Starea natiunii in perioada post-europarlamentare+referendum

June 13, 20190 comentarii



De cand cu doritele „privatizari” si trecerea de la „economia centralizata” la „economia de piata”, Romania nu mai are nici una nici alta. Industria e un morman de fiare vechi. Noi ca tara traim din imprumuturi. Traim e datorie. Economia noastra nu produce cat consuma. Producem si vindem cate ceva la export, insa exporturile sunt departe de a acoperi importurile. Iar asta inseamna deficit comercial. In mod normal ar trebui sa avem inflatie mult mai mare decat este acum, conform cu acest urias deficit comercial ce reiese in urma cheltuielilor pe importuri si castigurilor din exporturi. Nu avem inflatie tocmai pentru ca in tara noastra UE pompeaza bani.

Nimeni n-ar face asa ceva in mod normal. Adica un imperiu sau o entitate sociala nu cucereste-anexeaza un teritoriu daca iese in pierdere. De ce face UE asta cu Romania? Pentru resurse. Mai dam niste paduri. Mai niste petrol extras cu redeventa 0. Dar cele mai valoroase sunt „resurse umane”. Si nu neaparat pentru cele prezente, desi in Occident multi romani muncesc ca hamali, constructori, agricultori, ingrijitori de batrani si gunoieri. Adica acele joburi pe care occidentalii nu le iau. Exista si alti, mai putini, care lucreaza in cercetare si domenii de elita in general. O sa auzim de ei de acum incolo.



O guvernare sau alta nu schimba datele problemei intr-o tara ca Romania. Pentru ca, de fapt nu ai ce guverna. Nu ai economie sustenabila care sa produca suficient pentru exporturi. Nu ai un plan economic de dezvoltare pe care sa-l administrezi ca politician. Toata tevatura politica de dupa 1989 incoace e menita sa creeze un pret cat mai profitabil pentru UE in acest schimb contra resurselor naturale si umane ale Romaniei. UE ne da bani doar atat cat sa nu ne revoltam si sa irosim „resursele umane” intr-un razboi civil. UE si intreaga „democratie occidentala” are si ea oroare de protestatari, precum dictatura clasica. O similaritate surprinzatoare dar fecunda in concluzii. Dar, spre deosebire de aceasta, democratia pare ca ii ignora. Ceea e iarasi ingrijorator. Insa in realitate trepideaza la existenta nemultumitilor mai mult decat orice altceva. Oamenii in strada arata faptul ca sistemul e incapabil sa le preia doleantele sau sa le ofere ceea ce promite mincinos ca le ofera. De aceea, sau le acorda drepturi.

Din pacate noi suntem inca fraieri rau ca popor. Mult prea multi oameni din aceasta tara nu reusesc sa-si dea seama de un lucru evident ca lumina ochilor, si cad in denegare. Ce-i drept, desi e un lucru clar, informatiile gresite cu care suntem indoctrinati pe toate canalele de propaganda ne fac imuni la acest adevar. Mare parte dintre noi ca popor nu putem vedea dincolo de nivelul politicienilor. Estimez ca peste jumatate. Pentru unii dusmanul poporului e reprezentat de asistatii social si bugetarii, votantii PSD, care ar fi controlati de catre Rusia. Ei ar secatui financiar tara, primind bani fara sa produca. Pe cand, dimpotriva ei, lucrand in sectorul privat, ar produce adevaratii bani. Pentru ceilalti dusmanul poporului sunt toti strainii impreuna cu Soros, care vin sa ne cumpere.

Pai sa ma explic cat de …, sa-i zicem, naivi suntem! In ceea ce priveste pe primii, stati calmi ca numarul de bugetari e de 1.231.089 oameni  . Numarul asistatilor sociali care nu lucreaza nu e de ordinul a peste 10 milioane, asa cum credeti voi Moise Guran si Lucian Mandruta. Cei mai multi dintre cei care primesc ajutoare sociale lucreaza, iar banii sunt in forma de alocatii pentru copii si concedii de maternitate. Numarul celor care nu lucreaza si primesc ajutor social (venit minim garantat) este de sub 200 000 de oameni, conform „Agentiei Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala” . Iata ca „bugetarii sunt o minoritate neasteptata. Apoi, nu sectorul privat face banii, ci bancile, in special cele centrale. „Privatii” sunt doar motivati sa munceasca cu ei. Ia uitati-va pe acest deja vechi documentar  sa vedeti cam care sunt mecanismele de creare a banilor! Uitati total de legenda cum ca voi ati tine bugetarii in spate! Ocupati cum sunteti cu munca de birou, poate ca n-ati vazut, dar nevoile generale ale unei tari sunt mult mai multe decat IT si hartoage, precum credeti voi. Nu o zic cu rautate, vreau doar sa va descriu orizontul din afara livezii muncii voastre, unde voi nu mai vedeti. Uitati-va la cate folositi zilnic incepand de la strada sau mijloacele de transport in comun, supermarketul de seara si alte shoppinguri, precum si de iesirile voastre din oras in timpul week-endului! In afara de telefoanele pe care le folositi tot voi, din timpul calatoriei, sunt sigur ca restul de servicii pe care le folositi nu sunt IT si hartoage. Iar cei 200 000 de asistati social chiar n-au ce sa faca cu IT-ul si hartoagele voastre. Nu stiu sa citeasca si nici smart-foane n-au. Nu le faceti voi nici hainele (vin second hand din afara) nici mancarea, si nici alcoolul de la carciuma din sat. A, si sa nu uit! Uitati si de Rusia! Are cea mai mica densitate de populatie. Nu are nevoie de noi teritorii.

In ceea ce priveste pe votantii PSD, cum de credeti ca v-ar putea apara un partid de hoti? Chiar nu va prindeti ca averile lor sunt luate din drepturile voastre? Vi-a bagat Antena 3 in cap ca #rezist sunt platiti de Soros, hm? Hai, fiti copacel atenti catre familiile Rockefeller si Rothschild, ca Soros e esalonul 2! Toti suntem platiti de astia prin Banca Federala. De acolo vin banii. Ati vazut ca scrie in romaneste pe banii nostri, insa fara suportul lor, acestia n-ar valora mai nimic. Romania nu poate mentine o moneda stabila fara acest sprijin. Asa ca uitati naibii de antenatrismul „te plateste Soros”! Nu le mai reprosati asta corporatistilor si protestatarilor antiPSD! Mai bine ati iesi si voi sa va strigati nemultumirea, decat sa va multumisi cu 200-300 de lei pe care primarul va pacaleste ca ii da de la el sau de la partid! Va plangeti ca va cumpara strainii, dar uite ca pentru 50 de lei iesiti la oras sa-l sustineti pe un infractor ca Dragnea. Cum vine asta? Stati linistiti voi, ca nu va cumpara nimeni ca sclavi pe voi, cei care in mare parte nu vorbiti o limba straina! Se taie padurile si se ia petrolul gratis din Romania, da. Dar asta nu va afecteaza pe voi. Puteti sa va retrageti linistiti in padure si sa traiti traditional daca ati vrea. Dar, na… sticlele cu alcool de la carciuma din sat si telenovelele sunt mai tentante…



Manipularea este intr-adevar colosala. Dar iata ca si noi ca popor suntem un material ideal de manipulat. Si aici ma includ cu voiosie si pe mine. Cu toate cartile mele de psihologie citite si apoi scrise, mi-am dat seama de aceste mecanisme sociale  abia dupa ce Basescu a ramas in functia de presedinte cu mai putin de 10 % credibilitate populara si proteste de strada. Tarziu. Foarte tarziu.

Jocul de teatru al lui Dragnea si PSD, a fost menit sa ii atraga intr-o fenta pe cei mai multi dintre noi. Fenta e ca din cauza coruptiei politicienilor nu am avea noi o tara decenta. Pai ia faceti un calcul! Cat au furat politicienii? 500 milioane? Un miliard de Euro? Pai asta e insuficient pentru a face o tara decenta. Daca politicienii n-ar fi furat, viata noastra n-ar fi fost cu mult mai buna.

In acesti 3 ani de guvernare romanii au fost foarte fraieriti sa creada ca problemele noastre ca natiune ar veni exclusiv de la Dragnea si acolitii sai. Si eu am crezut asta in adolescenta; comunistii nu lasa statul de drept sa functioneze, imi spuneam. Apoi au venit „ceilalti” si n-au schimbat nimic in mentalitate si mod de lucru. Ba dimpotriva, marile scaderi ale nivelului de trai s-au intamplat exact atunci cand am crezut c-am scapat castigatori in cursa pentru a prinde Europa de picior, si am scapat de comunisti. Poate urmata de scaderea si in sectorul privat. astia mai in varsta isi aduc aminte de disponibilizarile masive venite odata cu guvernarea CDR. Toata lumea credea atunci in privatizare, dar privatizarea era de fapt un nou cuvant pentru faliment si lichidare. Mii de companii de stat au fost inchise astfel, sub masca privatizarii. Si asta iar aduce un semn de intrebare pe care prea putini si-l pun: adica administrarea proasta a statului aduce pierderi si restrangerea din activitate, cu disponibilizari, dar cu unele departamente profitabile. Apoi, vine un investitor strain, cumpara compania si o inchide de tot. Cum se face ca un patron e mai prost administrator ca statul? Nu e ciudat? Ba e. Exceptand cazul in care asta ar fi fost planul de la inceput.



Tot ce fac politicienii e sa ne fure increderea si sa ne multumim cu putin, fara sa protestam. Poate ne aducem aminte de scaderea cu 25 % a salariilor in sectorul de stat, in regimul Basescu. Regim care, oh da, ne-a scapat de regimul dictatorial Nastase. Vai ce entuziasm! Iar am scapat de comunisti! Vad ca memoria noastra populara e atat de scurta incat pe fiecare deceniu, noi facem cate-o revolutie anticomunista. Ba da’ parca mai facuseram una, nu? Autoiluzionarea noastra a fost atat de mare incat am tacut si in 1996 si in 2010. Am crezut in alta gogorita, cum ca Tariceanu ar fi dat salarii si pensii prea mari inainte, si s-a terminat visteria. Ba da’ prosti am mai fost! Am stat ca oile in loc sa iesim in strada masiv si sa protestam. Adica Basescu spunea ca regimul Nastase trage tara in jos cu dictatura lui si cumpararea presei prin publicitate. Cu asta a castigat alegerile in 2004. Dupa 6 ani, Basescu duce nivelul de trai sub cel din regimul Nastase si noi nu protestam. Si, ghiciti ce!: la protestele care au erupt in sfarsit in 2012, dictatura s-a vazut mult mai clar decat in timpul lui Nastase.

Politicienii sunt acea patura de negociere intre cat trebuie sa dea UE Romaniei. Averile lor pe asta se bazeaza. Ei primesc cu atat mai multi bani de la UE cu cat ne conving ca nu au ce sa ne dea. Si noi tot strangem cureaua. Si ei tot vor sa ne obisnuim cu cat mai putin. Tot ce se poate el face aici este sa fie o patura de negociere intre cerintele nivelului de trai ale poporului si banii veniti de la UE. Ofertele politice ale politicienilor sunt niste strategii de a testa credulitatea romanilor pentru noi promisiuni si pentru a se intoarce multumiti „la locurile fiecaruia”. E bine ca iesim cativa sa protestam impotriva lor, dar ar fi si mei bine daca am „negocia” direct cu UE. Un protest in fata ambasadei Germaniei, tara care guverneaza UE, ar fi si mai bun decat in fata propriilor politicieni.



Ia sa ne aducem aminte cum grecii au iesit in strada cu catel si purcel cand frau Merkel le-a cerut sa reduca cureaua. Pensionarii nostri se uita la Antena 3. Ai lor au iesit in strada sa se lupte cu fortele de ordine. Mda… Pentru ca ei au fost demni din antichitate. Si ceva mai inteligenti. Iar noi, prosti. Noi inca avem impresia ca iar facem o falsa revolutie acum , odata cu guvernarea lui Dragnea. Si eu am fost bucuros ca, in sfarsit un inalt oficial e bagat la inchisoare direct din functie. Ba, da’ e totusi cam putin. Pentru 30 de ani e al naiba de putin. Si, nu, nu-mi veniti cu schimbarile produse in societate in cei 30 de ani! Ceausescu si orice regim de dinainte din secolul 20 au avut schimbari mult mai mari. Faptul ca ai importat niste masini si ai pus niste reclame nu sunt schimbari prea vizibile.

Noi inca credem in povestile de adormit copiii despre „dupa munca si rasplata”. Suntem ca si insectele prinse intr-o incapere intunecoasa care dau cu capul in geam, incercand sa iasa. Daca dai o data cu capul, ar trebui sa vezi ca e ceva care te impiedica sa iesi. Ar trebui sa cauti alte variante, pe sub usa, pe gaura cheii. Dar, la fel ca si insectele, nici noi nu le cautam. Dam acolo cu capul in acel geam pana ne epuizam. Si nu ne trezim din aceasta buimaceala. Numai faptul ca multi ai iesit la vot la aceste europarlamentare pentru a scapa de PSD, arata amorteala politica in care ne aflam. Pana si multi dintre boicotanti asteapta liderul mesianic care sa le creeze un imperiu. Ei nu ai iesit la vot pentru ca „n-au cu cine”. Nici uni si nici ceilalti nu inteleg ca solutia consta in asumarea unor drepturi politice personale decat in a le ceda prin vot electoral unui astfel de escroc politic , cum e politicianul.

Si astfel de credulitate a fost exploatata de instrumentele specializate de propaganda si manipulare ale sistemului. Propaganda pe retelele de socializare pentru iesirea la vot a avut o dimensiune nemaiintalnita. Toate paginile ce sunt urmarite masiv pe retelele de socializare au avut mesaje pro-vot. Muti dintre ei nu au afisat mesaje politice niciodata in paginile lor. Dimpotriva, si-au aratat mereu dezgustul fata de politica. Faptul ca, dintr-o data, ele au venit cu aceste mesaje arata un anumit interes, diferit de cel general pe care l-au afisat. Si banuiesc ca asta a fost foloasele materiale diverse. Manelistul Guta a primit si el ceva sa faca rapid o manea pro PSD. Fara prea mare motivatie, si fara inspiratie, maneaua a ajuns repede bataia de joc a propriilor fani. Asa ca a trebuit s-o stearga dupa cateva zile de la contactul cu publicul. Ia-uite si pe Mircea Bravo, care si-a facut cariera de vlogger care nu da 2 bani pe lucrurile serioase si ca-i pasa doar de distractie, iata-l cum dintr-o data a devenit „sensibil” la acest subiect si a luat atitudine de baiat cult, citit, care, nu numai ca a terminat scoala, dar chiar a urmat o cariera de om respectabil



Dar insusi Facebook care a scos in fata news-feed pro vot de la oameni pe care nu ii urmaresc, si mi-a ascuns postarile celor sceptici, pe care ii urmaresc, arata cam de unde isi strang ei banii. Observam ca „votul destept” antiPSD a cam fost scos cu un altfel de pomana electorala, una de lux. Adica votantii PSD asistati social sunt prostiti ca ajutorul social vine de la PSD, iar plasa cu ulei, faina si zahar e bonusul din timpul alegerilor. Pentru cei „destepti” se foloseste propaganda masiva si manipularea pe termen lung  , precum e insasi guvernarea lui Dragnea. „Iesiti la vot sa scapam de dictatura!”. Asta e mesajul acestei guvernari. Si multi il credem, ceea ce arata cat de naivi suntem ca popor. Si ca, in ciuda unei sperante de boom economic de acum cativa ani, cred ca ne vom ingropa si mai mult in ignoranta si saracie.

Acum, e drept ca si cetatenilor occidentali li se dau o forma mai evoluata de „zahar si faina” contra vot, respectiv scutirea de la ziua de munca. Alegerile sunt in timpul saptamanii: cine voteaza ia ziua libera. Iata un mod „destept” de a te folosi de apolitici si a le sustrage discret acordul politic! Dar macar ei au anumite standarde de viata. Noi suntem la limita supravietuirii.

Pe mine nu m-a afectat manipularea asta. Eu m-am decis sa merg la vot pentru PE pentru ca am vrut sa arat Europei ca tara asta nu inseamna doar grobieni si batausi. Sunt multi din astia. Multi. Dar sunt si altfel de oameni de care Europa si lumea trebuie sa stie. In ceea ce priveste referendum-ul, recunosc si eu ca am iesit de frica, desi el este umilitor ca formulare. E ca si cum te-ar intreba cineva: „ce vrei sa fi: prost sau ceva mai rasarit, cu o unitate mai mult decat prostul?”. Cel mai normal ar fi fost sa raspund: „Nu vreau sa fac nici un efort pentru a ma afla in sfera ta de evaluare”. Adica, in limbajul politic, societatea/sistemul politic ar trebui sa ia din start masuri pentru a nu permite astfel de oficializare a coruptiei. Frica a fost data de preauzitatul abuz al consimtamantului prin care refuzul de a accepta una dintre variante e interpretat ca abuziv ca accept.

Am votat un independent la europarlamentare, dar la simulacrul nostru de parlament n-o sa ma gandesc nicio secunda sa ma prezint. Indiferent ca e independent sau fost camarad de proteste. Poate sa fie si un laureat de Premiu Nobel, ca eu tot nu ies sa-l votez. Si sunt inca multi ca mine, cu toate ca guvernarea Dragnea (ca nu se poate numi altfel) a creat protestatari care ne-au cam acoperit noua vocile. Dar, cu toata aceasta uriasa masina de propaganda, totusi undeva la jumatate din cetatenii cu drept de vot inca au boicotat aceste alegeri. E o urma de speranta ca romanii nu-s chiar toti o masa de manevra.

Pentru multi dintre cei ce au boicotat aceste alegeri diferenta dintre regimul dictatorial dur si acesta usor nu merita efortul de a te deplasa pana la sectia de vot. Ii recunosc pe acesti oameni pentru ca sunt unul dintre ei. Cred ca e pentru prima data cand am fost bucuros de un astfel de absenteism, desi eu am ales pozitia opusa. Dintre boicotanti, unii sunt atat de dezamagiti de politica incat nu mai vor sa auda de ea. Asta e o atitudine sanatoasa, atata timp cat esti un bun vanzator al propriilor servicii. Si, din pacate, romanii nu prea stiu sa-si negocieze munca si asta e o problema. Dar boicotul e totusi un semn al nemultumirii si lehamitei, care este un protest tacut. Altii sunt cei care si-au dat seama ca indiferent cine vine la putere, directia e tot cam aceeasi, asa ca nu merita efortul. Adica pozitia mea. Pe ei ma bazez pentru o pozitie mai activa in societate si pentru un protest pe la ambasadele tarilor ce fac jocurile in UE.

Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved