Ju$titia amendeaza Jandarmeria pentru abuzuri savarsite acum un an impotriva protestatarilor din Piata Universitatii: pastila pentru cei ce nu casca gura la TV

January 21, 20130 comentarii





21 01 2013

In urma cu un an, in ianuarie 2012, au izbucnit protestele impotriva lui Basescu si a sistemului ticalosit pe care in fata il critica iar pe din dos il aplica voiniceste. Democratia romaneasca croita dupa tiparul neoliberalismului cel mai atroce si-a aratat coltii totalitari. Jandarmeria si-a demonstrat rolul de armata interna dupa cum democratia si-a aratat fata de totalitarism negociabil. Amenintarile subtile fata de eventualii nedecisi in privinta sustinerii protestelor prin legitimari si interogari ad-hoc pe bulevardul Magheru si, mai ales, diversiunea cu anarhistii infiltrati de ei insisi in randurile protestatarilor, despre care am scris aici, sunt instrumente specifice sistemului totalitar. Mass-media, sustinuta prin publicitate de corporatii, sau prin cererea de reportaje favorabile chiar de resorturile statului insusi, a continuat aceasta manipulare pornita in strada. Armata de analisti politici de prin studiouri care fac iluzionism politologic cu teorii jalnice despre societate si lume si-a luat si ea partea. Nu? Imi vine in minte cazul unei astfel de (pseudo)vedete TV news care la un moment dat facea niste afaceri specifice unui mare mafiot de institutie. Astfel de mercenari ideologici ii picurau si inca ii picura pe creier lui gura-casca din fata TV-ului ideea ca cine nu sustine nici un partid politic dar are o atitudine politica este de fapt un anarhist. Iata cum ideologia intampina practica! Jandarmeria aplica, mercenarii retori dezbat si dau verdicte in platourile TV. Si uite asa ajunge majoritatea sa creada ca protestul politic care, chipurile, este garantat de Constitutie, ar fi de fapt un act de huliganism. In acest caz abuzurile jandarmilor par o corectare a unei anomalii anterioare si nu abuzuri.




Numai ca sunt si destui cetateni in tara asta si in lumea asta care nu prea rezoneaza la tipul acesta abject de manipulare. Ei bine, pentru ei statul de drept a venit cu o pastila de adormit copiii. La un an dupa evenimentele din Piata Universitatii iata ca incep carpelile de imagine ale sistemului. Aflam din majoritatea canalelor mass-media ca Jandarmeria a fost amendata intr-o prima decizie cu 5 000 RON pentru abuzuri de catre Justitie? Vai vai vai! Ca sa vezi cum functioneaza el statul de drept ca pe roate! Daca justitia condamna jandarmeria se vede treaba ca se vrea a se arata despre cum functioneaza institutiile statului de drept care, vezi doamne, se sanctioneaza si se limiteaza unele pe altele. Sunt sigur ca in aceasta noua stratagema s-au prins deja multi care au inteles ingineria de manipulare de acum un an si n-au inghitit-o. Pentru acesti sceptici sistemul isi spala pacatele intr-un mod mai subtil, mai pe intelesul circumspectoid al celor ramasi neatins de gogosile de la TV.

In mod normal o astfel de decizie trebuie data imediat daca judecatorul si justitia in general este impartiala. Cand un drept fundamental promis de sistem (adica libertatea de exprimare si de intrunire publica) este incalcat atunci sistemul trebuie sa apere acest drept promis si sa isi sanctioneze erorile. Parca asta este povestea despre autocontrolul institutiilor unele pe altele, nu? Nu era nevoie de un proces lung, nu era nimic de dezbatut, nu era nevoie de mii de ore de audieri si nici de avocati care sa se bata in retorica. Pur si simplu niste jandarmi au rapit un om care filma, i-a luat aparatul, i-a luat telefonul, l-a inchis intr-un anume spatiu ca la inchisoare si i-a interzis orice posibilitate de a comunica cu exteriorul pana cand vine „seful”. Nu iti trebuie un an ca sa condamni asa ceva. Se mai puteau amana divorturile, scandalurile si alte lucruri pe care justitia a decis sa le judece inaintea acestei grave violari a Constitutiei?

Daca o astfel de amenda ar fi fost data exact atunci, eventual la cateva zile dupa eveniment atunci lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Poate ca unii dintre cei speriati de jandarmi ar fi prins curaj iar protestele nu s-ar fi stins usor ci ar fi luat amploare. La 10% cat avea Basescu atunci nu prea vad cum ar fi putut rezista in fata miscarilor de strada. Noroc cu rezistenta armata impotriva cetatenilor ca altfel se ducea de rapa „statul de drept” !

In orice caz, la un an dupa ce lumea s-a convins ca totalitarismul vopsit in libertate este singura iluzie oferita de sistem pentru linistea sclavului platitor de impozite, iata ca a venit si justitia sa isi arate miopia si nepartinirea. Printzipul care va sa zica! Eu sunt perfect convins ca daca protestele ar fi continuat pana astazi justitia tot nu dadea un astfel de verdict. Ea ar fi judecat gainarii si altele de genul asta iar dosarele cu abuzurile ar fi ingalbenit prin sertare la fel cum au patit si cele cu casele nationalizate in care stateau politicieni sau rude ale acestora. Asa cum ordinul pentru abuzuri a venit de la obscurii sistemului tot ei sunt cei care au dat acum ordin sa fie pedepsiti cei care au savarsit abuzuri in fata cetateanului „cel mare si sfant”. Eventual o trecere in rezerva pe vreo insula exotica pentru cefele de porc care s-au luptat cu puhoiul…

Cei care insa s-au lasat (re)pacaliti de o astfel de manipulare sunt invitati sa faca o analiza babeasca: institutia nu este o persoana concreta. O amenda primita de cetateanul X pentru un anumit lucru se simte in viata lui, in casa lui si pe masa lui. Nu acelasi lucru se intampla cu institutia. Aici este vorba despre o regie ieftina. Poate sa-i dea justitia o amenda jandarmeriei cat bugetul Romaniei ca nu jandarmeria o va plati ci tot cetateanul. Ba chiar victoria impotriva unei institutii in justitie este incurajata de resorturile sistemului ticalosit.
Rolul unui astfel de element de magie este acelasi pe care il are orice aparenta umanista a sistemului neosclavagist: acela de a-l distra, de a-l imbata pe sclav si de a-i face viata suportabila in schimbul slujirii. E grea munca din fabrica, intr-adevar; dar daca la un moment dat vei ajunge tu insuti presedinte, rege, sef, etc! E timpul pentru inflacarari neoliberaliste! E timpul pentru entuziasm cetatenesc! Iata cum cetateanul se lupta si castiga in fata institutiei! Luati de munciti sclavilor ca avem de platit amenda! Daca tot s-au dezumflat protestele si nu mai e nici un pericol sa ne pierdem fotoliile cu sofer si vila haideti sa aratam ce sistem democratic si institutional autoreglativ am creat! E timpul sa aratam ca traim in libertate! Traiasca statul de drept! Amin!





Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved