Gheorghe Burnei, cel mai detestat om al momentului in Romania

December 9, 20160 comentarii



De cateva zile site-ul Casa Jurnalistului s-a inrosit datorita accesarii unui articol scris de Luiza Vasiliu despre un caz esuat tratat de medicul ortoped Gheorghe Burnei, profesor doctor la spitalul „Marie Curie”. O sa ofer la final si linkul. In acest moment insa prefer sa recomand cititorilor sa nu intre pe el pentru ca acest cazul este cu adevarat cutremurator. Deocamdata fac o scurta prezentare eu si cititorul se poate duce acolo daca vrea mai multe detalii. Articolul in cauza descrie calvarul unei fetite care s-a nascut cu o boala rara, respectiv „luxatia congenitala de sold”. Acum are 19 ani. De la varsta de 1 an si pana acum a facut 11 operatii care s-au soldat efectiv cu ciopartirea pur si simplu a osului coapsei stangi si a celui stang de la bazin. Imaginea femurului din radiografii este pur si simplu socanta.

Articolul face doua acuzatii fata de Gheorghe Burnei. Prima este ca face experimente pe copii. Cealalta, mai voalata, consta in faptul ca el ar tine pacientii intr-un soi de dependenta chirurgicala pentru a fi exploatati financiar. La ce date am acum, nu-mi dau seama daca sunt adevarate. Personal sunt convins ca aceste lucruri se intampla in lume. N-am sa le tolerez niciodata. Nu ma pricep in medicina si nici nu am informatii suficiente incat sa stiu daca a facut experimente pe pacienti, asa cum sugereaza Luiza Vasiliu. Oricum, in situatia in care le-ar fi facut, ar trebui sa aiba o oarecare clementa, gandindu-ne ca aceste fapte urate sunt facute pentru binele intregii omeniri. Gheorghe Burnei e un medic de exceptie cu miracole facute pentru alti pacienti si cu 6 interventii facute in premiera mondiala, dupa cum se vede aici  .

Am ajuns in posesia declaratiei sale de avere din 2014 si nu pare a fi una exorbitanta, tinand cont de somitatea care e.


Are un apartament achizitionat in 1990, altul in 1993 si o casa in 2012, dupa cum se poate vedea aici:


Conduce o Skoda Octavia, nu chiar o fita de masina.


Are 25 000 E intr-un cont


Toate acestea sunt justificate din salariul pa care il ia:


N-am de unde sa stiu daca e o declaratie adevarata. Dar, daca e, atunci acuzatia de exploatare medicala nu se sustine.

(Actualizare 13-12-2016: Intre timp media spune ca s-au gasit niste sume ceva mai mari de bani la el acasa ascunse. Sunt motive sa ne indoim de veridicitatea acestor presupuse probe in conditiile in care el putea sa obtina acesti bani daca pleca din tara. Exista un interes din partea spionilor care conduc aceasta tara de a scoate capi ispasitori si se pare ca aici s-a gasit un potential „infractor” spre a fi dat exemplu. Ma intereseaza marturii ale unor oameni concreti, verificabili si nu vorbe goale. Pana atunci eu mizez pe prezumtia de nevinovatie)

Mai invoc putina rabdare in a vedea un pic diferit lucrurile decat le prezinta Luiza Vasiliu in articolul ei. Trebuie sa constientizam ca medicii sunt cei mai buni oameni de pe pamant. Ei repara ceea ce distrug altii. Trebuie sa stim ca datorita pierderilor de vieti, mintea lor se macina treptat. Pentru oamenii simpli, ei par cruzi si imuni la suferinta. Dar, de fapt reactia lor la aceste drame se manifesta in bizareriile pe care le dezvolta. Sensibilitatea lor emotionala s-a tabacit in razboiul zilnic pe care il duc ca niste gladiatori cu moartea si boala.

Medicul Burnei este un astfel de om. Reactiile sale sunt agresive uneori iar limbajul ii devine suburban. A fost filmat cu camera ascunsa aici:



si a facut obiectul mai multor scandaluri cu ecouri prin presa. Probabil si datorita temperamentului sau vulcanic si-a atras antipatii, atat in din randul colegilor,cat si pacientilor. E de inteles ca are dusmani in ambele tabere.

Nu exclud totusi ipoteza de malpraxis in cazul lui. Dar asta nu neaparat din cauze stiintifice ci psihopatologice, dupa modelul Ciomu. Ele ar putea fi datorate unor anumite compulsii sadice pe care o minte geniala ca a lui e posibil sa le aiba. Nu e nimic de ras aici si nici de adus popii sa alunge „diavolii”. Pur si simplu e posibil ca acest om sa aiba mai mult nevoie de psihoterapie. A sari acum cu solutii represive de gen „bagati-l la inchisoare!” sau „rupeti-i si lui picioarele!” arata o anumita inapoiere medievala, de reprimare a marginalilor. E trist ca asa ceva se poate vedea la oameni cu pretentii in materie de libertate, stat de drept sau drepturi ale omului. Nu sustin trecerea cu vederea a unor astfel de tendinte psihopatologice. Dar . O supervizare mai mare insa ar putea foarte simplu rezolva aceasta potentiala problema de malpraxis psihopatologic. Societatea poate beneficia astfel de abilitatile extraordinare ale acestui om, fara a-l extermina.

Eu am rezerve fata de articolul Luizei Vasiliu din mai multe motive. Mai intai pentru ca da in mod inselator impresia de o dezvaluire senzationala. Articolul se doreste a fi o investigatie intr-o unei lume subterana si paralela in care Gheorghe Burnei ar fi un fel de dictator care controleaza si ameninta pe cei din jur pentru a nu-i scoate la iveala erorile medicale sau viciile personale. Se mai sugereaza in acest articol ca, pentru a se acoperi mediatic de eventualele, Burnei si-ar face reclama (mincinoasa) prin presa precum corporatiile pentru a atrage victimele si a le mutila. Totusi el s-a mai confruntat cu acuzatii de malpraxis si in trecut, stire data inclusiv de postul de TV care i-ar face stire data inclusiv de postul de TV care i-ar face „reclama”. Asadar nu e vorba aici de nici un fel de spargere a modelului traditional de putere mediatica pe care articolul l-ar face, ci in mare parte de specularea disperarii unei mame care si-a dedicat aproape 20 de ani din viata insanatosirii copilului sau. Dragostea materna e un imbold foarte puternic pentru a atrage compasiune. Dar asta nu-i de ajuns pentru a declara ca doctorul Burnei ar fi un monstru.

Apoi, inca de la inceputul articolului Luiza Vasiliu face o eroare destul de mare afirmand ca

„OperaÈ›ia pentru luxaÈ›ie congenitala de È™old e una simpla — trebuie doar sa-i potriveasca osul la loc È™i sa-i puna piciorul in ghips.”

Totusi, la o simpla cautare pe internet vedem ca o astfel de operatie nu este tocmai una simpla. Articulatia coxo-femurala este foarte problematica, pot spune din studiile de anatomie artistica pe care le-am facut ca student la Universitatea de Arte.

Asa ca eu unul recomand prudenta in acest caz. Am respect deosebit pentru oamenii de la „Casa Jurnalistului”, care au redat obiectiv anumite evenimente sociale fara manipularea specifica presei de mainstream. Personal am participat pe viu la aceste evenimente si am putut compara modul in care au relatat. Dar cred ca de data asta acest articol e un pic influentat de suferinta parintilor care isi vad copilul imobilizat. Si mai cred ca profita un pic de acest senzationalism pentru a iesi un pic in fata, acum cand presa de mainsream a ocupat spatiul de atentie al publicului. Altfel nu e greu de vazut ca articolul e cam tras de par. Competitia e mare pe piata media si armele pentru razbatere pot fi uneori lipsite de fairplay. Dar hai sa incercam sa judecam evenimentele obiectiv! Trebuie sa intelegem suferinta parintilor, insa razbunarea pe medic nu le va pune copilul pe picioare.

Sunt convins ca exista si medici care profita de pe urma pozitiei lor pentru a lua sume exorbitante de bani de pe familiile disperate ale pacientilor. Ar fi chiar culmea sa fie altfel intr-un sistem social corupt precum cel romanesc. Dar, asa cred ca ar fi bine sa judecam ceva mai cu atentie acest caz, sa vedem si lucrurile bune pe care le-a facut, pe langa posibilele greseli inerente meseriei. Vad ca in comentariile cititorilor au aparut noi acuzatii de malpraxs . Ramane de vazut daca ele sunt si veridice. Postez asadar la final si articolul intreg, dupa cm am spus la inceput, lasandu-va sa va interesati mai in detaliu de autenticitatea acestor marturii: http://casajurnalistului.ro/a-fost-un-experiment/




Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved