Michael Jackson. 8.4. Narcisismul la apogeul sublimului regasit in cultura Michael Jackson

July 5, 20100 comentarii



Michael Jackson sau atunci cand lumea s-a golit de idealuri
8.4. Narcisismul* la apogeul sublimului regasit in cultura Michael Jackson

Acest articol este o parte dintr-un text mai amplu ce se refera la psihicul lui Michael Jackson. Vezi articolul anterior


Pe masura ce imaginea de gangster din „Bad” se transforma in cea de copil inocent, muzica lui devenea din oarecum megalomaniaca. Titlurile albumelor „HIStory” si „Invincible” denota o convertire in narcisism cosmic a frustrarilor sale legate de acuzatiile de pedofilie si subtilele atacuri de imagine de care am vorbit la inceputul acestui text. Facerea istoriei sau refugiul in imaginea maiestoasa a invincibilului presupun indeplinirea unor resorturi narcisice speciale menite sa duca idealul de marire si respect social dincolo de cel de rege si superstar deja atins.

Inca dinainte de Dangerous se poate vedea nevoia narcisica de a se identifica cu uriasul in tara piticilor prin videoclipul la „Leave me alone”, min 3.54, in care se comporta ca un adevarat titan distrugand lucrurile care il inconjoara:

Imaginea copertei pentru albumul HIStory este o statuie gigantica care il reprezinta pe el:



De foarte multe ori, cand face referinta la artele vizuale, Michael Jackson aduce mai mereu in prim-plan numele lui Michelangelo, celebrul artist al Renasterii italiene, dandu-l ca exemplu de artist titan. Cand a avut concert la Roma, el a vizitat celebra „capela sixtina” cu pictura lui Michelangelo dupa cum se vede in urmatorul film:

Michelangelo a devenit proiectia propriei constiinte narcisice in cea a titanului Renasterii. Numele Michelangelo are o conotatie simbolica foarte speciala pentru propriul narcisism. Michelangelo se pronunta Michael Angelo in limba engleza si, dupa cum se vede, inseamna aproximativ Michael ingerul. Imaginea aceasta se poate vedea foarte clar la inceputul videoclipului piesei „You are not alone” min 0.16 dar si spre sfarsit 5. 31:

Ingerul care il cuprinde in coregrafia de concert a piesei „Will you be there?” este extrem de sugestiv deoarece atesta un Michael Jackson care mai intai se dedubleaza si se metamorfozeaza in inger si apoi revine la propria constiinta pentru a se insufleti si spiritualiza min. 6. 01



O scena din Capela Sixtina ne atrage atentia in mod special: cea a lui Dumnezeu care da viata lui Adam prin forta atingerii si, de asemenea, cea a starnirii unor forte supranaturale specifice, printre care si vantul.



Am amintit deja de regasirea sunetelor respiratiei in muzica sa. Este momentul acum sa mergem mai departe si sa vedem respiratia regasita la nivel metafizic in insusi vantul care il cuprinde de foarte multe ori. Michael Jackson, slab si lipsit de rasuflare, se dedubleaza intr-un fel de Dumnezeu care insufleteste totul cu puterea rasuflarii sale care se manifesta prin furia metafizica a vanturilor. In urmatorul film preluat din „Ghost”, la minutul 04.45, vedem cum Michael Jackson expira un fel de gaz magic care se raspandeste in incapere miraculos si influenteaza decisiv evenimentele ce vor urma. Puterea respiratiei este una magica:

Tematica vantului care il cuprinde, trece pe langa el si il invioreaza cu o aura divina, este nevoia lui de a se identifica cu o forta superioara, cu Dumnezeu. Finalul piesei „Black or white”, inceputul lui „Smoth Criminal” , diferite momente din „Give in to me”, „Gost” si numeroase momente din concerte, sunt ocupate cu acest vant care il insufleteste, il inspira, ii imprima o forta supranaturala si il initiaza in tainele unei lumi ascunse, nevazute dar prezente si miraculoase. Un astfel de concert este si cel din filmul de mai jos iar la min. 5.53 se poate vedea aceasta simbioza celebra intre el si aerul ventilat de sub scena in sus:

*Conceptul de „narcisism” este exact acela folosit de limba curenta (egocentrism, iubire de sine, supraestimare de sine) si nu cel extins folosit de Freud pentru a explica psihozele. Mai multe detalii aici.



Acest articol este o parte dintr-un text mai amplu ce se refera la psihicul lui Michael Jackson. Click aici: http://baldovin.blogspot.com/2010/07/michael-jackson-85-omul-din-oglinda-si.html pentru urmatorul articol






Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved