Sa vedem dincolo de alba-neagra politicianista! Despre megaevaziunea fiscală practicată de marile corporatii in Romania

November 12, 20180 comentarii



Romania trece prin cea mai neagra perioada a istoriei ei. Niciodata in istoria nu s-a inregistrat un asemenea grad de stagnare si degradare sociala. Principala problema a acestei intarzieri nu este faptul ca politicienilor corupti fura. Ei fur mult, dar nu sunt multi. Romanii pot totusi acoperi hotiile lor. Vilele si domeniile lor de lux impartite prin tara si strainatate ajung la un miliard de euro. Hai sa zicem chiar 10! Dar asta e vax fata de miile de miliarde de euro care dispar din tara prin practicile off-shore. Asta inseamna ca marile corporatii care nu platesc impozite in acord cu cifrele de afaceri. Prin urmare, nu exista bani pentru spitale, scoli si autostrazi.

Compania cu cea mai mare contributie la bugetul de stat este OMV Petrom. Ea este estimata ca fiind cea mai mare companie de petrol din Balcani. Pe site-ul lor https://www.omvpetrom.com/portal/01/petromcom nu putem gasi exact si transparent care este profitul anual facut de aceasta companie. In presa apar diferite sume, precum 870 milioane Euro in 2011, conform cu Ziarul Financiar  , sau 2,489 miliarde de lei in 2017, conform Digi24. Insa fara citarea unor surse credibile, acestea sunt simple vorbe.



Conform cu vechiul cod fiscal, impozitul pe care persoanele fizice si juridice il datoreaza statului era de 16%. Dupa OUG 79/2017 de modificare a sa, noul impozit este de 10 %. In stilul sau caracteristic ANAF, nu publica sumele nominale cu care marile companii au contribuit la bugetul de stat. Poate ca or fi pe undeva ascunse prin site-ul lor stufos. Eu unul nu le-am gasit dupa cateva ore de cautare. Nici Institutul National de Statistica nu da informatii mai clare .

Nu e gaseste nimic oficial accesibil oricui pentru a vedea ce impozite plateste aceasta megacompanie statului roman. Si ne putem da seama de ce. Pentru ca OMV Petrom, precum toate marile corporatii din Romania, fac evaziune fiscala sau isi smecheresc in asa fel profiturile incat nu platesc impozitele conform cu profitul real realizat. Bancile, cele care iau pielea de pe imprumutati prin dobanzi uriase, comisioane si alte subterfugii, declara si ele ca inregistreaza pierderi. Pai cum sunt aceste pierderi, din moment ce ele pur si simplu au dus in pragul sinuciderii zeci de mii de romani? Ei bine, prin aceeasi practica de ascundere a profiturilor. Aici e toata explicatia pentru starea deplorabila a societatii romanesti.

Orice fel de initiativa antreprenoriala ce vine de la cetateanul simplu de a iesi din saracie care e concurenta la produsele straine este decapitata prin amenzi abuzive date de garda financiara sau impozite halucinante calculate de ANAF. Daca aveti cunostinte ce au avut firma intrebati-i despre practicile ANAF. Pentru ceilalti va distribui unul dintre multele video-uri pe care Malin Bot l-a facut despre modul absolut talharesc in care ANAF calculeaza impozitele pentru omul simplu.


Toti cei pusi pe butuci au trecut prin ceea ce descrie Malin in acest video. Singura initiativa lasata in pace e comertul, adica promovarea produselor straine.

Cert este ca OMV Petrom nu este trecuta intre datornicii la bugetul de stat, dupa cum se vede aici  . Si ca ea nu exista nici alte companii mari. Datornicii sunt amarastenii. Publicarea in lista asta a datornicilor e un semn ca vei fi pana la urma executat de ANAF. Va trebui sa te apuci de altceva, pentru ca de fapt deranjezi concurenta produselor straine…

Haideti sa luam un alt caz concludent: „Afacerea Microsoft”, prin care statul roman a platit licente la preturi duble (declarand ca le ia la jumatate de pret). Paradaratul a inceput din 2003, si gangsterii s-au certat la impartitul prazii. Asa ca cineva a ciripit in presa si asa s-a itit scandalul. Altfel, SRI, care supravegheaza de sus, n-a zis nimic. Ca de, E Microsoft… Au fost condamnati cativa pioni (Dumitru Nicolae, Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan Pinalti) dintr-o intreaga gasca ce insemna practic 3 guverne, respectiv Nastase, Boc si Ponta. Au fost chemati la DNA si sefii Fujitsu Siemens Computers Romania si Microsoft Romania (Claudiu Florica si Silviu Hotaran), prin care s-a derulat afacerea. Dar nimeni nu indrazneste sa zica ceva de Viktor Malinowski, Markus Dekan si Heinz Mazinger , cu functii de director, director general si director financiar la Fujitsu Siemens Computers Austria, cu care Guvernul Romaniei a incheiat „afacerea”. E clar ca si ei au fost parte la parandarat, luandu-si partea leului ca sa uite de suprapretul incasat. In felul asta banii s-au impartit la toti „ca sa ajunga la toata lumea”. Inclusiv cei 3 . Dar nimic despre ei. Nicio invinuire internationala? De ce? Pai pentru ca ce au facut ei se suprapune peste un interes general al Occidentului de a tine Romania in intuneric.

Ce face UE fata de escrocheria asta? Tace malc. La fel a facut constant, in cazurile de derapaj ale societatii catre dictatura clasica. Am constatat cu stupoare ca toate marile agentii de presa occidentale au transmis acelasi mesaj cu crimele din 10 august : un minutel prapadit din care reiesea mincinos ca protestatarii au provocat jandarmii si ei au reactionat in legitima aparare. Adica insasi propaganda antenatrista si Romania TV. Reuters, BBC, Euronews, ABC, CNN, toti. Un fel de gazeta mincinoasa de pe timpul comunismului, multiplicata in fonturi si sigle diferite . Pai cum sa nu taca? UE si toata civilizatia occidentala are nevoie de emigranti care sa faca munci pe care nu le mai vor nativii, precum cele de gunoier, constructor, capsunar sau programator. Cu cat mai mare haosul si indobitocirea in spatiile limitrofe, cu atat mai multi astfel de emigranti si cu atat mai mare profit. Am descris acest mecanism in detaliu aici

Nu inseamna ca Occidentul ar fi dusmanul Romaniei, asa cum zic psd-istii si nostalgicii dictaturii. Dar el are de castigat de pe urma indobitocirii noastre, prin migratia fortei de munca despre care am detaliat aici . Doar ca realitatea urmelor profitului ii indica pe ei principalii beneficiari ai haosului din tara. Locuitorii din spatiile marginale tarilor dezvoltate sunt dispusi sa faca muncile acelea, momiti si de promisiunea atingerii visului american de imbogatire, candva. Prin urmare face tot ce ii sta in putere sa tina populatia dispusa sa emigreze in stare de mizerie. Malin Bot imi spunea direct in Piata, si a reluat ideea asta in video-urile ulterioare, ca UE are interes sa ne dezvoltam maxim pentru ca atunci vom contribui mai mult la bugetul european, pe masura PIB-ului. Nu sunt de acord cu asta. Taxele platite catre EU sunt aceleasi. Apoi, o astfel de crestere economica bazata pe productie, va aduce gauri in productia companiilor europene pe care cele romanesti le-ar concura. UE nu vrea asta. Ei vor de la noi pe de o parte resurse naturale pentru produsele pe care ni le vand apoi. Apoi, ei mai vor de la noi resurse umane pentru muncile mentionate mai sus. Prin urmare are de profitat de pe urma haosului din tara, atata timp cat acesta nu degenereaza in pierderi de vieti omenesti. Asa ceva inseamna o pierdere a sclavilor, ceea ce nu e de dorit. Si e normal ca ei sa il duca pana la limita suportabilitatii cetatenesti, adica pana intr-acolo incat sa nu se creeze o rascoala generalizata. Mecanismele de sondare a opiniei publice arata direct care este acest nivel de suportabilitate si pana unde se poate intinde coarda, fara escaladarea situatiei.

Ce sunt politicienii in toata megaescrocheria asta? Niste piese de deruta. Un element de tampon. Ei sunt lasati intentionat sa fure cateva miliarde, pentru ca omul simplu sa ocheasca spre ei. In timp ce miile de miliarde din off-shore nu se vad. Spectacolul politicianist secundar e indeplinit ca la circ. Politicienii sunt apoi plimbati pe la DNA cu surle si trambite, si tinuti cativa ani pe la inchisoare la domiciliu, sau cu regim special. Se poate spune ca exista un pact intre primul nivel de decizie in EU si chiar intreaga lume si politicienii romani. Rolul lor e sa-si vanda pur si simplu cativa ani din viata pe o imagine de gangsteri de lux. Despre spiritul lor antisocial, si chiar al nostru in general ca natiune, am vorbit aici:



Cei de "la butoane" stiu ce apucaturi avem, asa ce ne servesc exact oglinda. Pactul cu ei are urmatoarea forma : „furati baieti cat puteti, da’ preluati voi furia populara si stati ascunsi dupa aia, ca trebuie sa le oferim o viziune credibila!”. Si in felul asta ramanem blocati in retorici de acum 20 de ani, ca Iliescu, ca comunismul… Il vedem pe Dragnea, Udrea , Nastase si altii, care au furat milioane, si nu vedem adevarata hotie a furtului via off-shore a sutelor de miliarde. Din pacate acesta e un test de neputinta si naivitate. Poate ca pentru unii exista interese. Dar multi nu trec testul naivitatii si nu vad dincolo de perdeaua politicianista. Asta am incercat sa le arat protestatarilor din Piata Victoriei, in data de 10 noiembrie.



Cu Malin am avut o dezbatere normala, insa unii dintre comentatorii lui par sa nu poata iesi din aceasta bula si sa vada dincolo de paravanul PSD si al politicienilor in general. E bine totusi ca ies in strada, toti ar trebui sa faca asta indiferent de ce simpatii politicianist-secundare au. Dar noi am putea negocia mai bine cu ei nivelul nostru de trai daca am fi ceva mai iuti la minte si am incepe cu totii sa aratam degetul si spre UE. Macar pentru pasivitatea de care au dat dovada in acesti ani. Daca nu intelegem acest mecanism simplu de profit, atunci ne meritam naivitatea.




Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved