Energia nucleara in stadiul unui nou record

October 16, 20160 comentarii



Laboratorul de fizica a plasmei din Princeton ar fi realizat de curand un record de fuziune nucleara, atingand pentru cateva secunde o temperatura de 60 de ori mai mare decat cea din centrul soarelui. Nu pot sa verific pentru ca n-am competente in domeniu. Si nu atat recordul ma intereseaza cat mai ales posibilitatea de a scoate energie nucleara fara deseuri, dupa cum se spune in acest video.


Desigur, nici asta n-am de unde sa stiu daca e adevarat. Insa in domeniile astea nu se minte ca la TV. Deci putem sa le acordam incredere acestor oameni. Oricum, la ce avem acum, energia nucleara este de departe cea mai puternica, si printre cele mai curate alaturi de energia solara, a vanturilor si valurilor.



Desigur, numai gandul la temperatura asta colosala e infricosator. Cunoastem dezastrele generate de bomba atomica sau cele de la centrala Cernobil. Nu pot sa-mi imaginez cum ar putea fi depozitata o astfel de energie si cum temperatura asta infernala poate fi izolata de temperatura normala de pe pamant. Cum de nu-si topeste invelisul protector? Dara ceste temeri nu trebuie sa ne opreasca in a fi curiosi fata de fenomen. Si focul era pentru primitivi ceva periculos. Si iata ca, intre timp, l-am domesticit. Asa se poate intampla si cu aceasta teribila energie nucleara.

. Mai multe aici




Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved