Cu Garcea la luat permisul auto
3.3.1.9. Garcea chestionatorul medicul
Sunt foarte multe intrebari unde Garcea chestionatorul sare calul, imaginandu-se medic. Am scris deja o subsectiune intreaga cu privire la sfaturile periculoase pe care el le da in materie de prim ajutor. Acolo prezentam cazuri clare in care Garcea chestionatorul promoveaza informatii vadit eronate si periculoase despre „primul ajutor”, datorita configuratiei sale antisociale de razbunare fara obiect pe cei subordonati. In aceasta subsectiune o voi continua pe aceea, insa exemplele de raspunsuri eronate sau dubioase la intrebari nu se datoreaza atat spiritului sau antisocial cat nestiintei. Nu poate fi invinuit ca nu stie atata timp cat nu are studii in domeniu. Poate insa fi invinuit ca nu s-a informat si nu cerut consilierea unui specialist.
Dupa cum am precizat deja atunci, aceasta sectiune nu ar trebui sa existe. Primul ajutor trebuie dat doar in caz de stop cardio-respirator sau suferinta maxima din partea victimei, pana la sosirea ambulantei. Din pacate, salariile mici date medicilor in Romania ultimului sfert de secol a facut ca din ce in ce mai putini sa lucreze in zone izolate. Multe spitale s-au inchis. Asa ca sosirea unei ambulante la locul unui accident izolat poate sa intarzie considerabil. Faptul ca o astfel de victima se stinge sub propriile priviri neputincioase poate fi o experienta traumatica cu amintire pe toata viata. Insa unele recomandari date de Garcea chestionatorul sunt de-a dreptul imbecile. Am facut doua sectiuni din chestionarele dubioase pe tema primului ajutor: aceasta in care el chiar se imagineaza medic si o alta in care totusi se recunoaste ca neprofesionist dar nu se abtine de a recomanda gogomanii. Deocamdata o sa il deconspir doar pe Garcea medicul
Medicii erau printre cele mai respectate categorii sociale pe timpul cand a facut Garcea chestionatorul scoala. Cine reusea sa treaca examenul de admitere in scolile medicale era un om realizat pentru ca ajungea un om important. Probabil ca de aici i s-a tras aceasta apucatura de a se substitui medicului. In aceasta prima sectiune ii voi expune cateva dintre potentialele sale exemple de malpraxis:
Raspunsul corect ar fi doar varianta B, dupa Garcea chestionatorul. Dar varianta A este la fel de valabila. Fiind prea ocupat cu studiul filosofiei, logicii, psihologiei, lingvisticii si a cate si mai cate alte domenii (…) probabil ca a „uitat” ce a invatat, desigur, la medicina, respectiv faptul ca exista si fracturi stabile. Acestea sunt cazurile in care osul nu este rupt in toata masa lui. Capetele rupte ale osului sunt inca aliniate si foarte putin dislocate. Asadar, fracturile stabile nu se manifesta prin pozitie nefireasca ci doar prin durere, asa cum se spune la varianta A. Ea este acompaniata de un alt semn foarte important pe care Garcea chestionatorul, iarasi l-a ignorat, respectiv echimoza (vanataia). Mai multe detalii aici.
Ramanem in zona fracturilor cu o alta intrebare cu raspunsuri dubioase:
Dupa Garcea chestionatorul raspunsul corect ar fi B. Totusi, o esarfa simpla e mai complicat de pus corect decat sa improvizezi niste atele din niste bete. In acest caz cuvantul „improvizate” este neclar. Poti face atele foarte bune din andrele de crosetat ceva mai groase. Ai improvizat. Dar, in acelasi timp poti face atele proaste din 2 spite de bicicleta, de exemplu.
Raspunsul „corect” zice-se ar fi varianta B. Ea pare intr-adevar cea mai probabila. Insa triunghiurile si esarfele in cauza functioneaza pentru fracturi ale membrelor superioare. In acest caz ele au rol de punga in care membrul superior efectiv sta imobilizat. Dar la cele inferioare eficienta lor este nula. E foarte usor de imaginat. La picioare chiar trebuie sa pui atele. Chiar si bete rupte din pom si tot ar trebui sa pui altceva decat triunghiuri de panza. Eventual si cerinta ar trebui sa precizeze ca se adreseaza fracturilor membrelor superioare. Poate ca ar fi binevenita si schimbarea ordinii cuvintelor in cerinta in sensul „Imobilizarea fara atele…”. Nu de alta dar nu exista fracturi cu sau fara atele …
Dar cel mai bine e sa lasati medicul sa se ocupe de asa ceva. Iata cateva recomandarile mdicului in aceasta situatie:
„- este interzisa incercarea de reducere a fracturii de catre persoane neinstruite; acest lucru trebuie facut de un medic sau persoane instruite in acest sens; - este interzisa impingerea oaselor care strapung pielea; ajustarea unui brat care pare deformat poate agrava starea fragmentelor osoase sau a altor structuri din vecinatatea cotului.”
Mai multe detalii aici. Nu-mi dau seama cat e nestiinta si cat e rautate in originea imaginarii acestei intrebari. Am oscilat daca sa o plasez in sectiunea sus linkata sau aici. Pana la urma am decis sa o las aici. Iat-o!
Hemoragie In cazul unui accidentat cu hemoragie masiva, actionati astfel: Variante de raspuns A. asezati persoana pe abdomen si ii dati sa bea cat mai multe lichide; B. asezati persoana pe un scaun in pozitia sezand si vorbiti cu ea; C. asezati persoana pe spate, cu picioarele ridicate, imobilizati eventualele fracturi, nu ii dati sa bea lichide si o protejati contra frigului.
Dupa Garcea chestionatorul varianta corecta ar fi C. Orice om bine intentionat se gandeste ca primul lucru ce trebuie facut este oprirea hemoragiei. Cand am dat prima data de ea n-am vrut sa bifez niciuna din variantele de raspuns, dar stiam ca una trebuie sa fie corecta, asa ca am pus A. Mi s-a parut mai aproape de ceea ce trebuie facut insa, repet, nu asa trebuie actionat. M-a pus pe ganduri faptul ca nu am vazut nicio varianta in care sa se vizeze oprirea hemoragiei.
Daca ne uitam atent, vedem ca exista un indiciu de oprire a hemoragiei in raspunsul C, respectiv la hemoragia picioarelor. Ea este intr-adevar cea mai frecventa in accidente. Si, intr-adevar, conform regulilor primului ajutor, in caz de hemoragie a membrelor inferioare acestea trebuie ridicate in sus. Insa Garcea chestionatorul nu e medic si nu stie ca poate exista si hemoragie a organelor interne, a gatului sau a mainilor in accidentele rutiere. In acest caz ridicarea picioarelor trimite sangele catre zona deschiderii vasului de sange si poate agrava hemoragia si grabi moartea. Asa ca, daca vreti ca victima sa traiasca, nu va luati dupa Garcea chestionatorul si actionati cum spune medicul. Adica asa:
O alta cerinta cu tema hemoragiei si raspunsuri dubioase este urmatoarea:
Raspunsul a este valabil doar daca membrele superioare sunt pozitionate normal, pe langa corp. Daca mainile au palmele deasupra nivelului capului atunci garoul trebuie aplicat sub rana. Sa presupunem ca avem un accidentat in stare grava, cu pierderea cunostintei, suspect de fractura de coloana si cu o mana indreptata in sus care sangereaza abundent . A pune garoul deasupra de rana inseamna a-i forta sangele sa iasa. O alta situatie: avem o plaga in palma, sub degetul mare. Punem garoul pe degetul mare, fiind deasupra de plaga? Normal ca nu. Fireste, toata lumea stie sa puna un garou, sau, cel putin, stie unde sa-l puna. Dar asta nu scuza lipsa de precizie a formularilor din variantele de raspuns. Trebuie precizat faptul ca garoul se pune langa plaga, intre plaga si inima.
Iata un astfel de chestionar care nu are absolut nici o legatura nici cu primul ajutor nici cu legislatia. In urmatoarea intrebare Garcea chestionatorul spune ca actiunea corecta este cea data de varianta C.
Observam ca varianta A este declarata falsa. Dar in urmatorul chestionar ea este declarata adevarata:
Varianta b este singura declarata adevarata. La fel si in urmatoarea intrebare:
In aceasta situatie nu se spune in cerinta daca suntem implicati in acest accident sau nu. Daca da, atunci nu putem parasi locul accidentului. Daca nu, atunci mai vedem… Eu am ales C, Garcea chestionatorul a ales B.
In acest site un alt Garcea enumereaza urmatoarele masuri (cu propria mea numerotare) care atesta alta reactie fata de persoana accidentata:
„Pentru obtinerea rezultatelor dorite in acordarea primului ajutor, salvatorul trebuie:
- 1. sa cunoasca toate regulile de acordare a primului ajutor;
- 2. sa-si pastreze calmul, sa fie eficace si rapid in luarea deciziilor si masurilor de acordare a primului ajutor."
Conducatorul auto care constata existenta unui accident soldat cu victime are urmatoarele obligatii:
- 1.sa opreasca imediat la locul accidentului;
- 2. sa indeparteze persoanele curioase;
- 3. sa foloseasca trusa de prim ajutor;
- 4. sa ceara ajutorul persoanelor din jur (daca se afla la fata locului, este de preferat o persoana calificata);
- 5. sa debaraseze victima;
- 6. sa pozitioneze victima in functie de leziunile pe care le prezinta;
- 7. sa indeparteze obiectele vestimentare (curele, cravate, bretele, corsete) ce ar putea impiedica sau ingreuna respiratia si circulatia normala a sangelui;
- 8. sa stabileasca prioritatile de acordare a primului ajutor (stop cardio-respirator, hemoragie, fracturi);
- 9. sa trateze ranile si arsurile, daca este cazul;
- 10. sa evite manevrele inutile ce pot agrava starea victimei;
- 11. sa apeleze la cea mai apropiata unitate sanitara cu sprijinul medical de urgenta;
- 12. sa asigure transportul victimei la spital;
- 13. sa urmareasca pe timpul transportului functiile respiratorie si cardiaca ale victimei, precum si oprirea hemoragiilor;
- 14. sa comunice cadrelor medicale ora producerii accidentului;
- 15. sa comunice cadrelor medicale ce masuri de prim ajutor s-au acordat;
- 16. sa comunice cadrelor medicale ora si minutul aplicarii garoului;
- 17. sa comunice cadrelor medicale medicamentele administrate;
- 18. sa comunice cadrelor medicale daca au aparut schimbari importante in starea victimei, comparativ cu momentul producerii accidentului;
- 19. sa comunice cadrelor medicale daca s-a produs decesul si ora la care a avut loc;
- 20. sa anunte organele de politie;
- 21. sa se intoarca la locul accidentului in cazul in care a insotit victima la spital;
- 22. sa indice organelor de ancheta, cat mai exact, locul victimei si al vehiculului, daca acestea au fost deplasate intre timp;
- 23. sa nu stearga urmele existente, care pot constitui dovezi judiciare;
- 24. sa prezinte organelor de ancheta martorii prezenti in momentul producerii accidentului”
Spre deosebire de opinia lui Garcea chestionatorul, vedem ca acest Garcea spune la punctul 12 ca un sofer trebuie „sa asigure transportul victimei la spital”
Remarc apoi contradictia flagranta intre punctele 2 si 4. Parca imi si imaginez cum un zelos, care ia de bune aceste prevederi, mai intai se ia la harta cu trecatorii, devenind stapanul zonei, iar apoi le cere ajutorul, „de preferat o persoana calificata”. In loc sa se precizeze faptul, ca in cazul in care gasesti un specialist, atunci urmezi indicatiile sale, Garcea continua cu seria de masuri pe care trebuie sa le ei in locul ei pana la punctul 11 cand, bingooo! Sarbatoare. Garcea are o idee buna: ii sugereaza celui ce da primul ajutor ca trebuie „sa apeleze la cea mai apropiata unitate sanitara”. Dar, cu toate astea, la punctul 12 el ar trebui „sa asigure transportul victimei la spital”. Apoi, zelul lui medico-sanitar continua pana la ultimul punct, cel 24, cand in sfarsit prezinta organelor de ancheta martorii depozitati in prealabil intr-un loc sigur.
Ma apuca groaza cand ma gandesc ca e posibil ca unii imbecili precum cel care a imaginat astfel de gogomanii sa fi dat primul ajutor si la Colectiv.