferate ale lui Dan Voiculescu isi da arama pe fata si ii propune lui Alexandru Cumpanasu voalat acelasi gen de propunere indecenta precum altii i-au propus lui: „Ma gasiti atragator?(…) Sper ca nu sunteti sfios acum ca v-am abordat mai…”. Amplificand dezinformarea, Razvan Dumitrescu la minutul 42 50 a intervenit si el cu replica, „Am o rugaminte: nu puteti sa purtati conversatia asta dupa ora 0? Fiind la TV…”, desi pana atunci se hizlise si parea ca se distreaza foarte bine la remarcile malitioase ale Mircei Badea.

Recunoastem in acest construct dezinformator intentia de a sadi in mintea telespectatorilor ideea de „perversitate sexuala” a lui Cumpanasu, pentru ca apoi ea sa fie conectata cu noua minciuna a rapirii propriei nepoate si astfel sa ofere un deznodamant pentru inchiderea cazului. Pentru constructia acestei dezinformari acesti ingineri ai informatiei folosesc prejudecata omului simplu despre cauza orientarilor sexuale, neinstruit in domeniul psihopatologiei. Mentalitatea proto-psihopatologista a omului de rand crede ca un om care e foarte viril si cu un apetit sexual ridicat e automat si pervers. Cei care n-au studiat fenomenul diversitatii orientarilor sexuale le baga pe toate in acelasi oala si le explica prin aceeasi cauza: pofta mare de sex. Si, conform acestei prejudecati, cel care are un apetit sexual ridicat e si homosexual si voaiorist si sadic si corupator de minore si, mai ales, sadic rapitor de tinere. Fals. Stimulatorii chimici care conduc la cresterea apetitului sexual nu schimba si orientarea sexuala. Tulburarile libidoului precum tulburarile psihice in general au alte cauze decat hiperpotenta individuala, fiind o rezultanta a mai multor generatii care isi transmit una alteia particularitatile psihopatologice, dupa cum am aratat detaliat in lucrarea mea teoretica mai veche „Dinamica psihologiei abisale” 


 


Cealalta tonomata (sic!) de la Romania TV, Victor Ciutacu, spune in emisiunea din aceeasi zi 05 01 2021  ca Alexandru Cumpanasu ar primi sume de bani din strainatate, sugerand ca ar si-ar fi traficat nepoata. Pe buritera emisiunii se poate citi „Cu cine a vrut Cumpanasu sa faca sex in Italia, ce s-a aflat”. La minutul 1 il asociaza pe Cumpanasu cu sexul platit cu prostituate. Insa cine sa creada insa o astfel de gogomanie de presa, uitandu-se la cum arata sotia lui Cumpanasu? Poate doar pensionarii…

La minutul 0.59, intr-un discurs patetic Ciutacu continua: „(…) sunt dezvaluiri totale, e o poveste urata, cu sex pe bani, droguri si masini scumpe. Doamnelor si domnilor… mi-e si foarte greu sa promovez un astfel de subiect… dar data fiind amploarea mediatica pe care a luat-o acest scandal, nu poate fi evitat (…)”. De fapt nu exista nicio poveste cu „sex pe bani, droguri si masini scumpe” ci doar o intentie a inginerilor dezinformarii de a-l asocia pe Cumpanasu cu ceea ce vede opinia publica in traficul de persoane in acest moment. Dimpotriva, Cumpanasu a avut chiar o actiune impotriva drogurilor si complicitatii politiei de la Campulung cu traficantii. De atunci nu si-a schimbat optica si nici abordarea subiectului droguri. Dar iata ca marele dezinformator de la RTV prezinta astfel subiectul incat Cumpanasu pare traficantul si nu denuntatorul acestor fapte.

In acea emisiune Antena 3 nu l-a acuzat direct de rapirea propriei nepoate insa alte televiziuni au facut-o. De exemplu, la minutul 06 din video-ul de mai jos este prezentata o presupusa discutie intre Cumpanasu si o tanara din care reiese ca acesta ar fi trimis-o la Dinca.



Ea i-ar reprosa lui Cumpanasu ca ar fi trimis-o catre aceasta familie. In felul acesta inginerii dezinformationali vor sa faca o conexiune intre Cumpanasu si familia Dinca, pe care opinia publica o percepe ca responsabila pentru traficarea fetei. Acum, dupa plantarea de probe la adresa lui Dinca, sistemul incearca sa-i planteze lui Cumpanasu insusi aceste probe false, sub nasul nostru, asociindu-l cu acesta.

In aceasta hora inceputa de televiziuni au intrat si unii ziaristi onesti. Bogatia subiectului si audienta uriasa i-a adus instinctiv la acest festin jurnalistic. Fiecare a venit sa ia o bucata. Orgia dezinformationala a continuat si in mediul online; Youtube si restul de retele sociale au promovat masiv aceste materiale denigratoare. Personal m-am trezit cu o multime de astfel de materiale in feed in ultimele zile. Avem aici cazul lui Dragogosi, vlogger de Youtube de un an. Vedem ca vizualizarile lui sunt sub 1 000, doar una atingand 2500. Dar, denigrarea la adresa lui Cumpanasu a ajuns la peste 9 000 de vizualizari si e inca in crestere



 


 

Ca el sunt enorm de multe cazuri. Dati o cautare pe Google sau Youtube si va veti convinge! Desigur, cine vrea o audienta record zilele astea face materiale denigratoare la adresa lui Cumpanasu si ale sunt promovate de aceste retele sociale automat dupa cum mi-au intrat mie pe sub nas.

Esecul campaniei de denigrare si cresterea popularitatii lui Cumpanasu in randul tinerilor

Insa munca acestor dezinformatori profesionisti e in zadar, la fel ca si plantarea de probe spre teoria ca Dinca si-ar fi ars fata in acea teava fara fund. Majoritatea populatiei nu crede si nu va crede niciodata aceasta dezinformare ceva dupa cum n-a crezut nici acea minciuna gogonata cu teava, cu toti specialistii si expertii pe care sistemul dezinformator i-a scos „la produs” in mass-media. Cumpanasu insusi a fost omul care a respins in spatiul public aceasta prima minciuna a tevii fara fund. Opinia publica nu si-ar fi dat seama ca arderea fetei in acea teava e o absurditate daca nu zicea mai intai el si nu aducea dovezi clare in acest sens. Pai daca el era autorul rapirilor nu mai bine tacea din gura de la inceput si acum cazul era inchis? El a fost locomotiva exploziei acestui caz in spatiul public. E absurd ce incearca aceste beizadele ale vechilor tortionari sa convinga acum prin aceasta noua campanie de denigrare prin dezinformare media. Dar totusi incearca.

Din pacate toata marile evenimente din istoria secolului al XX-lea, in special cele 2 razboaie mondiale au fost instigate prin aceste tehnici dezinformationale. In scurt timp voi incepe lucrul la al 3-lea documentar despre diversiuni in istorie, dedicat instigarii celui de-al 2-lea razboi mondial, cu detalii fata de liniile generale pe care le-am strans intr-o colectie in cel mai recent documentar al meu  (e narat in engleza dar are subtitrare in limba romana!)

Nu-mi dau seama daca beizadelele de tortionari au gandit singuri aceasta mascarada de denigrare sau au fost ajutati de niste exilati de la case mai mari (…) sa aiba grija de ei. Dar pot spune ca au dat-o cu totii in bara patetic. Denigrarea asta a mers ca unsa la pensionarii dezradacinati in anii colectivizarii, care au inca acel spirit pudic specifica mentalitatii traditionale. Numai ca ei peste o saptamana il confunda pe Cumpanasu cu Iohannis. Faptul ca danseaza si e deschis la discutii de natura sexuala cu tinerii este o crima doar pentru mentalitatea profesoarei aleia ce seamana cu Grumpy Cat din filmul Liceeni de pe timpul lui Ceausescu. Vedem ca tema dansului a ajuns in mod caricatural ofensatoare inclusiv la mentalitatile „liberale” din presa. Iata cum, conform ordinului dezinformational pe unitate, niste mentalitati progresiste din jurul Digi24 iau atitudine de babe retrograde cand e vorba de dans. Daca tatal danseaza cu fiica sa mireasa pentru ei asta ar insemna ca e incest, nu? Asa ceva e la fel de lipsit de sens precum insasi teoria tevii fara fund.

Psihologii tocilari ai inginerilor dezinformarii au pierdut din vedere faptul ca cu aceste instrumente si diversiuni denigrarea merge la pensionari si asceti nu la noua generatie crescuta cu internet si acces la informatie. Cum sa il acuzi pe un om de apetit sexual ridicat cand intregul sistem capitalist se bazeaza pe exploatarea comerciala a sexualitatii in sensul culturii si a comertului  ? Marile diversiuni facute de CIA impotriva lui Osho, a comunismului sau a spiritului boem s-au facut prin asocierea acestora cu inapoierea sociala, nu cu spiritul progresist de care da dovada Cumpanasu. Prostovanii astia au facut exact invers iar rezultatul este o popularizare si mai mare pentru Cumpanasu.


January 8, 2021

Cum se fura o masina cu ajutorul politiei, parchetului, judecatoriei si CEDO





In caz ca preferati textul scris, il puteti citi mai jos:

In acest reportaj va va arata cat de corupta este politia, procuratura si justitia in Romania si cum omul simplu este furat cu ajutorul acestor institutii menite , chipurile, sa stopeze criminalitatea. Veti vedea un caz in care aceste 3 institutii nu doar ca n-au stopat-o, dar chiar au incurajat-o. Acest reportaj nu ar fi fost posibil fara existenta smart-phone-ului, care inregistreaza automat convorbirile telefonice. Aceste convorbiri arata o c totul alta realitate fata de ce au incercat o sub-inspectoare de politie sa o creeze, cu acoperirea unui procuror, unui prim-procuror, unei judecatoare si unui presedinte de judecatorie.

In 12 martie 2017, masina fratelui meu a suferit o avarie medie in timp ce o conducea, cauzata de o soferita neatenta. Au sarit airbag-urile, s-a strambat capota, o aripa, un far, radiatoarele si alte cateva piese pe la roti, dupa cum se vede in constatarea facuta de firma de asigurare, Asirom . Masina putea fi condusa pe o anumita distanta, motorul mergea perfect dar fara radiatoare se supraincalzea. Euro. Fratele meu a decis sa ia banii de pe asigurare pentru a-si lua o masina mai mare, iar pe aceasta mi-a donat-o mie.

Toata reparatia impreuna cu piesele ajungeau undeva la 500 Euro. Piesele din afara puteau fi schimbate si de noi. Insa pentru airbag-uri, centuri si plansa de bord trebuia sa se ocupe un profesionist.M-am informat pe la service-urile din Drumul Taberei si am aflat ca valoarea manoperei pentru interior se situau in jurul a sumei de 100 E. M-am decis pentru service-ului auto CONCEPT CAR SERVICE VEST SRL, cu sediul pe Bd. Timisoara nr. 76D, Bucuresti, pentru ca parea cel mai serios, fiind cel mai mare si mai aratos din zona. Avea un site cu design atractiv, aveau carti de vizita profesionale, bannere si panouri cu reclama in zona. Am vorbit vineri 26 05 2017 cu receptionerul Niculae Costin-Laurentiu, care mi-a comunicat acelasi pret cu cel de la celelalte service-uri si am convenit sa aduc masina in ziua urmatoare din locul unde fusese depozitata. Ma gandeam ca daca sunt seriosi si fac treaba bine cu interiorul voi face si exteriorul tot acolo.

In data de sambata, 27 05 2017, dupa ce am trecut pe la sediul „Concept Car” pentru a confirma ce vorbisem vineri, am dus masina acolo asa cum convenisem o zi inainte. Un prim lucru ciudat a fost disparitia subita a receptionerului Niculae Costin-Laurentiu pentru a semna un act de confirmare a ajungerii masinii in sediu, desi vorbisem cu el inainte si se astepta sa vin. De fapt el urmarea planul de a nu semna nici un act de predare –primire si de a sustrage apoi piese din masina si da a umfla apoi nota de plata, dupa cum vom vedea. In locul lui de depozitarea masinii s-au ocupat niste angajati de rang inferior. La intrebarile mele privind sigilarea ei si alte proceduri tipice, acestia m-au asigurat despre seriozitatea firmei, despre cum sunt ei lideri de piata si cum lumea are incredere in ei si cum nu pot face fata cererilor. Si era destul de logic ce spuneau. Un scandal le-ar fi adus reclama negativa si distrugerea imaginii proprii iar posibilitatea unei fraude mi s-a parut si mie improbabila la acea data. Asa ca, dupa cateva zeci de minute de asteptat dupa Niculae Costin, in cele din urma am decis sa plec, bazandu-ma pe increderea intr-o firma serioase. Oricum, nu se putea face un inventar al pieselor in acel moment. Existand deja un inventar facut de constatarea Asirom, nu mi-a trecut prin cap ca cineva ar fi atat de neinspirat incat sa sustraga piese din masina, dar uite ca exact asa s-a intamplat pana la urma cu acoperirea unor complici din politie, parchet, judecatorie si chiar CEDO.

O zi mai tarziu 28 05 2017 i-am trimis angajatului Niculae Costin un e-mail prin care ii confirmam cerinta initiala pentru reparatia exclusiva a interiorului autoturismului, adica a inlocuirii plansei de bord si a centurilor de siguranta. Am convenit sa cautam impreuna piese de schimb. In urma unei discutii telefonice din data de 08 06 2017, m-a convins ca preturile de pe piata pentru o alta plansa de bord sunt prea mari si ca se angajeaza sa gaseasca o solutie mai buna pentru reparatia interiorului. Insa dupa aproape 2 saptamani nu am primit nici o oferta de pret si pentru piese. De fapt interesul lui era sa traga de timp in speranta ca eu voi uita de intelegerea initiala cu manopera de 100 E pentru interior.

In data de 11 07 2017, l-am sunat pe angajatul Niculae Costin, cerand informatii despre situatia pieselor. Dupa ce a mintit ca imi trimisese deja un e-mail, acesta mi-a trimis in cele din urma un document in format Microsoft EXCEL cu costurile necesare reparatiei. Dar, surpriza, acestea se ridicau la suma 14,226.21 RON. Aceasta suma era cu mult fata de preturile de pe piata ale totalului pieselor si manoperei montarii lor. Mai mult decat atat, din comparatia cu Constatarea Asirom se poate vedea ca numarul de piese ce ar fi trebuit schimbate conform devizului service-ul de reparatii auto „Concept Car Service Vest” era cu 10 mai mare decat cel initial, ajungand la 35. Daca institutiile abilitate si-ar fi facut datoria, numai compararea celor doua documente constatatoare intre ele ar fi fost suficienta spre a vedea ca, la cel de la „Concept Car” erau adaugate piese in plus spre a fi schimbate, adica scoase din masina mea. Insa la acel moment inca credeam ca nu ar risca un scandal care le-ar face antireclama.

Dupa discutii telefonice ulterioare am decis de comun acord sa ma ocup doar eu de achizitionarea pieselor iar ei sa faca doar manopera. Odata cu noile costuri, suma pentru manopera a ajuns la peste 50% din ceea ce mi se spusese anterior, respectiv 798.29 RON. Dar am preferat sa oaccept din dorinta de a face cat mai repede reparatia. In data de 27 07 2017 am dus plansa de bord si centurile de siguranta la sediul „Concept Car Service Vest”, Niculae Costin spunand ca voi fi sunat dupa ce acestea vor fi montate. Am revenit in data de 08 08 2017 cu un apel telefonic catre angajatul Niculae Costin care nu mi-a confirmat inceperea lucrarii, spunandu-mi sa revin cu un telefon a doua zi, pentru informatii. De atunci n-a mai raspuns la telefon pana in data de 16 08 2017, cand mi-a comunicat refuzul de a efectua schimbarea plansei de bord si centurile de siguranta pe motiv ca service-ul in cauza nu efectueaza decat manopera totala, la preturile indicate in documentul trimis via e-mail in data de 11 07 2017. In data de 17 08 2017 mi-a trimis urmatorul mesaj SMS:

„Buna ziua, tinand cont ca nu putem ajunge la o intelegere seful meu a dat termen pana maine la ora 09:00 sa ridicati masina. In caz contrar aceasta va fi garata pe bd.timisoara. Va multumesc”

In data de 22 08 2017 fratele meu impreuna cu un alt mecanic auto au mers la sediul „Concept Car Service Vest” pentru a prelua masina. Dupa cum am anticipat, cum au ajuns acolo au constat lipsa mai multor piese din ea, printre care si a bateriei. Angajatii service-ului de reparatii auto „Concept Car Service Vest” au sustras mai multe piese din masina. Era clar ca fusesem victima unei escrocherii si ca nu mai puteam risca sa o ridic de acolo nereparata fara sa am certitudinea ca nu lipsesc alte piese din ea. Practicile firmei „Concept Car” se dovedisera a fi dubioase si increderea mea in ei a disparut in acel moment. Trebuia sa gasesc o cale pentru a-i obliga sa repare intreaga masina la pretul pietei si sa isi puna garantia pe functionarea ei. Daca masina s-ar fi stricat rapid, atunci acesta ar fi fost un semn ca alte piese fusesera sustrase din ea.

Din pacate, n-am gasit nicio institutie care sa imi protejeze proprietatea in fata acestor hoti. De aici incolo lucrurile au devenit si mai murdare odata cu sesizarea autoritatilor. Am facut o plangere penala la parchetul de pe langa judecatoria sectorului 6 in care am pus copie a celor 2 avize spre a se vedea diferenta de piese lipsa, datele mecanicului care l-a insotit pe fratele meu, ce a fost ulterior de acord sa fie martor. Am solicitat in ea reparatia masinii conform cu pretul pietei, eu urmand sa le furnizez piesele ce trebuie inlocuite conform cu Constatarea Asirom. De asemenea, am solicitat si garantia existentei celorlalte piese originale care nu au fost afectate de avaria produsa in data de 12-03-2017.

Si eu si fratele meu am fost audiati apoi de sub-inspectorul de politie Piper Nicoleta Rozalia. Dar ea mai mult a cautat sa gaseasca justificari de neincepere a urmaririi penale decat sa constate cele intamplate. Remarcabila este minciuna specifica unei mentalitati infantile din declaratia lui Niculae Costin cum ca scoaterea bateriei ar fi o procedura interna a firmei pentru evitarea incendiilor, dupa cum se vede in pagina a 3-a a raportului. Pana si acest raport atesta ca aceasta presupusa procedura se aplica doar in cazul „autovehiculelor avariate grav”. Dar asa ceva nu a fost cazul cu masina mea, care avea motorul intact si numai lipsa radiatorului nu permitea deplasarea pe distante mai lungi din cauza supraincalzirii motorului. Asadar, nefiind „avariata grav”, bateria din masina mea nu ar fi trebuit sa fie scoasa deloc, conform regulii insasi a acestei pretinse proceduri. la o ora distanta de cand fratele meu a vazut lipsei pieselor din masina, Niculae Costin pare sa nu stie nimic de vreo procedura de scoatere a bateriei din locul ei dar nici de lipsa ei, dupa cum se intelege din discutia telefonica avuta cu el.

Dar, de fapt, aceasta presupusa procedura este neconfirmata de specialisti, inventata ad-hoc pentru a justifica ceea ce vazusera martorii. Bateria nu e nevoie sa se scoata fizic ci e suficient sa fie doar deconectata de la borne, pentru evitarea riscului unui incendiu. Daca prin absurd ea ar fi scoasa cu buna credinta si aceasta ar fi fost intr-adevar procedura, atunci ea trebuia pusa la loc, conform finalului normal al procedurii, din moment ce am fost somat sa vin si sa iau masina.

Dar cand fratele meu impreuna cu mecanicul amintit s-au dus sa ia inapoi masina in data de 22 08 2017, dupa somatia lui Niculae Costin, bateria si alte piese erau lipsa, deoarece mai multe furtunuri din zona motorului stateau suspendate in aer. Insa raportul sub-inspectorului de politie Piper Nicoleta Rozalia nu tine cont de declaratia fratelui meu iar mecanicul auto care l-a insotit nici macar nu a fost audiat. Declaratia sa de specialist era in masura sa certifice absenta mai multor piese din zona motorului, nu doar bateria. Fireste ca daca ar fi tinut cont de acest detaliu, mai greu s-ar fi putut gasi o justificare si pentru asa ceva.

Practic fratele meu si mecanicul au fost decazuti din calitatea de martori. Niciunul dintre sub-inspectorul de politie Piper Nicoleta Rozalia, apoi de prim procurorul Cristian Gheorghe, care a dispus neinceperea urmaririi penale, de judecatoarea Dana Boroi, care a respins ca nefondata plangerea mea impotriva solutiei procurorului, de presedintele judecatoriei sectorului 6 Bogdan Gavrila care a pus parafa pe hotararea respingerii si, in final, de insasi CEDO, nu au tinut cont de declaratia primului martor si nu li s-a parut oportuna audierea celuilalt. Niciunul dintre acesti reprezentanti ai institutiilor sus amintite nu au gasit vreo neregula in absurdul afirmatiei lui Niculae Costin ca „ulterior discutiei telefonice referitoare la decizia firmei de intrerupere a colaborarii, a fost montata bateria la locul ei, solicitandu-i-se clientului sa se prezinte la sediul firmei pentru a ridica autoturismul”. De fapt bateria a fost pusa la loc in urma discutiei telefonice in care ii atrageam atentia despre lipsa ei si nu in urma deciziei firmei de intrerupere a colaborarii.

In loc sa cerceteze oportunitatea acestei pretinse proceduri si sa caute dovezi sau indicii care sa ateste motivele celor 2 parti de a nu spune adevarul, sub-inspectoarea de politie Piper s-a multumit sa demonstreze faptul ca bateria ar fi putut fi schimbata anterior aducerii masinii la sediul „Concept Car”. Nu a fost interesata sa vada data de 17-08-2017 a SMS- lui de somatie trimis de Niculae Costin cu 5 zile inainte ca fratele meu impreuna cu mecanicul sa inspecteze masina in sediul „Concept Car”, cand au constatat lipsa pieselor. Desigur, daca aceasta ar fi fost „procedura”, atunci bateria ar fi fost pusa la locul ei inaintea trimiterii somatiei, nu dupa ce eu i-am amenintat cu plangerea penala. Sub-inspectorul de politie Piper a luat practic de buna declaratia a lui Niculae Costin in defavoarea declaratiei martorilor si a documentelor care o dovedeau ca fiind una mincinoasa. De asemenea scoaterea bateriei de la locul ei nu i s-a parut suspecta nici procurorului Voicu Fanel, nici prim procurorului Cristian Gheorghe, nici judecatoarei Dana Boroi, nici presedintele judecatoriei sectorului 6 Bogdan Gavrila si, nici celor de la CEDO. Niciunul dintre acestia nu si-au pus intrebarea fireasca asupra motivelor pe care le-as fi avut eu sa schimb bateria inainte din moment ce profesia mea nu are nicio legatura cu achizitionarea si comercializarea de piese auto. In schimb, profesia de receptioner caroserie a lui Niculae Costin si a activitatii firmei „Concept Car” care puteau comercializa aceste piese, impreuna cu o vasta traditie a societatilor comerciale pentru inselare a cetateanului nu li s-au parut motive de suspiciune.

Apoi in raportul sub-inspectoarei de politie Piper exista o justificare hilara pentru faptul ca Niculae Costin a disparut din sediul firmei si a nu intocmi un proces-verbal de predare-primire, desi cu o ora inainte fusesem sa cer confirmarea pretului si aducerii masinii. A existat discutie telefonica cu Niculae Costin in acea zi, in care eu ii ceream sprijinul pentru a inchiria o masina platforma si s duce masina la sediul „Concept Car”. Dar, la audieri el a sustinut ca nu as fi ajuns cu masina platforma in sediul „Concept Car”, fiind cumva pierdut pe drum. Imaginati-va povestea de adormit copiii, cum ca o masina platforma venita de nicaieri a venit de pe strada in garajul unde era masina mea garata, a luat-o de acolo fara sa observe nimeni si a dus-o in sediul „Concept Car”, lasand-o acolo, in lipsa oricarui proprietar. Puteti sa credeti aceasta versiune? Si totusi ceasta nascocire a fost insa crezuta de sub-inspectorul de 6 oameni din politie, procuratura, judecatorie si, in final, CEDO. .

Chiar daca acest fenomen improbabil s-ar fi intamplat, Niculae Costin tot ar fi trebuit sa intocmeasca ulterior acest act constatator, in urma discutiilor telefonice in care se aude cum confirma ca stie cine este proprietarul masinii. La cateva zile dupa lasarea masinii la sediul „Concept Car”, am avut urmatoarea discutie telefonica cu Niculae Costin. De asemenea, emailul trimis de mine pe data de duminica 28 05 2017, la o zi dupa lasarea masinii la sediul service-ului de reparatii auto „Concept Car” ar fi putut fi un indiciu ca fusesem intr-adevar acolo. Din pacate sub-inspectorul de politie Piper Nicoleta Rozalia nu a dorit sa verifice casuta mea postala electronica impreuna cu data trimiterii acestui mesaj pe care eu am fost dispus sa o prezint la audieri. Reticenta sa nu mi s-a parut initial de banuit. Am crezut ca nu mai e nevoie si de acesta, in conditiile in care existau atatea probe. Insa de fapt sub-inspectoarea de politie Piper nu voia sa mai munceasca si pentru a gasi justificare in favoarea „Concept Car” si pentru aceasta proba. Desigur, Niculae Costin nu a intocmit acest proces verbal cand am adus masina in sediul „Concept Car” si nici ulterior pentru ca interesul lui era sa evite facerea unui inventar pentru ca apoi ori sa scoata o suma mare de la mine, ori sa scoata piese din ea. Dorind sa nu lase urme prin e-mail el a si decis sa nu raspunda e-mailului din data de 28 05 2017 decat tocmai pe 14 iunie, cerandu-mi sa-l contactez doar telefonic. Insa n-a banuit ca smart-phonurile inregistreaza convorbirile si nici ca eu puteam sa ma intorc la aceste inregistrari pentru a le folosi ca proba ulterior, cand imi voi fi dat seama ca am fost victima unui furt. Asta a fost greseala lui si a celor care l-au acoperit ulterior.

Pe baza acestui raport procurorul Voicu Fanel, care a instrumentat cazul in dosarul 6908-P-2017, a emis o ordonanta de clasare. Printr-o manevra dibace, el a schimbat acuzatia initiala de „tentativa de furt” in cea de „abuz de incredere” iar Niculae Costin a fost ridicat de la stadiul de invinuit in cea de martor. In ordonanta emisa la 11-09-2018 acesta face o separare (numita in termenii juridici „disjungere”) intre cercetarile pentru „abuz de incredere” si „tentativa de furt”. Interesant este faptul ca, desi cercetarile s-au concentrat pe infractiunea de „abuz de incredere”, promitand cercetari ulterioare pentru infractiunea de furt, totusi ordonanta in cauza face referire si la infractiunea de furt, dupa cum arata insusi raportul sub-inspectorul de politie Piper. Nu exista un motiv real de includere a infractiunii „abuzului de incredere” in cercetare. Iar daca tot s-a deschis spre cercetare aceasta a 2-a infractiune , nu exista un motiv real separare ale celor 2 infractiuni, deoarece faptele au fost aceleasi iar alte cercetari nu s-au mai facut. Dovada este faptul ca martorul mecanic nu a fost audiat si la mai bine de 3 ani de la acest eveniment nu exista vreo informatie despre vreun „dosar nou”.

Am strans toate acestea de mai sus intr-o completare la plangerea initiala impreuna cu inregistrarile convorbirilor telefonice pe care le-ati auzit si le-am depus la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 6, in luna octombrie 2018. In data de 27-11-2018 prim-procurorul Cristian Gheorghe a emis o a doua ordonanta de clasare pentru acest dosar, ca raspuns la plangerea mea fata de ordonanta procurorului Voicu Fanel. Ca sa fie meniul complet, la finalul ei am fost obligat la 30 de lei cheltuieli judiciare.

Impotriva acestei ordonante de clasare am facut plangere in luna decembrie 2018 la Judecatoria sectorului 6, in care precizam simplu ca cercetarile nu au dispus expertiza specializata pentru a analiza veridicitatea afirmatiei angajatului Niculae Costin cum ca ar fi scos bateria din locul sau pentru a evita un incendiu si ca nu a fost audiat martorul care a constat lipsa mai multor piese din zona motorului. In data de 19-02-2019 judecatoarea Dana Boroi, sustinuta de presedintele judecatoriei sectorului 6 Bogdan Gavrila, practic relua ce se spusese anterior, respectiv ca nu ar exista „probe care sa ateste ca angajatii SC Concept CAR SERVICE VEST si-au insusit piese de la autoturismul persoanei vatamate”. In absurditatea formularii specifice limbajului juridic intreb oare prin ce mai sunt „persoana vatamata” daca nu exista probe de vatamare de la singura sursa ce ma putea vatama?

Remarcabila este eroarea sau intentia premeditata de eroare de dactilografiere, prin care in loc de „accidentul din 12.03.2017” a devenit ca prin minune „incendiul din 12.03.2017” (pag. 2, ultimul rand) in urma caruia nu a existat vreun incendiu. Aceste termen eronat „incendiu” induce in eroare spre a justifica scoaterea bateriei din interiorul autoturismului sus-mentionat pentru a evita un incendiu, asa cum a declarat angajatul Niculae Costin.

Asadar camera preliminara a judecatoriei sectorului 6 a respins ca nefondata plangerea, in felul acesta fiind epuizate caile de atac. La final, pe langa faptul ca nu mi s-a oferit vreo garantie a repunerii pieselor la locul lor, am fost obligat de data asta la plata a 100 de lei cheltuieli judiciare. Nicio alta instanta de rang mai inalt precum Tribunalul, Curtea de apel sau Inalta curte de Casatie nu mai primeau atacarea acestei hotarari definitive. Prin urmare, am decis sa o atac la CEDO printr-o plangere redactata cateva luni mai tarziu. Raspunsul CEDO a fost ca plangerea este inadmisibila. Recent am vizitat sediul „Concept Car”, unde am constatat ca aceasta firma a disparut pur si simplu, la fel ca insasi masina mea. Angajatii de la noua firma mi-au spus ca nu au legatura cu „Concept Car” si ca aceasta ar fi dat faliment . Simtindu-se incurajati de acesti adevarati bodigarzi infractorii de la „Concept Car” au plecat cu masina mea cu tot. Iata ce a ajuns Romania anului 2020: o tara guvernata de dictatura infractionala. Daca esti prejudiciat si faci si demersuri pentru recuperarea prejudiciului, ajungi si mai prejudiciat. Romania a ajuns o jungla a hotilor sub patronajul CEDO si a Occidentului, in general.

Va rog sa distribuiti acest material pentru a vedea daca mai exista vreo institutie in aceasta tara care poate sa-mi faca dreptate si sa-mi recuperez masina.