Cele 15 min(ci)uni ale capitalismului în România

December 21, 20220 comentarii



Mă uit la TV și nu pot să cred cum se minte despre 21 decembrie 1989, la fel și cum cei de dinainte de acea dată mințeau. Un minidocumentar îl prezintă pe istoricul Adrian Cioroianu mințind despre cum muncitorii de la mitingul din 21 decembrie ar fi început să-l huiduiască în masă pe Ceaușescu. Au fost o mână de securiști care au început să se lupte între ei, alături de o dubă cu niște boxe ce difuzau sunete de huiduieli de pe undeva din Calea Victoriei, după cum se vede la minutul 61 din documentarul meu "Sadismul in politica internațională" . Falsificatorii istoriei încearcă să impună această minciună, dar se vede clar cum Ceaușescu reușește să continue discursul și cum muncitorii îl susțin. Mulți am crezut minciuna asta, și credulitatea asta ne-a costat pierderea unei părți din viață, asa cum am pățit-o eu . Așa-numita revoluție n-a fost făcută de popor, ci de cel care l-au dus acum in pe făgașul dispariției, conform tendințelor actuale.

Comuniștii au fost mari mincinoși , dar ce au spus despre capitalism a fost purul adevăr. Problema comuniștilor a fost aceea că nu ne-au spus adevărul complet despre capitalism. Să ne fi spus ei despre Pearl HarborPearl Harbor, și românii ar fi ieșit în apărarea lor, așa cum sirienii au făcut față de Bashar al-Assad, împotriva căruia poporul s-ar fi recoltat.

Minciunile comuniștilor vizează idealuri imposibile, precum egalitatea în proprietate, sau despre nivelul de productivitate al economiei centralizate. Minciunile capitalismului vizează evenimente tragice in masă de eugenie socială și război, cu sute de mii și milioane de morți. Minciuna capitalistă se face in cele mai mici detalii începând de la politicieni, publicitate făcută de companii și până la profilul din social media.

Eram puşti naiv când am râs de parodia de mai jos despre sistemul comunist

Cele 7 minuni ale comunismului:
1. Toată lumea avea de lucru.
2. Deşi toată lumea avea de lucru, nimeni nu muncea.
3. Deşi nimeni nu muncea, planul se făcea peste 100%.
4. Deşi planul se făcea peste 100%, nu puteai cumpăra nimic.
5. Deşi nu găseai nimic de cumpărat, toată lumea avea de toate.
6. Deşi toată lumea avea de toate, toţi furau.
7. Deşi toţi furau, niciodată nu lipsea nimic.


Bloguri, site-uri şi social-media au repostat până la refuz cest text, care arată în mare parte că economia comunistă era inferioară celei democratice şi că sistemul era o minciună. Eram atât de convinşi cu toţii că vom intra în era prosperităţii încât astăzi ne ia pe majoritatea cu sictir dacă o mai vedem.

Acum, că am cunoscut ce este şi capitalismul, pot spune exact că ea este creată exact de cei ce au creat şi tragedia din decembrie 1989, cu peste 1000 de morţi * . Principalul lor of se pare a fi fost faptul că românii erau cam leneşi şi nu munceau în blajinul sistem comunist. Şi, hop, hai să implementăm un sistem care să extragă mai eficient munca românilor: capitalismul. La prima vedere, o astfel de măsură pare fairplay; munceşti mai mult, câştigi mai mult. Şi comuniştii aveau sloganul lor celebru „Nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine”. Problema e că acest capitalism s-a dovedit a fi mult mai rău decât ne spuseseră ei. „Munca fără pâine” se practică în salariile mici ale românilor faţă de cantitatea de muncă extrasă de pe ei. La o treime de secol de democraţie, doar o minoritate prosperă. Majoritatea dintre cei ce fac parte din această minoritate sînt angajaţi din instituţiile represive, cu rol de a reprima revolta poporului, sau cunoştinţele lor apropiate.

Şomajul din anii 1990 i-a făcut pe mulţi să fie nostalgici faţă de vechiul regim. De ceea această parodie în 7 puncte începe chiar cu problema şomajului, satirizând faptul că, cum-necum, capitalismul a venit cu marginalizarea şomerilor şi deportarea lor prin manipulare la joburile umile din Occident. Dimpotrivă, lipsa şomajului în perioada comunistă a dus la integrare socială şi echilibru social, în ciuda totalitarismului din această perioadă.

Cele 7 puncte sînt menite să miştocărească pe nostalgici faţă de vechiul regim care, ar susţine idei contradictorii şi circulare, după cum se poate vedea la punctele 5 şi 7. Dar dacă ne uităm strict sub aspectul logic şi factual al sistemului social, vedem că cel puţin 3 dintre ele sunt absurde. De exemplu punctul 2 nu are cum să fie adevărat: dacă „nimeni nu muncea”, atunci cum naiba putea sistemul funcţiona 45 de ani? Cum au fost construite fabricile, blocurile, infrastructura şi toate cele pe care capitalismul de după 1990 încearcă să mintă că el le-ar fi creat? Şi punctul 4 e o minciună absurdă; existau lipsuri, în special în ultimii 5 ani, însă chiar nimic nu se putea să nu cumperi.

Miştocăreala ţine şi putem uita de aceste minciuni dacă nivelul nostru social ar fi fost unul semnificativ mai avansat decât cel de atunci. Da, avem tehnologia, hainele, care în mod implacabil evoluează. Dar ca naţiune am dat rău de tot în jos şi asta e o mare problemă, după cum am argumentat aici . După ce ai o experienţă ca asta , începe să nu-ţi mai sune bine miştocăreala asta, ce pare un râs a ciobului de oală spartă. Faţă de ele, min(ci)unile capitalismului par naive astăzi. Am găsit 15 astfel de min(ci)un ale capitalismului în România, care, pe lângă adevărul lor crunt şi dureros, cele 7 de mai sus să pălească:

1. În decembrie 1989 poporul român a făcut revoluţie.
2. Deşi a fost revoluţie, poporul n-a putut să dea jos pe Iliescu în iunie 1990 sau Băsescu în 2012.
3. Deşi poporul nu are putere politică , totuşi e democraţie şi putem circula liber în străinătate.
4. Deşi putem circula liber, cei mai mulţi nu o fac din cauza sărăciei.
5. Deşi sărăcia e mai mare decât înainte de 1989, acum e mai bine decât pe timpul lui Ceauşescu .
6. Deşi sistemul actual e mai bun, în 33 de ani am construit cam 5% din cât s-a construit înainte de 1989.
7. Deşi economia e pe butuci sintem liberi să ne exprimăm ideile .
8. Deşi suntem liberi să ne exprimăm ideile, jandarmeria te amendează şi te bate dacă o faci.
9. Desi jandarmeria te bate, putem alege prin vot conducătorii.
10. Deși am ales mereu altceva, mereu au ieșit comuniștii.
11. Deși mereu au ieșit comuniștii, avem stat de drept.
12. Deşi avem stat de drept, justiţia e coruptă.
13. Deşi justiţia e coruptă, Occidentul ne vrea integrați.
14. Deși Occidentul ne vrea integrați , omul simplu nu poate apela curtea europeană de justiție.
15. Deşi românii nu pot accesa curtea europeană de justiție, totuși e democrație.


Cele 7 "minuni" ale comunismului sînt un produs satiric, cu exagerările tipice. Din păcate aceste "minuni" ale "democrației" sînt realități obiective ale absurdității in care trăim. Cei 33 de ani de "libertate" sînt de fapt o fraudă ideologică și o escrocherie socială. Am cumpărat haine și mașini second hand, dar in prețul lor mic a intrat pierderea libertăților sociale pe care le-am avut înainte de 1989, si pe care le-am ignorat la vremea lor. Am fost naivi să râdem la acea satiră cu "minunile" comunismului, dar prin asta capitalismul ne-a tratat mult mai rău decât comunismul, pe baza naivității noastre de a lua de bun tot ce spun anumiți trădători de neam.




* În anii 2000 în mass-media se vehicula un număr de 2000 de morţi. Văd că între timp Wikipedia dă un număr 1 116 morţi și 4 089 de răniți. Ţinând cont că în zilele acelea Europa Liberă lansase zvonul celor 5000 de morţi de la Timişoara şi că Wikipedia este o sursă editabilă de oricine, e posibil ca în viitor numărul să scadă conform trendului.




Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved