Michael Jackson. 9.2. Rolul libidoului in structura a doua ticuri consacrate la Michael Jackson

July 22, 20105comentarii

Michael Jackson sau atunci cand lumea s-a golit de idealuri
8.2. Rolul libidoului in structura a doua ticuri consacrate la Michael Jackson

Acest articol este o parte dintr-un text mai amplu ce se refera la psihicul lui Michael Jackson. Vezi articolul anterior

Dar inainte de a-i intelege forma libidoului va trebui sa ne aruncam privirea asupra inca a doua ticuri. Sunt doua ticuri extrem de frecvente la Michael Jackson. Unul este celebrul muscat al buzelor asa cum poate fi vazut in urmatorul film :



Celalalt este un tic de impingere cu degetul guma in gura si poate fi vazut la min. 2 18 si mai departe din urmatorul film:


MICHAEL JACKSON BAD TOUR IN JAPAN TOKYO TO OSAKA... de vickingjackson
Acest ultim tic este foarte frecvent reactualizat prin celebrul sau gest de aducere a mainii sau degetul la gura. Pentru psihanaliza clasica asta inseamna oralitate curata. Ea crede ca psihicul omului incepe efectiv de cand acesta se naste (spre deosebire de psihanaliza transgenerationala ce considera ca varsta propriuzisa a omului este doar o etapa de evolutie a psihicului, varful icebergului, deoarece psihicul este in cea mai mare masura mostenit). Freud vedea (celebrele) 3 mari stadii de dezvoltare psihica timpurie; primul astfel de stadiu ar fi "stadiul oral", care se dezvolta la copilul sugar odată ce, intre pulsiunea foamei si cea libidinala se produce o simbioza, in insusi actul suptului. Celalalt stadiu ar fi cel „anal”, prin care copilul isi explica nasterea, ca fiind un fel de defecatie. În sfarşit, cel de-al treilea s-ar cristaliza in jurul varstei de 3 ani si corespunde ideii copilului cum ca toate fiintele umane (deci si femeile) sunt posesoare de penis. Pe langa aceste presupuse stadii, au existat numerosi teoreticieni care au creat altele, fie ca adaugare fie ca intermediare intre ele, dar nu e aici momentul comentarii lor. In ceea ce ma priveste, ma consider un mare adversar impotriva teoriei stadiilor propuse de Freud, si nu atat a lor insele cat a pretentiei ca, prin ele, respectiv prin fixatia pe unul dintre ele, ar putea fi explicat spectrul tulburarilor psihice, diferenta dintre acestea. Daca le analizam experimental, cea mai mare acoperire cu faptele o are intr-adevar stadiul oral*, desi in nici un caz nu il pot vedea ca stadiu propriuzis de evolutie psihica, ci mai mult ca o constanta a structurarii libidoului. Asocierea libidoului cu suptul sanului este o realitate ce decurge din compromisul naturii umane, prin legarea stransa a maternitatii de sexualitate. Natura si-a vazut interesul, a eficientizat sansele de supravietuire a puiului prin legarea inextricabila a celor doua instincte insa comportamentul sexual s-a trezit legat in mod bizar de gura si oralitate.

Psihanaliza clasica se afla aici in elementul ei deoarece din start ea explica prin oralitate orice fel de activitate ce implica folosirea gurii, ca alcoolismul, degustarea de toate felurile, elocventa, oratoria, literatura si muzica vocala. Personal mi se pare usor fortata o astfel de explicatie atata timp cat se pleaca de la premisa oralitatii sexuale si nu de la oralitatea materna. De aceea, intr-un astfel de tic eu vad mai curand o anumita angoasa a inceputului de turneu „Bad”. Practic Michael Jackson intra intr-o noua era, cea a unei imagini internationale de superstar. Isi propusese sa intreaca „Thriller” in vanzari insa, pana la acea perioada, „Bad” nu confirmase. Nimeni nu stia cum va evolua turneul. In loc sa mearga cu limuzina il vedem intr-un tren public inconjurat de straini ce par indiferenti la nevoia sa de afectiune. Iata ca, in atatea necunoscute, nevoia de regresie la confortul matern a fost o necesitate naturala. Asadar, intr-un astfel de tic eu vad in primul rand nevoia de maternitate si abia dupa aceea sexualitatea care, dupa cum am mai spus, se combina cu aceasta pulsiune in virtutea compromisului pe care natura l-a facut cu cele doua instincte. Chiar daca pentru partea masculina sexualitatea este mai puternica decat maternitatea, iar acest raport se manifesta uneori si pentru partea feminina, totusi, in momentul in care vrem sa analizam un astfel de tic, trebuie sa ne gandim ca sfera libidinala feminina si feminitatea in general avea un loc foarte important in constitutia psihica a lui Michael Jackson.

N-am sa cad insa in eroarea de a nu vedea deloc libido in aceste doua ticuri, asa cum fac o gramada de psihologi cu o conceptie unicauzalista asupra lumii. Ei cred ca pot cumva scoate sexualitatea din intelegerea unui act psihic doar pentru ca vad in el si supradimensioneaza ponderea unor elemente nelibidinale. Dar asta e deja aproape un act obsesional el insusi. Existenta acestor elemente nonlibidinale intr-un act psihic nu impiedica in nici un caz existenta elementelor libidinale. Muscarea buzelor si permanenta umezire a lor cu limba, asa cum Michael Jackson o face in filmul de mai sus, este realmente un autoerotism ce se suprapune exact peste descrierile psihanalizei clasice.

Nu trebuie inteles din asta ca, in momentul in care era in pat, Michael Jackson ar fi fost dependent de sexualitate orala si numai prin asta el el s-ar fi satisfăcut. Trebuie inteles insa ca libidoul sau era indreptat catre astfel de comportament sexual. Foarte multi dintre cei care dezvolta astfel de ticuri sau simptome nevroticiste, in care rolul libidoului este extrem de mare, de fapt nu practica decât foarte rar acest gen de comportament excentric in comportamentul sexual concret. De multe ori astfel de comportament sexual excentric le produce chiar repulsie acestor oameni si tocmai pe baza acestei cenzuri Freud explica simptomul ca sublimare a acestor tendinte modificate si camuflate de exigenta constiintei. Desi sunt convins ca Michael Jackson l-a pus si in practica, totusi, in virtutea moralei clasice careia el ii subscria, un astfel de comportament sexual ii provoca si lui, in cea mai mare parte, repulsie si vinovatie, asa cum vedem in urmatorul film chiar la inceputul sau, preluat din documentarul lui Martin Bashir despre care am mai vorbit anterior:



Stanjeneala sa cu privire la episodul cu Tatum se poate explica astfel. Se stie de fapt ca cele mai multe si cele mai puternice repulsii pe care cineva le are, asupra a ceva, se datoreaza proiectiei a unor tendinte neacceptate de constiinta morala personala, proiectate in acel ceva ce provoaca o astfel de repulsie. Asa ca, chiar daca Michael isi acoperea fata cu mainile, ca reactie la actul erotic activ initiat de prietena lui de atunci, asta nu inseamna ca predispozitia pentru comportament sexual oral nu ar fi existat. Iata ca, dupa cum spune psihanaliza inca de la inceputurile dezvoltarii sale, (fapt devenit deja o banalitate in repetatele sale explicatii) acest tip de predispozitie libidinala s-a ascuns in forma camuflata a simptomului. In cazul de fata este vorba de aceste doua ticuri. In urmatorul articol voi analiza in detaliu simptomul sau dispenic iar in cele urmatoare le voi analiza si pe celelalte pe care le-am analizat anterior in lumina acestor date.

*Cat despre celelalte doua presupuse stadii, ele sunt niste epifenomene al psihismului infantil. Daca copilul are un libido foarte puternic mostenit de la parinti atunci el va avea si curiozitati sexuale majore si anxietati tipice si explicatii legate de procesul de concepere si nastere a copiilor. Explicatia infantila, cum ca nasterea este un fel de defecatie, poate fi eventual un stadiu cognitiv infantil. Oricum, el poate aparea si la varsta de 2 ani dar si la 7 ani. Insa un copil cu un libido scazut va avea si slaba ideatie si constructie psihica pe aceasta tema si, prin urmare, si slabe consecinte in cristalizarea asanumitului "stadiu anal". In acelasi fel se intampla cu celalalt presupus stadiu – cel falic. Au fost si sunt destule fetite si destui baieti care afla dupa varsta de 5 ani despre diferenta genitala dintre barbat si femeie. Curiozitatea de observatie a organelor genitale masculine apare tot datorita unui libido precoce mostenit. Daca nu exista o astfel de baza libidinala ereditara, o fetita nu se poate imagina ca fiind castrata si deposedata de penis din moment ce nici macar nu stie ca exista asa ceva. Dar, cum Freud a lucrat foarte mult cu nevrotici si cum nevroticii au un libido foarte puternic transmis ereditar, atunci e normal ca in descrierile lor sa se gaseasca astfel de stadii de evolutie psihica personala a fiecaruia dintre ei. Acesta e si motivul pentru care oralitatea poate fi presupusa si la Michael Jackson.


Acest articol este o parte dintr-un text mai amplu ce se refera la psihicul lui Michael Jackson. Click aici: http://baldovin.blogspot.com/2010/07/michael-jackson-93-oralitatea-sa.html pentru urmatorul articol





Share this article :

+ comentarii + 5 comentarii

11:20 PM

As vrea sa te intreb ceva...Cand spui ca a pus in practica comportamentul sexula oral la ce te referi?La el ca barbat care l-a practicat asupra unui alt barbat/femeie,sau la femeie care l-a pus in practica cu el?Pentru ca nu reuscesc sa inteleg bine conceptul!Mutumesc!

Nu trebuie inteles din asta ca, in momentul in care era in pat, Michael Jackson ar fi fost dependent de sexualitate orala si numai prin asta el el s-ar fi satisfăcut. Trebuie inteles insa ca libidoul sau era indreptat catre astfel de comportament sexual. Foarte multi dintre cei care dezvolta astfel de ticuri sau simptome nevroticiste, in care rolul libidoului este extrem de mare, de fapt nu practica decât foarte rar acest gen de comportament excentric in comportamentul sexual concret.

12:53 PM

Am inteles...Conceptul este foarte clar...Tu ca intotdeauna esti foarte bine pregatit in argumentele pe care le propui in blog...Insa cand spui ca a practicat un atfel de comportament sexual excentric,la ce anume te refri mai precis????Asta nu am inteles prea bine...L-a pus in practica el asupra femeilor sau femeile asupra lui?

12:25 PM

Inca odata precizez ca predispozitia asta psihica nu inseamna neaparat ca ar fi pus in practica acest tip de comportament sexual. Nu am de unde sa stiu daca le-ar fi practicat concret si nici daca le-a practicat doar ca pasiv sau doar ca activ. Predispozitia psihica le implica pe ambele. La fel le-ar fi putut pune in practica consecutiv. Dar, pot exista elemente care sa incline balanta doar spre una dintre cele doua variante. O stima prea mare de sine, de exemplu, poate conduce la a "pune in practica asupra altcuiva", cum zici tu. Sadicii au momente in care devin masochisti, trecand in extrema opusa. La fel se poate intampla si cu acest fel de comportament sexual.

12:31 PM

Multumesc frumos pentru lamuriri...Acum am inteles la ceea ce te referi...P.S:foarte frumos blogul!!!!

Post a Comment

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved